bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:377/587)

Fit ciasto z porzeczką i bezową pianką 197

wytrawnego sosu. Tym razem postawiłam na słodki wypiek, miałam ochotę na takie klasyczne ciasto z pianką. Jedynie zmieniłam spód na zdrowszy i cukier na erytrytol. Spód: 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki owsianej 2 żółtka 3 łyżki erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie) 50g masła 3 łyżki jogurtu naturalnego Szczypta soli Masa porzeczkowa: 500g czerwonych porzeczek 50g erytrytolu(...)zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 1h lub na 20 minut do zamrażarki. Ciastem wylepić (lub je rozwałkować) wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Podpiec spód około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać stopniowo erytrytol i ubić na lśniącą i sztywną pianę

Fabryka pomysłów
RAFAELLO Z MALINAMI NA BISZKOPCIE 155

tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy  2,5 szklanki mleka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła 200 g wiórków kokosowych kilka kropel aromatu rumowego krem śmietankowy ok 200 g malin 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy(...)ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę i wszystko delikatnie miksujemy. Masę przekładamyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blaszki (35x25).  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 C i pieczemy ok 10-15 minut, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt studzimy. Teraz czas na krem kokosowy :). Żółtka ucieramy

Mała w garnku miesza
Kruche fit ciasto z truskawkami 261

ciasto wyjdzie, aż tak dobre, a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie. Spokojnie możecie je zrobić nawet w tygodniu.  Składniki na foremkę 20x20cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka płatków owsianych 50g masła 1 jajko (L) 2 łyżki mleka 50g erytrytolu (lub innego słodzidła) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 200g truskawek 1 łyżka(...)ciasto. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (możesz pominąć ten krok jak używasz silikonowych). Połowę ciasta rozłożyć na dnie formy. Aby mieć pewność, że unikniesz zakalca polecam posypać spód odrobiną bułki tartej (stary trik mojej babci, dzięki temu bułka pochłania soki). Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Rozłożyć na spodzie ciasta. Drugą połowę ciasta pokruszyć na owocach

Fabryka pomysłów
Ciasto Kantyczka 179

nazwa, ale szczerze nie wiem. Nawet przeglądnęłam internet w poszukiwaniu historycznych korzeni, ale jedynie co znalazłam to kantyczkę, której nazwa oznacza książki ze zbiorem kolęd i pastorałek :) Składniki: Mąka pszenna 2,5 szklanki Margaryna 1,5 kostki Mak ½ szklanki Jajka 8 szt. Cukier puder 2 szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Kakao 2 łyżki Aromat pomarańczowy Biszkopty okrągłe(...)Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej 2 łyżki mąki i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą, wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty a na nie po łyżce dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Babka piaskowa pachnąca wanilią 150

łatwą babkę piaskową. Jej przygotowanie nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 200g masła, 3 jajka, ½ szklanki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka przegotowanej wody, cukrowe perełki(...)pieczenia. Na końcu dodaję skórkę cytrynową oraz aromat. 2. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do ciasta. Mieszam. Ciasto wykładam do foremki na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Lukrem polewam wierzch przestudzonej babki. Gotową babkę dekoruję

Tradycyjna kuchnia Kasi
czerwona kapusta z jabłkami... 167

sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 4 łyżki, goździki 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie - ile potrzeba, mąka pszenna 2 łyżki kapustę drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem, zamieszać i po 15 minutach odlać wodę z kapusty na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną cebulę z 1 łyżką cukru, dodać pokrojone jabłka(...)przyprawę w płynie, pieprz mielony wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty aromatyczna, smaczna duszona czerwona kapusta jest u nas częstym dodatkiem do wielu potraw, smakuje również do bułki z masłem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto marzenie wg siostry Anastazji 606

składniki na biszkopt: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy(...)Pieczemy ok. 30- 40 min. w 180 st.C. składniki na 1 ciasto na waflu: (pieczemy dwa takie ciasta) 1 listek wafla 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 25 g bułki tartej 15 g mąki 60 g cukru 20 g orzechów zmielonych 20 g orzechów posiekanych 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka

Domowy Smak Jedzenia
bułeczki pszenne z makiem 387

smaczniejsze ale też bardziej syte. Jeśli wstajecie wcześniej niż reszta domowników, zróbcie im niespodziankę i upieczcie takie bułeczki. Nie zajmuje to wcale dużo czasu.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki oleju 30 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżka maku Dwie łyżki mąki wsypać do małego naczynia, dodać cukier, wodę(...)będzie odklejać się od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Z wyrośniętego ciasta ulepić kulki i ułożyć je na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Za pomocą pędzelka każdą bułkę posmarować wodą a następnie posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumienią, czyli około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto drożdżowe z morelami. 252

zawsze się udaje. Wyjdzie nawet początkującym. Nie trzeba zagniatać, wystarczy wyrobić mikserem z hakami. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami. Ja wybrałam morele. Składniki na ciasto: 500 g. maki pszennej 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 2 jajka 1/4 kostki margaryny 250 ml mleka Kruszonka: 50 g margaryny 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: morele lub inne owoce Wykonanie(...)wsypać resztę cukru. Wymieszać mikserem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże i na koniec letnią margarynę. Wyrabiać mikserem z hakami. Gotowe ciasto wyłożyć na prostokątną blachę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić kruszonkę. Margarynę rozetrzeć w rękach z mąką i cukrem. Morele umyć, usunąć pestki i pokroić na cztery części. Kiedy ciasto urośnie, na wierzch

Agusiowe smakołyki
Gotowany Placek Z Truskawkami 344

skradnie wasze serca i podniebienia :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 150 gr masła/margaryny 3/4 szkl cukru 1/2 szkl wody 1 i 1/2 szkl mąki pszennej (około 200 gr) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka lub 4 małe około 150 gr truskawek aromat waniliowy cukier puder do obsypania ciasta 1. Wodę, masło/margaryn(...)ewentualnie jakiś aromat jeśli lubimy (np. waniliowy ), następnie dodajemy ubita pianę z białek, całość delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 3. Truskawki kroimy na połówki jeśli są duże i delikatnie układamy na cieście. Owoce układamy w sporych odstępach i nie za gęsto aby ciasto nie stało się zakalcem ! Pieczemy

Gotowanie...to proste !
Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie 155

wygląd i możliwość pieczenia bez formy. Ale najwspanialszy w tym wszystkim jest zapach, który unosi się w całym domu po upieczeniu ciasta. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Na nadzienie: 1,5 kg jabłek (u mnie odmiana champion) 50 g cukru trzcinowego szczypta soli(...)małe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo wgniatać masło zewnętrzną częścią dłoni, później wcierać równocześnie przesypując mąkę by ciasto się napowietrzyło. Powinna powstać nam struktura przypominająca bułkę tartą. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść, tak aby ciasto się nie lepiło i nadal było zimne. Uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą

Passions hobbies life
Muffinki Rafaello 205

kokosowe muffinki z migdałową niespodzianką w środku i pysznym kremem z dodatkiem białej czekolady. Całość świetnie się razem komponuje.  Ciasto:  jajko,  szklanka mleka,  250g mąki pszennej,  90 ml oleju,  80g cukru,  80g wiórków kokosowych,  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,  1 łyżeczka proszku do pieczenia,  całe migdały - 1 do jednej muffinki. Wykonanie(...)jajek, wsypać wiórki kokosowe i krótko zmiksować. Łyżką nakładać ciasto do silikonowych foremek na muffinki. Można je również piec w metalowych, jednak wcześniej należy je wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 20-30 minut w temp. 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Krem:  160 ml śmietanki 36%,  100g białej czekolady.  Czekoladę stopić na parze

Z miłości do słodkości
Szarlotka z budyniem + zestawienie wypieków z jabłkami :) 235

szarlotka chodziła :) Jabłka były , budyń był, więc takie oto cudo mi wyszło ;) Przepis nieco zmieniony ale orginał ze strony mojewypieki   Składniki (blaszka 23x23) Ciasto: 225 g mąki pszennej 125 g masła pół szklanki cukru pudru 1 jajko 2 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciasto dobrze posiekać nożem (ja używam rozdrabniacza), następnie zagnieść. Podzielić(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do wystudzenia. Owoce: 900 g jabłek (u mnie mix z odrobiną mrożonego rabarbaru) 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej Jabłka obrać pokroić w kosteczkę, posypać cynamonem, cukrem waniliowym, wymieszać. Blaszkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Pierwszą połówkę ciasta wyjąć z zamrażalki, pokroić w plastry , wyłożyć

coolinarny