Przeglądałam dzisiaj zdjęcia i dopatrzyłam się, że nie dodałam przepisu na pyszne ciacho z jabłkami i żurawiną. Szarlotka pyszna i prosta to przepis musi być, ciacho
Monia miesza i gotujemoją mamę. Pozycja obowiązkowa na Świątecznym stole. Inspiracja forum gazety wyborczej oraz Moje wypieki. Składniki na 2 formy z kominem o pojemności 1,5 l każda: 500 gr mąki pszennej tortowej 30 gr świeżych drożdży 250 gr ciepłego mleka 100 gr roztopionego i ostudzonego do temp. pokojowej masła 60 gr oleju słonecznikowego 30 gr – 75 gr cukru pudru(...)spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miseczki wlać mleko, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć
moj przepis nakurczaka 1 kg, woda 2,5 litra, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka Oczyszczone żołądki w garnku szybkowara zalać wodą i tylko zagotować, wodę wylać , żołądki opłukać, do szybkowara wlać wodę, wsypać(...)Cebulę podsmażyć na smalcu na złocisto, wsypać mąkę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty mieszając, zasmażkę wlać do wywaru i wymieszać. Do flaczków wsypać pieprz mielony, flaczki podawać z bułką - bardzo lubimy flaki tradycyjne, ale flaczki drobiowe są również bardzo smaczne i idealnie smakują zamiast tradycyjnych flaków........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJeżeli nie mamy formy na babkę, możemy użyć zwykłej formy keksówki (24cm/10cm). Babka dwukolorowa Składniki: 4 jajka 200 g cukru pudru (ok. 1 i 1/5 szklanki) 200 g maki pszennej (ok. 1 i 1/5 szklanki) 200 g mąki ziemniaczanej (1 szklanka) 200 g masła 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao (10g) cukier puder do oprószenia babki(...)momentu połączenia się składników (jeszcze lepiej będzie, jak po prostu wymieszamy wszystkie składniki łyżką). Następnie wlewamy roztopione masło i delikatnie mieszamy łyżką. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 2/3 masy przelewamy do formy, a do ciasta, które nam zostało dodajemy przesiane przez sitko kakao i delikatnie mieszamy. Masę kakaową wylewamy na jasną masę, łyżką wyrównujemy wierzch babki
KulinarneImpresje.plłyżki mąki ziemniaczanej 300 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: Glazura Mirror Ascanio Lauretta Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier przesiany cukier puder, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać 2 żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto(...)dodać sok i skórkę otartą z mandarynek, wymieszać. Na koniec dodać kaszkę manną, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na tortownicę o średnicy 28 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na ciasto masę serową i równo rozprowadzić Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopnia C. Wystudzony sernik pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta
Ciastka - domowe słodkościzielonych oliwek 1/2 szklanki oliwy z oliwek szczypta chili, soli i pieprzu sok z połowy cytryny Domowe bagietki (przepis na 10 sztuk) 500 gram mąki pszennej tortowej lub 00 lub semoliny 2 opakowania suchych drożdży (2x 7 gram) 100 gram masła 1/3 szklanki oliwy z oliwek łyżka soli łyżka cukru(...)dokładnie ciasto, tak długo aż uzyskam gładką i jednolitą masę. Trwa to około 10 minut. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta formuję podłużne bułki, które układam w blaszce w odstępach 5 cm od siebie i pozostawiam do kolejnego wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed upieczeniem posmaruj pieczywo oliwą z oliwek lub roztrzepanym jajkiem. Piecz
Mango Papajajest to bułeczka z nadzieniem a klasyczna drożdżówka. Przepis jest całoroczny, bo jeśli nie ma sezonu na świeże jagody, możemy użyć mrożonych. Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 250g jagód (mogą być(...)przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem. 4. W każdej
Szefowa kuchnijest niezwykle smaaaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu. Naprawdę - zawsze się udaje! Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. ( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.) Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami. Kto co lubi! A ocet(...)razu zwiększcie proporcje i upieczcie dwa bochenki, gdyż świetnie się przechowują (*), można też mrozić, a poza tym znikają ekspresowo. (Forma o wymiarach 16 x 27 cm) 500g mąki pszennej (u mnie typ 550) 1 opakowanie drożdży suchych (7g) 70g płatków błyskawicznych/otrąb (u mnie płatki jaglane ) 3 łyżki nasion/pestek
Di gotujerównież puszysta i idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Poprzednia baba cytrynowa spotkała się ogromnym zainteresowaniem, mam nadzieję, że ta baba również Wam będzie smakować... Składniki: 340 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli 240 g masła 240 g cukru 4 duże jajka 250 g gęstego jogurtu naturalnego skórka otarta(...)cytryny. Wszystkie suche składniki przesiałam do miseczki i wsypywałam porcjami do masy na przemian z jogurtem. Dodawałam go po łyżce. Foremkę do baby wysmarowałam tłuszczem i obsypałam bułką tartą. Piekarnik ustawiłam na 180 ° C. Żurawinę namoczyłam w gorącej wodzie. Odcisnęłam, wymieszałam z 1 łyżką mąki i wsypałam do masy. Wymieszałam i przełożyłam do foremki. Foremkę z babą
Kuchnia u Krysikremem czekoladowym. Wydaje mi się, że jest to cudowna propozycja na długie zimowe wieczory. Składniki na ciasto: 280g masła 280g cukru brązowego 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej 300g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków Składniki na galaretkę z suszonych śliwek: 200g suszonych śliwek 200ml wrzątku(...)jajko cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy oraz esencję waniliową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch okrągłych foremek do pieczenia wysmarowanych masłem i posypanych bułka tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 º C. Odstawiamy do ostygnięcia Śliwki suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Żelatynę namaczamy w pary łyżeczkach zimnej wody. Kiedy trochę
wysmienityskładniki na 1 biszkopt (potrzebujemy dwa): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej(...)biszkopt. Ewentualnie możemy upiec jeden biszkopt z podwojonej porcji a następnie przekroić na dwa blaty. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 7 białek 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy siekamy i mieszamy z mąką, bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier
Domowy Smak Jedzeniamówiąc już od końca roku wybierałam takie sposoby przygotowywania chleba, aby w miarę łatwo dało się kontynuować ich wypiekanie już po powrocie do pracy. I da się! Są i bułki i chleby na zakwasie i na drożdżach. Co się nam zamarzy, powstaje. Mogłabym opowiadać, jak trudno jest piec chleb w domu, jakie to wymagające, mogłabym patrzeć wówczas, jaki podziw(...)prosty chleb wypiekany w garnku/naczyniu. Dlaczego? Jest najprostszy, a równocześnie daje nieskończenie wiele możliwości. Może być na drożdżach, jeżeli nie zaktywizuję wcześniej zakwasu (dowolnego, mój żytni nazywa się Gienek, pszenny to Zdzisiek, a orkiszowy Julek, nazwane tak przez moich Synów :). Wypiekam go z mąki jasnej lub mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez dodatków lub może być
I tu będę miała takie tewłaśnie wyruszył w daleką drogę. Zaczęłam już testować pierwsze świąteczne przepisy i zapraszam Was na pyszną babkę cytrynową. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z jednej cytryny 1 białko 2 łyżeczki soku z cytryny 200g cukru pudru skórka z cytryny(...)dodania ostatniego żółtka. Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, skórkę cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy
Gotowanie i blogowanie