bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:377/587)

TARTA Z KIEŁBASĄ, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI 146

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki na spód: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła szczypta soli 1 małe jajko Składniki na farsz: 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy lub oleju 300 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej 160 g startego żółtego sera np gouda Przygotowanie: Ciasto - mąkę(...)ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Farsz: Cebulę kroimy

Ciastka - domowe słodkości
Jogurtowa babka z bakaliami 139

kolejny plus. Bardzo mi zasmakowała i trafi do grona moich ulubionych. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mieszanki keksowej Helio 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, cukier musi się(...)Zmiksować aby składniki się połączyły. Do mieszanki keksowej dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Bakalie dodać do masy i wymieszać łyżką. Foremkę do babki natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć masę, wierzch ładnie wyrównać łyżką. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 50 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu

Monia miesza i gotuje
Krokiety z serem i pieczarkami 246

Krokiety nadają się zarówno na obiad jak i uroczyste przyjęcie czy kolację. Doskonałym do nich dodatkiem będzie filiżanka czerwonego barszczu. naleśniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml mleka 200ml wody gazowanej sól do smaku 1 łyżka oleju Wodę i mleko wlać do miski,wbić jajka,dodać mąkę,sól i olej. Zmiksować wszystko razem. Rozgrzać patelnię teflonową,posmarować odrobiną oleju(...)strony.  farsz: 500 g pieczarek 1 cebula sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki oleju 1 łyżka masła  150g potartego żółtego sera do obtoczenia: 2 jajka 150 g bułki tartej Pieczarki obrać,zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać,przesmażyć na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor. Dodać potarte pieczarki i smażyć do momentu aż cała

Kolorowa kuchnia Elki
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 92

Delikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około(...)miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie

Bullio
Murzynek przekładany wiśniami i bitą śmietaną 164

bitą śmietaną tortownica 24 cm Ciasto: kostka margaryny ( 250 g ) 1,5 szkl. cukru ¾ szkl. wody 4 łyżki kakao do wypieków 3 jajka w temp. pokojowej 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego Przełożenie: 330 ml zimnej śmietanki 30% 1,5 opakowania śmietanfixu cukier puder - do smaku(...)kakao zagotować mieszając. Całość musi być gładka, bez grudek. Wystudzić. W tym czasie formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem (np. papierkiem od margaryny) i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180°C . Mąkę zwykłą, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski. Do wystudzonej masy kakaowej wbić jajka i zmiksować na gładką masę. Zmniejszyć

Posadzone i zjedzone
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 166

czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca się z bułką, ale to coś pomiędzy słodką a śniadaniową bułką. Ta chałka świetnie pasuje do plasterków szynki i sera, a także do masełka i konfitury. Długo utrzymuje świeżość i naprawdę jest bardzo łatwa w wykonaniu. Jedynie potrzebuje trochę więcej czasu niż(...)ciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy drożdże (zależy

Blondynka Gotuje
Ciasto cukiniowo-bananowe 156

podróży. My lubimy to ciasto z zimnym mleczkiem. Porcja ciasta na keksówkę. Drukuj Ciasto cukiniowo-bananowe window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Składniki suche 1,5 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Składniki mokre 1 jajko 3 małe banany 1/2 szkl. oleju kilka kropel esencji waniliowej(...)misce. Jajko i olej mieszamy do połączenia. Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy do jajecznej masy z esencją, cukinię. Wszystkie składniki mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy orzechy. Keksówkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach ok 40-50 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/ciasto-cukiniowo-bananowe/ BosowKuchni Artykuł Ciasto cukiniowo-bananowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki

Mieszam w Garnku
Baba drożdżowa Wielkanocna. 186

przechowuję ją w szklanej paterze ze szczelną pokrywką, co wydłuża jej świeżość). Składniki na babę drożdżową Wielkanocną  na tradycyjną formę do babki z kominem: ROZCZYN: 500 g mąki pszennej (do drożdżowych wypieków) 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka      Drożdże zasypujemy cukrem, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. mąkę przesiewamy do sporej miski(...)szklanki cukru pudru szczypta soli skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny (lub pomarańczy) ewentualnie kilka kropel aromatu 100 g roztopionego, letniego masła bakalie (polecam rodzynki i żurawinę) masło i bułka tarta do formy (ja zawszę tę babkę piekę w tradycyjnej, metalowej formie)      Żółtka ubijamy z przesianym cukrem pudrem na puszystą masę, przekładamy do wyrośniętego rozczynu, dolewamy również

Rozpustne gotowanie
Ciasto ucierane z owocami 136

ciasto na lato czyli ucierane z owocami. Ciasto ucierane z owocami Składniki: - 600 g owoców, u mnie to były czereśnie, śliwki i maliny - 250 g margaryny - 220 g mąki pszennej - 25 g mąki ziemniaczanej - 150 g cukru - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Przygotowanie: Owoce myjemy, suszymy, jeśli są pestkowe to usuwamy je. Żółtka oddzielamy od białek(...)wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą kwadratową formę. Na wierzch wykładamy owoce i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 st.      Życzę smacznego

Kulinarne życie
Chleb żytnio-pszenny. 116

Składniki: 500 g mąki żytniej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej 16 g suchych drożdży 600 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik  Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do keksów smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta.  Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut

Moje-pitraszenie
Prawdziwe Chrupiące Zapiekanki 4117

prawdę to nie grzyby tylko jakieś ścinki kapusty z przyprawą grzybową i do tego jakiś dziwny podejrzany ser... Czas na pyszne i chrupiące zapiekanki :) Składniki: 3 długie pszenne bagietki (kupuję w "wiejskiej" piekarni) ok. 100 g masła 200 g żółtego łagodnego sera ok 500 g pieczarek pieprz sól 1 cebula optymalnie maggi sos do wyboru Wykonanie: Robienie zapiekanek przebiega(...)ilości masła. Gdy cebulka się zarumieni wrzucamy pieczarki i wszystko razem podsmażamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i w moim przypadku niewielką ilością przyprawą maggi. Ser ścieramy na tarce. Bułki bagietki przecinamy wzdłuż. Smarujemy masłem, rozkładamy pieczarkami i posypujemy solidnie dużą porcją żółtego sera. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut. Należy co jakiś czas sprawdzać zapiekanki

W Moim Magicznym Domu
56. Bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem 167

jeszcze raz. Jeśli za kolejnym razem się nie uda, powinniście kupić nowe drożdże. (Najprawdopodobniej kupiliście źle przechowywane lub stare)   Składniki na ciasto właściwe: - 300g mąki żytniej chlebowej - 200g mąki pszennej pełnoziarnistej (+ 50 do posypania) - 200ml letniej wody - 100ml letniego mleka - 3 łyżki nasączonego siemienia lnianego (wcześniej zalanego wodą i odcedzonego) - 2 łyżki oleju kokosowego, rzepakowego *opcjonalnie: kilka łyżek mleka(...)ciasto dzielimy na 6-8 równych części, formujemy bułeczki, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 30 stopni na 30-40 minut i uchylamy drzwiczki. Bułki wyjmujemy, smarujemy mlekiem i obsypujemy sezamem, a piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Pieczemy przez 20 minut. Smacznego

Be Fit Be Strong
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 152

Delikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około(...)miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie

Bullio
pysznie chrupiące i aromatyczne bułki pszenne z czosnkiem niedźwiedzim... 168

Składniki: drożdże 25 gram, mleko ciepłe 150 ml, woda ciepła 150 ml, cukier 1 łyżka, sól morska 1 łyżka, mąka pszenna typ 500 55 dag, olej rzepakowy 50 ml, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 3 łyżki, płatki owsiane - ile potrzeba/mielone drożdże w misie robota rozmieszać z ciut cukrem, mlekiem z wodą i zostawić na 20 minut przykryte - wsypać mąkę, resztę cukru(...)przykryć i ciasto zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę - następnie hakiem robota kilka razy zamieszać /odgazować blacha z papierem do pieczenia - z ciasta zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować bułki, obsypac je w płatkach owsianych zmielonych, kłaść na blachę i nożem maczanym w wodzie głęboko ponacinać na + zostawić do wyrośnięcia na 20 minut - piekarnik nagrzać na 200C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
smaczne, łatwe bułeczki drożdżowe nr 2... 102

Składniki: jajka 1 sztuka, mleko ciepłe 250 ml, masło 30 gram, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie przepis na bułeczki drożdżowe jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz -jajko, cukier, sól, letnie mleko, stopione masło w robocie wymieszać wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać hakiem z 8-10 minut(...)ciasta blacha z papierem do pieczenia, ręce nasmarować oliwą i formować bułeczki, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut piekarnik nagrzać do 190 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, bułki przed wstawieniem posmarować wodą, można też jajkiem rotrzepanym piec 25 minut i wystudzić na kratce - bułki są chrupiące, smaczne i o niebo lepsze od kupnych dmuchanych................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię