ugotowane leniwe , mimo ich prostoty, znajdą wielu miłośników, zwłaszcza, że można podawać je z wieloma dodatkami. Składniki na leniwe 250 g tłustego białego sera 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miseczki włożyć biały ser, wbić jajko, dodać cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, zagniatać widelcem, aż wszystkie składniki(...)osoloną wodę, wkładać partiami kluseczki na leniwe. Gotować ok. 30 sekund od wypłynięcia wszystkich na powierzchnię. Leniwe podawać od razu po wyjęciu z wody, np. z podsmażoną na maśle bułką tartą, śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym, słodką surówką z marchewki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Leniwe pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparytorcikiem ;) Składniki na tortownicę 18 cm: 2 jajka kl L 1/2 szkl cukru 35 g masła roztopionego 70 g czekolady 50 lub 70 % 75 ml mleka 95 g mąki pszennej tortowej 2 i 1/2 łyżki kakao 3/4 płaskiej łyżeczki sody dodatkowo: około 1/2 słoika powideł śliwkowych (może być czekośliwka) 200 ml śmietanki 30 % 1 / 1/2 łyzki cukru pudru 1/2 łyżki(...)wsypujemy na przemiennie mąkę z sodą i kakao, masło z czekoladą oraz mleko i mieszamy całość, nie miksujemy już ! 3. Wymieszane ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do suchego patyczka bez termoobiegu. 4. Upieczone ciasto studzimy, a następnie przekrawamy w połowie. Jeśli wyrosła
Gotowanie...to proste !mąka pszenna – 20 dag mak mielony - 20 dag proszek do pieczenia – 2 łyżeczki cukier puder – 20 dag masło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą(...)proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą
ciasta i desery czyli na słodkojedno ulubionych ciast mojej rodziny. Jest bardzo smaczne, kolorowe i oczywiście szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: 30 dag mąki pszennej, 30 dag margaryny, 25 dag cukru, 6 jajek, 2 łyżki spirytusu (można pominąć). 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 30 dag bakalii (np. suszona żurawina, kandyzowany, kolorowy ananas, czekolada lub gotowa mieszanka keksowa), do ozdoby - lukier(...)proszkiem do pieczenia, dodawać partiami do masy, ciągle miksując. Dodać spirytus i pianę z białek. Delikatnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać bakalie obtoczone w mące. Keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, Wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40-45 minut. Po wystudzeniu
Moja kraina smakówwersji z cukrem, w nawiasach podałam ilość cukru jaką należy użyć. 250 g miękkiego masła, 5 jajek, szczypta soli, 250 g erytrytolu (180 g cukru), 300 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 80 g mielonych orzechów włoskich, skórka otarta z 2 – 3 cytryn, do nasączenia: sok z 2 cytryn, 5 łyżek erytrytolu(...)sól, kolejno dodawać po jednym jajku i po trochę cukru. Następnie dodawać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową oraz orzechy. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny. Jeżeli babka będzie upieczona patyczek włożony do środka, po wyjęciu będzie suchy. Upieczoną, gorącą babkę wyjąć z formy
królestwo garówponad stuletni. Przepis zaczerpnęłam z książki „Dom oszczędny” Juliuszowej Albinowskiej z około 1910 roku. 1 kg ugotowanych ziemniaków ( typ kulinarny B/C, B, C)*, 3 jajka, 250- 300 g mąki pszennej, śliwki suszone lub wędzone** sól, mąka do podsypywania, Śliwki włożyć do garnka, zagotować w niewielkiej ilości wody. Odstawić do ostudzenia – nie odcedzać. Najlepiej ugotować je, podobnie jak ziemniaki dzień wcześniej(...)wałek. Kroić go na kawałki, lekko rozpłaszczać. Na środku kłaść śliwkę, zlepiać formując knedla. Knedle wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z bułką zasmażaną na maśle lub z masłem i cukrem. Ja wolę z masłem i cukrem :) *obrane ugotowane ziemniaki odparować i odstawić do ostudzenia; **z tej ilości ziemniaków wyjdzie około 20 knedli
królestwo garówtostów, grzanek, a także do zwykłych kanapek. Zrobienie tego chlebka nie zajmie Wam dużo czasu, a radość z wykonania własnego pieczywa ogromna. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1/3 szklanki mleka + odrobina do posmarowania chlebka 20 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 25 g. miękkiego masła Wykonanie: Drożdże i cukier rozpuścić(...)razem wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto mikserem z hakami. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut żeby podrosło. Następnie ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wierzch chlebka posmarować mlekiem. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 50 minut
Agusiowe smakołykiWpis pochodzi z mgotuje.pl Drożdżowe paluchy z makiem krążą na instagramie od jakiegoś czasu. Wszyscy je piekli, więc i ja musiałam
Marta GotujeJak już pisałam Wam nie raz, najlepiej dla mnie gotuje moja Babcia. To mój autorytet smakowy. To ona nauczyła mnie podstaw kuchni, to pod jej okiem
Z Majeczką w kuchnijeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉 Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak. Składniki: 5 całych jajek 1.5 szkl. mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju kilka kropli aromatu migdałowego 1/2 szklanki wrzątku 1 małe op. kakao (80 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka mlecznej lub deserowej(...)gorącą wodę. Do zmiksowanej masy dodajemy nasze suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę do połączenia się składników. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy
Walijskie Pichceniemąka pszenna – 20 dag mak mielony - 20 dag proszek do pieczenia – 2 łyżeczki cukier puder – 20 dag masło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą(...)proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą
Camilla w kuchnibrownie przystało! :D Do dzieła, niech koniec lata będzie bardzo malinowy! :) Brownie z malinami ( na bazie majonezu) z sosem malinowym Potrzebujesz: Na ciasto: 40 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 140 g gorzkiej czekolady + 1 osobny pasek 3 jajka 200g cukru 100 g majonezu niewielki kubeczek malin ( ok. 2 pełnych garści) Na sos: 100g(...)Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i majonez -> miksuj na gładką masę. 5. Płaską formę ( ok. 25cm. bok) wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. 6. Wylej ciasto, ułóż na nim maliny i posyp pokrojoną czekoladą z pozostałego paska. 7. Piecz ok. 30- 35mi w 160*C Sos: 1. Maliny z cukrem i sokiem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZobaczyłam ja na jednym z blogów i od razu wiedziałam, że będzie gościła na naszym wielkanocnym stole. A potem... nie pamiętałam gdzie ja zobaczyłam i szukałam
Dzieje kuchennej Wiewióry