pamiętam kiedy robiłam ciasto drożdżowe, pomijam pizzę tą robię mężowi co najmniej raz w tygodniu ;-), ale takie drożdżowe w postaci bułeczek. Chodziły za mną bułki cebularze lub zrobienie chałki. Ale, że w domu były jeszcze dla męża dwie muffinki bananowe do kawy to wymyśliłam cebularze. Bułeczki takie sprawdzą się jako pomysł na śniadanie, jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy(...)oliwkami i cebulą oczywiście. Ciasto zrobiłam mocno maślane i aromatyczne. Całość wyszła pysznie! Polecam bo są bardzo proste! Przepis na smykowe cebularze z mozzarellą i oliwkami: - 420 g mąki pszennej - 30 g drożdży świeżych - 220 g letniej wody - 90 g masła - 5 g soli ponadto: - kulka mozzarelli - zielone oliwki - cebula - świeży tymianek - roztrzepane widelcem jajko Wykonanie: Stop masło w rondelku
SMYKWKUCHNIPyszne bułeczki z otrębami żytnimi. Delikatne, puszyste i długo zachowują świeżość. Idealne dla najmłodszych ;) Składniki na ok 15 sztuk: 500g mąki pszennej typ 650, 100g otrębów żytnich, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki soli, 30g drożdży, 4 łyżeczki cukru, 360ml ciepłego mleka. Drożdże kruszymy do kubeczka. dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stół, delikatnie zagniatamy, a następnie wycinamy szklanką bułeczki. Gotowe bułeczki przekładamy na blachę. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte bułki pieczemy ok 30 minut w temperaturze
Słodki Zakątekmarchewka. Wkomponowała się idealnie i pysznie smakowała ;) Spróbujcie, a może na stałe zagości u Was taka szarlotka ;) Składniki na blaszkę 18 cm Ciasto kruche: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1 żółtko kl. L 1/2 szkl cukru 90 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej Nadzienie: 1 spora marchewka starta(...)wkładam do zamrażarki, a większą do lodówki na około 30-40 minut. 2. Większą częścią schłodzonego ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypaną bułką tartą. Nadzienie Marchwiowo - Jabłkowe 3. Jabłka odsączamy z nadmiaru soku, skrapiamy sokiem cytryny i mieszamy z marchewką. 4. Wykładamy na kruchy spód który wcześniej posmarowaliśmy surowym białkiem. Na wierzch
Gotowanie...to proste !Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa kokosowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 250 g margaryny 150 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 ml mleka Nasączenie wiśniowe: 4 torebki czarnej herbaty earl grey 1 torebka czarnej herbaty 200 ml gorącej wody(...)gorącej wody 1 kg truskawek Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
Ciastka - domowe słodkościDawno nie piekłam korzystając z receptur zaczerpniętych z bloga Kuchennymi Drzwiami . Anna co miesiąc proponuje wspaniałe wypieki ale nie zawsze mam czas by je wypróbować. Tym
Dzieje kuchennej Wiewiórybobasa w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki;) polecam! MURZYNKA przygotowałam z polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Składniki w temp. pokojowej: 350 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250 g dżemu, u mnie marmolada(...)nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Dwie keksówki też się nadadzą. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 55 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy
Zasmakuj KuchniORZECHOWE -5 jajek -3/4 szkl cukru -200 g zmielonych drobno orzechów włoskich -łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki kakao -10 łyżek oleju -10 łyżek wody -1 szklanka mąki pszennej tortowej KREM - 250 ml mleka -0,5 szkl cukru -1 łyżka cukru waniliowego -2,5 szkl mleka w proszku pełnego -250g masła lub margaryny DODATKOWO -podwójne opakowanie ciastek(...)proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej i wodę. Wszystko miksujemy, dodajemy zmielone orzechy i białka i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy do suchego patyczka około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Upieczone ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. KREM Do garnka dajemy 250 ml mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumożecie je pominąć i ugotować równie pyszny wywar na samych warzywach. Pamiętajcie, że woda z grzybów dodaje barszczykowi cudownego smaku i aromatu :) "Uszka" Ciasto: 2-2,5 szkl mąki pszennej 1 szk gorącej wody 1 łyżka oleju Farsz: 30 dag pieczarek cebula 2 spore garści suszonych grzybów sól, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: Dzień wcześniej suszone grzyby zalać gorącą wodą(...)patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i grzyby. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż cały płyn wyparuje. W razie konieczności można dodać do farszu 1-2 łyżeczki bułki tartej aby nie był zbyt wodnisty. Farsz przyprawić do smaku i ostudzić. Ciasto: Do większej miski przesiać 2 szkl mąki, dodać olej i wlewać gorącą wodę, mieszając łyżką aby się
Smakołyki AsiSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 4 łyżki kakao garść orzechów włoskich posiekanych 1 szklanka cukru 1 szklana mleka 1 szklanka oleju 60 g powideł 2 jajka WAŻNE! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie: Jajka ubić(...)wymieszane suche składniki, oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać powidła i orzechy i jeszcze chwilę ucierać do połączenia składników. Formę (ok. 36x24) wysmarować masłem i obsypać bułką lub wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wylać do formy i piec ok 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180*C. Polewa: 4 łyżki masła 4 łyżki cuktu
The Sweet Damselinni ubitą pianę z białek, każdy ma swój sposób. Jeśli nie macie jeszcze swojego sprawdzonego przepisu, wypróbujcie ten. Może przypadnie Wam do gustu :) Składniki: 500 g. sera białego mąka pszenna 1 jajko Wykonanie: Ser wyłożyć do miski, rozgnieść widelcem. Wyrównać powierzchnię. 1/4 sera wyciągnąć i przełożyć na wierzch pozostałego sera. W wolne miejsce po serze wsypać mąkę, z lekką górką(...)części i z każdej uformować cienki wałeczek. Lekko spłaszczyć i kroić jak kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Kluski podałam z roztopionym masłem, z dodatkiem bułki tartej. Wierzch posypałam cukrem
Agusiowe smakołykiMoje ulubione drożdżówki, tym razem bardzo klasycznie - ser, truskawki i chrupiąca kruszonka. Warto skorzystać z kończącego się już sezonu na truskawki. Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 300g truskawek 250g twarogu 1 żółtko(...)przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem. 4. W każdej
Szefowa kuchniCynamonowe ciastka krajanka to najprostsze ciastka jakie można upiec. Przyprawiłam je cynamonem, kardamonem, perłowym cukrem i muszę stwierdzić, że po tych zabiegach przypominają w smaku cynamonowe bułki . Cynamon w cieście czy w ciasteczkach uwielbiam. Właściwie cynamon nauczyłam się jeść w Szwecji, bo Szwedzi mają bzika na punkcie cynamonu. Podobnie jest z kardamonem… Te ciastka nazywają się po szwedzku kolasnittar(...)piszę! Ja lubię piec wszystkie ciastka! Jeśli mam nagłą ochotę na coś słodkiego to mój wybór pada na ciastka. Cynamonowe ciastka Składniki: na 24 sztuki 200 g pszennej mąki 125 g masła, miękkiego 1 łyżka golden syropu 1 łyżeczka kardamonu 100 g cukru 1 ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki perłowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody + 1 łyżeczka
codojedzeniajajek;))) bo tak się składa że miałam ochotę na co słodkiego ale brakowało ważnego składnika, ale Moje Wypieki zadbały o mnie;) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków Wykonanie: W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy między palcami na kruszonkę. Formę na tartę ewentualnie(...)piekarnika. Składniki na słodkie nadzienie: czerwona porzeczka świeża lub mrożona około 600-700 gram, ale ilość również zależy od waszych upodobań 80 g cukru Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Podpieczony spód równomiernie posypujemy bułką tartą. Na wierzch wysypujemy oczyszczoną czerwona porzeczkę,wcześniej wymieszaną z cukrem - wyrównujemy. Na owoce wysypujemy pozostałą kruszonkę. Pieczemy w temperaturze
Życie zaczyna się w kuchniskładniki na ciasto: 700 g ziemniaków 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jako sól wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (nie obieramy). Po ugotowaniu obieramy i dusimy na pure. Wykładamy na oprószona mąką stolnicę i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie robimy w nich dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na np. 3 części(...)formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej, ze śmietaną, oprószone cukrem pudrem, cynamonem. (Ciasto wyrabiamy od razu, nie może długo leżeć gdyż rzednie) składniki na nadzienie i dodatki: ok. 500 g śliwek, świeżych lub mrożonych (wypestkować
Domowy Smak Jedzeniadzisiejsza baba jest wykonana według bardzo klasycznego przepisu. Prosta do wykonania i co ważne, nawet jak troszkę wyschnie, posmarowana masłem smakuje wybornie:) składniki: 200 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 jajka 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki wykonanie: Wszystkie składniki należy(...)dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą mąkę oraz kremówkę i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę o średnicy około 23 cm smarujmy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto (foremka powinna być wypełniona w około 60%) Pieczemy około 50 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Tradycyjna babka na rodzinne Święta Wielkanocne gotowa! Ania
Ania i Marcin gotują