bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:382/587)

Bułeczki śniadaniowe 1 220

powinny ale i tak pyszne.   Skala smaku 10/10- dodatek masła i jajek sprawia, że są delikatne i mięciutkie. Nie są to typowe kajzerki. Składniki: 570 g mąki pszennej (typ 480) 12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych 175 ml mleka + 10 ml do drożdży 85 g masła (może być masło roślinne) 4 łyżeczki cukru 2 jajka łyżeczka(...)siebie. Przykryć np. ściereczką i zostawić do wyrastania na 30 min. W tym czasie bułeczki ładnie podrosną i zetkną się delikatnie ze sobą nawzajem. Po tym czasie bułki smaruję z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.   A tak wyglądały moje bułeczki po wyjęciu z piekarnika]. Jajko rozkłócone na wierzchu daje ładny

Kubki smaku
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 337

odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły sobie na tym cukrze pracować, a w tym czasie wsypujemy do miski: -   0,5 kg mąki  (ciasto drożdżowe u nas z najzwyklejszej pszennej ale można mieszać z razową jak najbardziej), -  1 łyżkę soli,  - solidny syp  ziół prowansalskich,  do tego lejemy: -  pół szklanki oleju  i tę wodę(...)już zwłaszcza taki, który ostatecznie stwierdza, że Jemu to ZAWSZE lepiej wychodzi :)))  A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
PROSTY CHLEB PSZENNY BEZ DROŻDŻY I ZAKWASU 70

Dziś mam dla Was przepis na chleb, do przygotowania którego nie potrzeba ani drożdży ani zakwasu. Mimo to chleb smakuje rewelacyjnie, miękki i puszysty w środku

Zrób to smacznie
Krokiety z mięsem po rosole 182

ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju   700-800 g mięsa z rosołu 2 cebule przyprawy (doprawiłam sosem sojowym i czarnym pieprzem) 2 łyżki oleju do przysmażenia cebuli   W misce wymieszaj składniki(...)oleju) . Farsz dopraw przyprawami – smak powinien być bardzo wyrazisty. Nakładaj na każdy naleśnik i zawijaj w krokiety. Możesz je obsmażyć bez panierki lub w panierce z jajka i bułki tartej.     Pomysły na obiad… – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – S paghetti bolognese – Leczo z patisonem – Ryba pieczona na ryżu

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z mięsem po rosole 182

ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju   700-800 g mięsa z rosołu 2 cebule przyprawy (doprawiłam sosem sojowym i czarnym pieprzem) 2 łyżki oleju do przysmażenia cebuli   W misce wymieszaj składniki(...)oleju) . Farsz dopraw przyprawami – smak powinien być bardzo wyrazisty. Nakładaj na każdy naleśnik i zawijaj w krokiety. Możesz je obsmażyć bez panierki lub w panierce z jajka i bułki tartej.     Pomysły na obiad… – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – S paghetti bolognese – Leczo z patisonem – Ryba pieczona na ryżu

Kulinarne S.O.S.
Babka wielkanocna 125

SKŁADNIKI: • 150 g cukru • 125 g masła • 150 g margaryny • 1 cukier waniliowy • 170 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • starta skórka z 2 pomarańczy, umytych i sparzonych • 5 jajek • 2 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: Masło, margarynę, cukier i cukier waniliowy delikatnie podgrzać (żeby masło i margaryna się roztopiły) i ubić razem na kremową masę(...)ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, ciasta wlewamy do formy na przemian warstwami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut

KUCHNIA POLSKA
Drożdżowa chałka 109

  To chyba najlepsza chałka jaką robiłam. Mięciutka, puszysta, delikatna i przygotowywało mi się ją bardzo dobrze. Ciasto fajnie współpracowało przy wyrabianiu i rośnięciu. Także jeśli

Simply Food
Ciasto cytrynowo-szpinakowe 151

wyczuwalny w cieście,cytryna zrobiła swoje także śmiało możemy go w ten sposób przemycać .   3 jajka 3/4  szklanki cukru trzcinowego 100 g świeżego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 1/2  szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka i sok z 1 cytryny lukier: sok z połówki cytryny ok. 1 szklankę cukru pudru Cytrynę porządnie umyć,sparzyć(...)Dodać zmiksowany szpinak, mąkę przesianą z proszkiem i startą skórkę. Wymieszać łyżką do połączenia składników.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (wym.30/12 cm) .  Piec około 50 minut,wyjąć na kratkę i wystudzić. Z pudru cukru i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier i ozdobić nim upieczone ciasto

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto ze śliwkami 128

ciasto : 130 g mąki pszennej, 120 g miękkiego masła, 120 g cukru pudru, 3 jajka, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brandy, 2 płaskie łyzki kakao, 800 g śliwek, krem : 130 g miękkiego masła, 1 żółtko, 3 łyzki cukru pudru, 1/2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na pół litra mleka), 1 łyżka cukru, 240 ml mleka, polewa(...)łyżki wody, 10 g cukru, 1 łyżka kakao, Śliwki sparzyć, obrać ze skórki, każdą przeciąć wzdłuć na pół, wyjąć pestki. Tortownicę (24 – 26 cm) wysmarować masłem i wyspypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na śmietanę. Dodawać po jednym żółtku, na zmianę z cukrem. Ucierając dodać brandy. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać

królestwo garów
Pyszne ciasto ambasador-z masą orzechowo-czekoladową i cytrynową. 1003

czekolady oraz z masy cytrynowej.  Polecam gorąco i zapraszam. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża keksówka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej KREM -900ml mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -300g masła lub margaryny DODATKOWO -150g obranych(...)łyżki kakao BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.  Studzimy. ***by ciasto było łatwiej wyciągnąć z blaszki polecam wyłożyć ja folią

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wielkanocny wieniec frankfurcki 174

wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 200g masła 200g cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 4 jajka 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny masło do wysmarowania formy bulka tarta Krem: 1 budyń waniliowy 500ml mleka 100g cukru 250g masła 4 łyżki(...)puch, dodać jajka, skórkę z cytryny, sól i dalej ucierać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Formę z kominem natłuścić masłem, wysypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i przekroić w poziomie na 4 części. 2. Krem Budyń rozrobić

Szalona Kuchnia Eweliny
Kopytka, kluski leniwe-podstawowy przepis 214

wystarczy dla 4 osobowej rodziny. Są jędrne, nie kleją się i super smakują. Polecam -900g ugotowanych ziemniaków -łyżeczka soli -3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej -1 szklanka (250ml) mąki pszennej -1 jajko Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy. Studzimy i mielimy maszynką lub przepuszczamy przez praskę. Kopytka wychodzą moim zdaniem najlepsze gdy ziemniaki poleżą do drugiego dnia. Do miski dajemy ziemniaki(...)gotującą się wodę i gotujemy chwilę do wypłynięcia. Hartujemy je w zimnej wodzie i wykładamy na półmisek Kopytka można podać z dowolnym sosem, czy np obsmażyć w masełku i bułce tartej. Polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ślimak drożdżowy z makiem 184

miniony weekend, wraz z Ciastem na niedzielę , słodkości na bazie drożdży . W akcji Rośnie jak na drożdżach wspólnie dawaliśmy popis naszemu entuzjazmowi na punkcie drożdżowych ciast, babek, rogalików i bułek. Wszystko oczywiście okraszone dużą dozą słodyczy :) Postawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego , którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy herbacie(...)Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY:   40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO:   500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli  NADZIENIE:   1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [150ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany; można

Grunt to przepis!
Kanapka drwala z białą kiełbasą i makaronowym burgerem 99

Kania kilka kromek chleba wieloziarnistego Makaronowy burger: 200 g suchego makaronu typu kolanka, ja użyłam kolorowych mini kolanek  350 g żółtego sera sól, pieprz Tempura: 100 g mąki pszennej 70 ml lodowatej wody olej kokosowy do smażenia Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  3 przeciśnięte ząbki czosnku sól, pieprz Kilka godzin wcześniej gotujemy makaron(...)Kiedy nasz makaronowo serowy placek jest już gotowy, wyjmujemy go z foremki, dzielimy na kwadraty (dowolna wielkość, w zasadzie taka jak nam odpowiada do włożenia jej w kanapki, czy bułki). Po pokrojeniu naszego makaronowego placka na części, na patelni rozgrzewamy olej do smażenia w głębokim tłuszczu, a także przygotowujemy tempurę. Mąkę mieszamy z lodowatą wodą. Każdy z kawałków makaronowego placka

MamaOskarka
Bajgle pomidorowo-bazyliowe 161

Bajgle czekoladowe piekę już regularnie 2 razy w tygodniu, i przy pomyślnych wiatrach trafia mi się aż jeden. Postanowiłam zrobić wersję pod swój gust, czyli wytrawną

greenscarf
Drożdżówki z morelami i kruszonką 183

Domowe drożdżówki z soczystymi kwaskowymi morelami i kruszonką. Takich nie kupicie nigdzie. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe. Pięknie pachną, wprost rozpływają się w ustach. Sprawdzony niezawodny

maniapieczenia
KETO JAGODZIANKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 227

Na samo słowo jagodzianka w moim domu pojawiają się przemiłe wspomnienia. Kojarzą nam się one z latem i wakacjami, ponieważ zabieramy je na wszelkie wyjazdy, wycieczki

Ola la LCHF
Prosty chleb z octem 149

płaskie   1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu spirytusowego 10% WSP "Społem" Kielce   500ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" Sypkie składniki wymieszać razem w dużej misce. Mąkę pszenną można najpierw przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powietrza i chleb lepiej wyrasta . Dodać ciepłą wodę i ocet. Wymieszać dokładnie z resztą składników - ja tu użyłam dużej(...)minut pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę wyrobić również używając łyżki. Formę keksową o wymiarach LxWxH 30x10x7cm  wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250C. Po wyrośnięciu, wierzch ciasta w blaszce spryskać wodą i obsypać

Grunt to przepis!
Bułeczki Kajzerki Z Mąką Dyniową 180

Dodatek mąki dyniowej nadaje im ciekawego posmaku, ale nie jest on dominujący. Kajzereczki jak widać mają taką strukturę ciasta, że nie chciały się zrumienić, ale spokojnie

Gotowanie...to proste !
CHAŁKA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ 213

Przygotowanie domowej chałki zajmuje trochę czasu, ale warto i gwarantuję, że w niczym nie przypomina tej na sklepowych półkach. Pyszna, lekko słodka, puszysta... to tylko kilka

Zrób to smacznie
Babka majonezowa 118

Coś dla miłośników suchych ciast, a babki mają swoich smakoszy, ta babka oczarowuje pulchnością, mięciutka, jednym słowem przepyszna... Składniki: 5 jaj 3/4 szklanki mąki pszennej 34 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 cytryny 4 czubate łyżki majonezu Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)łyżką, mąki wymieszane z proszkiem dosypywać stopniowo i delikatnie łączyć z masą, wlać sok z cytryny i wsypać skórkę, połączyć. Foremkę babkową, najlepiej z kominem wysmarować masłem, nie posypywać bułką tartą! Piec około 50 minut w temperaturze 180° C, po upieczeniu wyjąć, wystudzić w foremce, ostudzoną wyjąć i oprószyć cukrem pudrem, można polukrować, lub polać polewą czekoladową, jak kto lubi

kgwjanczewo
Babeczki cytrynowe miniaturki 162

jeden kęs jak mówi moja córka. Składniki na dwie babki małe cytrynowe: 2 foremki aluminiowe 8,5 x 20,5 3 jaja 150 g ksylitolu 150 g maki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 100 g stopionej margaryny starta skorka i sok z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropel oleju waniliowego Lukier: cukier puder pół szklanki(...)przesiane z proszkiem do pieczenia.Dodajemy rozpuszczoną margarynę, sok i skórkę z cytryny oraz parę kropel olejku waniliowego. Krok 2 Wymieszane składniki przekładamy do foremek aluminiowych wysmarowanych masłem i obsypanych bułka tartą. Krok 3 Pieczemy w 170 stopniach po 35 minut( lepiej sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło) Krok 4 Cukier puder wsypujemy do miseczki i dodajemy do niego Kubusia zielonego

Różowa kuchnia
Jagodzianki 317

jedne z bardziej znanych drożdżówek, goszczą one w wielu domach w sezonie owocowym i nie ma się co temu dziwić, bo to wyjątkowo pysznie nadziane bułki. Na blogu znajdziecie już przepis na bułeczki z borówkami , w którym można zamienić borówki na jagody. Ten dziś proponowany jest nieco inny, warto wypróbować i przekonać się, który przypadnie Wam bardziej do gustu. Jagodzianki(...)ciasto wyrosło. Warto jednak poczekać i spróbować pierwszą jagodziankę jeszcze na ciepło - niebo w gębie ;) Z podanego przepisu można przygotować 8 sztuk . Jagodzianki Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 5 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 żółtko 10g drożdży świeżych 30g masła szczypta soli NADZIENIE 200g jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Smakołyki Bereniki
Bułeczki Króliczki – Idealne na Wielkanocne Śniadanie 152

Witam serdecznie Upiekłam zwykłe bułeczki drożdżowe i uformowałam je na kształt przypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste

Uwaga Babcia Piecze Chleb
PIEROGI ZIEMNIACZANE Z GRZYBKAMI SUSZONYMI 147

rozlazłe". Bardzo polecam je na obiad ,myślę ,że tak jak i ja nie będziecie żałować ,że je zrobiliście.Zapraszam!. 50 dag.ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko 15 dag.mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: ************* 20 dag.grzybków suszonych 2 cebule 2 łyżki masła 2 jaja sól i pieprz *************************** Wszystkie składniki na ciasto pierogowe zagnieść na gładkie ciasto.Rozwałkować(...)samej wodzie ugotować do miękkości.Z wywaru zrobić zupę grzybową ,a grzybki drobno pokroić i podsmażyć na maśle z cebulką.Wystudzić.Dodać jajka (jak farsz będzie za rzadki dodać bułkę tartą), wymieszać.Faszerować pierogi.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta z czekoladowym ganache i malinami 140

idealne, a w połączeniu z kwaskowatymi malinami rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam! Składniki: (na tortownice o średnicy 26 cm) Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 250 g mąki pszennej  2 łyżki kakao 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladowe ganache: 300 ml śmietany kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady(...)lodówce. Po tym czasie rozwałkować, na kształt koła, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy na tartę o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Dobrze wykleić w dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub jeśli ich nie posiadamy- ryżem, fasolą. W ten sposób piec

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki drożdżowe faszerowane 345

Dzisiaj polecam przepis na wytrawne, małe bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską. Są w stylu jak przepis na: bułki drożdżowe faszerowane , cebularzy rolls , czy też do pizza rolls. Takie wytrawne bułeczki są bardzo poręczne, są doskonałą przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Bułeczki te smakują wyśmienicie(...)szynką parmeńską i pizza rolls. Wytrawne Bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską, to takie mini pizzerinki, które są smaczne i sycące, doskonale zastąpią kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju, Mieszanka meksykańska w puszce PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka z cukrem cynamonowym 158

potrawą, którą można podawać na wiele różnych sposobów i w każdej odsłonie smakują świetnie, W moim rodzinnym domu jadało się je zwykle takie prosto z wody, polane przyrumienioną bułką tartą z masłem. Z czasem zaczęłam je posypywać jeszcze po wierzchu cukrem (wiem wiem, sposób dziwny - ale wierzcie mi, że pyszny). Gdy zaczęłam przygotowywać kopytka swojej rodzinie, okazało się, że córcia(...)wersja (bardziej kaloryczna niestety ) z cukrem cynamonowym :) A Wy jak podane kopytka lubicie najbardziej? SKŁADNIKI: 60 dag ugotowanych ziemniaków 30 dag twarogu (u mnie półtłusty) 20 dag mąki pszennej (lub więcej w razie potrzeby) 3-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Dodatkowo: masło cukier cynamonowy SKWORCU 1. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę, dodać jajka i obie mąki, wyrobić

Kto ugości moich gości?
Swojskie bułeczki 139

Składniki: 600 g mąki pszennej 30 ml oleju rzepakowego 280 ml letniej wody 1,5  łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant Wykonanie: W wodzie rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże dokładnie mieszamy. Do miski wykładamy pozostałe składniki, wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto około 10 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około(...)ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez 20 minut na złoty kolor. Przestudzone podajemy z masłem lub konfiturą. Przepyszne świeże

kgwjanczewo
Mazurek kajmakowy 161

wyznaczonych granic przekraczać, co też sama zamierzam w tym roku uczynić (przepis na ten mazurek wisi na blogu w wersjach roboczych od Wielkanocy 2012...). Mazurek z kajmakiem 350g mąki pszennej, najlepiej krupczatki 50g cukru pudru (0,5 szkl. syropu klonowego albo 3 łyżki miodu) 200g masła, zimnego 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka puszka mleka skondensowanego słodzonego ozdoby(...)dodać śmietanę, żółtka i słodzidło, po czym zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyłożyć 2/3 ciasta dno blaszki (22cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Z pozostałej 1/3 ciasta uformować długi wałeczek i obłożyć nim ciasto dookoła, tworząc rant, dzięki któremu kajmak będzie grzecznie siedział na miejscu. Piec 20 minut w 200 stopniach

Przepysznik - BLW i nie tylko
Razowe paszteciki z pieczarkami 138

Kolejny mój eksperyment, paszteciki zaraz po wyciągnięciu z piekarnika były chrupiące, natomiast dziś rano już miękkie, mojemu "recenzentowi kulinarnemu" (mamie;)) ciasto smakowało natomiast

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka kawowa 129

jest wilgotna od... kawy. Polecam. A Marzence - koleżance z pracy dziękuję za przepis. Składniki: 125 g margaryny (u mnie "Kasia"); 4 jajka; 2 szklanki cukru kryształu; 3 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej; 4 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki kakao; 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy mielonej (u mnie kopiaste 3 łyżeczki kawy na szklankę wody); Wykonanie(...)mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczoną babkę wystudzić i polać polewą czekoladową. Uwaga: Babkę piekłam w formie babkowej

In my kitchen
Babka kawowo- orzechowa 131

blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80g orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1,5 łyżki kawy mielonej, kilka kropel aromatu rumowego, 1 tabliczka(...)masy jajecznej. Następnie cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę. 2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Proste ciasto z truskawkami 127

dobre! Nawet głęboko mrożone - wystarczy je wrzucić do ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika. Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 700-800 g truskawek (lub dowolnych innych owoców) Rozbijamy jajka, wbijając żółtka do jednej miski, a białka do drugiej. Białka dokładnie ubijamy, dodając do nich(...)pieczenia i mąkę i całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką. Należy uważać, żeby na dnie miski nie została nie wmieszana mąką. Przelewamy do tortownicy nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce. Piec przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :) I dawno nie zapraszałam na profil Ewa Kuchennie na fb ? Zatem zapraszam: KLIK

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wypiekanie na śniadanie: chleb challah- chałka żydowska 202

przed pieczeniem ) 1 łyżka soli ( 1/2 lyzeczki )   4 szklanki mąki uniwersalne   ( 300 gr maki chlebowej, 200 gr maki manitoba ) 4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną) 1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie) " W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance(...)folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się.   Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach.   Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania