piekarnika i rzucam na podłogę z wysokości moich kolan. Składniki: 8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki 1 łyżka cukru waniliowego opcjonalnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej(...)jeszcze chwile ubijamy. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą lub druga wersja, którą częściej stosuję spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut
Życie zaczyna się w kuchnikakao na majonezie . Tym razem babka marmurkowa oprócz margaryny zawiera dodatek oleju, który sprawia, że babka jest wilgotna i długo świeża. Polecam gorąco! 💗 Składniki: 2 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 op.cukru waniliowego 200 g miękkiej margaryny 8 łyżek oleju otarta skórka(...)wymieszać całość łyżką. Przełożyć 3/4 ciasta do innej miseczki, a do pozostałej części ciasta dodać 1 łyżka kakao i kilka kropli olejku rumowego. Do wysmarowanej i wysypanej bułka foremki wylać jasne ciasto przez środek wylać ciemne ciasto (można delikatnie ciasta przemieszać widelcem utworzy się wtedy marmurek). Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut, do suchego
Walijskie PichcenieUwielbiam poznawać kuchnie świata i inspirować się tamtejszymi daniami. Tym razem „zabieram Was” do Gruzji, gdzie jednym z najbardziej popularnych dań jest Chaczapuri i
Ostra na Słodkozimno. Jeśli macie ochotę na quiche z brokułem i serem feta zapraszam TU Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis na ciasto kruche. Bardzo smaczne! 175-185 g mąki pszennej 125-135 g masła 25 g tartego sera żółtego (waszego ulubionego) 1 duża łyżka sezamu 3 łyżki zimnej wody Farsz 250g wędzonego boczku 1 duży por Mały pęczek pietruszki(...)kruche czyli nie gnieciemy za długo, można zmiksować w malakserze). Schłodzić w lodówce około 30 minut. Następnie rozwałkować i przenieść na posmarowaną i obsypaną(obsypałam sezamem i bułką tartą) formę. Ponakłuwać widelcem. Obciążyć kulkami ceramicznymi, lub fasolą i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Zdjąć obciążenie i ponownie wsadzić do piekarnika, na około 5 minut
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżek oleju rzepak. (6 łyżek oleju rzepakowego) -2 łyżeczki proszku do piecz, (1,5 łyżeczki proszku do pieczenia) -1,5 szkl mąki pszennej tortowej, (1 szkl maki pszennej tortowej) -2 łyżki kakao (1,5 łyżki kakao) PONCZ -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -1 łyżka cukru -3/4 szkl wody MASA BUDYNIOWA 2 budynie śmietankowe(...)orzechów włoskich) -300g masła ,(200g masła) -3/4 szkl cukru pudru, (0,5 szkl cukru pudru) DODATKOWO powidła śliwkowe, najlepiej domowe kwaskowe Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie olej. Ciasto wlewamy do blaszki, pieczemy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoznaczało, że stary przepis jest uniwersalny i niezawodny. Nie ma opcji, żeby Wam nie wyszło ;) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 25x30 cm. Ciasto półkruche: 500 g maki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru wanilinowego 140 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Jabłka(...)Robimy zagłębienie w cieście, dodajemy jajka i żółtko - wyrabiamy ciasto dłońmi. 4. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto w zgrabną kulkę. 5. Smarujemy dno i boki blaszki masłem, wysypujemy bułką tartą. 6. Kulę ciasta dzielimy na dwie części. Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki blaszki. 7. Na ciasto wykładamy uprażone jabłka, po czym mniejszą część ciasta rozwałkowujemy
W kuchni Katieherbaty. Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny 4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 100g sparzonych(...)masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już upieczona. Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem
Walijskie PichcenieZnakomity sposób na upieczenie bardzo smacznego pieczywa na kanapki. Włoska stecca . Ciasto którego nie trzeba wyrabiać (autorem tej metody jest Jim Lahey). Jedyne co musimy
Stare Garyszklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 1 jajko 3 żółtka 2 łyżki śmietany 1 łyżka kakao 1,5 - 2 kilogramów truskawek szczypta soli Przygotowanie: Mąkę pszenna, krupczatkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy, posolić - wymieszać. Dodać zimną margarynę i wysiekać. gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 1 jajko(...)zamrażalnika by łatwiej było nam zetrzeć na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej dzień wcześniej. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą o wymiarach 24 x 33 wyklejając nim spód i boki. Na cieście ułożyć na sztorc gęsto truskawki, a na nie zetrzeć na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto. Piec
Ciastka - domowe słodkościZapraszam :) Składniki : 150 g pełno mlecznej czekolady 4 białka 250 g masła 1 cukier waniliowy 200 g cukru 4 żółtka 200 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 30 g gorzkiego kakao 3 płaskie łyżeczki proszku 7 cukierków Snickers 4 łyżki mleka Polewa : 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao(...)kakao dodawać porcjami na przemian z mlekiem . Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać , na końcu dodać czekoladę i cukierki , wymieszać. Blaszkę keksówkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą . Ciasto można upiec w formie do tarty tak jak ja to zrobiłam . Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Do suchego patyczka . Polewa : Wszystkie składniki na polewę
Sama słodycz i szczypta chiliulubionych składników do wymieszania, czterdzieści minut i deser gotowy. Wadą ciasta jest to, że znika jeszcze szybciej niż powstaje. Sprawdźcie sami: Składniki (na jedną formę): 300 gram mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru pudru łyżka serka mascarpone 50 ml śmietany 30% łyżka rozpuszczonego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia garść borówek amerykańskich 5 truskawek 2 połówki brzoskwiń(...)cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Składniki mokre wlewam do suchych (choć lepiej zrobić odwrotnie) i mieszam delikatnie łyżką na jednolite ciasto. Przekładam do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 190- 195 stopni. Zapewniam, że warto przygotować podwójną porcje ciasta - tak szybko znika. A jeśli na weekend zapowiadają się goście - to albo zjadamy
Kuchnia po mojemuskładniki ( na ok. 14-16 bułeczek) : 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 1 torebka suchych drożdży (7g) lub 4 -5 dag świeżych 1 jajko i dwa żółtka 3/4 szklanki drobnego cukru 1/4 kostki rozpuszczonego masła 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy masa serowa(...)cukru pudru - 2- 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki. Wykonanie bułek Jeśli używamy świeżych drożdży, dodajemy je do letniego mleka z łyżeczką cukru i mąki, ,czekamy ok.15 minut, by urosły i dodajemy stopniowo do mąki. Suche wsypać od razu do miski
w mojej kuchniskładniki* 250 g margaryny* 6 jajek* 1 i 1/2 cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 szklanki oleju* 1 kisiel brzoskwiniowy* 1 kisiel wiśniowy (i opcjonalnie nieco czerwonego barwnika)* 1 łyżka kakaoSposób wykonaniaMargarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy(...)jednej dodać kisiel brzoskwiniowy (proszek), do drugiej kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao.Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą.Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto
Mix smakuZrobione ostatnio przeze mnie paruchy z gulaszem cieszyły się tak dużym powodzeniem , że postanowiłam przyrządzić również wersję na słodko – a wiem , że wielbiciele takich są
Ostra na SłodkoOdrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy …
Ostra na Słodko