skórkę z dwóch cytryn, powstaje ciasto cytrynowe, rezygnuje wtedy z kakao, dodaję suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej lub 2 szklanki mąki pszennej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 250 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, jagodowego pół płaskiej łyżeczki cynamonu lub mniej jeśli wolicie niecała szklanka rodzynków 3 łyżki drobnego(...)cynamon i rodzynki – rodzynki wcześniej lekko obtaczam w mące, dzięki czemu nie opadają na dno. Jest to świetny patent szczególnie przy sernikach. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto czekoladowe bez jajek piekę przez 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół
Zasmakuj Kuchniamaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 5 jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6 łyżek amaretto 300 g białej czekolady 400 g śmietany kremówki płatki migdałowe do dekoracji kakao , margaryna(...)ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Amaretto
Różne smaki w kuchniwersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”, w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty. I w pewnym momencie przyszło zwątpienie: do przygotowania tych(...)cukier w cieście zobowiązuje ;) Ogólnie polecam przygotowanie takich faworków chociaż jeden raz :) 2 jajka, 3 żółtka, 125 ml mąki migdałowej*, 125 ml cukru pudru, 460 – 480 g mąki pszennej, 20 ml rumu, 1 kg smalcu** Żółtka, jajka i cukier utrzeć na kogel-mogel, następnie dodać migdały i dalej ucierać. Następnie dodawać mąkę. Jeżeli dodamy za dużo mąki, ciasto można ratować
królestwo garównazwałam, jest super smaczny, nie za słodki i pasuje na świąteczny stół chociaż wyrósł mu dziwny czubek ;) Składniki na tortownicę 18 cm Ciasto : 1 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżka kakao Krem(...)cukrem na puszysta masę. dodajemy następnie mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej oraz mleko. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę wysmarowana i wysypana bułka tarta. Pieczemy w 180 stop przez 40-45 min. 2. Teraz szykujemy krem grejpfrutowy. Wyciskamy sok z 1/2 części grejpfruta i jeśli brakuje nam go do 240 ml to dolewamy
Gotowanie...to proste !domowego pieczywa. W lato nie za bardzo chce się piec, odpalać piekarnik, bo po prostu jest za gorąco. Teraz kiedy dni są zimniejsze, to co innego, możemy piec pyszne bułki, chleby i inne drożdżowe lub na zakwasie pieczywo. Mam dla Was dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można(...)upiekę z innymi dodatkami. Życzę smacznego i pozdrawiam. FOCACCIA Z ZIELONYMI I CZARNYMI OLIWKAMI ORAZ ROZMARYNEM. Składniki: 250 g mąki pszennej 650 + około 20 - 25 g do podsypania 135 ml ciepłej wody 10 g świeżych drożdży gruba morska lub alpejska sól 4 łyżki oliwy z oliwek + do formy i skropienia ciasta 1 łyżeczka cukru
Zakątek rozkoszy kulinarnychmałe marzenie na ten rok i mam nadzieję, że uda mi się wspólnie z M. je spełnić. Szarlotka 2 szkl. mąki pszennej (+ ew. 0,5 szkl.) 1 szkl. mąki pszennej razowej 250g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 150g orzechów włoskich 2,5kg jabłek (najlepiej szarej(...)tartce o grubych oczkach, uprażyć w garnku razem z brązowym cukrem i żurawiną bądź rodzynkami. Większą porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki posmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą, wierzch ponakłuwać widelcem i również lekko obsypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzch wysypać zmielone orzechy włoskie i zetrzeć na tartce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec
Przepysznik - BLW i nie tylkokogo: dla lubiących tradycyjne wypieki dla fanów zwykłych ciast dla lubiących babki Składniki: 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 250g miękkiego masła 10g proszku do pieczenia 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj sok z cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (opcjonalnie) Wykonanie: Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Utrzeć(...)mąkę i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników. Ciasto przełożyć do blaszki "keksówki"/"korytka" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką. Piec około godzinę w temperaturze 180 ºC . Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska - Dania na każdą okazję
Mania Wypiekaniakogo: dla fanów jabłkowych przepisów dla mających mus jabłkowy na zimę do wykorzystania dla lubiących tradycyjne smaki Składniki: 350g mąki pszennej kostka masła (200g) 2 żółtka 110g drobnego cukru do wypieków łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) lub słoik prażonych jabłek cynamon do smaku 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszaj(...)Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Większą kulę ciasta wyłóż na dnie blachy. Wyrównaj je i ponakłuwaj widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będzie miało lekko złocisty kolor
Mania Wypiekaniapuszystą masę przez około 3-5 minut na najwyższych obrotach. Powoli, cienką strużką dodajemy olej, miksując na wolnych obrotach. Wsypujemy 2 szklanki mąki, miksujemy. Do 3/4 szklanki mąki pszennej dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy do ciasta, ponownie miksujemy. Powoli wlewamy napój gazowany. Po wymieszaniu masę rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę ziemniaczaną, a do drugiej(...)łyżki jasnej masy. Potem znów ciemnej i tak do wykończenia składników. Powstanie zebra. Jeśli pieczemy w formie z kominem (26 cm), należy wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. W czterech równo oddalonych miejscach wykładamy dwie łyżki ciemnej masy. Na to wlewamy dwie łyżki jasnej masy. Potem znów ciemnej i tak do wykończenia składników. Ciasto od razu wstawiamy do nagrzanego
Poezja smakuszklanki letniego mleka -50 g miękkiego masła -1 łyżka cukru -2 jajka -1 łyżeczka soli rozczyn: -25 g świeżych drożdży -1/4 szklanki letniego mleka -2 łyżki mąki pszennej -szczypta cukru Wykonanie: Rozczyn: do miseczki rozkruszamy palcami drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę i mieszamy, aby się idealnie połączyła z drożdżami (bez grudek). Rozczyn(...)godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kulek, wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy wierzch bułek jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Smacznego
KasiekGotujeWow! Gratulujemy wprawnej rączki do dekorowania. Naprawdę jesteśmy pod wrażeniem! Goście Pani Aurelii na pewno też byli. Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe Drukuj
CoolinarniePLmąki chlebowej 100 g wody 30 g zakwasu Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 650 g mąki chlebowej 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek(...)godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez
Proste Potrawywspółgra z ponczem z amaretto.Wymiary tortownicy : średnica 23 cmCzas pieczenia : 45 minutTemp. pieczenia : 180 C Składniki: 5 jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6 łyżek amaretto 300 g białej czekolady 400 g śmietany kremówki płatki migdałowe do dekoracji kakao(...)ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Amaretto
Słodkości i nie tylkoChochelki . I takie cudne zdjęcie tych bucht było, że musiałem też zrobić :) Zresztą Madzia wciąż i wciąż marudzi, że coś słodkiego by zjadła. No to ma :) 550 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 50 g cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 250 ml mleka 60 g roztopionego masła powidła śliwkowe (lub co tam lubimy) na nadzienie Zaczynam od zrobienia(...)natartej masłem (lub innym tłuszczem) formie dość blisko siebie żeby podczas wyrastania zlepiły się ze sobą. Bo buchty zlepione być muszą. W przeciwnym razie to będą tylko zwykłe drożdżowe bułki z dżemem :) No i przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Tuż przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy buchty jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni
Marder&Marder ManufactureProsty chlebek, który można upiec z okazji zbliżających się świąt, ale będzie się sprawdzał także na co dzień. Przygotowuje się go szybko i poradzi sobie z
Mienta blogZapraszam dzisiaj na wytrawne śniadanie. Chyba każdy z rana marzy o pysznych świeżych bułeczkach na słono czy nawet słodko. Jeśli wstaniemy wcześniej to możemy upiec cebularze
Życie zaczyna się w kuchniPanini a raczej Panino to z włoskiego "małe kawałeczki chleba " , robione są w różnych formach i rozmiarach , to bułeczki do kanapek ,przekrawa się je lub rozrywa
Wypieki ReneDziś częstuję Was bułeczkami, o które poprosiła mnie dla swojej córeczki Emilki- wielbicielki świnek- jej Mama. Jako że nigdy nie robiłam podjęłam się najpierw próby na
Kuchnia w czekoladzieCzyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo
Gosia gotujegłównie przez ten słonecznik. Dałam za dużo dżemu, dlatego ciasto było miejscami dość zbite, ale zapisuję przepis, bo na pewno zrobię jeszcze nie raz. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10 łyżek dowolnego dżemu lub marmolady 2 jaja 3/4 szklanki cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki(...)cukrem, wbijamy jaja, wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy
Na moim talerzudzisiaj przepis na mięciutki, pulchniutki, pachnący migdałami i słodki keks z bakaliami i lukrem. Zaraz po piernikach to druga obowiązkowa pozycja w słodkim menu na Święta! Składniki: 250g mąki pszennej, przesianej + 1 łyżka 180g cukru 5 jajek 250g masła (lub margaryny) łyżeczka proszku do pieczenia ok. 300g mieszanki bakalii – żurawina, rodzynki, daktyle, kandyzowana pomarańcza cukier puder, sok z cytryny(...)mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając drewniana łyżką. 2. Do masy doajemy bakalie i mieszamy. Przeleqamy je do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy lukier. Do miski wlewamy łyżkę soku z cytryny i dodajemy cukier puder
Życie ze smakiemPrzedstawiam przepis na przepyszne ciasto - jabłecznik. Przepis pochodzi z zapisków mojej mamy, z PRL'u, gdy piekło się głównie na pszennej i margarynie. Zatem przepis przeszedł odpowiednią bezglutenową przeróbkę i muszę nieskromnie przyznać, że jest to jedna z moich najlepszych bezglutenowych metamorfoz. Koniecznie musicie się skusić na to wyśmienite ciasto. Serdecznie polecam :-) Składniki na blachę o wymiarach 26cm(...)osobno) 250 g miękkiego masła 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru do piany z białek szczypta soli 4 duże jabłka cynamon bezglutenowa bułka tarta do obsypania blachy Wykonanie: 1. Miękkie masło z połową szklanki cukru ucieramy mikserem na puszystą masę. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Białka zbieramy w osobnej
Kawa z mlekiempierwszy są łatwe do wykonania, tanie i niesamowicie smaczne. Zróbcie je szybko, a przekonacie się sami. Składniki: ciasto: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem) 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka sól nadzienie: ok. 15 śliwek węgierek cukier waniliowy cynamon do podania: masło cukier płatki migdałowe Sposób przygotowania: Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Lekko studzimy i obieramy ze skórki(...)śliwkę owijamy ciastem. Formujemy kule. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odcedzamy na sitku. Knedle można podawać z kwaśną śmietaną i cynamonem, polane masłem z tartą bułką. Ja podałam je z roztopionym masłem, posypane cukrem i płatkami migdałowymi. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 15 szt. Czas przygotowania: ok. 1,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarycukru - 2 jajka lekko roztrzepane - 3/4 łyżeczki soli - 4 szklanki mąki pszennej - 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) - dodatkowo 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników bez masła i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy(...)wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy. Przykrywamy ręczniczkiem kuchennym, pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na około 45 minut, aż się zetkną. Wyrośnięte bułki smarujemy przygotowanym jajkiem, pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Masło truskawkowe Składniki: - 5 truskawek - 100 g masła Optima Omega 3 - 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Truskawki dokładnie miksujemy
Kulinarne życieczas smakują mi tak samo. Nie popadajmy w paranoję, niech się uderzy w piersi ten kto nie jadł hot dogów na stacji benzynowej, czy w sklepie IKEA parówki w bułce z prażoną cebulką i konserwowymi ogórkami? Corn Dogs, czyli Hot dogi na patyku robię od dawna, parówki są maczane w cieście kukurydzianym, a następnie smażone, to idealny zamiennik ulicznego jedzenia(...)serem Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Fasolka szparagowa a’la gulasz Cukinia grillowana Składniki: Cienkie parówki – 8-10 sztuk ½ szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ¾ – 1 szklanki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ostrej papryki 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia patyczki do szaszłyków namoczone wcześniej w wodzie (nie będą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki 3 banany pokrojone w plasterki (ok. 460 g) 75 g cukru * 80 g masła 50 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Cukier i masło umieścić na dużej patelni z nieprzywierającym dnem. Rozpuścić składniki na średnim ogniu. Zwiększyć ogień(...)dodać powoli banany, ekstrakt, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą, następnie dodać do bananów, dokładnie wymieszać, nie miksować. Keksówkę o wymiarach 27x13 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Lekko ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę kuchenną. Smacznego! * w oryginale 120 g, jednak
Słodkie inspiracjeserdecznie. Ps.A wiecie że w jakieś 40 minut macie gotowe ciasto? Nawet niezapowiedzianych gości możesz zaskoczyć;) Składniki: biszkoptowy spód: 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 300 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki nasion chia dodatkowo: słoik 500 ml wiśni w syropie opakowanie(...)masy, następnie żółtka, miksujemy. Mąki przesiewamy z proszkiem, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wlewamy do foremki na tartę,wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy przez 15 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy w zimnym miejscu. Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę, pod koniec dodajemy
Życie zaczyna się w kuchnizapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę. Składniki: 1 kg jabłek 8 jaj 500 g maku 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kaszy manny 200 g masła olejek migdałowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki płatków migdałowych pół szklanki rodzynków Wykonanie: Mak sparzyć i zostawić do namoczenia(...)mannę. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać bakalie i olejek migdałowy. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną lub bułką tartą. Piec w temp. 170°C około godziny. Ozdobić według uznania polewą czekoladową lub lukrem
Pysznie & PięknieSKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO SPÓD (1 blaszka) 140g mąki pszennej tortowej 70 g masła 35 g cukru pudru 2 g proszku do pieczenia (pół łyżeczki) szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18% PRZYGOTOWANIE: Mąkę należy przesiać wraz z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Kolejno dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło. Trochę posiekałam i zaczęłam ugniatać(...)łyżeczkę śmietany, ponownie zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię odłożyłam do lodówki na ja jakieś 20 minut. Zimnym ciastem wylepiłam dno tortownicy bez wałkowania, uprzednio posmarowanej cienko masłem (nie posypałam bułką bo nie miałam :)). Ciasto nakłuwamy widelcem i włożyłam do piekarnika. Ciasto piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż brzegi zaczęły się złocić. Wyjęłam blaszkę z piekarnika
ClauditteMissCookingsłodkim ziemniakiem który idealnie nadaje się do wypieków. Babka zebra z kakao i polewą czekoladową. Babka nie jest wilgotna i bardzo smaczna. 125 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukier puder 250 g batata 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 3 jajka 50 ml wody Batata obieram i kroję(...)odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam jasne ciasto, w kilku miejscach dodaję ciemne, znowu jasne. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 170-180 stopni na 50 minut.Babkę sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika
wesoła kuchniasycące i naprawdę pyszne! Proponuję podawać je obtoczone w panierce, jednak mój synek uwielbia je z dodatkiem śmietany i cukru :) Składniki: 3 jajka, 500 g mąki pszennej, 750g białego półtłustego sera, 30g masła, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 25-30 śliwek. Wykonanie: Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Mąkę przesiać, dodać(...)całą wydrylowaną śliwkę. Następnie dokładnie zlepiać, tworząc okrągłe knedle. Wrzucać na gorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić. Panierka: szklanka bułki tartej, 75g masła, 3 łyżeczki cukru, czubata łyżeczka przyprawy do piernika. Masło stopić, dodać bułkę tartą, cukier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciepłe knedle obtaczać w tak przygotowanej panierce
Z miłości do słodkościSkładniki na cisto: - 250g mąki pszennej - 150g masła (zimnego) - 30g cukru pudru - 20ml zimnej wody - 20g mielonych orzechów - jajko Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 135ml śmietany 36% - 180g białej czekolady (2 tabliczki) - owoce na krem: truskawki, maliny Przygotowanie ciasta: 1. Przesiewamy mąkę i cukier puder, robimy kopczyk, kroimy zimne masło w kostkę i zagniatamy, następnie dodajemy jajko cały czas(...)kulkę i zawijamy folią. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Wyciągamy ciasto, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 3mm. Przekładamy do formy (wcześniej wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą) dokładnie wykładamy formę ciastem i nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie wkładamy z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny. 3 . Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto pieczemy z obciążeniem
Coś z niczegorabarbarem, który wykonał resztę pracy w postaci kropki nad przysłowiowym "i". Chyba nie muszę wspominać, że okazała się hitem? :) Składniki na formę o średnicy 27cm: Na ciasto: 250g mąki pszennej 125 g masła ½ szklanki cukru 2 żółtka Krem: 750 ml mleka 2 budynie w proszku bez cukru 3 łyżki cukru Dodatkowo: 350g rabarbaru 3 łyżki cukru + 1 łyżka do posypania(...)mieszać do zgęstnienia. Rabarbar zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Poddusić kilka minut, aby nie był taki kwaśny. ¾ ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód obciążyć (na spód nałożyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/grochem lub specjalnymi kulkami) i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć na niego ugotowany budyń
Fabryka pomysłówlubicie połączenie czekolady z pomarańczą? Wtedy, wyeliminujcie ekstrakt waniliowy, a zamiast niego dodajcie startą skórkę z jednego pomarańcza i gotowe! Miłego pieczenia! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki(...)kremówki 1 tabliczka mlecznej czekolady Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą
Domowe Tortymoże nie wygląda zbyt ładnie ale uwierzcie mi, jest pyszne. Składniki: Ciasto: 125 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko 225 g mąki pszennej T500 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 100 g daktyli Ale-raj 100 g orzechów włoskich Polewa kokosowa: 80 g cukru trzcinowego 125 ml mleka 50 g kokosu(...)pieczenia i ponownie zmiksować. Na końcu dodać daktyle, jabłka, orzechy i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą przełożyć do formy 30*11 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach 45 minut, wyjąć polać polewą kokosową i ponownie piec 20 minut. Polewa kokosowa: wszystkie składniki umieścić w garnuszku
Ala piecze i gotujesmakowicie brzmiące. W każdym razie na pewno wypróbuję wybrane przepisy i nie będę się bała zaznaczać ołóweczkiem i dodawać swoje notatki. Babka dyniowo-czekoladowa 2 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 250g masła 1 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. brązowego cukru(...)masą dyniową. Czekoladę rozpuścić na parzę i dodać do niej jedną szklankę ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Foremkę do babki (najlepiej taką z kominkiem) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć jedną szklankę jasnego ciasta i małą łyżeczką wyżłobić rowek w samym środku. Rowek wypełnić ciastem z czekoladą. Na wierzch wyłożyć resztę jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika
Przepysznik - BLW i nie tylkosię z Wami przepisem od mamy mojego męża. Wykonanie również nie moje, ale dostałam pozwolenie na publikację :) Składniki: ( na średnią blaszkę, wym.ok 35X24cm) Biszkopt: 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 1 puszka ananasa, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka margaryny(...)pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie delikatnie, łyżka po łyżce dodawać do ubitych białek i delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, wyłozyć delikatnie masę. Piec w rozgrzanym piekarniku 170-180 stopni i piec ok.20min. ( w zależności od piekarnika - sprawdzić patyczkiem, kiedy jest suchy po wyjęciu, oznacza, że biszkopt jest gotowy). Krem
W kuchni u Monikimasła lub margaryny 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g orzechów ( włoskich, laskowych lub migdałów ) POLEWA 2 łyżki Śmietany 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Przygotowanie(...)dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok 50-60 minut. POLEWA - wykonanie do rondelka wkładamy masło, gdy sie rozpuści wsypujemy cukier, następnie kakao
The Sweet Damseltakie właśnie jest to ciasto tortowe. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao(...)przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić
Kuchcik gotujegłównie przez ten słonecznik. Dałam za dużo dżemu, dlatego ciasto było miejscami dość zbite, ale zapisuję przepis, bo na pewno zrobię jeszcze nie raz. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10 łyżek dowolnego dżemu lub marmolady 2 jaja 3/4 szklanki cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki(...)cukrem, wbijamy jaja, wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy
NA MOIM TALERZUkiedy zatęsknimy za smakołykami może okazać się właśnie ten murzynek strzałem w dziesiątkę :) Murzynek z kakaową bitą śmietaną SKŁADNIKI: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 łyżek ciemnego kakao 3/4 szklanki mleka bita śmietana 500 ml śmietany(...)dokładnie mieszamy. W między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną, rozrobioną w szklance wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibochenki(podaję za Kamilą)składnikizaczyn160 g mąki chlebowej100 g wody30 g zakwasuSkładniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.650 g mąki chlebowej90 g mąki pszennej razowej210 g wody310 g cydru jabłkowego20 g soli5 g drożdży instant260 g zaczyn140 g suszonych jabłekprzygotowanieWłożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy(...)godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez
Stare Garymorelami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm.Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 4 jajka 1 kostka do pieczenia Kasia 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z 1 jednej cytryny 700 g moreli cukier puder do posypania ciasta Wykonanie:Ważne: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)wyczerpania się składników. Na koniec dodajemy skórkę cytrynowąMorele myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto, a na jego wierzchu układamy połówki moreli skórką do dołu.Ciasto pieczemy około 60 minut bez termoobiegu, pod koniec sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest
Kulinarne przygody Gatity