bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:390/587)

Babka Jogurtowo Cytrynowa W Polewie Mlecznej 399

delikatna, że rozpływa się w ustach, na pewno upiekę ją na święta Wielkanocne :) Warunek konieczny: "Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową !!" Składniki: 3 jajka 1 i 3/4 szkl mąki pszennej 1 szkl jogurtu greckiego (250g) 3/4 szkl cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna wymyta i spażona Polewa mleczna z nutką cytryny: 2 łyżki masła(...)Mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy olej i sok z 1/2 cytryny oraz skórkę z całej cytryny, mieszamy do połączenia się składników. 3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy ! 4. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem

Gotowanie...to proste !
Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy! 695

u017cemy wierzch dowolnie przybra\u0107 bakaliami "]} Drukuj Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy! Składniki 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczy 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl. mąki chlebowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1,25 szkl. oleju 2/3 szklanki bakalii 2 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy do piernika 3 większe marchewki(...)tarce jarzynowej. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy. Dolewamy wolnym strumieniem olej, cały czas mieszając. Dodajemy marchewkę i bakalie. Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Polewa W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i śmietaną, cały czas mieszając. Smarujemy polewą ciasto po ostygnięciu. Możemy wierzch dowolnie przybrać bakaliami

Mieszam w Garnku
Ciasto bananowe z chrupiącymi migdałami 151

cichu że zostawił tylko okruszki. Przepis na keksówkę. (Upiekłam w dłuższej i płytszej formie). 2 całe jajka 4 średnie mocno dojrzałe banany* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki ojeju 1/2 szklanki cukru (możecie dać odrobinę więcej jeśli lubicie słodkie) 1/2 szklanki migdałów w słupkach podprażonych delikatnie na patelni. 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)skórkę z cytryny oraz wanilię.  Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Zamieszać do połączenia i dodać podprażone migdały. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (ja wysypałam wiórkami kokosowymi). Piec w temperaturze 170 stopni około 40-50 minut. Sprawdzajcie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Powodzenia. * Banany powinny by mocno dojrzałe, ciemne, czarne nawet

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka piaskowa, pyszna i puszysta 133

sztywną pianę. Ubitą pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie. Pieczenie – formę o wymiarach 22 x 12 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C 40-50 minut. Jak już ciasto będzie wyrośnięte i nabierze lekko brązowego koloru oznacza że jest upieczone. Sprawdzić(...)wyjąć motylek do naczynia miksującego dodać masło i cukier, utrzeć czas 1,5 minuty, obroty 5 dodać żółtka, utrzeć czas 30 sek, obroty 5 przesiać przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia do masy maślanej dodać składniki suche i śmietanę, wymieszać czas 1 minuta, obroty 5 zgarnąć ciasto z boków naczynia, zmiksować czas 15 sek, obroty

Kuchnia Pokoleń
Bułki pszenne 115

prostu idealne. Kilka prób ale udało się i według mnie i moich bliskich są doskonałe i lepsze niż te ze sklepu. Składniki na 12 bułeczek: 0.5 kg mąki pszennej 1 jajko łyżka oleju łyżeczka soli łyżeczka cukru pół szklanki lekko ciepłej wody pół szklanki lekko ciepłego mleka 8 g suszonych drożdży Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub robotem(...)czasie formować bułeczki układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia jakieś 15  minut. Piec w temp. 180°C do lekkiego zrumienienia się bułek ok.30 minut. Wystudzić na kratce. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Tort malinowy 147

wczoraj postanowiłam zaspokoić tę zachciankę. Sami zobaczcie co z tego wyszło. Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej (niepełna) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Kiedy masa trzyma się garnka po przekręceniu go (zachowaj ostrożność!) dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do rozpuszczenia(...)masy przesiewamy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy w jednym kierunku (koniecznie!). Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Tortownicę należy wcześniej posmarować masłem i oprószyć bułką tartą by po upieczeniu ciasto łatwo odkleiło się od blachy. Pieczemy 25 minut w 170 ° C. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i upuszczamy go na podłogę. Dzięki temu dziwnemu

Emskie Smaki
Kopiec kreta w wersji truskawkowej 214

Kopiec kreta to bardzo znane ciasto z bananami. Jednak mamy  sezon na truskawki i postanowiłam zrobić wersję truskawkową. Z truskawkami również bardzo dobrze smakuje. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g masła 110 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 125 ml wody 400 g truskawek 400 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa(...)rondelka. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm, natłuścić i posypać tartą bułką. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 30 minut, funkcja góra-dół. Upieczone ciasto wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch pozostawiając spód o wysokości

Monia miesza i gotuje
Śniadaniowe bułeczki czosnkowe na mleku 124

aromatycznych bułeczkach śniadaniowych - mmmhhhmmm, co za smak i zapach! :) Zaopatrzyłam się ostatnio w suszony czosnek niedźwiedzi i od razu postanowiłam go wykorzystać w stosownym wypieku. Zamarzyły mi się bułki, aromatyczne i intensywnie pachnące czosnkiem.  Stosowny przepis podpatrzyłam na blogu Filozofia smaku , choć oryginalnie został zapożyczony z bloga Moje kulinarne ekspresje . Recepturę delikatnie zmodyfikowałam z astępując wodę w całości mlekiem(...)masłem, nie potrzebowały dodatków - takie dobre! Składniki na 8 dużych bułeczek - do formowania kształtu i pieczenia użyłam formy silikonowej na babeczki o trójkątnych kształtach 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej - tortowa, typ 450 + 1-2 łyżki do podsypania podczas wyrabiania - aby ciastu poprawić konsystencję, jeśli zajdzie taka potrzeba + 1 łyżk a do obsypania form y pr zed pieczeniem 1 szkl

Grunt to przepis!
BABKA BIAŁKOWA Z KOKOSEM I MAKIEM 171

proszku do pieczenia 100 g margaryny 150 ml mleka szczypta soli  6 łyżek wiórków kokosowych 2 łyki maku - nie ma potrzeby parzenia Przygotowanie: Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, w drugie misce wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Następnie margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać mleko, zmiksować i dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)makowego. Wszystkie składniki dokładnie, ale bardzo delikatnie połączyć najlepiej za pomocą szpatułki. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Na koniec masę wylać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Babkę można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo rozpuszczoną czekolada.  Formę można użyć na klasyczną

Ciastka - domowe słodkości
Babka orzechowa pachnąca rumem 189

pyszną babkę orzechową z rumowym akcentem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na każdą okazję. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 170g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g masła, 60g orzechów włoskich MAKAR , 60g orzechów laskowych MAKAR , 1,5 łyżeczki aromatu rumowego, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)razem z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo cienkim strumykiem wlewam rozpuszczone masło. Na końcu dodaję posiekane orzechy i aromat rumowy. Mieszam. 2. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę na babkę. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Metrowiec z masą budyniową 195

duże łyżki kakao - ok 9 g - kilka kropel olejku waniliowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa : - 800 ml mleka - 270 g masła - 60 g mąki pszennej - 65 g mąki ziemniaczanej - 130 g cukru - kilka kropel olejku waniliowego Polewa czekoladowa - 120 ml mleka - 65 g kakao - 90 g masła - 110 g cukru - 1 duża łyżka śmietany 18 %   Margarynę(...)ubić na sztywną pianę i wymieszać już łyżką z wyrobioną masą . Ciasto podzielić na dwie części,do jednej dodac przesiane kakao i wymieszać ,blaszki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą ,białe ciasto dać do jednej blaszki a ciemne do drugiej. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 50 minut ,do "suchego patyczka". Wyciągamy

Wypieki Rene
Szarlotka na kruchym spodzie i kawa z żółtkiem. 130

jednocześnie trochę kwaśny. Kontrastem dla nich jest słodkie, kruche ciasto i rodzynki. Jabłka koniecznie potrzebują sporej dawki cynamonu, można również dodać mielone goździki. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 200g cukru 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób wykonania: Wszystkie składniki przekładamy do malaksera, albo(...)Sposób wykonania: Jabłka ścieramy na grubej tarce, odsączamy z wody i mieszamy z cukrem, cynamonem, goździkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta przenosimy do formy i dokładnie rozprowadzamy. Na spód przenosimy masę jabłkową, a na wierzchu układamy z reszty ciasta paski, tak aby utworzyć szachownicę. Nie zapomnijcie o włoskich orzechach! Należy

Kuchnia Pani Wiosny
Tarta jabłecznik 241

zjedliśmy, więc później odgrzewałam go w mikrofali i podawałam z lodami śmietankowymi. Kiedy jabłecznik się skończył dzieci chciały wkładać do mikrofalówki same lody :D CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 200g masła 2 żółtka 3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: 1 kg jabłek 1/4 szklanki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki śmietanki(...)pokroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. Dodać cukier, cynamon i kremówkę. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na ok 5mm. Tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto bez rozciągania. Można podpiec z obciążeniem. Tartę napełnić jabłkami. Pozostałe ciasto rozwałkować i ponacinać radełkiem. Rozłożyć na jabłkach tworząc ażurek. Poprzyklejać do brzegów tarty. U mnie dodatkowo motylki

https:KKuchniaMniam
Hamburgerowe buły 123

drugoplanową rolę, ale bez niej całe burgerowe przedstawienie by nie miało sensu.  Składniki: szklanka zarodków pszennych, czyli ok 100g 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - razem 300g szklanka mąki pszennej tortowej 25g drożdży świeżych łyżeczka drożdży instant szklanka letniego mleka szklanka wody plaster masła, ok 30g łyżeczka cukru Przygotowanie: Suche składniki przesiać i wymieszać razem (poza cukrem). Wkruszyć drożdże, zasypać(...)wyrośnięcia, na jakieś 30 minut, pamiętając by przykryć ściereczką aby zbytnio nie wyschło. Podzielić ciasto na 6 części i z każdej uformować kulkę, którą następnie należy porządnie rozplaszczyć. Bułki będą i tak duże i jeszcze sporo wyrosną. Posmarować mleko i posypać sezamem lub jak ja w czarnuszką. Piec przez ok 15 minut w 200-220 stopniach

Karczma Honorietty
Babka ziemniaczana 231

Składniki: 750-800 g ziemniaków 75-80 g wędzonego boczku 2 jajka 3 cebule w tym jedna czerwona 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pierz szczypta tymianku ok 10 połówek suszonych pomidorów pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, pierw podsmażyć boczek ( na łyżce oleju), a potem dodać cebulę (tak aby się tylko zeszkliła). Zdjąć(...)Odcisnąć nadmiar soku.  W większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, piec ok 1 godz. (do suchego patyczka) w 170 st C. Ja piekłam 40 min, a potem trzymałam w wyłączonym piecu jeszcze 10 min. Po wyciągnięciu dałam

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania