małą blaszkę 25 x 16 cm Jeśli chcemy na większa blaszkę wystarczy podwoić składniki 125 gr masła / margaryny 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka garść truskawek ( u mnie tez parę wisienek ;) ewnt. aromat waniliowy cukier puder do posypania 1. W garnku rozpuszczamy masło/margaryn(...)ewentualnie jakiś aromat jeśli lubimy (np. waniliowy ), następnie dodajemy ubita pianę z białek, całość delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stop przez około 40-45 min do suchego patyczka. Po ostygnięciu obsypujemy cukrem pudrem i gotowe
Gotowanie...to proste !zwykłym smakołykiem.Kiedyś to nasze babcie piekły baby, dziś my pieczemy a w przyszłości nasze dzieci :) Tradycja z pokolenia na pokolenie :) Składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 150 g rozpuszczonego ciepłego masła 150 g ksylitolu Kłos Pol parę kropel olejku waniliowego skórka otarta z cytryny* 1 łyżka soku z cytryny* 3 jaja(...)letnie masło, wbijamy jaja i miksujemy.Podczas miksowania dodajemy aromat i sok z cytryny.Kiedy mamy już jednolitą masę dodajemy skórkę otartą z cytryny .Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.Kiedy nam babeczka się upiecze i ostudzi polewamy ją lukrem cytrynowym czyli do zmielonego ksylitolu dodajemy
Różowa kuchniaoryginalnym przepisie użyto mąki typ 550, ja natomiast wykorzystałam typ 650, ponieważ taką miałam i chleb wyszedł pszepyszny :) Z całego serca polecam. Przepis pochodzi ze strony przepisytradycyjne.pl Chleb pszenny Składniki: 500g przesianej mąki +trochę do podsypania 15 dag drożdży 250ml wody 1 łyżeczka soli szczypta cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłą wodą, odrobiną cukru, soli i łyżeczką mąki(...)czasie podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy rękami elastyczne i odchodzące od rąk ciasto. Wykładamy do foremki (ja użyłam silikonowej, ale w innym wypadku smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą). Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 30 minut. Smarujemy lekko łyżką mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200'C na 50 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce :) Gotowe! Oryginalny
Tagebuch po polskuśmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia mąka do oprószenia formy cukier puder do posypania opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę po czym nie przerywając ucierania kolejno(...)miksera. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej ręcznie za pomocą łyżki) wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i piec w temperaturze 170°C przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazabawe kolorkami, babeczki są troche wymagające w przygotowaniu- ale efekt jest zdecydowanie wart włożonej w nie pracy ! Smacznego! SKŁADNIKI NA MINI BABECZKI CZEKOLADOWE (24 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 100 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej(...)niebieski i fioletowy posypka czekoladowa Przepis : BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 200° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i oprószcie bułką tartą ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao
Domowe Tortyczasu a raz więcej - to ciasto robi się bardzo szybko i niestety też szybko znika! bo jest pyyyyszne!! Składniki; 20 dag margaryny lub masła szklanka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 4 jajka 3 łyżki kakao 1 łyzeczka proszku do pieczenia 2 jabłka Przygotowanie; Margaryne rozpuścić w rondelku. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę(...)delikatnie wymieszać a na końcu dodać kakao i jabłka pokrojone w kostkę. Wymieszać. Tortownice o średnicy 26 cm. wyłozyc papierem (tylko dno) posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec około 45- 50 min w 180C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki : 60 g gotowej masy marcepanowej 130 g masła 130 g cukru szczypta soli 2 łyżki zmielonych biszkoptów 80 g zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %) Masa: 2 mleka skondensowane nie słodzone ( nie pomylcie mleka, bo mama tym razem nie zwróciła(...)soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do formy, posypanej bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 - 30 min. w tem. 175 stopni. Galaretkę rozrabiamy w niepełnej szklance przegotowanej gorącej wody, z drugą robimy to samo
Lili w kuchnikopiuję od Ciebie całość...łącznie z wykonaniem... i jako, że kurczowo trzymałam się tekstu Baba wyszła mi IDENTICO !!! Składniki - 100 ml majonezu - 100 g mąki ziemniaczanej - 70 g mąki pszennej typ 500 u mnie MŁYN KOPYTOWA - 180 g cukru u mnie DIAMANT - 4 jajka - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli(...)waniliowym na puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół przez 55 minut. Wyciągamay babkę z formy i studzimy chwilkę, następnie wyciągamy ją na talerz . I polewamy
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: wątróbki z kurczaka 50 dag, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 2 łyżki, pory 4 większe, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć na gorącym oleju z masłem zrumienić obsypaną mąką wątróbkę i przełożyć(...)pory dodać przyprawę w płynie, sól, rozkruszyć suszoną papryczkę chilli razem z pestkami, wszystko mieszając podsmażać z 5 minut wątróbkę ciut posolić i podać na porach i np. z bułką lub z czym lubisz.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępostoi 2 dni będzie jeszcze lepsze. Dziś , więc przygotowuję to pyszne ciasto, żeby cieszyć się jego smakiem w Sylwestra i Nowy Rok! płytka miodowa SKŁADNIKI: Ciasto 500 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g masła 3 łyżki płynnego miodu 2 jajka szczypta soli WYKONANIE: Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodą, dodajemy kawałki zimnego masła(...)dzielimy na 4 równe kawałki, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, blachę o wymiarach ok. 21 c na 29 cm odwracamy smarujemy tłuszczem, posypujemy delikatnie bułką tarta i wyklejamy ciastem, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote), Po upieczeniu zdejmujemy,pieczemy następne. KREM: 8 łyżek kaszy manny
Kuchnia Beatyjabłkami. Proste i szybkie wykonanie, a tak murzynek tak smakował rodzicom, że poprosili mnie o przepis. Polecam jest naprawdę wspaniały :-) Składniki na 1 dużą tortownicę: 3 szklanki mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 1 szklanka wody ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 – 4 jabłka Sposób wykonania(...)sodą, dodać także olej i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę i wymieszać razem z ciastem. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki masła lub margaryny
Na słodko lub wytrawniepudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 2 jajka 4 duże jabłka – papierówki 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę pszenną i krupczatkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i wbijamy 2 świeże jajka, zagniatamy kruche ciasto. (Ja wykorzystałam do tego hak robota). Ciasto wkładamy(...)mąką ziemniaczaną, odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy je na pół, z jednej części ciasta odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy małe foremki, nie musimy ich natłuszczać, ani obsypywać bułką tartą, czy mąką. Do ciasta w foremkach wkładamy jabłkowe nadzienie (ok. 1,5 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki i wykrywamy kółka wielkości foremki, na każdym kółku robimy krzyżyk
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię domowe pieczywo, a ten pyszny, aromatyczny, mocno czosnkowy chlebek wprost uwielbiam. Przepis na ten chleb jest bardzo prosty, przygotowanie go nie zajmie Wam więcej
Smaki ArmineBorówki vel jagody nie są teraz w top 5 owoców sezonu, ale warto zachować przepis na lepsze czasy :) te jagodzianki wychodzą dobrze z borówek jak i
Czerwony GupikCałkiem nie sezonowe, ale to nic... trochę świąteczne, ale to nie problem... Za to... B A R D Z O P Y S Z
Dzieje kuchennej Wiewióry