idealnie orzeźwiająca. Na pewno świetnie się sprawdzi na upalne dni. Tartę można jeść w temperaturze pokojowej, ale osobiście polecam schłodzoną z lodówki. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Na nadzienie cytrynowe: 2 jajka 2 budynie waniliowe z cukrem 100 g cukru 2 cytryny Na śmietanę(...)małe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo wgniatać ciasto zewnętrzną częścią dłoni, później wcierać równocześnie przesypując mąkę aby ciasto się napowietrzyło. Powinna powstać nam struktura przypominająca bułkę tartą. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść, tak aby ciasto się nie lepiło i było nadal zimne. Uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą
Passions hobbies lifecukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki) 65 gr masła roztopionego i ostudzonego 125 gr maku zmielonego (suchego) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 gr mąki pszennej 165 gr śmietany 18 % 80 gr rodzynek (może tez być żurawina) 40 gr orzechów 80 gr skórki kandyzowanej Polewa Czekoladowa : 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 3 łyżki mleka(...)proszkiem do pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą. ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min. Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia
Gotowanie...to proste !Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem. składniki : biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( na 0,5 l mleka) 900 ml mleka 5 łyżek cukru(...)cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite białka. Wszystko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować krem budyniowy. W szklance mleka rozpuścić
Monia miesza i gotujepieczenia 1 łyżka octu 40 g kisielu wiśniowego 40 g kisielu pomarańczowego 40 g kisielu cytrynowego 2 łyżki kakao barwniki spożywcze do wzmocnienia koloru cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać. Margarynę utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty. Następnie dodawać kolejno żółtka, cały czas miksując, tym razem na wolnych obrotach(...)części. Do 3 z nich dodajemy kisiel i niewielką ilość barwnika, a do ostatniej części dodajemy kakao. Każdą masę dokładnie mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy najpierw czerwoną masę, potem żółtą, pomarańczową , a na końcu kakaową. . Babkę pieczemy w 180 stopniach około godziny - tak do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie około 15 minut
Ewusiowe SmakiSernik z dodatkiem serka mascarpone i dyni jest smaczny, na delikatna konsystencję, ładnie się prezentuje. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3,4 kostki masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kakao do posypania Masa serowa: 0,6 kilograma tłustego twarogu 200 gram serka mascarpone 1,2 szklanki śmietany 30% 2 jajka 2 żółtka(...)tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy wszystkie składniki masy serowej oprócz białek, miksujemy na gładką masę, dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie
Bajeczna KuchniaMiękkie, puszyste, delikatne bułeczki. Najlepsze z kubkiem kakao, posmarowane marmoladą lub miodem. Będą świetne na kolację, o ile nie zostaną zjedzone wcześniej. Składniki: 450 g mąki pszennej 270 ml mleka 30 g drożdży 50 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli na kruszonkę: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kokosu 1,5 łyżki mąki dodatkowo(...)minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktórego swobodnie możecie dodawać każde owoce, nawet te mrożone :) Gwarantuję, że uda się nawet bardzo początkującym wypiekaczom słodkości! :) Żadnych zakalców, żadnych opadających wierzchów, lekkość iście biszkoptowa! :) Składniki: 500g mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml oliwy z oliwek 4 łyżki słodziku w proszku (możecie zastąpić cukrem - jakieś 180-200g) duuuużo owoców :) Jeśli ciasto będzie za gęste(...)czym mieszamy delikatnie łyżką z przesianą przez sito mąką z proszkiem do pieczenia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180*C. Ciasto wylewamy do wcześniej natłuszczonej i posypaną bułką tartą blachy (możecie także wyłożyć ją papierem do pieczenia). Na wierzch układamy owoce i dociskamy je do dna blachy, po czym na górę kładziemy drugą owocową warstwę. Jeśli macie dużo
Spektrum Smakunieprzekombinowane ciasta dla mających ochotę na spróbowanie babki o wspaniałym śmietankowym aromacie i smaku Składniki: 4 jajka 200g cukru pudru cukier waniliowy (16g - jedna łyżka) 300g mąki pszennej 250ml śmietany kremówki (30 lub 36%) łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła 2 łyżki zmielonych migdałów szczypta soli Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia. Jajka, cukier puder(...)połączenia składników. Ostudzone masło wlać do ciasta, dosypać zmielone migdały i wymieszać. Ciasto wlać do formy na babkę (jeśli macie metalową formę należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Przepis znalazłam w dodatku do Tiny
Mania Wypiekaniawszystko zje? Może chcecie wpaść do nas na coś słodkiego? Zapraszamy :) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka oleju słonecznikowego 3 szklanki mąki pszennej + 2 czubate łyżki 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia buteleczka rumowego aromatu do ciast Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno przy pomocy miksera(...)tylko żeby składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. I nakładamy masę: na sam środek nakładamy po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy. I tak po kolei. Najlepiej robić to jakąś chochelką czy dużą łyżką. Pieczemy przez około
Marder&Marder Manufacturetartę i wcale tego nie żałuję:) Apetyczny wygląd i pyszny serek w połączeniu z pięknymi truskawami... ach... to jest to:) Składniki na ciasto: 150g masła (chłodnego); 2 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki stołowe cukru pudru; 2-3 łyżki stołowe zimnej wody; 0,5 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cukru waniliowego; skórka otarta z 1 limonki lub cytryny; 1 łyżka stołowa soku(...)folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę (można na dłużej). Formę do wypieku tarty o średnicy około 23 cm wysmarować dokładnie masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą lub mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (dno i brzegi). Wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia. Na papier wysypać groch (u mnie) i tak przygotowane ciasto włożyć
In my kitchentaką mąkę żołędziową i dodawać ją zamiast karmelu w celu polepszenia barwy pieczywa :) Składniki na 4 średnie bułeczki: - 150 ml mleka - 15 g drożdży - 170 g mąki pełnoziarnistej pszennej - 50 g mąki żołędziowej - 50 g mąki żytniej - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 jajko - sól do smaku - żółtko z wodą - do pospania sezam bądź mak Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy(...)woli mniejsze bądź większe, wtedy wg uznania), formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy. Nożem nacinamy gwiazdkę, aby bułeczka przypominała kajzerkę :P Roztrzepujemy żółtko z niewielką ilością wody i smarujemy nim bułki, posypujemy makiem, sezamem. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 10 minut na 150*, następnie na 20 minut na 180*. I gotowe. Pyszne i chrupiące pieczywko w sam raz na śniadanko
Zdrowie na języku :Pskładniki* 375 g mąki pszennej* 300 g cukru* 1 duży cukier wanilinowy* 5 jajek* 180 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego* 180 ml oleju* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 1-2 łyżki kakao* starta skórka 1-2 pomarańczy* łyżeczka olejku pomarańczowegoSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.Do jajek wlać sok pomarańczowy, olejek i olej i dalej(...)pieczenia.Następnie dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie połączyć.2 keksówki ( 25 cm długości ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tarta, najpierw do każdej wlać jasne ciasto, a następnie ciemne.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, ok 45 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Po wyjęciu pozostawić w formach
Mix smakuskładnikiciasto* 150 g mąki pszennej* 150 g suchego nie mielonego maku* 7 białek* 200 g cukru* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 100 g margaryny* ok. 200 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina)polewa* 100 g mlecznej czekolady* 1 łyżka olejuSposób wykonaniaMargarynę rozpuścić.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany i do rozpuszczenia się(...)pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i także delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) lub formy keksowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 190 stopni C, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Po upieczeniu odczekać kilka minut, wyjąć ciasto z formy na kratkę i poczekać, aż przestygnie.Przygotować polewę
Mix smakułyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru do wypieków- sok z 1 cytryny- starta skórka z 1 cytryny- ekstrakt waniliowy- 150g suszonej żurawiny (+ łyżeczka mąki pszennej do oprószenia)- lukier limonkowy (cukier puder + sok wyciśnięty z limonki) Masło rozpuszczamy (w mikrofali) i pozostawiamy do przestudzenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy obie mąki z proszkiem(...)Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem).Kto lubi smak cytrusów
mojewypiekiinietylkosię pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha! Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto(...)Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów, u mnie borowiki i kozaki 20 dag świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz 2-3 łyżki bułki tartej majeranek bazylia Sprawdzone suszone zioła znajdziecie w Owocowym RajuRozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojone grzyby, obsmażyć. Drobno posiekać cebulę i czosnek, dodać do grzybów i dalej smażyć
Apetyczna babeczka