bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:396/587)

Keks do dłuższego przechowywania 194

upiekłam. Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” keks ten nadaje się do dłuższego przechowywania. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 1 i ½ szklanki maki pszennej ½ łyżeczki sody 1 łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia sody 250 g masła lub margaryny ( dałam masło klarowane) 1 szklanka cukru ½ łyżeczki olejku pomarańczowego 5 jajek 1 i ½ szklanki drobno pokrojonych(...)mąkę, olejek rozpuszczoną sodę i wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać odsączone z wody bakalie i ubite białko. Całość delikatnie wymieszać. Keksówkę   wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżówki z rabarbarem 213

Dobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami

UgotujmyTo.pl
Piegusek ze śliwkami i wanilią 165

Przepis na to ciasto znalazłam w serwisie polki.pl. Troszkę go zmodyfikowałam, bo przede wszystkim było zbyt słodkie jak dla nas :) Ale, że każdy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort bananowy z masą Milky Way 405

Kilka dni temu moja siostra miała urodziny, już 23. Nie wiem kiedy ten czas zleciał, sama w tym roku będę obchodziła 21 i pamiętam jakby to

charlotte gotuje
Cytrynowo - limonkowa tarta z bitą śmietaną i borówkami. 176

śmietany. Boska w smaku, pojawiła się na stole i szybko ślad po niej zaginął. Mój osobisty tester (czyt. mąż) powiedział, że najlepsza jaką jadł. Składniki:   200 g mąki pszennej   4 łyżki cukru pudru   100 g masła   1 żółtko   1 łyżka soku z limonki Składniki na masę:   5 jajek   130 g cukru(...)limonki i wbijamy żółtko. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło.Formę na tartę metalową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Formę silikonową zostawiamy bez niczego. Wylepiamy ją ciastem. (Ja zrobiłam podwójną porcję ciasta i mi jej zostało. Więc obstawiam, że gdybym wylepiła ją cieniej starczyłaby mi 1 porcja. Jednak

Malinowe Pocałunki
Ciasto czekoladowe bez jajek 245

skórkę z dwóch cytryn, powstaje ciasto cytrynowe, rezygnuje wtedy z kakao, dodaję suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej lub 2 szklanki mąki pszennej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 250 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, jagodowego pół płaskiej łyżeczki cynamonu lub mniej jeśli wolicie niecała szklanka rodzynków 3 łyżki drobnego(...)cynamon i rodzynki – rodzynki wcześniej lekko obtaczam w mące, dzięki czemu nie opadają na dno. Jest to świetny patent szczególnie przy sernikach. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto czekoladowe bez jajek piekę przez 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
Torcik makowy 169

amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 5 jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6  łyżek amaretto 300 g białej czekolady 400 g śmietany kremówki płatki migdałowe do dekoracji kakao , margaryna(...)ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Amaretto

Różne smaki w kuchni
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 351

wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty. I w pewnym momencie przyszło zwątpienie: do przygotowania tych(...)cukier w cieście zobowiązuje ;) Ogólnie polecam przygotowanie takich faworków chociaż jeden raz :) 2 jajka, 3 żółtka, 125 ml mąki migdałowej*, 125 ml cukru pudru, 460 – 480 g mąki pszennej, 20 ml rumu, 1 kg smalcu** Żółtka, jajka i cukier utrzeć na kogel-mogel, następnie dodać migdały i dalej ucierać. Następnie dodawać mąkę. Jeżeli dodamy za dużo mąki, ciasto można ratować

królestwo garów
Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym 193

nazwałam, jest super smaczny, nie za słodki i pasuje na świąteczny stół chociaż wyrósł mu dziwny czubek ;) Składniki na tortownicę 18 cm Ciasto : 1 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżka kakao Krem(...)cukrem na puszysta masę. dodajemy następnie mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej oraz mleko. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę wysmarowana i wysypana bułka tarta. Pieczemy w 180 stop przez 40-45 min. 2. Teraz szykujemy krem grejpfrutowy. Wyciskamy sok z 1/2 części grejpfruta i jeśli brakuje nam go do 240 ml to dolewamy

Gotowanie...to proste !
Szarlotka 202

małe marzenie na ten rok i mam nadzieję, że uda mi się wspólnie z M. je spełnić. Szarlotka 2 szkl. mąki pszennej (+ ew. 0,5 szkl.) 1 szkl. mąki pszennej razowej 250g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 150g orzechów włoskich 2,5kg jabłek (najlepiej szarej(...)tartce o grubych oczkach, uprażyć w garnku razem z brązowym cukrem i żurawiną bądź rodzynkami. Większą porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki posmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą, wierzch ponakłuwać widelcem i również lekko obsypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzch wysypać zmielone orzechy włoskie i zetrzeć na tartce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec

Przepysznik - BLW i nie tylko
Babka piaskowa 123

kogo: dla lubiących tradycyjne wypieki dla fanów zwykłych ciast dla lubiących babki Składniki: 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 250g miękkiego masła 10g proszku do pieczenia 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj sok z cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (opcjonalnie) Wykonanie: Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Utrzeć(...)mąkę i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników. Ciasto przełożyć do blaszki "keksówki"/"korytka" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką. Piec około godzinę w temperaturze 180 ºC .       Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska - Dania na każdą okazję

Mania Wypiekania
Szarlotka 141

kogo: dla fanów jabłkowych przepisów dla mających mus jabłkowy na zimę do wykorzystania dla lubiących tradycyjne smaki Składniki: 350g mąki pszennej kostka masła (200g) 2 żółtka 110g drobnego cukru do wypieków łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) lub słoik prażonych jabłek cynamon do smaku 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszaj(...)Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.  Większą kulę ciasta wyłóż na dnie blachy. Wyrównaj je i ponakłuwaj widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będzie miało lekko złocisty kolor

Mania Wypiekania
Ciasto zebra 223

puszystą masę przez około 3-5 minut na najwyższych obrotach. Powoli, cienką strużką dodajemy olej, miksując na wolnych obrotach. Wsypujemy 2 szklanki mąki, miksujemy. Do 3/4 szklanki mąki pszennej dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy do ciasta, ponownie miksujemy. Powoli wlewamy napój gazowany. Po wymieszaniu masę rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę ziemniaczaną, a do drugiej(...)łyżki jasnej masy. Potem znów ciemnej i tak do wykończenia składników. Powstanie zebra. Jeśli pieczemy w formie z kominem (26 cm), należy wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. W czterech równo oddalonych miejscach wykładamy dwie łyżki ciemnej masy. Na to wlewamy dwie łyżki jasnej masy. Potem znów ciemnej i tak do wykończenia składników. Ciasto od razu wstawiamy do nagrzanego

Poezja smaku
Bułeczki śniadaniowe 187

szklanki letniego mleka -50 g miękkiego masła -1 łyżka cukru -2 jajka -1 łyżeczka soli rozczyn: -25 g świeżych drożdży -1/4 szklanki letniego mleka -2 łyżki mąki pszennej -szczypta cukru Wykonanie: Rozczyn: do miseczki rozkruszamy palcami drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę i mieszamy, aby się idealnie połączyła z drożdżami (bez grudek). Rozczyn(...)godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kulek, wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy wierzch bułek jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Smacznego

KasiekGotuje