bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:410/587)

Tarta cytrynowa z bezą 132

krem cytrynowy. Całość znajduje się na kruchutkim spodzie. Zainspiruj się!   Składniki: (na formę o średnicy 23-25 cm)   Ciasto kruche: 100 g masła 200 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem cytrynowy: ½ szkl. soku z cytryny 1 łyżka śmietany kremówki 30% 1/2 szkl(...)schłodzić w lodówce 30-60 minut.   Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt formy o średnicy 23-25 cm. Umieścić je w wysmarowanej i posypanej bułką tartą formie, dobrze poprzyklejać. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Podpiec przez 10 minut w 180 st.C. Następnie ściągnąć papier z fasolą i podpiekać jeszcze

Nastoletnie Wypiekanie
Murzynek na mleku z powidłami 212

kusi wyglądem i zniewala smakiem. Zapraszam również na: - murzynka z pianką kokosową -  murzynka z bananami i śmietaną    Składniki : 125 gram masła 3 jaja 2 szklanki mąki pszennej typ 500 5 łyżek powideł śliwkowych  1 pełna szklanka  ksylitolu fińskiego Kłos - Pol 1 kopiasta łyżeczka sody 1 szklanka mleka 2  łyżki  błonnika kakaowego Kłos(...)Mieszamy na gładką masę. Nie zapominamy o powidłach. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Wymieszane dokładnie ciasto przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą ( połowę ciasta). Wsypujemy żurawinę na całej powierzchni i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem podajemy do zjedzenia

Różowa kuchnia
PUSZYSTY PLACEK Z TRUSKAWKAMI (z mlekiem) 169

nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 / 2 szklanki mleka 20 dag margaryny 1 / 2 kg truskawek 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Truskawki myjemy, usuwamy(...)dodajemy mleko - wymieszać. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 24 x 24 cm, którą wcześniej na na spód wykładam papier do pieczenia, zaś boki tortownicy smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Na ciasto układam truskawki (jeśli są duże najlepiej przekroić je na pół) obtoczone w bułce tartej- nie wciskam ich gdyż pod czas pieczenia powpadają w ciasto.  Piec

Ciastka - domowe słodkości
Piaskowa baba z biała czekolada 112

Pyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc. 'piaskowa baba z białą czekoladą' Składniki: - 200g mąki pszennej - 100g mąki ziemniaczanej - 10-15 łyżek cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g miękkiego masła - 5 jajek - 1 tabliczka białej czekolady (100g) - cukier waniliowy (ok.2 łyżeczek) - opcjonalnie: zapach pomarańczowy(...)dodawać mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy. Ciasto przelać do silikonowej formy  lub blaszanej, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Babkę po upieczeniu wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! Źródło

CookYourself
Szarlotka w wersji mini 135

Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :)  Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem, dodać(...)pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnuszka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i gotować aż jabłka będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Foremki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spody. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i podpiekać je ok. 10 min. Wyciągnąć i nałożyć masę jabłkową. Z mniejszej części ciasta zrobić kratkę i ułożyć

pink envelope
łopatka gotowana w sosie śmietankowym... 154

rzepakowy, 2 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka liście laurowe, 1 łyżeczka chili zmielone, - do smaku maggi, 5 szklanek wywar do zupy, 1/2 szklanki śmietana gęsta słodka, 1 łyżka mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba ziemniaki ugotowane, 1 opakowanie groszek z marchewka mrożony łopatkę z kością ugotować w wywarze z włoszczyzną, kucharkiem - wywar wykorzystać do zupy np. pomidorowej(...)ciut wodą i mieszając zagęścić sos - wsypać natkę pietruszki groszem z marchewką ugotować do miękkości, nadmiar wody odlać, dodać 1 łyżkę masła, soli do smaku, wsypać 1 łyżkę tartej bułki i mieszając zagęścić ziemniaki ugotować i utłuc je tłuczkiem....... SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z żurawiną 170

Przeglądałam dzisiaj zdjęcia i dopatrzyłam się, że nie dodałam przepisu na pyszne ciacho z jabłkami i żurawiną. Szarlotka pyszna i prosta to przepis musi być, ciacho

Monia miesza i gotuje
DROŻDŻOWE RÓŻYCZKI Z TRUSKAWKAMI 126

Przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe z truskawkami. Bułeczki te można zrobić z każdymi sezonowymi owocami, są rewelacyjne i bardzo smaczne. Te urocze bułeczki ozdobią każdy

Pani M - kuchnia smakowita
Drożdżowa baba z ziemniakami 107

moją mamę. Pozycja obowiązkowa na Świątecznym stole. Inspiracja forum gazety wyborczej oraz Moje wypieki. Składniki na 2 formy z kominem o pojemności 1,5 l każda: 500 gr mąki pszennej tortowej 30 gr świeżych drożdży 250 gr ciepłego mleka 100 gr roztopionego i ostudzonego do temp. pokojowej masła 60 gr oleju słonecznikowego 30 gr – 75 gr cukru pudru(...)spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miseczki wlać mleko, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć

moj przepis na
flaczki z żołądków kurczaka... 143

kurczaka 1 kg, woda 2,5 litra, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka Oczyszczone żołądki w garnku szybkowara zalać wodą i tylko zagotować, wodę wylać , żołądki opłukać, do szybkowara wlać wodę, wsypać(...)Cebulę podsmażyć na smalcu na złocisto, wsypać mąkę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty mieszając, zasmażkę wlać do wywaru i wymieszać. Do flaczków wsypać pieprz mielony, flaczki podawać z bułką - bardzo lubimy flaki tradycyjne, ale flaczki drobiowe są również bardzo smaczne i idealnie smakują zamiast tradycyjnych flaków........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ale fajna babka! 151

Jeżeli nie mamy formy na babkę, możemy użyć zwykłej formy keksówki (24cm/10cm). Babka dwukolorowa Składniki: 4 jajka 200 g cukru pudru (ok. 1 i 1/5 szklanki) 200 g maki pszennej (ok. 1 i 1/5 szklanki) 200 g mąki ziemniaczanej (1 szklanka) 200 g masła 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao (10g) cukier puder do oprószenia babki(...)momentu połączenia się składników (jeszcze lepiej będzie, jak po prostu wymieszamy wszystkie składniki łyżką). Następnie wlewamy roztopione masło i delikatnie mieszamy łyżką. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 2/3 masy przelewamy do formy, a do ciasta, które nam zostało dodajemy przesiane przez sitko kakao i delikatnie mieszamy. Masę kakaową wylewamy na jasną masę, łyżką wyrównujemy wierzch babki

KulinarneImpresje.pl
SERNIK CHAŁWOWY W GLAZURZE 138

łyżki mąki ziemniaczanej 300 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: Glazura Mirror Ascanio Lauretta Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier przesiany cukier puder, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać 2 żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto(...)dodać sok i skórkę otartą z mandarynek, wymieszać. Na koniec dodać kaszkę manną, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na tortownicę o średnicy 28 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na ciasto masę serową i równo rozprowadzić Piec około 50 - 60  minut w temperaturze 180 - 200 stopnia C. Wystudzony sernik pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta

Ciastka - domowe słodkości
Hummus z oliwkami i suszonymi pomidorami oraz domowe bagietki 110

zielonych oliwek  1/2 szklanki oliwy z oliwek  szczypta chili, soli i pieprzu  sok z połowy cytryny  Domowe bagietki (przepis na 10 sztuk) 500 gram mąki pszennej tortowej lub 00 lub semoliny  2 opakowania suchych drożdży (2x 7 gram) 100 gram masła  1/3 szklanki oliwy z oliwek  łyżka soli  łyżka cukru(...)dokładnie ciasto, tak długo aż uzyskam gładką i jednolitą masę. Trwa to około 10 minut. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta formuję podłużne bułki, które układam w blaszce w odstępach 5 cm od siebie i pozostawiam do kolejnego wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed upieczeniem posmaruj pieczywo oliwą z oliwek lub roztrzepanym jajkiem. Piecz

Mango Papaja