Od pewnego czasu po prostu pragnęłam zrobić marchewkowca i wreszcie się za to wzięłam. Wyszedł świetny ! W 100% polecam, bo ten smak jest nie do opisania
charlotte gotujewilgotne i można je jeść w dużych ilościach :) przynajmniej ja tak potrafię :) Nie będę się rozpisywać za dużo, po prostu je upieczcie :) Składniki na ciemną masę: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki kakao 2 łyżki dżemu (użyłam porzeczkowego) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wrzucamy(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na to nakładać łyżką masę serową (punktowo). Wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp. 160-170°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas
Delicious Titbitsklusek ziemniaczanych ze śliwkami. Tym razem postanowiłam dodać do środka przeciętej mirabelki słupki migdałów. Doskonale wzbogaciły smak knedla. Najbardziej lubimy knedle, które są oblane masłem, posypane cukrem lub zrumienioną bułka tartą, można też dodać odrobinę cynamonu, lub posypać mieszanką karmelu z wanilią. Można też do knedli ze śliwkami podać gęstą słodką śmietankę. Gdy w bijamy widelec w knedel wycieka(...)knedle były bardzo słodkie to stosujemy więcej cukru do posypania, można też osłodzić wodę do gotowania knedli. Składniki: - czerwone mirabelki - 1 kg ziemniaków - 2 jajka - 7 łyżek mąki pszennej - 5 łyżek mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków + 1 łyżka do gotowania knedli - słupki migdałów masło cukier trzcinowy Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyciągamy pestki., w środek wkładamy słupki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChlebek smakuje wybornie, chrupka skórka, mięciutki w środku i bardzo apetycznie wygląda. Znika równie szybko, proponuję podwoić porcję. Jak nazwa wskazuje czeka się na chlebek dość
gotuj ze mnąGdy tylko je zobaczyłam wiedziałam, że smakiem będą mi przypominać dzieciństwo. Kiedyś, dawno temu, takie słodkawe, drożdżowe paluchy mama kupowała nam na drugie śniadanie w sklepie
Dzieje kuchennej WiewióryChrupiące pieczarki panierowane, z dodatkiem parmezanu i ziół, to obowiązkowa przekąska na imprezę, czy zwykły wieczór z przyjaciółmi. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski
Kulinarne PrzebojeJuż od dawna planowałam jakiś autorski przepis, nie ściągany z innego bloga ale taki wymyślony przeze mnie . I po wielu rysunkach , komponowaniu składników wymyśliłam te regaliki
Wypieki ReneJak na prawdziwą maniaczkę drożdżówek przystało musiałam wypróbować ten przepis. Zaciekawił mnie wygląd drożdżówki a na cynamonowe wypieki mam ochotę chyba zawsze ;) Wyszło naprawdę bosko! Delikatne
Mienta bloglubi, ale nie każdemu chce się je robić. Ile osób tyle wymówek, ale warto! Uwierzcie mi, że ta domowa piekarnia jest tą najlepszą. I nawet jeśli bułki nie wyjdą idealnie okrągłe i nie aż tak puszyste, to nic nie zastąpi tego magicznego zapachu rozchodzącego się po domu podczas pieczenia. Taki zapach najlepiej podrywa wszystkich z łóżek o poranku. Jak jednak(...)oczekiwania, bez przygotowywania zakwasu. Po prostu wieczorem wszystko mieszacie, zostawiacie na blacie na całą noc, a rano cieszycie się świeżutkim pieczywem. Tego trzeba spróbować! Składniki 3 szklanki mąki pszennej (można wykorzystać także chlebową typ 720, lub mieszanki pszennej z chlebową/orkiszową) 1,5 szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży (lub około 2,5 łyżeczki suszonych) spora szczypta soli
Analiza Smakuchyba każdy wie jakimi) ciasteczkami.Serdecznie polecam dla początkujących domowych cukierników, gdyż tort jest prosty i dość łatwy w przygotowaniu. Na biszkopt-tortownica 24 cm: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml wody 100 ml oleju Na masę cappuccino 1 l śmietanki(...)dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty
Krylowa KuchniaBułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny, pomidorowy smak i aromat. Również zioła toskańskie, w składzie których znajdziemy m.in. płatki pomidorowe, bazylie, czosnek i oregano, sprawiają, że bułeczki są bardzo aromatyczne. Z racji tego, że do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej(...)wyjątkowym smakiem. Dodatkowo postanowiłam zrobić je w wersji plecionej, dzięki temu świetnie się też prezentują. P.S. W przepisie instrukcja plecionki krok po kroku ⇩ Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 20 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki ziół toskańskich Dodatkowo: 1 jajko
Kuchnia MagdaLenyBułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny, pomidorowy smak i aromat. Również zioła toskańskie, w składzie których znajdziemy m.in. płatki pomidorowe, bazylie, czosnek i oregano, sprawiają, że bułeczki są bardzo aromatyczne. Z racji tego, że do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej(...)wyjątkowym smakiem. Dodatkowo postanowiłam zrobić je w wersji plecionej, dzięki temu świetnie się też prezentują. P.S. W przepisie instrukcja plecionki krok po kroku ⇩ Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 20 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki ziół toskańskich Dodatkowo: 1 jajko
Kuchnia MagdaLenyupiekłam 12 małych babeczek i dwie średnie. Babkę upiekłam wykorzystując jajka gęsie (1 jajko gęsie to dwa kurze – użyłam 1 żółtko i jedno całe jajko gęsie). 310 g mąki pszennej tortowej, 125 g miękkiego masła, 2 żółtka, 2 jajka, 60 g cukru pudru, 125 ml mleka, 25 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli, skórka cytrynowa otarta z 2 cytryn, jajko(...)sól. Wlać rozczyn, wsypać resztę mąki i wlać pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto zaczęło rosnąć. Przełożyć do formy (metalową wysmarować masłem i wysypać bułką tartą), do 1/3 wysokości i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 – 60 minut. Po upieczeniu polukrować
królestwo garówcukru ( lub więcej, do smaku ) 18 g żelatyny + 50 ml zimnej wody Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Białka ubić ze szczyptą soli(...)wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić przez kilka minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia
Opowieści z piekarnika