bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:406/587)

Klasyczne knedle ze śliwkami. 188

cieniutkie, mięciutkie ciasto skrywające słodką, soczystą śliwkę? Dla mnie koniecznie skąpane w kwaśnej śmietanie, posypane cukrem i cynamonem, lecz równie smaczne będą podane z roztopionym masłem, czy z przyrumienioną bułką tartą, sosem śliwkowym lub posypane słodkim kakao. Możliwości jest wiele, choć najważniejsze jest ciasto. Przepis, który mam dla Was jest ze mną odkąd pamiętam i muszę przyznać, że jeszcze nigdy(...)macie ochotę na porcję :) Składniki na klasyczne knedle ze śliwkami: 500 g drobnych śliwek węgierek 1 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków (6 sporych sztuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli      Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki, odkładamy.      Obie mąki mieszamy

Rozpustne gotowanie
49 tygodni - ciasto jogurtowe 185

Moniki, Na Grabinie . Zgodnie z jej instrukcją, najlepiej użyć kubeczka jogurtu o pojemności 220g, potem umyć kubeczek i użyć go do odmierzania pozostałych składników. Ciasto jogurtowe 3 kubki mąki pszennej 1 kubek cukru (według mnie jest to ilość zupełnie wystarczająca) 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 kubek jogurtu naturalnego 3 jajka 1 kubek oleju(...)musi być też super gładkie, mieszamy tylko do połączenia się wszystkich składników. Następnie przelać gotowe ciasto do formy, najlepiej tortownicy o średnicy 25-25cm, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzch można ułożyć owoce, ale nie jest to konieczne. Ja użyłam brzoskwiń i na specjalne zamówienie taty, na części ciasta położyłam pokrojonego ananasa. Piec w 180 C przez

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb polski na zakwasie 226

dnia! Przepis na chleb znaleziony na Moje Wypieki , w oryginale od Tatter . Składniki: 200 g zakwasu żytniego, 550 g mąki pszennej chlebowej (u nas typ 650), 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (u nas mąka typ 2000), 1 łyżeczka słodu (u nas 1 łyżeczka cukru trzcinowego), 1 płaska łyżka soli, 300 g letniej wody,  opcjonalnie(...)razy. Po upływie tego czasu należy uformować okrągły bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania lub włożyć do dużej keksówki lub dwóch mniejszych wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odkładamy do wyrastania w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 - 1 1/2 godziny. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z parą przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę

Plate of Joy
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami 508

Zapraszam na pyszne ciasto z brzoskwinkami i galaretką. Ciasto w stylu serniczka na zimno tyle, że na pieczonym biszkoptowym spodzie. składniki: biszkopt 4 łyżki mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 4 łyżki cukru 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 700 g sera z wiaderka 3 łyżki żelatyny 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki drobnego(...)się rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć. Blaszkę o wymiarach 25x28 cm natłuścić i posypać tartą bułką, następnie przelać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle

Monia miesza i gotuje
Babka "Mojito" 187

mięta nie przeszkadzają Ci w Twoim jadłospisie, babka ta przypadnie Ci do gustu. Przepis znalazłam na anglojęzycznej stronie , zwiększyłam jedynie proporcje składników. Składniki na ciasto: 270 g mąki pszennej; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 3/4 łyżeczki soli; 360 ml jogurtu naturalnego; 270 g cukru pudru; 5 średniej wielkości jaj; skórka starta z 5 limonek; 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku(...)Następnie, cały czas miksując na wolnych obrotach, stopniowo i na przemian dodawać mąkę z proszkiem i solą oraz olej. Przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem (lub margaryną) i wysypanej bułką tartą (lub mąką) formy babkowej. Wierzch ciasta wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st.C około 40-45 minut. Piec do uzyskania złotego koloru, a przed wyjęciem

In my kitchen
Brownie z buraków 183

dodatek buraków, oleju rzepakowego oraz siemienia lnianego i bogatego w przeciwutleniacze kakao. Szczególnie polecam je osobom, które mają niski poziom żelaza. Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao, 1/3 szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 400g buraków, banan, 2 łyżki siemienia lnianego Kresto, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)mleko. Dokładnie wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę. Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Piec ok. 30min w temp. 180st - ciasto musi być nieco wilgotne. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Gorąco polecam Wam ten olej rzepakowy

Z miłości do słodkości
Chleb z garnka 316

zapomnieć kupić chleb Rozsmakował się w tym chlebie, nie pozwala nawet temu chlebkowi przestygnąć, od razu zabiera się za jego krojenie. My generalnie lubimy domowe pieczywo, czy to chleby, bułki, bagietki. U nas w domu zawsze jest spory zapas mąki i suszonych drożdżowy, więc niestraszna nam perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe(...)świecie, łatwiejszego chyba nie ma, musi mieć jedynie czas na wyrośnięcie. Ja wszystko przygotowuję wieczorem, przez noc ciasto sobie rośnie. Następnego dnia robię resztę. 3 szklanki mąki ( u mnie pszenna tortowa typ 450) + do podsypania 1 i 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego olej do wysmarowania miski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 234

mała (kiedyś miałam większą ale już się wysłużyła), w tej wyrosła troszkę za wysoko, ale cóż- najważniejszy jest smak. Wymiary mojej formy: 22x11x12. Powinna być większa...Składniki:- 500g mąki pszennej (tortowej lub DeLuxe - typ405)- 10 żółtek- 70g świeżych drożdży- 150g cukru pudru- 150g masła- 150g rodzynek- 50ml rumu- 250ml mleka- szczypta soli250g mąki sparzyć wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić(...)miski i ręki. Wlać stopniowo roztopione, przestudzone masło, rum i dokładnie wyrobić. Na końcu dodajemy rodzynki i całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Wygładzić łyżką maczaną w letniej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (pod przykryciem), na ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku

Smaczne Zdrowe
Bułeczki z dipem serowym 153

Fantastyczna przekąska podana w niecodziennym naczyniu, bo na patelni;) Przygotowując je, upewnijcie się, że Wasza patelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku! Bułeczki są pyszne i

Smaki Na Talerzu
Domowy chleb na drożdżach z domieszką płaskurki. 176

Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że domowy , ciepły i pachnący chleb nie umywa się do tego ze sklepu... kiedyś piekłam go bardzo często. Później zaprzestałam

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki 188

Moja mała Aga była pierwszy raz na jagodach, uzbierała  dzielnie cały koszyczek. Nie było innej opcji jak  upiec jagodzianki. Smaki dzieciństwa, lata .....Sama jako

Basia w kuchni
Bułeczki z pieczarkami, cebulą i szynką. 237

     Przepyszne, delikatne bułeczki, wypełnione smakowitym farszem, w sam raz na śniadanie, kolację, dodatek do zup, lecz idealnie sprawdzą się również jako przekąska do

Rozpustne gotowanie
Mini pizze. 186

     Pyszna przekąska dla wielbicieli pizzy. Tym razem w wersji mini, tak na dwa kęsy. Można je podać jako dodatek do zupy, na podwieczorek

Rozpustne gotowanie