bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:381/587)

BABKA WIELKANOCNA 139

lepiej jest piec w takiej z kominem, nie ma obawy, że wyjdzie zakalec, przepis sprawdzony więc polecam :) SKŁADNIKI: • 150g cukru • 125g masła • 150g margaryny • 1 cukier waniliowy • 170g mąki pszennej • 80g mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • starta skórka z 2 pomarańczy, umytych i sparzonych • 5 jajek • 2 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: Masło, margarynę, cukier i cukier waniliowy delikatnie podgrzać(...)ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, ciasta wlewamy do formy na przemian warstwami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut

KUCHNIA POLSKA
Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym) 140

przepięknie wygląda w uroczych foremkach, które są do nabycia w PapilArt . Są ładne i doskonałe jakościowo. (2 babki w foremkach 8 x 17 cm lub 1 większa) 250g mąki pszennej 250g cukru (użyłam cukru brzozowego/ksylitolu) 250g margaryny 4 jajka 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo u mnie: polewa z białej czekolady (użyłam Helio ) płatki migdałowe ( Helio ) ozdoby cukrowe(...)cytrynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na końcu wmieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przełożyć do 1 większej formy (wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) lub 2 mniejszych keksówek i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu posmarować polewą czekoladową i udekorować według uznania

Di gotuje
Migdałowiec z agrestem 155

facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła Masa: 1 l kompotu agrestowego (z owocami) 3 budynie waniliowe Beza migdałowa: 6 białek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g płatków migdałowych Masło utrzeć(...)lodówce przez około 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą odłożyć, większą wylepić dno blachy o wymiarach 36 x 36 cm, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Budynie wymieszać z kompotem (bez owoców), zagotować. Dodać owoce. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać budynie i chwilę ubijać. Wyłożyć na masę

Domowa cukiernia Ewy
KRÓLICZKI WIELKANOCNE 105

świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 90g cukru 1 łyża soli kuchennej 100 g masła 1 kg mąki pszennej typ 450 rodzynki do dekoracji Drożdże wkładamy do miski, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy 900 g mąki, cukier, sól i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztrzepane jajka oraz roztopione i ostudzone masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy pozostałą część mąki. Wsypujemy(...)być zbyt zwarte. Spryskujemy olejem, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno wyrastać 1,5 godziny. P tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Lepimy dużą kulę wielkości bułki i mniejszą oraz rolujemy część ciasta na uszy- kroimy nożem na małe paseczki, obracamy i spłaszczamy delikatnie. Kleimy też małą kuleczkę na ogonek. Łączymy dwie kule na nich kładziemy uszy

KuchcikoweLove
Tort Truskawkowy 158

przygotować 2 biszkopty , czyli ilość składników podwoić): • 5 jajek, w temperaturze pokojowej, oddzielone żółtka od białek • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru • 5 czubatych łyżek mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie rum MALIBU Masa mascarpone: • 2/3 szklanki cukru pudru •  1 kg  sera mascarpone • 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej(...)bezy • 200 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę Przygotować biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 4 - 5 minuty, aż piana będzie

Moje Słodkie Piekiełko
Przepyszne ciasto 159

się z Wami przepisem na perfekcyjny deser. Składniki: Ciasto: 250 g. margaryny 3 żółtka 150 g. cukru pudru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 500 g. mąki pszennej 12 g. proszku do pieczenia Masa: 3 białka z jaj 1 szczypta soli 250 g. orzechów włoskich 120 g. orzechów włoskich 150 g. cukru pudru dżemu morelowego Przygotowanie : Ze wszystkich(...)uzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jeśli ciasto jest klejące można wyłożyć na blachę ( uprzednio posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą) i rozprowadzić ciasto. Orzechy włoskie należy zmielić w maszynce lub blenderem (można również pokruszyć bardzo dokładnie wałkiem). Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier puder, orzechy

Smaczne Potrawy
Łatwe bułeczki pszenne z prażoną cebulką 99

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis jest prosty jak na pieczywo - bułeczki bardzo szybko się robi. (6 sztuk) 500g mąki pszennej (nie co mniej) 300 ml wody 35g miękkiego masła 7g drożdży instant (lub 25g świeżych) 10g soli Dodatkowo: 4-5 łyżek prażonej cebulki Opcjonalnie: 1 jajko sezam, czarnuszka, inne dodatki do posypania   Wszystkie składniki połączyć i zagniatać około(...)minut. Po tym czasie dodać i wymieszać prażoną cebulkę. Ciasto podzielić na 6 części i formować kule (lekko spłaszczać). Piec 15 minut w 210 stopniach. Opcjonalnie (przed pieczeniem) wierzch bułek można posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać dowolnymi dodatkami

Di gotuje
CIASTO Z TRUSKAWKAMI RABARBAREM I MAŚLANKĄ 178

DROŻDŻOWE Z RABARBAREM  KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM   SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM   Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 40 dkg truskawek kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego parę kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania Miksowałam na puszystą(...)mąkę i proszek do pieczenia. Wkropiłam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Rabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam. Układałam na cieście, posypany cukrem rabarbar i truskawki. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni

potrawyregionalne
Czekoladowe ciasto z czereśniami 396

cukr 1 mały cukier wanilinowy ½ kostki  margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 8 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao - gorzkiego 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia   250g wypestkowanych czereśni - z reguły daję więcej owoców, nawet do 400g, ale akurat były braki w lodówce płatki(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wyłożyć przekrojone

Grunt to przepis!
Żytnie bułeczki z ziarnami 158

małym ogniu gotujemy do zmięknięcia.    Wykładamy na sito, przelewamy zimną wodą i odsączamy.    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 szklanki wody, 2-3 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy rozczyn, sól i stopniowo obie mąki. Na koniec łyżkę oleju i wyrabiamy ciasto.    Dosypujemy ziarna(...)pieczenia, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia.   Nacinamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 25 minut.    Po wyjęciu wierzch bułek smarujemy zimną wodą. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 207

czosnku3 łyżki mąki pszennej2,5 szkl.wywaru z warzyw2,5 szkl. mleka2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki1 liść laurowy1 marchewka grubo startasól, pieprznatka pietruszkiBiskwity serowe1,5 szkl. mąki pszennej razowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1\4 szkl. masła4 łyżki startego parmezanujajko1\3szkl. mleka Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść.  W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebule(...)przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika

Anioły w kuchni
gruszka "klapsa" w marchewkowym cieście z bitą śmietaną... 118

Składniki: jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cynamon 2 łyżeczki, marchew 3 szklanki, gruszki 4 większe, bita śmietana - w opisie, kakao do posypania - ile potrzeba 7 średnich marchwi obrać i rozdrobnić je w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce(...)mąkę, proszek, sodę, cynamon i mikserem utrzeć z 3 minuty wsypać 3 kubki marchwi rozdrobnionej i mikserem z 1 minutę wymieszać składniki tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i poukładać skórką na dół gruszki "klapsy" bez gniazd nasiennych ciasto piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki zimne BITA ŚMIETANA: 300ml zimnej

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniaczki drożdżowe do barszczu 168

można je zajadać jeszcze w drugi dzień, można je również mrozić i wyjąć jak mamy gości :) Farsz: mała główka kapusty 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka majeranku oliwa 3-4 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz Wszystkie przyprawy kupicie na www.Skworcu.com.pl Kapustę kroimy na ćwiartki i gotujemy w lekko(...)czosnek, dodać zmieloną kapustę, smażyć ok 10 minut, dodać majeranek, sól, pieprz. Doprawioną masę kapuścianą odstawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto: 1/2 szk mleka ok 1/2 kg maki pszennej 25 dag margaryny 2 jaja, (1 do smarowania) 1/4 łyżeczki soli  5 dag drożdży Zrobić  rozczyn z drożdży, 1/4 szk mleka i 2 łyżkami mąki, odstawiać w ciepłe miejsce

Apetyczna babeczka
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 146

jaja - całe 200g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę 150ml śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej  1/2 łyżeczki soli cebulowej (dostępne w sklepie SKWORCU)- z racji iż boczekjest dośc slony, tyle soli wystarczy w zupełności 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki chilli 1 łyżeczka czosnku(...)godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry.  Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą - zapobiega przypalaniu się. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku

Grunt to przepis!
Ciasto podwójnie malinowe 135

składniki:3 łyżki mąki pszennej4 łyżki cukru1 łyżka kakao4 jajka2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny1/2 łyżeczki proszku do pieczenia300 ml śmietanki 30 %2 galaretki malinowe300 g

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania