bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:410/587)

Szarlotka na kruchym cieście 236

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 250 g margaryny 6 dużych żółtek 2 łyżki śmietany 18% Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić(...)minut. Następnie dodać cynamon i cukier, wymieszać. Do jabłek dodać mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, gotując ok 2 minuty do uzyskania gęstej masy. Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozwałkować pierwszą część ciasta. Podpiec w piekarniku przez

kulinarnyswiatdomi
Tarta Z Jarmużem, Kurczakiem i Mozzarellą 210

smaczna z chrupkim ciastem o smaku paprykowych krakersów, a to za sprawą dodatku słodkiej i ostrej papryki oraz soli :) Składniki na tartę o śred. 25 cm: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody sól, papryka słodka i ostra Nadzienie: 150 g świeżego jarmużu 1 łyżka soku z cytryny 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka(...)osuszamy. 3. Jajko oraz białko roztrzepujemy ze śmietaną, serem żółtym oraz przyprawami na koniec dodajemy jarmuż pokrojony na drobno. 4. Foremkę na tartę smarujemy masłem/margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto i podpiekamy w piekarniku w 200 stop. przez około 10-15 minut. 5. Na lekko przestudzony spód wykładamy nadzienie i pieczemy całość w 180 stop

Gotowanie...to proste !
Babka baranek cytrusowa 143

smalcu 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 4 jajka wielkość M skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku z cytryny ciasto jasne: 150 g mąki pszennej typ 500 125 g cukru pudru 100 g masła 50 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 3 jajka wielkość M 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej(...)łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie. Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 -175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą

wesoła kuchnia
Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową 244

wersję i użyłam do nadzienia masy orzechowej. Ja skorzystałam z gotowej masy orzechowej , ale na pewno zrobiona samodzielnie masa będzie jeszcze lepsza :) foremka 11x26 cm Składniki:   250g mąki pszennej,  100g masła lub margaryny,  jajko + 1 żółtko,  25g cukru pudru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  25g świeżych drożdży,  łyżka śmietany 12%,  szczypta soli(...)prostokąta o wym. ok. 20x35cm. Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około 1 cm pustego ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, końce podwijając pod spód. Ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce o wym. 11x26 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Następnie piec około 45-50 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować. Źródło

Z miłości do słodkości
Scones z rodzynkami 170

bułeczki z rodzynkami . Po wielogodzinnych maratonach turystycznych, przerwa na odpoczynek i bułeczkę w pobliskim parku, dodawała sił ku dalszej turystyce :) Źródło: Internet Scones to takie nie wiadomo co : trochę bułka, trochę ciastko. Wprost idealne na popołudniowe tea time punktualnie o 4 p.m.  Są jednak niesamowicie wredne do zrobienia , bo muszą być przygotowane w specyficzny sposób - co jest nie lada(...)londyńskich wojaży pozostał mi do scones ogromny sentyment i często je piekę, gdy najdzie mnie ochota na słodkie co nieco.  Składniki na około 20 sztuk scones : 400g mąki pszennej 100g cukru 1 i 1/2 łyżeczki pros zku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100g ma sła 2 jajka 10 łyżek mleka 1 szkl. rodzynek - wcześniej namoczyć

Grunt to przepis!
Jabłecznik z różową pianką 212

To jedno z moich ulubionych ciast z jabłkami. Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia. Jabłeczniki nr 9 (2008). Robiłam je wielokrotnie. Uwaga! W cieście kruchym nie

Kuchnia domowa Ani
Babkowa Pani Dynia 172

strony Kasia Moje Ciasto Babkowa Pani Dynia Sładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona:  • 230 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki sody • 1 ½ łyżeczki cynamonu • 2 łyżki skórki pomarańczowej( drobno pokrojonej) • szczypta soli • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)mieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić

Mia Cucina Sofieta
Wiosenna babka miętowa 165

tylko orzeźwiający smak ale i wiosenną barwę. Zapraszam! Składniki na tortownicę 26 cm: v  4 jajka v  150 g cukru v  200 g mąki pszennej v  50 g mąki ziemniaczanej v  150 g masła/margaryny v  1 łyżeczka proszku do pieczenia v  wanilina lub prawdziwa wanilia v  100 ml słodkiego syropu miętowego(...)ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy syrop miętowy. Mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170- 180ºC około 30 minut.   Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy przez 10 min w tortowncy, następnie wyjmujemy z formy i studzimy

Mia Cucina Sofieta
Mój pierwszy chleb 157

Nigdy nie piekłam chleba, wydawało mi się to szalenie skomplikowane ;) Aż w końcu postanowiłam spróbować,  tym bardziej, że niedziele niehandlowe zdarzają się coraz częściej i

Moja kraina smaków
Ekspresowa Kokosowo - Jagodowa Babka 182

jest zbyt zwarta, a to za sprawą kokosa, jest krusząca się i najlepiej smakuje pierwszego i drugiego dnia. Składniki na jedną babkę z kominkiem: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 szkl wiórków kokosowych 2 jajka kl L 150 g masła roztopionego i wystudzonego 1 i 1/2 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru razem z waniliowym około(...)dolewamy roztopione masło i wiórki kokosa, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy nie rozmrożone jagody i delikatnie mieszamy. 3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy w 190 stop przez 50-60 minut do suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy ! 4. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy

Gotowanie...to proste !
Babka mocno czekoladowa na jogurcie 115

Wielkanocnym stole musi być babka i już! Ja proponuję tym razem mocno czekoladową- pyszna! Co nam trzeba? 400 g mąki pszennej 200 g cukru 150 g 100 % kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 200 g jogurtu naturalnego 200ml oleju 200ml wrzątku dodatkowo: 2 łyżki stołowe posiekanej drobno ciemnej czekolady polewa: 100ml kremówki(...)miksujemy. Naszą zmiksowaną masę dodajemy do suchych składników dalej miksując do połączenia i uzyskania jednolitej masy. dodajmy kawałeczki czekolady, mieszamy Formę do babki lekko natłuszczamy i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy naszą masę i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu babka musi wystygnąć, dopiero wyjmujemy z formy. Polewa: Podgrzewamy kremówkę z masłem, dodajemy czekoladę i mieszamy. Polewamy z wierzchu

Latosiowydom
BUŁECZKI SEROWE Z MOZZARELLĄ I SUSZONĄ CEBULKĄ 144

Drożdżowych wypieków, które tak bardzo kocham ciąg dalszy! Dziś upiekłam niesamowicie puszyste i delikatne bułeczki wypełnione dużą ilością żółtego sera i mozzarelli. Przed pieczeniem posypała prażoną

Ostra na Słodko
Bułki z serem żółtym i cebulą 183

Jako, że mamy dziś dzień szczególny, Środę Popielcową, proponuję Wam bezmięsne, ale naprawdę bardzo smaczne bułeczki z serem żółtym i cebulą. Podobne znajdziecie w znanym dyskoncie

Domowe ciasta
Pierogi z wiśniami 180

wiecie dlaczego? Ponieważ przepis na ciasto , już znacie... najlepszy, a farsz do pierogów... to tylko wiśnie i nic więcej. Łatwo, prawda? Składniki (na około 50 szt.): 500 g mąki pszennej ( Typ 500, 450) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 200 - 250 ml wody 1 łyżeczka soli oraz: świeże wiśnie  Do podania: gęsty jogurt typu greckiego(...)włożyłam do miski. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 15 minut, żeby odpoczęło. Wiśnie umyłam, wydrylowałam. I to już cały farsz do pierogów. Nie potrzeba dodawać ani mąki, ani bułki tartej ani cukru. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam na około 2 mm, bez potrzeby podsypywania mąką. Rewelacja. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam na nich po dwie wiśnie. Zlepiłam brzegi. Gotowe odkładałam

Kuchnia u Krysi
Gofrokanapka ze szparagami 135

może by tak zamiast zwykłej bułki, czy chleba zrobić sobie wytrawne gofry i napakować je po brzegi przepysznymi dodatkami? Ja jestem na tak! Postanowiłam przygotować tę przepyszną kanapkę, aby pokazać Wam, że jedzenie nigdy nie jest nudne, wystarczy odrobina fantazji, szczypta wyobraźni i kilka smacznych składników. Gofry są przepysznie chrupiące z dodatkiem soli, dlatego nieco bledsze, bo te słodkie, zwykle(...)kanapce są długie zielone szparagi przygotowane w moim nowym wysokim garnku. Jak ja mogłam bez niego żyć? Nie umiem teraz tego wyjaśnić :) Potrzebujemy: Gofry: 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jaja (żółtka i białka osobno) 125 ml oleju rzepakowego 415 ml wody 1/2 łyżeczki soli Do kanapki: majonez sałata zielone szparagi pomidor gotowany kurczak jajko

MamaOskarka