bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:391/587)

Ślimaki z serem i zieleniną 107

Polecam Wam bardzo prosty przepis z podstawowych produktów, które znajdą się w każdym domu. Te ślimaczki są przepyszne i idealnie się nadają na śniadanie, na piknik

Smaki Armine
Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe 90

Dziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z

Smaki Armine
Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe 113

Dziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z

Smaki Armine
Pasta do smarowania foremek do pieczenia - ciasto nie przywiera 119

blaszki do pieczenia. Ja do tej pory do ich wykładania używałam, albo papieru do pieczenia, albo po prostu natłuszczałam je masłem, a potem obsypywałam kaszą manną lub tartą bułka. Niestety taka metoda nie zawsze zdawała egzamin, szczególnie przy małych wzorkach czy małych foremkach.   Całe szczęście niedawno wpadł mi w oko rewelacyjny patent, którym podzieliła się na swoim blogu(...)kilka razy i zdaje egzamin na 200%. Pasta do smarowania foremek do pieczenia Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 50 g masła 50 g oleju 50 g mąki ryżowej lub pszennej tortowej Wykonanie: Do małego garnuszka wkładamy masło. Delikatnie podgrzewamy, do momentu aż się rozpuści. Wtedy dodajemy olej oraz mąkę i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy do słoiczka

Kulinarne przygody Gatity
Babka Kakaowo Orzechowa Na Białkach 164

zanim się obejrzałam został Mi tylko kawałek do zdjęć ;) Składniki na jedną foremkę keksową półokrągłą (rynienkę): 5 białek z jajek (mogą być rozmrożone) 1/2 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki kakao 5 czubatych łyżeczek masła orzechowego 1/3 szkl oleju garść żurawiny suszonej (niekonieczna) polewa czekoladowa: 5 łyżeczek cukru 15 g masła(...)Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewamy olej. 3. Na koniec dodajemy masło orzechowe i ewent. garść żurawiny, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Ciasto pieczemy 180 stopniach przez około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy! ) Polewa  4. Składniki na polewę

Gotowanie...to proste !
Szybkie bajgle z 2 składników – bez drożdży, bez gotowania! 190

Te bajgle to jakieś 5-6 minut pracy i 25 minut pieczenia – jeśli przyzwyczailiście się do drożdżowego ciasta które wymaga zagniatania, czekania na podwojenie objętości, kolejnego

Karo in the Kitchen
Kluski na parze z jagodami | Pampuchy 155

szybciej, bo ciasto rośnie ekspresowo, a gotowanie to zaledwie 8 minut na jedną serię. Jednak znikają z talerza w takim samym, ekspresowym tempie :) 10-12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej (używam szklanek 220 ml) 170 ml mleka łyżka cukru 30 g drożdży jajko łyżka oleju szczypta soli nadzienie: 2 szklanki jagód łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: jogurt kokosowy/naturalny(...)mąki i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy je do podwojenia objętości (około 30 minut). Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki, które nadziewamy jagodami. W moim garnku mieszczą się po 4 bułki. Każdą serię gotujemy na parze 8 minut. Podajemy z jogurtem lub śmietaną. Smacznego :) Artykuł Kluski na parze z jagodami | Pampuchy pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Dufinki Ziemniaczane Z Tuńczykiem, Serem I Botwinką 141

bardzo drobno 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub w sosie własnym Princes (185 g) sól, pieprz do smaku Panierka: 1 małe jako kl M mąka kukurydziana lub pszenna buła tarta olej do smażenia 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę bądź tłuczemy na gładkie puree. 2. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy także, ser żółty(...)doprawiamy jeszcze pod swój smak. 4. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i panierujemy je najpierw w mące kukurydzianej, potem w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. 5. Gotowe kuleczki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.  Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy je na ciepło jako dodatek do obiadu

Gotowanie...to proste !
Babka Jogurtowo Cytrynowa W Polewie Mlecznej 399

delikatna, że rozpływa się w ustach, na pewno upiekę ją na święta Wielkanocne :) Warunek konieczny: "Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową !!" Składniki: 3 jajka 1 i 3/4 szkl mąki pszennej 1 szkl jogurtu greckiego (250g) 3/4 szkl cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna wymyta i spażona Polewa mleczna z nutką cytryny: 2 łyżki masła(...)Mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy olej i sok z 1/2 cytryny oraz skórkę z całej cytryny, mieszamy do połączenia się składników. 3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy ! 4. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem

Gotowanie...to proste !
Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy! 695

u017cemy wierzch dowolnie przybra\u0107 bakaliami "]} Drukuj Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy! Składniki 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczy 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl. mąki chlebowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1,25 szkl. oleju 2/3 szklanki bakalii 2 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy do piernika 3 większe marchewki(...)tarce jarzynowej. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy. Dolewamy wolnym strumieniem olej, cały czas mieszając. Dodajemy marchewkę i bakalie. Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Polewa W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i śmietaną, cały czas mieszając. Smarujemy polewą ciasto po ostygnięciu. Możemy wierzch dowolnie przybrać bakaliami

Mieszam w Garnku
Ciasto bananowe z chrupiącymi migdałami 151

cichu że zostawił tylko okruszki. Przepis na keksówkę. (Upiekłam w dłuższej i płytszej formie). 2 całe jajka 4 średnie mocno dojrzałe banany* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki ojeju 1/2 szklanki cukru (możecie dać odrobinę więcej jeśli lubicie słodkie) 1/2 szklanki migdałów w słupkach podprażonych delikatnie na patelni. 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)skórkę z cytryny oraz wanilię.  Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Zamieszać do połączenia i dodać podprażone migdały. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (ja wysypałam wiórkami kokosowymi). Piec w temperaturze 170 stopni około 40-50 minut. Sprawdzajcie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Powodzenia. * Banany powinny by mocno dojrzałe, ciemne, czarne nawet

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka piaskowa, pyszna i puszysta 133

sztywną pianę. Ubitą pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie. Pieczenie – formę o wymiarach 22 x 12 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C 40-50 minut. Jak już ciasto będzie wyrośnięte i nabierze lekko brązowego koloru oznacza że jest upieczone. Sprawdzić(...)wyjąć motylek do naczynia miksującego dodać masło i cukier, utrzeć czas 1,5 minuty, obroty 5 dodać żółtka, utrzeć czas 30 sek, obroty 5 przesiać przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia do masy maślanej dodać składniki suche i śmietanę, wymieszać czas 1 minuta, obroty 5 zgarnąć ciasto z boków naczynia, zmiksować czas 15 sek, obroty

Kuchnia Pokoleń
Bułki pszenne 115

prostu idealne. Kilka prób ale udało się i według mnie i moich bliskich są doskonałe i lepsze niż te ze sklepu. Składniki na 12 bułeczek: 0.5 kg mąki pszennej 1 jajko łyżka oleju łyżeczka soli łyżeczka cukru pół szklanki lekko ciepłej wody pół szklanki lekko ciepłego mleka 8 g suszonych drożdży Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub robotem(...)czasie formować bułeczki układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia jakieś 15  minut. Piec w temp. 180°C do lekkiego zrumienienia się bułek ok.30 minut. Wystudzić na kratce. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Tort malinowy 147

wczoraj postanowiłam zaspokoić tę zachciankę. Sami zobaczcie co z tego wyszło. Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej (niepełna) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Kiedy masa trzyma się garnka po przekręceniu go (zachowaj ostrożność!) dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do rozpuszczenia(...)masy przesiewamy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy w jednym kierunku (koniecznie!). Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Tortownicę należy wcześniej posmarować masłem i oprószyć bułką tartą by po upieczeniu ciasto łatwo odkleiło się od blachy. Pieczemy 25 minut w 170 ° C. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i upuszczamy go na podłogę. Dzięki temu dziwnemu

Emskie Smaki
Kopiec kreta w wersji truskawkowej 214

Kopiec kreta to bardzo znane ciasto z bananami. Jednak mamy  sezon na truskawki i postanowiłam zrobić wersję truskawkową. Z truskawkami również bardzo dobrze smakuje. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g masła 110 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 125 ml wody 400 g truskawek 400 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa(...)rondelka. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm, natłuścić i posypać tartą bułką. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 30 minut, funkcja góra-dół. Upieczone ciasto wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch pozostawiając spód o wysokości

Monia miesza i gotuje
Śniadaniowe bułeczki czosnkowe na mleku 124

aromatycznych bułeczkach śniadaniowych - mmmhhhmmm, co za smak i zapach! :) Zaopatrzyłam się ostatnio w suszony czosnek niedźwiedzi i od razu postanowiłam go wykorzystać w stosownym wypieku. Zamarzyły mi się bułki, aromatyczne i intensywnie pachnące czosnkiem.  Stosowny przepis podpatrzyłam na blogu Filozofia smaku , choć oryginalnie został zapożyczony z bloga Moje kulinarne ekspresje . Recepturę delikatnie zmodyfikowałam z astępując wodę w całości mlekiem(...)masłem, nie potrzebowały dodatków - takie dobre! Składniki na 8 dużych bułeczek - do formowania kształtu i pieczenia użyłam formy silikonowej na babeczki o trójkątnych kształtach 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej - tortowa, typ 450 + 1-2 łyżki do podsypania podczas wyrabiania - aby ciastu poprawić konsystencję, jeśli zajdzie taka potrzeba + 1 łyżk a do obsypania form y pr zed pieczeniem 1 szkl

Grunt to przepis!
BABKA BIAŁKOWA Z KOKOSEM I MAKIEM 171

proszku do pieczenia 100 g margaryny 150 ml mleka szczypta soli  6 łyżek wiórków kokosowych 2 łyki maku - nie ma potrzeby parzenia Przygotowanie: Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, w drugie misce wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Następnie margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać mleko, zmiksować i dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)makowego. Wszystkie składniki dokładnie, ale bardzo delikatnie połączyć najlepiej za pomocą szpatułki. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Na koniec masę wylać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Babkę można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo rozpuszczoną czekolada.  Formę można użyć na klasyczną

Ciastka - domowe słodkości
Babka orzechowa pachnąca rumem 189

pyszną babkę orzechową z rumowym akcentem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na każdą okazję. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 170g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g masła, 60g orzechów włoskich MAKAR , 60g orzechów laskowych MAKAR , 1,5 łyżeczki aromatu rumowego, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)razem z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo cienkim strumykiem wlewam rozpuszczone masło. Na końcu dodaję posiekane orzechy i aromat rumowy. Mieszam. 2. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę na babkę. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Metrowiec z masą budyniową 195

duże łyżki kakao - ok 9 g - kilka kropel olejku waniliowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa : - 800 ml mleka - 270 g masła - 60 g mąki pszennej - 65 g mąki ziemniaczanej - 130 g cukru - kilka kropel olejku waniliowego Polewa czekoladowa - 120 ml mleka - 65 g kakao - 90 g masła - 110 g cukru - 1 duża łyżka śmietany 18 %   Margarynę(...)ubić na sztywną pianę i wymieszać już łyżką z wyrobioną masą . Ciasto podzielić na dwie części,do jednej dodac przesiane kakao i wymieszać ,blaszki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą ,białe ciasto dać do jednej blaszki a ciemne do drugiej. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 50 minut ,do "suchego patyczka". Wyciągamy

Wypieki Rene
Szarlotka na kruchym spodzie i kawa z żółtkiem. 130

jednocześnie trochę kwaśny. Kontrastem dla nich jest słodkie, kruche ciasto i rodzynki. Jabłka koniecznie potrzebują sporej dawki cynamonu, można również dodać mielone goździki. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 200g cukru 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób wykonania: Wszystkie składniki przekładamy do malaksera, albo(...)Sposób wykonania: Jabłka ścieramy na grubej tarce, odsączamy z wody i mieszamy z cukrem, cynamonem, goździkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta przenosimy do formy i dokładnie rozprowadzamy. Na spód przenosimy masę jabłkową, a na wierzchu układamy z reszty ciasta paski, tak aby utworzyć szachownicę. Nie zapomnijcie o włoskich orzechach! Należy

Kuchnia Pani Wiosny
Tarta jabłecznik 241

zjedliśmy, więc później odgrzewałam go w mikrofali i podawałam z lodami śmietankowymi. Kiedy jabłecznik się skończył dzieci chciały wkładać do mikrofalówki same lody :D CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 200g masła 2 żółtka 3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: 1 kg jabłek 1/4 szklanki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki śmietanki(...)pokroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. Dodać cukier, cynamon i kremówkę. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na ok 5mm. Tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto bez rozciągania. Można podpiec z obciążeniem. Tartę napełnić jabłkami. Pozostałe ciasto rozwałkować i ponacinać radełkiem. Rozłożyć na jabłkach tworząc ażurek. Poprzyklejać do brzegów tarty. U mnie dodatkowo motylki

https:KKuchniaMniam
Hamburgerowe buły 123

drugoplanową rolę, ale bez niej całe burgerowe przedstawienie by nie miało sensu.  Składniki: szklanka zarodków pszennych, czyli ok 100g 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - razem 300g szklanka mąki pszennej tortowej 25g drożdży świeżych łyżeczka drożdży instant szklanka letniego mleka szklanka wody plaster masła, ok 30g łyżeczka cukru Przygotowanie: Suche składniki przesiać i wymieszać razem (poza cukrem). Wkruszyć drożdże, zasypać(...)wyrośnięcia, na jakieś 30 minut, pamiętając by przykryć ściereczką aby zbytnio nie wyschło. Podzielić ciasto na 6 części i z każdej uformować kulkę, którą następnie należy porządnie rozplaszczyć. Bułki będą i tak duże i jeszcze sporo wyrosną. Posmarować mleko i posypać sezamem lub jak ja w czarnuszką. Piec przez ok 15 minut w 200-220 stopniach

Karczma Honorietty
Babka ziemniaczana 231

Składniki: 750-800 g ziemniaków 75-80 g wędzonego boczku 2 jajka 3 cebule w tym jedna czerwona 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pierz szczypta tymianku ok 10 połówek suszonych pomidorów pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, pierw podsmażyć boczek ( na łyżce oleju), a potem dodać cebulę (tak aby się tylko zeszkliła). Zdjąć(...)Odcisnąć nadmiar soku.  W większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, piec ok 1 godz. (do suchego patyczka) w 170 st C. Ja piekłam 40 min, a potem trzymałam w wyłączonym piecu jeszcze 10 min. Po wyciągnięciu dałam

Gaździnka warzy
Babka majonezowa 176

dodatkiem majonezu. Babkę majonezową oblałam cytrynowym lukrem, obsypałam niewielką ilości otartą skórką z cytryny i słodkimi perełkami. Babka majonezowa z nutą cytrynową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia np. Winiary Cukier puder i sok z cytryny na lukier Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy(...)mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez, łaczymy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Babkę majonezową smarujemy lukrem przygotowanym z mieszanki cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Babkę dekorujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki z czarnuszką i sezamem 99

Przygotowanie ciasta na te bułeczki jest bardzo łatwe, wystarczą chęci:). Bułeczki nie są super równe jak te, które znamy z marketów, ale za to są smaczniejsze

Apetyczna babeczka
Bułeczki belgijskie 132

Ostatnio u mnie brak wolnego czasu..przepisów do opublikowania cała masa...a teraz zapraszam na wędrówkę  z Formułą 1 i Darią .. 

Moje domowe kucharzenie
Śmietankowa kanapka 10141

Mleczna kanapka jest bardzo popularna wśród mniejszych i większych łasuchów, istnieje wiele przepisów na ciasta przypominające smakiem lub wyglądem ten smakołyk. Śmietankowa kanapka należy do tej

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą 123

Jeśli myślisz, że drożdżówki to bułki, które zrobić można tylko na słodko to muszę cię wyprowadzić z błędu. Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą Oczywiście te najbardziej znane i popularne drożdżówki z serem czy z jabłkiem są oczywiście na słodko. Coraz częściej jednak w sklepach znaleźć można drożdżówki z serem czy cebulą. Osobiście przepadam bardzo za drożdżówkami w wersji wytrawnej(...)Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania drożdżówek z boczkiem. 5 dkg surowego boczku 1 duża biała cebula 10 dkg sera Gouda 30 dkg mąki pszennej plus dodatkowa mąka do podsypania ciasta 170 ml letniej wody 1/4 łyżeczka soli 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 dkg drożdży 6 listków świeżej szałwi 20 dkg kwaśnej śmietany 1 jajko

mecooks
Sernik z brzoskwiniami. 146

możecie wykorzystać na święta. Ja robiłam w zeszłym tygodniu. Dziś mam w planach jakąś babkę, albo babeczki. Jeszcze nie wiem, ale na pewno coś wykombinuję. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 jajka Ser: 1 kg sera na sernik (użyłam Mój ulubiony z Wielunia(...)Dodać jajka. Zagnieść, ale tylko do momentu, kiedy zacznie się kleić. Ciasto nie powinno być zawarte, tylko jak mokra kruszonka. 2/3 ciasta, wyłożyć na blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Delikatnie docisnąć. Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. Przygotować ser. Masło utrzeć z cukrem, dodając po kolei żółtka. (Białka wbić do osobnej miski.) Następnie dodać ser. Zmiksować

Agusiowe smakołyki
ŚWIĄTECZNY TORCIK 168

Składniki: Biszkopt: 9 jajek 9 łyżek cukru 9 łyżek maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nasączenie: 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 5 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii lub esencja waniliowa  Krem czekoladowy: 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (40g) 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 500 ml mleka 1 łyżka kakao(...)jajeczka kolorowe posypki (żółta, różowa, fioletowa, biała) kamyczki karmelowe Przygotowanie: Biszkopt -  na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą

Ciastka - domowe słodkości
Pyszna babka trio-kolorowa babka wielkanocna 3 smaki 116

dużą blaszkę (forma o górnej średnicy 23cm) -4 jajka -3/4 szkl cukru -4 łyżki śmietany kwaśnej  18% -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 3/4 szkl mąki pszennej tortowej -5 łyżek oleju -5 łyżek wody -2 łyżeczki kisielu truskawkowego -2 łyżki soku z cytryny -1,5 łyżeczki kakao LUKIER -małe białko z jajka -3-4 łyżki cukru pudru(...)olej i miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao i do trzeciej kisiel. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wkładamy naprzemiennie  po łyżce ciasto do formy. Babkę pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy, i wyciągamy z formy.  Następnie ucieramy lukier, dekorujemy babkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto podwójnie owsiane 126

żałuję, bo ciasto wyszło bardzo dobre. Od siebie dodałem suszoną żurawinę i polewę owsianą :) Składniki : Ciasto : - 200 g płatków owsianych, - 2 szklanki mleka, - 100 g masła, - 3/4 szklanki mąki pszennej, - 1/2 szklanki cukru, - cukier waniliowy, - 2 duże jajka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 2 garście suszonej żurawiny. Polewa : - łyżka masła, - 1/2 szklanki cukru, -  2 czubate łyżki kakao, - 10 łyżek(...)dodać przestudzone płatki, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Gdy masa jest jednolita szpatułką wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec do zrumienienia i "suchego patyczka". Składniki polewy ( bez płatków owsianych ) zagotować w garnku. Wsypać płatki owsiane, wymieszać, zagotować. Gorącą masę rozsmarować na cieście i odstawić do wystudzenia

Przepisy Mikołaja
Świąteczny mini murzynek 171

już moja mama i bacie korzystały tylko z tych sprawdzonych mąk.  Nie wątpliwie świąteczny mini murzynek to wypiek doskonały na szczególne okazje. Polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej Polskie Młyny 150 g masła lub margaryny 100 g cukru 100  ml soku pomarańczowego 50 g czekolady gorzkiej 30 g kakao 20 g przyprawy do piernika 12 g proszku(...)pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy aromat. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy.  Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wystudzone ciasto. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Gulasz z indyka w sosie własnym 506

Dzisiaj pomysł na najprostszy i bardzo smaczny gulasz z indyka w sosie własnym podany z kluskami twarogowymi i fasolką szparagową wraz z dodatkiem podrumienionej bułki tartej. Poniższy gulasz przygotowałam w szybkowarze, dzięki któremu danie było gotowe w ciągu 30-35 minut! Poniższy gulasz jest świetny w smaku, a mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Taki gulasz możecie przygotować(...)porcje: 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka 1 cebula 2 szklanki wody sól, pieprz papryka ostra 2-3 listki laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżki mąki pszennej (1 do posypania mięsa i 1 do zagęszczenia sosu) 2 łyżki masła klarowanego Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na koniec dodać łyżkę

Ugotować
Czekoladowe ciasto z wariacjami w środku 136

ukochanej osoby wręczyć jej wypiek. Koniecznie spróbujcie przepis na Czekoladowe ciasto z wariacjami w środku  Składniki: Ciasto I  1 kostka do pieczenia Kasia  3 szklanki mąki pszennej  1 szklanka cukru  2 opakowania cukru wanilinowego  ciasto II  3 jajka  100 ml śmietany 18%  2 łyżki kakao  130 ml kwaśnego dżemu (użyłam(...)zbyt długo.  ciasto II  W misce ubijamy jajka i dodajemy pozostałe składniki, ciasto wyrabiamy na gładka masę. Ciasto przelewamy do zaokrąglonej keksówki wysmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej bułka tartą. Do środka przesypujemy ciasto I grudkowe, delikatnie mieszamy, aby jasne grudki rozprowadziły się równomiernie po całej keksówce.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C góra-dół przez

Niezły Młynek
Chleb pszenny z ziarnami. 143

razem proponuję Wam chlebuś pszenny z dodatkiem ziaren. Łatwy i szybki w przygotowaniu, a pyszny bo domowy. Składniki: 500 g. mąki pszennej, typ 650 200 ml ciepłej wody 200 ml ciepłego mleka 35 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki słoneczniku 1 łyżka dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo żółtko + trochę mleka do wysmarowania chleba. Wykonanie(...)pracować. Następnie wsypać ziarna, sól i wymieszać. Dodać mąkę. Wyrobić mikserem z hakami. Można trochę podsypać mąka, ale nie dużo. Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wierzch wysmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Posypać mąką. Zostawić na czas nagrzewania piekarnika, ok 15-20 minut. Ciasto powinno urosnąć do brzegów blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni

Agusiowe smakołyki
babka ucierana 125

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 125 g masła, miękkiego 100 g cukru pudru 225 ml mleka 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią opcjonalnie: parę kropli ulubionego olejku wykonanie: Masło miksujemy z cukrem puder oraz cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka(...)wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka oraz opcjonalnie olejek. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki z kominem (ok. 23 cm średnicy). Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 170 st C., do tzw suchego patyczka. Dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
Łatwa babka dwukolorowa 166

Więcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziecie tutaj . Składniki: 6 całych jajek 1 szklanka cukru (dałam niepełną) 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 250 g masła lub margaryny (polecam masło) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao (dałam 2 dla koloru i smaku) Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszystą(...)pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (lub najpierw wyłóż jasne, później ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160 o C i piecz ok. 45 minut (do suchego

Czerwień i błękit
Babka cytrynowa 194

kilka przepisów, żeby wybrać ten najsmakowitszy. Na pierwszy ogień polecam prostą, ucieraną babkę cytrynową. Jest aromatyczna, mięciutka i wilgotna, a polana kwaskowatym lukrem smakuje przepysznie. Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 150 g drobnego cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny sok z cytryny lukier: 4 łyżki cukru(...)cytryny i skórkę, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić ze szczypta soli, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, studzić kilka minut

Obiad gotowy
Babka Na Oleju Z Jabłkiem I Brzoskwinią 145

klik,  to postanowiłam dorzucić je do tej babeczki co urozmaiciło jej smak ;) Składniki na foremkę 25 x 11 cm 3 jajka klasy L 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl oleju 2 czubate łyżki budyniu waniliowego  ( może być tez inny ) 1 jabłko(...)podczas mieszania dolewamy olej. ciasto wychodzi dość gęste. 3. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone w kosteczkę i mieszamy całość. Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą bądź kaszą manna. Pieczemy w 180 stop. przez około 50-1 h do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy

Gotowanie...to proste !
Mleczny Placek Gotowany Z Mrożonymi Owocami 165

małą blaszkę 25 x 16 cm Jeśli chcemy na większa blaszkę wystarczy podwoić składniki 125 gr masła / margaryny 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka garść truskawek ( u mnie tez parę wisienek ;) ewnt. aromat waniliowy cukier puder do posypania 1. W garnku rozpuszczamy masło/margaryn(...)ewentualnie jakiś aromat jeśli lubimy (np. waniliowy ), następnie dodajemy ubita pianę z białek, całość delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stop przez około 40-45 min do suchego patyczka. Po ostygnięciu obsypujemy cukrem pudrem  i gotowe

Gotowanie...to proste !
Babka cytrynowa wilgotna 168

zwykłym smakołykiem.Kiedyś to nasze babcie piekły baby, dziś my pieczemy a w przyszłości nasze dzieci :) Tradycja z pokolenia na pokolenie :)  Składniki: 300 g  mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 150 g rozpuszczonego ciepłego masła 150 g ksylitolu Kłos Pol parę kropel olejku waniliowego skórka otarta z cytryny* 1 łyżka soku z cytryny* 3 jaja(...)letnie masło, wbijamy jaja i miksujemy.Podczas miksowania dodajemy aromat i sok z cytryny.Kiedy mamy już jednolitą masę dodajemy skórkę otartą z cytryny .Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.Kiedy nam babeczka się upiecze i ostudzi polewamy ją lukrem cytrynowym czyli do zmielonego ksylitolu dodajemy

Różowa kuchnia
Chleb pszenny 180

oryginalnym przepisie użyto mąki typ 550, ja natomiast wykorzystałam typ 650, ponieważ taką miałam i chleb wyszedł pszepyszny :) Z całego serca polecam. Przepis pochodzi ze strony przepisytradycyjne.pl Chleb pszenny Składniki: 500g przesianej mąki +trochę do podsypania 15 dag drożdży  250ml wody 1 łyżeczka soli szczypta cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłą wodą, odrobiną cukru, soli i łyżeczką mąki(...)czasie podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy rękami elastyczne i odchodzące od rąk ciasto. Wykładamy do foremki (ja użyłam silikonowej, ale w innym wypadku smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą). Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 30 minut. Smarujemy lekko łyżką mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200'C na 50 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce :) Gotowe!  Oryginalny

Tagebuch po polsku
Babka piaskowa wielkanocna 144

śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia mąka do oprószenia formy cukier puder do posypania opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę po czym nie przerywając ucierania kolejno(...)miksera. Z białek ubić sztywną pianę,  dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej ręcznie za pomocą łyżki)  wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i  piec w temperaturze 170°C  przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kolorowe mini babeczki 105

zabawe kolorkami, babeczki są troche wymagające w przygotowaniu- ale efekt jest zdecydowanie wart włożonej w nie pracy ! Smacznego!   SKŁADNIKI NA MINI BABECZKI CZEKOLADOWE (24 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 100 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej(...)niebieski i fioletowy posypka czekoladowa Przepis : BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 200° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i oprószcie bułką tartą ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao

Domowe Torty
Ciasto czekoladowe z kawałkami jabłek. 117

czasu a raz więcej - to ciasto robi się bardzo szybko i niestety też szybko znika! bo jest pyyyyszne!!       Składniki; 20 dag margaryny lub masła szklanka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 4 jajka 3 łyżki kakao 1 łyzeczka proszku do pieczenia 2 jabłka   Przygotowanie; Margaryne rozpuścić w rondelku. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę(...)delikatnie wymieszać a na końcu dodać kakao i jabłka pokrojone w kostkę. Wymieszać. Tortownice o średnicy 26 cm. wyłozyc papierem (tylko dno) posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec około 45- 50 min w 180C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.           Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ptasie mleczko na biszkopcie marcepanowym 331

Składniki : 60 g gotowej masy marcepanowej 130 g masła    130 g cukru  szczypta soli 2 łyżki zmielonych biszkoptów 80 g zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia  6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %)    Masa: 2 mleka skondensowane nie słodzone ( nie pomylcie mleka, bo mama tym razem nie zwróciła(...)soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do formy, posypanej bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 - 30 min. w tem. 175 stopni. Galaretkę rozrabiamy w niepełnej szklance przegotowanej gorącej wody, z drugą robimy to samo

Lili w kuchni
BABKA Z MAJONEZEM 199

kopiuję od Ciebie całość...łącznie z wykonaniem... i jako, że kurczowo trzymałam się tekstu Baba wyszła mi IDENTICO !!! Składniki - 100 ml majonezu - 100 g mąki ziemniaczanej - 70 g mąki pszennej typ 500 u mnie  MŁYN KOPYTOWA - 180 g cukru u mnie  DIAMANT - 4 jajka - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli(...)waniliowym na puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół przez 55 minut. Wyciągamay babkę z formy i studzimy chwilkę, następnie wyciągamy ją na talerz .  I polewamy

Z Kuchni Do Kuchni
wątróbka kurczaka z porami na ostro... 145

Składniki: wątróbki z kurczaka 50 dag, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 2 łyżki, pory 4 większe, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć na gorącym oleju z masłem zrumienić obsypaną mąką wątróbkę i przełożyć(...)pory dodać przyprawę w płynie, sól, rozkruszyć suszoną papryczkę chilli razem z pestkami, wszystko mieszając podsmażać z 5 minut wątróbkę ciut posolić i podać na porach i np. z bułką lub z czym lubisz.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Miodownik. 107

postoi 2 dni będzie jeszcze lepsze. Dziś , więc przygotowuję to pyszne ciasto, żeby cieszyć się jego smakiem w Sylwestra i Nowy Rok! płytka miodowa SKŁADNIKI: Ciasto 500 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g masła 3 łyżki płynnego miodu 2 jajka szczypta soli WYKONANIE: Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodą, dodajemy kawałki zimnego masła(...)dzielimy na 4 równe kawałki, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, blachę o wymiarach ok. 21 c na 29 cm odwracamy smarujemy tłuszczem, posypujemy delikatnie bułką tarta i wyklejamy ciastem, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote), Po upieczeniu zdejmujemy,pieczemy następne. KREM: 8 łyżek kaszy manny

Kuchnia Beaty
Murzynek z jabłkami 201

jabłkami. Proste i szybkie wykonanie, a tak murzynek tak smakował rodzicom, że poprosili mnie o przepis. Polecam jest naprawdę wspaniały :-) Składniki na 1 dużą tortownicę: 3 szklanki mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 1 szklanka wody ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 – 4 jabłka Sposób wykonania(...)sodą, dodać także olej i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę i wymieszać razem z ciastem. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki masła lub margaryny

Na słodko lub wytrawnie
Kruche babeczki z jabłkami 191

pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 2 jajka 4 duże jabłka – papierówki 1/3  szklanki cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę pszenną i krupczatkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i wbijamy 2 świeże jajka, zagniatamy kruche ciasto. (Ja wykorzystałam do tego hak robota). Ciasto  wkładamy(...)mąką ziemniaczaną, odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy je na pół, z jednej części ciasta odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy małe foremki, nie musimy ich natłuszczać, ani obsypywać bułką tartą, czy mąką. Do ciasta w foremkach wkładamy jabłkowe nadzienie (ok. 1,5 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki i wykrywamy kółka wielkości foremki, na każdym kółku robimy krzyżyk

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania