Ciasto mega czekoladowe 174jajka - 4 szt czekolada mleczna - 200 g czekolada gorzka - 100 g rodzynki - 200 g margaryna - 250 g cukier drobny - 200 g mąka pszenna - 170 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta POLEWA: śmietanka -50 ml mleko - 50 ml czekolada mleczna - 100 g czekolada deserowa - 50 g skórka pomarańczowa kandyz. Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski(...)miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne
ciasta i desery czyli na słodko
Czekoladowe Brownie z masą serową 164Zapraszamy do przepisu i życzymy SMACZNEGO!!! Przepis na dużą tortownicę (średnica 26-28 cm.). SKŁADNIKI NA BROWNIE : 185 g. masła/margaryny do pieczenia 185 g. ciemnej czekolady 85 g. mąki pszennej 40 g. kakao 50 g. mlecznej czekolady 50 g. białej czekolady 3 jajka 275 g. cukru łyżeczka sody łyżeczka zapachu waniliowego DO OZDOBY: 6-8 dużych truskawek SKŁADNIKI NA MASĘ(...)wody 1 szk. cukru Wykonanie ciasta: BROWNIE: Piekarnik nagrzewamy do 160°C [funkcja pieczenia: góra/dół]. Dużą tortownicę (26-28 cm.) smarujemy masłem (dno oraz boki), następnie opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Czarną czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. umieszczamy składniki w misce, którą stawiamy na garnku z gotująca się wodą, tak – aby dno miski
Domowe Torty
Babka kakaowa z dżemem przełożona kremem malinowym 210polaną białą czekoladą. Babka wybornie smakuje z nektarem z czarnej porzeczki Hortex. Warto przygotować ją na nadchodzące święta. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g masła, 150g cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, ½ szklanki mleka, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, Krem malinowy: 300g malin świeżych lub mrożonych, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki malinowej(...)dodaję mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Na końcu do masy dodaję dżem porzeczkowy oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszam. Ciasto przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu babkę przekrawam na trzy blaty. 2. Krem malinowy: Maliny miksuję blenderem na jednolity mus. Przelewam do garnka
Tradycyjna kuchnia Kasi
Brownie z białą czekoladą (blondie) 163liczymy kalorii, jutro pobiegamy ZAPRASZAM NA BROWNIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ! Rozpustne, słodkie, wilgotne, idealne uzupełnienie takiego pięknego dnia! SKŁADNIKI: 300 g białej czekolady, drobno połamanej 3 szklanki mąki pszennej, przesiałam ją 1 szklanka cukru kostka 200 g masła 5 jajek, u mnie L 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki soli wanilia lub aromat waniliowy, u mnie aromat blaszka(...)powoli po 1 jajku, do całkowitego wmieszania ich w masę. Następnie stopniowo dodaję mąkę ciągle mieszając do połączenia składników. Formę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję olejem i wysypuję bułką tartą, wlewam ciasto. Piekę przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, środkowa półka piekarnika. Po upieczeniu brownie z białą czekoladą zostawiam do całkowitego
Zasmakuj Kuchni
Knedle ze śliwkami. Przepis krok po kroku. 176śmietany 18% cukier do śliwek i śmietany Przygotowanie: Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Ostudzone, przeciśnięte przez praskę ziemniaki połącz z jajkiem, mąką pszenną i solą. Powoli wyrabiaj do połączenia składników. Może się tak zdarzyć, że ciasto będzie za mokre, wtedy trzeba dodać odrobinę mąki. Z ciasta(...)ilość delikatnie osolonej wody. Knedle gotuj w 2-3 turach, około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj wedle uznania z bułką tartą, masłem, słodką śmietaną i cynamonem. Ja najbardziej lubię ze słodką śmietaną i cynamonem, ale to kwestia gustu. Knedle ze śliwkami. Przepis krok
kuron.com.pl
KOLOROWA BABKA 204bardzo puszysta babka. Idealna na Wielkanocny stół jak i do codziennej kawy. Dodatkowo pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam :) SKŁADNIKI : 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 opakowania różowego kisielu (użyłam firmy Gellwe o smaku truskawkowym) 1,5 łyżki suchego maku(...)dzielimy na 3 części. Do pierwszej miseczki dodajemy mak, drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Formę na babkę o średnicy 23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masy wylewamy na zmianę. aż do wyczerpania. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 50 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Dowolnie
Pani na deser
Tarta biszkoptowa z owocami 183dostępne. Tarta jest lekka, puszysta, szybka do przygotowania. Polecam! Tarta biszkoptowa z owocami Składniki na formę 28cm: Na biszkopt: 3 jajka 120g drobnego cukru do wypieków pół szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na krem: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150g białej czekolady Dodatkowo: świeże owoce sezonowe: maliny, jagody, jeżyny Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielmy(...)cukier się rozpuści. Pianę przekładamy do żółtek, mieszamy. Dodajemy przesiane przez sitko mąki i mieszamy delikatnie szpatułką, aż składniki się połączą. Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż biszkopt będzie miał złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w piekarniku, następnie
Smak mojej kuchni
Torcik Porzeczkowo - Serowy 194pyszny, że zamierzam go jeszcze wiele razy upiec :) Składniki na tortownicę o śred. 18 na tortownicę o śred. 24 podwoić składniki Biszkopt miodowy: 2 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/6 szkl cukru 1 i 1/2 łyżki miodu Składniki na masę: 500 gr sera twarogowego np. Mój ulubiony lub z Piątnicy 1/3 szkl cukru(...)czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz miód. Mieszamy wszystko i wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut Masa Serowa 2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko
Gotowanie...to proste !
Babka marmurkowa na białkach 202upiekłam babkę. Babeczka w dwóch kolorach, kakaowo-waniliowa. Prosta, smaczna, idealna do herbatki. składniki: 1 szklanka białek szczypta soli 1 szklanka cukru 100 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao aromat/esencja waniliowa Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej odrobinę aromatu waniliowego. Foremkę na babkę ( u mnie o średnicy 20 cm z kominkiem) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, ja nakładałam na przemian jasna-ciemna-jasna-ciemna. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 35-40 minut, funkcja
Monia miesza i gotuje
ciasto Góra lodowa (z mlekiem w proszku) 2361łyżeczki proszku do pieczenia KREM -3 szklanki mleka (szklanka 250ml) -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 żółtka -1 łyżka cukru waniliowego -1 płaska łyżka mąki pszennej -3/4 szklanki cukru -250g masła lub margaryny KREM II -200g masła lub margaryny -200 ml wody -0,5 szklanki cukru -2 szklanki mleka w proszku pełnego +1 łyżka(...)żółtka, na koniec mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa blaty. KREM 2,5 szklanki mleka zagotowujemy w garnku, a resztę składników oprócz masła miksujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Cytrynowa babka Gogo (składniki łatwe do zapamiętania) 168delikatnie gorzką polewą. Koniecznie zapoznajcie z modyfikowanym przeze mnie przepisem i sami spróbujcie. 6 jajek cukru tyle, ile zaważy 6 jajek mąki pszennej tyle, ile zaważą 4 jajka masła tyle, ile ważą 2 jajka 1 cukier waniliowy (polecam domowy - klik ) 1 łyżeczka proszku(...)cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem. Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce. (*) Do czekolady
Di gotuje
Ciasto piernikowe z czekoladą 216wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru do wypieków 2,5 łyżki kakao 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej(...)składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów
Śliwkowy paj 255proste, kruche ciasto z owocami. Takie na jedno "posiedzenie" gdy trafią się nam goście :) Składnik i na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Przygotowanie : W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić. Formę(...)około 15 min. na bladozłoty kolor. Ponadto: 700 g wiśni/ śliwek świeżych lub mrożonych* 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml) 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie : Wiśnie/śliwki wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch
Proste Potrawy
Czekoladowa kostka piernikowa 249Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru trzcinowego 2 czubate łyżki kakao 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju roślinnego 3 jajka 3/4 słoiczka powideł śliwkowych garść orzechów garść suszonych śliwek garść rodzynków Polewa: 80 g masła 240 g czekolady gorzkiej(...)proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz powidła, całość miksujemy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam piernik w formie silikonowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto
Kocham Czekoladę
Ciasto czekoladowe 213jajka - 4 szt czekolada mleczna - 200 g czekolada gorzka - 100 g rodzynki - 200 g margaryna - 250 g cukier drobny - 200 g mąka pszenna - 170 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta POLEWA: śmietanka -50 ml mleko - 50 ml czekolada mleczna - 100 g czekolada deserowa - 50 g skórka pomarańczowa kandyz. Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski(...)miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne
Camilla w kuchni
Czekoladowy tort z czereśniami 270musi być pyszne ?! Jeżeli macie ochotę na śmietankowo- czekoladowy smak lata na talerzu, to zapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu(...)cukru 180 ml. śmietany kremówki Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą
Domowe Torty
Wodne bułeczki cebulowe 141Składniki mąka pszenna, 500g drożdże świeże, 20g woda, 250ml letniej olej, 4 łyżki sól, 2 płaskie łyżeczki cukier, 2 płaskie łyżeczki cebula, 150-200g Przygotowanie Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor. Studzimy. Z drożdży, cukru, jednej łyżki mąki oraz połowy wody robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę(...)wody, zrumienioną cebulkę razem z tłuszczem, na której się smażyła oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie, przez około 10 minut, aż będzie lśniące i elastyczne. Krótsze wyrabianie spowoduje, że bułki będą po upieczeniu gliniaste. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość. Gdy urośnie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej formujemy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem
Gotowanie moimi oczami
Drożdżowa babka z masą bakaliową 212Byś znalazł czas dla drugiego człowieka. Czas na przebaczenie. Życzę Ci cudownych i pełnych optymizmu Świąt Wielkanocnych. Ciesz się nimi. Uśmiechaj się więcej i bądź szczęśliwy! :) Składniki: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 250ml ciepłego mleka 50g roztopionego masła 50g cukru 4-5 łyżki miodu 150g rodzynek królewskich 150g grubo zmielonych orzechów włoskich cynamon sól Sposób wykonania: Do miski przesiewamy(...)miski, dodajemy orzechy i 3 łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę przenosimy na rozwałkowane ciasto drożdżowe. Ciasto zwijamy i przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pozostawiamy ok. 10-15 minut w ciepłym miejscu. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 35 minut. Wyciągamy z formy gorącą. Sama się zaskoczyłam... Czy warto
Kuchnia Pani Wiosny
Keks wyśmienity 197ananasa kandyzowanego kolorowego, ale tak naprawdę bakalie można dodać jakie kto lubi. Składniki: (na 2 foremki o wymiarach 23 cm x 11 cm x 7 cm) 25 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 25 dag cukru pudru 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub wódki 50 dag bakalii (orzechy, migdały suszone morele, rodzynki(...)przesianą mąką i proszkiem, dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać. Wsypać przygotowane bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto. Wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Jeśli pod koniec pieczenia keks się za bardzo przypieka, przykryć
Kuchcik gotuje
Ucierane ciasto z brzoskwinimi 215woli-ale ja uwielbiam lukrowane ciasta . oczywiście nie mogłam się oprzeć i pierwszy kawałek jeszcze na ciepło zjadłam,hihi :) naprawdę pycha...... SKŁADNIKI: 4 jajka około 500 gram mąki pszennej 300 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 300 ml jogurtu naturalnego szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 brzoskwiń świeżych lub 6 połówek z puszki lub jakiekolwiek inne(...)dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie(już nie robotem), ale stanowczo drewnianą łyżką. Formę możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułka tartą jak wolicie. Wylewamy ciasto do formy i układamy na wierchu ćwiartki owoców. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 min na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier
Swojskie jedzonko
Sernik Teściowej 248wstęp do eksperymentów, który już sam w sobie smakuje niczym niebo. Przepis dodaję do akcji sernikowej zorganizowanej przez Zaytoon na blogu Cynamon i oliwka. Sernik Teściowej 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru 200g masła 4 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli 1kg sera półtłustego 5 jajek 1 szkl. cukru pudru 100g roztopionego(...)drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie rozciągnąć na całym dnie (1/3 można odłożyć na kruszonkę). Podpiec 20 minut w 180 C. W tym czasie oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć
Przepysznik - BLW i nie tylko
Babeczki z rabarbarem 205jabłka zastąpiłam rabarbarem, wyszły przepyszne, kruche i lekko kwaskowe babeczki. Idealne do kawy, czy herbaty. Przepis na Babeczki z rabarbarem : Składniki, na 15 sztuk: 100 g masła ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mieszanka musli: płatki kukurydziane, owsiane, słonecznik i żurawina(...)owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ja nie chłodziłam tylko od razu wylepiałam nim foremki do babeczek. Foremek nie trzeba smarować tłuszczem, ani obsypywać bułką tartą. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Bardzo drobno kroimy, następnie mieszamy go z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie każdą babeczkę napełniamy rabarbarem i posypujemy mieszanką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka z ajerkoniakiem 195moje koleżanki też... To chyba nie muszę więcej pisać na temat tego wypieku:) Zamiast babki możesz upiec z tego przepisu mnóstwo pysznych babeczek:) Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej; 2 szklanki cukru kryształu; 25 dkg margaryny (używam "Kasię"); 15 łyżek oleju; 10 łyżek adwokata; 6 jajek; 2 cukry waniliowe; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżki wody; 2 łyżki(...)proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremek muffinkowych lub formy babkowej (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą), piec w temperaturze 180 o C: babeczki około 25 minut, a babkę około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorącą babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami. Babeczek
In my kitchen
Babka wielkanocna z lukrem cytrynowym 458wiecie?? SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia bab o średnicy 20 cm (w najszerszym miejscu). Babka piaskowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej (np. tortowej) ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna do pieczenia (np. Palma) 1 łyżka kakao Lukier cytrynowy: 200 g cukru pudru 2 łyżki soku(...)ogniu, po czym ciepłą dodajemy do ciasta. Miksujemy do połączenia składników. Połowę ciasta przelewamy do mniejszej miski, dodajemy kakao. Miksujemy do połączenia składników. Foremkę na babkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Do foremki wylewamy jasną część ciasta, następnie ciemną. Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy
W kuchni Katie
Zebra, babka ucierana 345pomyślałam, że i klasyczna Zebra może stać się babą :). Dla tych co nie mają czasu na długie zagniatanie ciast, prosta, smaczna i ucierana.... Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 jaj, najlepiej wiejskich 120 ml mleka 1 kostka margaryny 1 pełna szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub mielona wanilia 2-3 łyżki dobrego kakao(...)Białka ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao. 3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza manną lub bułką tartą. Ciasto po łyżce nakładamy na przemian, jasne - ciemne, aż do wykończenia składników. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 50 minut
Apetyczna babeczka
Babka kawowa 291Idealnie będzie się nadawać na świąteczny stół, ale również jako zwykłe ciasto na niedzielę. Na blogu znajdziecie również inne babki http://ugotujmyto.pl/slodkosci/ciasta/babki/ Babka kawowa Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 2 łyżeczki kakao 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki mocnego, przestudzonego(...)proszkiem i kakao. Do utartej masy dodawać -ciągle miksując- na przemian po trochu przesianej mąki i po trochu naparu. Blachę do babki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 45 minut- do suchego patyczka. Po wyjęciu zostawić w blaszce na około 15 minut
UgotujmyTo.pl
ciemne ciasto jak w-z 217Ciasto: 2/3 szklanki mąki pszennej 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)masę. Nie przerywając ubijania, wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubitą pianę i olej. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysypać tartą bułką. ,ciasto wyłóż do blachy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30- 35 minut .Gotowe ciasto przestudzić i przekroić na 3 części. Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę
w mojej kuchni
Kruchy z jabłkami 226Kruchy z jabłkami, czyli szarlotka...ja jem taką wersję odkąd pamiętam. Uwielbiałam patrzeć jak moja mama je ugniatała i zawsze podkradałam surowe jeszcze ciasto, ale po
upichcic
Migdałowe ciasto z czereśniami 195się nimi ciągle zajadać w "czystej" postaci. Trafiłam na przepis z bloga Ogrody Babilonu, i chociaż moje nie wygląda tak samo, to było pyszne! Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 200 ml kwaśnej śmietany 3 jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka wiśniówki (można(...)mąką, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodać do masy, zmniejszyć obroty miksera i połączyć składniki. Ciasto przełożyć do dużej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na wierzchu ciasta ułożyć czereśnie i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 45 minut lub do czasu aż patyczek wbity w ciasto
Pasja Smaku
Bułeczki z jogurtem nadziane marmoladą 215wycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać je np. kremem czekoladowym. Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 200g jogurtu owocowego, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 120ml letniego mleka, jajko, 60 g masła lub margaryny, dowolna(...)pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: Arabeska waniliowa
Z miłości do słodkości
Drozdzowe slimaczki z powalajacym nadzieniem daktylowo - pistacjowym czyli Slodki Czwartek odc.138 226Czasami coś wychodzi ot tak sobie. Miałam przepis, zagniotłam ciasto i zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem
Dzieje kuchennej Wiewióry
Chrupiące bułeczki z marchewką, siemieniem lnianym i slonecznikiem. 178Stary dobry sposób na bułeczki, aby były trochę "mokre", a nie całkiem suche w środku. Mąż takie lubi, sucharków mię toleruje :p Będą potrzebne nam składniki
MamaOskarka
Buleczki mocno cynamonowe, miekkie i delikatne czyli Niedzielne Sniadanie odc.55 220I znowu nie mogłam się powstrzymać. Choć było mało czasu a Małżon z samego rana składał dzieciom szafę, ja zamiast mu pomagać zagniatałam i formowałam te
Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek pita 367Często używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:(To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki
UgotujmyTo.pl
Drożdżówki z serem i kruszonką 217Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego!Uwielbiam smak ciasta drożdżowego!Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już
Ostra na Słodko
Domowe drożdżówki z konfiturami 285Zapach domowych drożdżówek to nie to samo co pieczywo z piekarni. Pulchne, drożdżowe, obsypane cukrem pudrem i z ulubioną konfiturą. Do porannej kawy, a może na
Apetyczna babeczka
Chleb orkiszowy z ziarnami łyżką mieszany 172Ostatnio stał się hitem wśród rodziny i znajomych. 2 małe chlebki upieczone w jednorazowych foremkach o o pojemności ok. 600 ml 300 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej 200 gramów mąki pszennej tortowej 30 gramów świeżych drożdży lub 7 g. suchych 1 płaska łyżka cukru 1 łyżka soli 500 ml. letniej wody 60 gramów siemienia lnianego 70 gramów pestek słonecznika Jeżeli używamy(...)składników i bardzo dokładnie mieszamy. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Foremki do pieczenia wysmarować olejem i obsypać bułką tartą lub mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie dokładnie mieszamy i przekładamy do dwóch foremek. możemy posypać na wierzchu dodatkowo ziarnami. Odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia ok 15 minut. W między
Andzia Pichci
Truskawkowe marzenie 184przygotowałam je na piknik w przedszkolu mojej córki, ciacho zrobiło furorę. Składniki: Ciasto: 6 jaj, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 0,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do przełożenia potrzebujemy: 3 galaretki truskawkowe, 1 galaretka cytrynowa, 2 kartoniki słodkiej śmietanki 30% - po 200 ml, 2 łyżki cukru(...)też wychodzi. Ciągle ubijając po trochu dosypywać wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia (po 1 łyżce). Gotowe ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu wyjąć z formy i przekroić w poziomie na pół. Najlepiej ciasto upiec jednego dnia
Moja kraina smaków
Krokiety z kaszą gryczaną i grzybkami mun 191Składniki na naleśniki : 13-15 łyżek mąki pszennej 350 ml mleka 150 ml wody gazowanej 1-2 jajka sól olej do smażenia Składniki na farsz: szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 25 g grzybków mun 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cząber olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby mun namoczyć na 15-20 min. w wodzie, oczyścić z twardych części(...)grzybami Kaszę, grzyby z cebulą zmiksować, doprawić solą, pieprzem, cząbrem Wcześniej usmażyć naleśniki, rozsmarować farsz na każdy naleśnik, składać wg uznania składając np. na pół Obsmażyć w jajku i bułce Można podawać do czerwonego barszczu. Jeśli ktoś nie toleruje mleka, niech spróbuje usmażyć naleśniki na innym mleku niż krowie lub na wodzie. Naleśniki można usmażyć wg tego przepisu
Proste Potrawy
Najprostszy biszkopt z truskawkami 186właśnie ta mała truskawka już mnie wzywa. Częstujcie się, notujcie, pieczcie i przysyłajcie mi swoje zdjęcia ;) Będę podziwiać! Składniki: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 średnie łyżki 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia truskawki Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej, nigdy(...)partiami cukier, łyżka po łyżce, na koniec żółtka i chwile ubijamy. Do masy jajecznej przesiewamy mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Foremki metalowe smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą lub druga wersja, którą częściej stosuję spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Ja tym razem użyłam jednorazowych papierowych opakowań, których nie trzeba niczym smarować. Delikatnie
Życie zaczyna się w kuchni
Torcik czekoladowy ( walentynkowy ) 210śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie - odrobina barwnika spożywczego, np. różowego lub czerwonego Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło roztopić w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać przesiane kakao i wymieszać dokładnie(...)zmiksować do połączenia. Dodawać śmietanę na przemian z suchymi składnikami i mieszać szpatułką lub łyżką tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy w kształcie serca wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą/mąką. Wyrównać. Piec około 25 minut w temperaturze 170°C ( najlepiej z grzaniem góra - dół ), do suchego patyczka. UWAGA: Moja foremka mierzyła w najszerszym miejscu 23 cm. Zamiast
Opowieści z piekarnika
SZARLOTKA SPOD SAMIUŚKICH TATER 213dobrych ponad 10 lat:) A skoro krąży, to oznaczać to może tylko jedno..., że warto włączyć piekarnik i to ciasto upiec:) Polecam:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 250 g zimnego masła; 1/2 szklanki cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 żółtka; 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%; Wszystkie składniki dokładnie posiekać i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta(...)jabłek, np. szara reneta lub antonówka; 2-3 łyżeczki cynamonu; cukier do smaku (zależy od tego, czy jabłka są słodkie), u mnie 4 łyżki; 1 cukier waniliowy; bułka tarta do podsypania; Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do smaku cukier kryształ, cukier waniliowy i cynamon, wymieszać (soku nie odsączać). Schłodzony spód ciasta
In my kitchen
Bułeczki ślimaczki. 215możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki: 200 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej chlebowej Młynów Stoislaw 75 g roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka soli 25 g drożdży Wykonanie : Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru,łyżkę maki i wymieszać.Odstawić(...)każdego kawałka zrobić wałeczek i zwinąć w ślimaka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Moje bułki piekły się około 50 minut. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Tort orzechowy z masą nutella :-) 1 urodzinki bloga,urodziny brata i 100 post :-) 228ORZECHOWY -5 jajek -3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich -3/4 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy 40g bez cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki mąki pszennej tortowej PONCZ -0,5 szklanki przegotowanej wody -5 łyżek wódki -1 łyzka cukru MASA NUTELLA -700ml śmietany 36% -1 łyżka cukru pudru -3 łyżki nutelli lub innego czekoladowego(...)pieczenia oraz mąkę. Delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy 3/4 szklanki zmiksowanych na drobno orzechów włoskich i bardzo delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy masę, i pieczemy biszkopt około 25 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Składniki na poncz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
knedle z truskawkami 467składniki: 500 g ziemniaków 2 jajka 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól ok. 500 g dojrzałych nie za dużych truskawek wykonanie: Truskawki myjemy i osuwamy szypułki. Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Gdy będą ugotowane odcedzamy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie mielimy je lub dusimy na pure. Wykładamy na stolnicę. Dodajemy(...)każdego umieszczamy po jednej truskawce i zlepiamy w kulkę. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. od wypłynięcia na wierzch wody. Podajemy z roztopionym masłem i podsmażoną bułką tartą, cukrem pudrem lub śmietaną
Domowy Smak Jedzenia
Knedle z truskawkami 178dorównam, ale pierwszy raz jestem naprawde zadowolona z moich knedli :) Wyszły pyszne i delikatne. Zachęcam do zrobienia i Zyczę smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół łyżeczki soli 300 g truskawek Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki, sól(...)truskawkę i dokładnie zlepić i uformować kulę. Gotowe knedle partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tartą bułką zrumienioną na maśle. W tym okresie truskawki nie są tak słodkie jak w sezonie letnim, więc ja przed zlepieniem knedla każdą truskawkę posypywałam odrobiną cukru
kuchnia doski
Tort biszkoptowy z kremem mascarpone 8253jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik - u mnie czerwony Biszkopt z makiem: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka suchego maku Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru(...)jednym żółtku. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piec w 180 st. C ok 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. W identyczny sposób przygotować biszkopt z makiem
Kuchnia domowa Ani
Ciasto marchewkowe z bakaliami 177składniki pod siebie:) Składniki: Tortownica o śr. 24cm: 200g cukru kryształu 150ml oleju 3 jajka 250g startej marchewki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu truskawkowego 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy 0.5 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek cukier(...)pieczenia, kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli. 3. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy wcześniej margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp 190st C przez ok 70minut (do suchego patyczka). Przestudzone posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladzie
Salceson gruszkowy 165Gruszki w cieście pełnią funkcje smakowe jak i nawilżające. Zamiast gruszek oczywiście możecie użyć jabłek. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 1 kg gruszek 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego 1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku(...)proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy gruszki, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy prostokątnej i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Jeżeli pieczemy w formie tortowej to należy piec przez 60 minut. Przed wylaniem ciasta, na dno tortownicy możemy
Jadło i czytadło
Chlebek bananowy 425wspaniałej receptury z Simply recipes , wprowadzając niewielkie zmiany. Do upieczenia chlebka użyłam keksówki o wymiarach 200x110x75. Chlebek bananowy 3 bardzo dojrzałe banany (ok.350g po obraniu) 240g mąki pszennej 100g cukru 60g masła 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: - składniki(...)proszek do pieczenia, sodę rozpuścić w soku z cytryny, od razu dodać do masy, wszystko wymieszać widelcem - formę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-175 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka - jeśli po tym czasie patyczek włożony do ciasta jest nadal
Smakołyki Bereniki
Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką 350ilością ;-). To już chyba ( przynajmniej na razie) ostatnie ciasto z owocami. Tym razem zrobiłam biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką. Składniki na biszkopt ( duża blacha) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku bez cukru 3 szklanki mleka ( 750 ml) 5 czubatych(...)ubijać dodać stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed nałożeniem masy budyniowej wystudzić. Ugotować budynie z cukrem, przykryć ( żeby się
Na słodko lub wytrawnie
Rolada biszkoptowa z masą kakaową 457się przepyszna i od tej pory na stałe wchodzi do mojego menu słodkości!SKŁADNIKI:CIASTO :* jajko – 6 szt* cukier – 8 łyżek* cukier waniliowy – 1 op* mąka pszenna – 6 łyżek* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA :* masło – 200 g* kakao – 2 łyżki* czekolada – 60 g* olejek rumowy – 0,5 łyżeczki* powidła śliwkowe(...)odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.MASA :Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.Czekolad
Ostra na Słodko
żołądkowy gulasz... 263indyka, 1 sztuka większa cebula, 1 sztuka mała papryczka chilli, 1 łyżka kucharek, 2 łyżki masło klarowane, 4 szklanki woda, 1 kubek śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki,- do smaku maggi z żołądków usunąć zanieczyszczenia i dobrze je opłukać zagotować żołądki i wylać wodę - czynność powtórzyć 3x wlać odpowiednią ilość wody i gotować na mniejszym(...)minut - wlać wodę i zagotować śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, wsypać natkę pietruszki i maggi do smaku taki gulasz lubimy z ryżem lub ziemniakami lub bułką..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto buraczkowe 203blogu Kuchnia w zieleni i postanowiłam zaryzykować ;-). Ciasto jest pyszne, wilgotne, ma piernikowe posmaki. Przypomina trochę ciasto marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało. Ciasto buraczkowe Składniki: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 180 ml oleju 180 g brązowego cukru 3 jaja 150 g surowych startych(...)koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i przyprawami. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.Ciasto pieczemy w keksówce, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką, około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatity
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 202Babka z nutellą i orzechami laskowymi SKŁADNIKI: 120g miękkiej margaryny /masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 200 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Odzielamy białka od żółtek. Margarynę /masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier(...)Miksujemy szybko, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą
Mia Cucina Sofieta