oznaczało, że stary przepis jest uniwersalny i niezawodny. Nie ma opcji, żeby Wam nie wyszło ;) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 25x30 cm. Ciasto półkruche: 500 g maki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru wanilinowego 140 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Jabłka(...)Robimy zagłębienie w cieście, dodajemy jajka i żółtko - wyrabiamy ciasto dłońmi. 4. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto w zgrabną kulkę. 5. Smarujemy dno i boki blaszki masłem, wysypujemy bułką tartą. 6. Kulę ciasta dzielimy na dwie części. Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki blaszki. 7. Na ciasto wykładamy uprażone jabłka, po czym mniejszą część ciasta rozwałkowujemy
W kuchni Katieherbaty. Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny 4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 100g sparzonych(...)masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już upieczona. Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem
Walijskie PichcenieZnakomity sposób na upieczenie bardzo smacznego pieczywa na kanapki. Włoska stecca . Ciasto którego nie trzeba wyrabiać (autorem tej metody jest Jim Lahey). Jedyne co musimy
Stare Garyszklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 1 jajko 3 żółtka 2 łyżki śmietany 1 łyżka kakao 1,5 - 2 kilogramów truskawek szczypta soli Przygotowanie: Mąkę pszenna, krupczatkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy, posolić - wymieszać. Dodać zimną margarynę i wysiekać. gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 1 jajko(...)zamrażalnika by łatwiej było nam zetrzeć na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej dzień wcześniej. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą o wymiarach 24 x 33 wyklejając nim spód i boki. Na cieście ułożyć na sztorc gęsto truskawki, a na nie zetrzeć na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto. Piec
Ciastka - domowe słodkościZapraszam :) Składniki : 150 g pełno mlecznej czekolady 4 białka 250 g masła 1 cukier waniliowy 200 g cukru 4 żółtka 200 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 30 g gorzkiego kakao 3 płaskie łyżeczki proszku 7 cukierków Snickers 4 łyżki mleka Polewa : 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao(...)kakao dodawać porcjami na przemian z mlekiem . Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać , na końcu dodać czekoladę i cukierki , wymieszać. Blaszkę keksówkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą . Ciasto można upiec w formie do tarty tak jak ja to zrobiłam . Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Do suchego patyczka . Polewa : Wszystkie składniki na polewę
Sama słodycz i szczypta chiliulubionych składników do wymieszania, czterdzieści minut i deser gotowy. Wadą ciasta jest to, że znika jeszcze szybciej niż powstaje. Sprawdźcie sami: Składniki (na jedną formę): 300 gram mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru pudru łyżka serka mascarpone 50 ml śmietany 30% łyżka rozpuszczonego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia garść borówek amerykańskich 5 truskawek 2 połówki brzoskwiń(...)cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Składniki mokre wlewam do suchych (choć lepiej zrobić odwrotnie) i mieszam delikatnie łyżką na jednolite ciasto. Przekładam do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 190- 195 stopni. Zapewniam, że warto przygotować podwójną porcje ciasta - tak szybko znika. A jeśli na weekend zapowiadają się goście - to albo zjadamy
Kuchnia po mojemuskładniki ( na ok. 14-16 bułeczek) : 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 1 torebka suchych drożdży (7g) lub 4 -5 dag świeżych 1 jajko i dwa żółtka 3/4 szklanki drobnego cukru 1/4 kostki rozpuszczonego masła 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy masa serowa(...)cukru pudru - 2- 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki. Wykonanie bułek Jeśli używamy świeżych drożdży, dodajemy je do letniego mleka z łyżeczką cukru i mąki, ,czekamy ok.15 minut, by urosły i dodajemy stopniowo do mąki. Suche wsypać od razu do miski
w mojej kuchniskładniki* 250 g margaryny* 6 jajek* 1 i 1/2 cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 szklanki oleju* 1 kisiel brzoskwiniowy* 1 kisiel wiśniowy (i opcjonalnie nieco czerwonego barwnika)* 1 łyżka kakaoSposób wykonaniaMargarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy(...)jednej dodać kisiel brzoskwiniowy (proszek), do drugiej kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao.Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą.Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto
Mix smakuZrobione ostatnio przeze mnie paruchy z gulaszem cieszyły się tak dużym powodzeniem , że postanowiłam przyrządzić również wersję na słodko – a wiem , że wielbiciele takich są
Ostra na SłodkoOdrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy …
Ostra na SłodkoTypowe arabskie pieczywo z rejony Lewantu i Zatoki Perskiej tradycyjnie wypieka się z drobno zmielonej mąki razowej podobnej do mąki chapti. Obecnie jednak coraz częściej używa
Apetyczna babeczkałyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 3 goździki 14 g suszonych drożdży instant Pasta na krzyżyki: 3 łyżki zwykłej mąki pszennej 3 łyżki wody oraz: do posmarowania bułeczek przed pieczeniem: 1 duże jajko 1/2 łyżki mleka do dekoracji: gładka konfitura morelowa do posmarowania upieczonych bułeczek (około 115g) Mąkę wsypać do dużej miski(...)gładka średnio gęsta masa. Należy przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego niewielką okrągłą tylką lub po prostu odciąć koniec rękawa. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Na wierzchu bułek wyciskać krzyżyki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ° C. Piec bułeczki przez 15 - 20 minut, aż ładnie się zarumienią a wbity w nie patyczek będzie suchy (u mnie trwa
maniapieczeniamocno śmietankowy w smaku, Nie zawiera alkoholu i nie jest za słodki, dlatego doskonale nadaje się dla dzieci. Na biszkopt-tortownica 24 cm: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml wody 100 ml oleju Na masę śmietanową 1 l śmietanki(...)dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty
Krylowa KuchniaCIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać, dodać żółtka(...)zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta przykryć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut
przepisy- Milkikremowy i delikatny budyń :) Takie są te babeczki, a jeszcze ciepłe wręcz rozpływają się w ustach ;) Składniki na 10-12 małych babeczek Ciasto kruche: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/3 szkl cukru 90 g masła 2 żółtka kl L 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18 % esencja waniliowa Nadzienie: 1 budyń waniliowy 400 ml mleka 3 płaskie łyżki cukru Dodatkowo(...)lodowce i poranek) 3. Po czasie leżakowania wałkujemy dość cienki placek i wykrawamy foremką do babek ciasteczka, po dwa ciasteczka na jedną babeczkę. Następnie smarujemy masłem foremki i posypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem. 4. Do tak wylepionych ciastem babeczek nakładamy budyń i przykrywamy drugim wykrojonym "ciasteczkiem" szczelnie zaklejając brzegi. 5. Babeczki pieczemy w 200 stop. przez 25 -30 minut
Gotowanie...to proste !