razem proponuję Wam chlebuś pszenny z dodatkiem ziaren. Łatwy i szybki w przygotowaniu, a pyszny bo domowy. Składniki: 500 g. mąki pszennej, typ 650 200 ml ciepłej wody 200 ml ciepłego mleka 35 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki słoneczniku 1 łyżka dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo żółtko + trochę mleka do wysmarowania chleba. Wykonanie(...)pracować. Następnie wsypać ziarna, sól i wymieszać. Dodać mąkę. Wyrobić mikserem z hakami. Można trochę podsypać mąka, ale nie dużo. Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wierzch wysmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Posypać mąką. Zostawić na czas nagrzewania piekarnika, ok 15-20 minut. Ciasto powinno urosnąć do brzegów blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni
Agusiowe smakołykiskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 125 g masła, miękkiego 100 g cukru pudru 225 ml mleka 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią opcjonalnie: parę kropli ulubionego olejku wykonanie: Masło miksujemy z cukrem puder oraz cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka(...)wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka oraz opcjonalnie olejek. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki z kominem (ok. 23 cm średnicy). Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 170 st C., do tzw suchego patyczka. Dowolnie dekorujemy
Domowy Smak JedzeniaWięcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziecie tutaj . Składniki: 6 całych jajek 1 szklanka cukru (dałam niepełną) 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 250 g masła lub margaryny (polecam masło) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao (dałam 2 dla koloru i smaku) Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszystą(...)pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (lub najpierw wyłóż jasne, później ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160 o C i piecz ok. 45 minut (do suchego
Czerwień i błękitkilka przepisów, żeby wybrać ten najsmakowitszy. Na pierwszy ogień polecam prostą, ucieraną babkę cytrynową. Jest aromatyczna, mięciutka i wilgotna, a polana kwaskowatym lukrem smakuje przepysznie. Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 150 g drobnego cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny sok z cytryny lukier: 4 łyżki cukru(...)cytryny i skórkę, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić ze szczypta soli, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, studzić kilka minut
Obiad gotowyklik, to postanowiłam dorzucić je do tej babeczki co urozmaiciło jej smak ;) Składniki na foremkę 25 x 11 cm 3 jajka klasy L 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl oleju 2 czubate łyżki budyniu waniliowego ( może być tez inny ) 1 jabłko(...)podczas mieszania dolewamy olej. ciasto wychodzi dość gęste. 3. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone w kosteczkę i mieszamy całość. Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą bądź kaszą manna. Pieczemy w 180 stop. przez około 50-1 h do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy
Gotowanie...to proste !małą blaszkę 25 x 16 cm Jeśli chcemy na większa blaszkę wystarczy podwoić składniki 125 gr masła / margaryny 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka garść truskawek ( u mnie tez parę wisienek ;) ewnt. aromat waniliowy cukier puder do posypania 1. W garnku rozpuszczamy masło/margaryn(...)ewentualnie jakiś aromat jeśli lubimy (np. waniliowy ), następnie dodajemy ubita pianę z białek, całość delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stop przez około 40-45 min do suchego patyczka. Po ostygnięciu obsypujemy cukrem pudrem i gotowe
Gotowanie...to proste !zwykłym smakołykiem.Kiedyś to nasze babcie piekły baby, dziś my pieczemy a w przyszłości nasze dzieci :) Tradycja z pokolenia na pokolenie :) Składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 150 g rozpuszczonego ciepłego masła 150 g ksylitolu Kłos Pol parę kropel olejku waniliowego skórka otarta z cytryny* 1 łyżka soku z cytryny* 3 jaja(...)letnie masło, wbijamy jaja i miksujemy.Podczas miksowania dodajemy aromat i sok z cytryny.Kiedy mamy już jednolitą masę dodajemy skórkę otartą z cytryny .Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.Kiedy nam babeczka się upiecze i ostudzi polewamy ją lukrem cytrynowym czyli do zmielonego ksylitolu dodajemy
Różowa kuchniaoryginalnym przepisie użyto mąki typ 550, ja natomiast wykorzystałam typ 650, ponieważ taką miałam i chleb wyszedł pszepyszny :) Z całego serca polecam. Przepis pochodzi ze strony przepisytradycyjne.pl Chleb pszenny Składniki: 500g przesianej mąki +trochę do podsypania 15 dag drożdży 250ml wody 1 łyżeczka soli szczypta cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłą wodą, odrobiną cukru, soli i łyżeczką mąki(...)czasie podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy rękami elastyczne i odchodzące od rąk ciasto. Wykładamy do foremki (ja użyłam silikonowej, ale w innym wypadku smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą). Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 30 minut. Smarujemy lekko łyżką mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200'C na 50 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce :) Gotowe! Oryginalny
Tagebuch po polskuśmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia mąka do oprószenia formy cukier puder do posypania opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę po czym nie przerywając ucierania kolejno(...)miksera. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej ręcznie za pomocą łyżki) wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i piec w temperaturze 170°C przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazabawe kolorkami, babeczki są troche wymagające w przygotowaniu- ale efekt jest zdecydowanie wart włożonej w nie pracy ! Smacznego! SKŁADNIKI NA MINI BABECZKI CZEKOLADOWE (24 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 100 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej(...)niebieski i fioletowy posypka czekoladowa Przepis : BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 200° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i oprószcie bułką tartą ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao
Domowe Tortyczasu a raz więcej - to ciasto robi się bardzo szybko i niestety też szybko znika! bo jest pyyyyszne!! Składniki; 20 dag margaryny lub masła szklanka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 4 jajka 3 łyżki kakao 1 łyzeczka proszku do pieczenia 2 jabłka Przygotowanie; Margaryne rozpuścić w rondelku. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę(...)delikatnie wymieszać a na końcu dodać kakao i jabłka pokrojone w kostkę. Wymieszać. Tortownice o średnicy 26 cm. wyłozyc papierem (tylko dno) posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec około 45- 50 min w 180C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki : 60 g gotowej masy marcepanowej 130 g masła 130 g cukru szczypta soli 2 łyżki zmielonych biszkoptów 80 g zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %) Masa: 2 mleka skondensowane nie słodzone ( nie pomylcie mleka, bo mama tym razem nie zwróciła(...)soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do formy, posypanej bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 - 30 min. w tem. 175 stopni. Galaretkę rozrabiamy w niepełnej szklance przegotowanej gorącej wody, z drugą robimy to samo
Lili w kuchnikopiuję od Ciebie całość...łącznie z wykonaniem... i jako, że kurczowo trzymałam się tekstu Baba wyszła mi IDENTICO !!! Składniki - 100 ml majonezu - 100 g mąki ziemniaczanej - 70 g mąki pszennej typ 500 u mnie MŁYN KOPYTOWA - 180 g cukru u mnie DIAMANT - 4 jajka - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli(...)waniliowym na puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół przez 55 minut. Wyciągamay babkę z formy i studzimy chwilkę, następnie wyciągamy ją na talerz . I polewamy
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: wątróbki z kurczaka 50 dag, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 2 łyżki, pory 4 większe, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć na gorącym oleju z masłem zrumienić obsypaną mąką wątróbkę i przełożyć(...)pory dodać przyprawę w płynie, sól, rozkruszyć suszoną papryczkę chilli razem z pestkami, wszystko mieszając podsmażać z 5 minut wątróbkę ciut posolić i podać na porach i np. z bułką lub z czym lubisz.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępostoi 2 dni będzie jeszcze lepsze. Dziś , więc przygotowuję to pyszne ciasto, żeby cieszyć się jego smakiem w Sylwestra i Nowy Rok! płytka miodowa SKŁADNIKI: Ciasto 500 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g masła 3 łyżki płynnego miodu 2 jajka szczypta soli WYKONANIE: Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodą, dodajemy kawałki zimnego masła(...)dzielimy na 4 równe kawałki, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, blachę o wymiarach ok. 21 c na 29 cm odwracamy smarujemy tłuszczem, posypujemy delikatnie bułką tarta i wyklejamy ciastem, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote), Po upieczeniu zdejmujemy,pieczemy następne. KREM: 8 łyżek kaszy manny
Kuchnia Beaty