przekonać robiąc je osobiście. Te bajgle, to nic innego, jak pokłosie wcześniej publikowanego przepisu na paluchy drożdżowe z makiem , od genialnej Onijki Z tego samego ciasta możecie formować bułki, rogale, paluchy lub co Wam przyjdzie na myśl, a każdy wypiek smakuje nieco odmiennie, ale równie doskonale. Nie wiem czy też tak macie, oby nie, ale ja często nie mogę rano(...)śpi i coś przygotować. Tym razem powstały właśnie bajgle. Nie, nie piekłam ich o 4 rano;) Powstały, bo gościł u nas młody człowiek, który nie lubi pieczywa innego niż pszenne. Roboty dużo przy bajglach nie było. Same bułeczki są lekko słodkawe w smaku, więc weźcie to pod uwagę. Doskonale smakują z wędlinami, serami czy dżemem. I pamiętajcie również
Mieszam w Garnkuskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 20 g drożdży 2 jajka 150 g masła, schłodzonego 180 ml mleka, letniego 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 90 g rodzynek 70 ml nalewki (np. wiśniówki) 1 szczypta soli 14 migdałów (obranych) dodatkowo: mąką do podsypania wykonanie: Rodzynki zalewamy nalewką i odstawiamy do namoczenia. Drożdże dokładnie mieszamy z letnim(...)trzema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozcieramy palcami, mieszając z mąką, aż powstanie konsystencja bułki tartej. Dodajemy podrośnięte drożdże, cukier, jajka i zagniatamy ciasto (jeśli potrzeba dodajemy więcej mąki). Zagniatamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Domowy Smak JedzeniaPRZEPIS NA PEŁNOZIARNISTY CHLEB JOGURTOWY Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej; - 3 szklanki mąki pełnoziarnistej; - 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody; - ½ świeżych drożdży; - 4 łyżki oleju rzepakowego; - 1 mały jogurt naturalny; - 2 łyżki siemienia lnianego; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 1 łyżka pestek dyni. Sposób przygotowania: - mąki mieszamy razem w misce, dosypujemy sól, ziarna, olej i jogurt naturalny; - podgrzewamy 2 szklanki wody(...)dodajemy zawiesinę do mąk – wszystko mieszamy łyżką; - masa powinna wyjść kleista i rzadka tak, aby można ją było przelać do dwóch keksówek; - keksówki uprzednio smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut i przykrywamy ściereczką; - po wyrośnięciu masy wkładamy obie keksówki do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 1 h; - po upieczeniu
MintTasteserii tych które lubię najbardziej. Proste; łatwe do zrobienia, oszczędne w składniki no i pyszne. Szczególnie zaraz po upieczeniu :) Składniki: 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego ( u mnie biały) 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sodki 2 całe jajka 1/2 szklanki rodzynek (wcześniej namoczonych w wodzie(...)czasie dodajemy do nich przesianą mąkę z sodką, cynamonem oraz osączone rodzynki. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy, aż powstanie gęsta masa Przelewamy ją do tortownicy- wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy w 180°C przez 45 minut. Podajemy po wystudzeniu można obsypać cukrem pudrem. Ja zrobiłam kruszonkę. przepis stąd Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru
Proste PotrawySKŁADNIKI: NA 3 średnie PIZZE Ciasto 2 saszetki suchych drożdży 3łyżki mąki żytniej 3 szklanki mąki pszennej 1/2szklanki ciepłego mleka Sól 1/2łyżeczki chilli, bazyli, pieprzu, soli, czosnku Farsz 3 franfuterki drobiowe 2 ogórki konserwowe 1 cebula 1 łyżeczka bazyli 1 /2 łyżeczki pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do miski wlewam ciepłe mleko a następnie dodaję suche droższe i szczyptę cukru(...)wsypuję pozostałą mąkę oraz suszone zioła i przyprawy. Wyrabiam. W razie gdyby ciasto bylo nadal wilgotne i nie kleiło się dosypuję mąkę. Formę na pizze polewam olejem i posypuję bułka tartą. Następnie rozprowadzam ciasto. Ja lubię ciasto cienkie więc kładę ciasto jak najcieniej się da. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym następnie posypuję pieprzem i bazylią. Kolejno kładę drobno pokrojone pomidory. Następnie
Gotowanie Patkiaukcji http://allegro.pl/barwnik-spozywczy-do-ciast-kremow-czerwony-wilton-i6153879217.html ) Sernik : - 650 g twarogu ,u mnie z Wielunia "Mój ulubiony" - 325 ml śmietanki 36 % - szklanka cukru pudru - 4 jajka - 1 duża ,płaska łyżka mąki pszennej - 2 duże ,płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego Masa do przełożenia : - 250 g serka Philadelphia - 200 g masła - kilka kropel olejku waniliowego - szklanka cukru pudru Sposób wykonania : Piekarnik(...)obrotach do połączenia składników , białka ubić na sztywną pianę ,dodać resztę barwnika i wymieszać już łyżką z wyrobioną masą . Blaszkę nasmarować margaryna i posypać bułka tartą, masę wyłożyć do blaszki ,wyrównać , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut ,do"suchego patyczka" Wyjąć i studzić na kratce. Sernik : Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Wypieki Reneognia. Przykryć folią (należy położyć ją na budyń), aby nie powstał kożuch. Ostudzić. Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego. Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie wsypać sól, wbić jajko, dodać masło oraz mleko. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia(...)Przygotowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podwoją swą objętość to włączyć piekarnik. Rozgrzać go do 190°C . Bułki mocno spłaszczyć, za pomocą dna literatki (lub szklanki od nutelli) zrobić w nich wgłębienie. Następnie w przygotowane otwory wyłożyć ostudzony budyń. Piec przez około 15-20 minut. Bułeczki powinny się
UgotowaćZbliżają się święta. Zastanawiamy się co przygotować, czym zaskoczyć rodzinę. Proponuję pyszne wielowarstwowe ciasto - przekładaniec jabłkowo-orzechowy . Na pewno będzie smakować. Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki(...)Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę (kwadratową lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Każdy placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki
Salonik smakówherbata smakuje coraz lepiej, do szczęścia brakuje słodkości. Babeczki bakaliowe mają tę zaletę, że można je przechowywać w folii nawet dwa tygodnie. Składniki: -2,5 szklanki mąki pszennej -15 dkg cukru pudru -3/4 kostki margaryny ( ok. 18 dkg) -3 jajka -6 łyżek mleka -1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -bakalie Bakalie ( morele, śliwki, rodzynki(...)mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Do masy wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką. Masą napełniamy gniazda blaszki ( u nas o średnicy 8 cm ), wcześniej natłuszczone i posypane bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 35 minut. Jeśli gniazda mają mniejszą średnicę, musimy skrócić czas pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyDzisiaj polecam wytrawne Muffiny drożdżowe faszerowane. Są bardzo podobne w przygotowaniu do bułek drożdżowych faszerowanych , cebularzy rolls , czy też do pizza rolls. Wytrawne babeczki są poręczne, można je zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Są idealne do piwa. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakują wyśmienicie. Z tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście(...)cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oliwy, boczek ser żółty 1 cebula Pieczarki Sól i pieprz do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiankę można wylać na biszkopty, gotowy spód biszkoptu lub samemu upiec. Składniki: biszkopt: (forma o śr.21 lub 23cm) 1/2 szklanki mąki pszennej ( 95g), 1/2 szklanki cukru (160g - to jest ciut więcej niż pół, tak mi się sypnęło), 2 jajka, łyżka kakao (5g), pół łyżeczki proszku do pieczenia (2g). pianki i galaretka: 4 galaretki ( u mnie były(...)proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie łyżką połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto wlać do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem o obsypanej bułką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i piec od 15min. do 25minut - należy sprawdzić wykałaczką środek czy jest suchy. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Pianka z galaretką
W kuchni u Monikibyć ciepła nie gorąca. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawić na 12 - 18 godzin. Zaczyn najpierw urośnie, a później opadnie. Zaczyn trzymamy w pokojowej temperaturze. Ciasto: 350g mąki pszennej 150g mąki pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek ( może być smakowa lub olej kujawski smakowy) 350g ciepłej wody 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano(...)przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, czyli delikatnie kilka razy wrabiamy. Keksówkę (dł.25cm) smarujemy cieniutko olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do keksówki i znów czekamy aż urośnie i wypełni nam całą keksówkę. Piekarnik nastawiamy na 220C. Wkładamy wyrośnięte ciasto oraz na jakimś naczyniu 20 kostek lodu. Parująca
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/musimy się martwić, bo w cieście po upieczeniu nie jest on wyczuwalny. Składniki: 4 jajka; 1 cukier waniliowy; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 4-5 łyżek majonezu; kilka kropli aromatu cytrynowego, pomarańczowego lub waniliowego; Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy(...)pieczenia przesiać przez sito i dodać do ubitych białek z żółtkami, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać majonez i aromat, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wystudzić, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem
In my kitchenmusiałam spróbować :) Miałam wtedy może 4 lata… słodkie wspomnienia :) Ciasto piaskowe: 20 dag margaryny 4 jajka 20 dag cukru pudru 2 łyżki słodkiej śmietany 15 dag maki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny *1 łyżka gorzkiego kakao Margarynę dobrze ucieramy dodając po 1 żółtku na przemian z cukrem(...)którą dodajemy do masy na przemian z wymieszanymi mąkami i mieszamy. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy około 90% masy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki. Do reszty ciasta dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i wykładamy łyżką przez środek ciasta, tworząc pasek. Babkę piaskową pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C * jeśli nie lubisz
Smakowy Rajpodzielał tej mojej wielkiej ochoty, ale gdy już upiekłam i przygotowałam to wszyscy zajadali się z apetytem. Mała Z. powiedziała, że upiekłam bułki Dla niej ptysie były w postaci bułki, bez bitej śmietany, ale z owocami. Gdy zastanawiałam się jakie ptysie bym zjadła wpadła mi w ręce puszka mleczka kokosowego i uznałam, że urozmaicę ich smak właśnie jego dodatkiem. Zrezygnowałam(...)mogę podawać takie domowe wypieki wszystkim domownikom. Wyszło pysznie, słodko i letnio Składniki: - 1/2 szklanki mleczka kokosowego; - 1/2 szklanki wody; - niecałe 1/2 szklanki oleju rzepakowego; - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli; - 5 jajek Dodatkowo: - 0,5 l śmietany kremówki 36%; - 300 g mascarpone; - cukier puder do smaku i do posypania; - dużo
dom-agi.pl