Jak już pisałam Wam nie raz, najlepiej dla mnie gotuje moja Babcia. To mój autorytet smakowy. To ona nauczyła mnie podstaw kuchni, to pod jej okiem
Z Majeczką w kuchnijeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉 Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak. Składniki: 5 całych jajek 1.5 szkl. mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju kilka kropli aromatu migdałowego 1/2 szklanki wrzątku 1 małe op. kakao (80 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka mlecznej lub deserowej(...)gorącą wodę. Do zmiksowanej masy dodajemy nasze suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę do połączenia się składników. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy
Walijskie Pichceniemąka pszenna – 20 dag mak mielony - 20 dag proszek do pieczenia – 2 łyżeczki cukier puder – 20 dag masło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą(...)proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą
Camilla w kuchnibrownie przystało! :D Do dzieła, niech koniec lata będzie bardzo malinowy! :) Brownie z malinami ( na bazie majonezu) z sosem malinowym Potrzebujesz: Na ciasto: 40 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 140 g gorzkiej czekolady + 1 osobny pasek 3 jajka 200g cukru 100 g majonezu niewielki kubeczek malin ( ok. 2 pełnych garści) Na sos: 100g(...)Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i majonez -> miksuj na gładką masę. 5. Płaską formę ( ok. 25cm. bok) wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. 6. Wylej ciasto, ułóż na nim maliny i posyp pokrojoną czekoladą z pozostałego paska. 7. Piecz ok. 30- 35mi w 160*C Sos: 1. Maliny z cukrem i sokiem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZobaczyłam ja na jednym z blogów i od razu wiedziałam, że będzie gościła na naszym wielkanocnym stole. A potem... nie pamiętałam gdzie ja zobaczyłam i szukałam
Dzieje kuchennej Wiewióryjeszcze sos karmelowy. Na podstawowe ciasto marchewkowe potrzeba nam: 2 szklanki rozdrobnionej i odciśniętej marchewki (ja swoją siekam w blenderze) 1 i 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1/2 kostki miękkiego masła 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu szczypta soli Ciasto marchewkowe(...)rozmiksować wszystko na gładkie ciasto. Konsystencją przypominać będzie nam ciasto babkowe, lejące się, gęste, kleiste ciasto. Ciasto ląduje w tortownicy (moja ma 24 cm średnicy) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Piekarniku nagrzewamy do 75 stopni, po wstawieniu ciasta podwyższamy temperaturę do 180 i zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem
Kuba GotujeSkładniki: szklanka maślanki 2 limonki 2 cytryny 3/4 szklanki cukru 200 g margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody 32 g cukru wanilinowego 2 jajka 3 łyżki maku suchego szczypta soli cukier puder Przygotowanie: Mąkę należy przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Cytrusy dokładnie umyć. Zetrzeć ich skórki do miski z mąką(...)dokładnie wymieszać. Nie potrzeba nam miksera, albowiem łyżka w zupełności wystarczy. Prostokątną foremkę, tzw. keksówkę oblać olejem i rozsmarować go pędzelkiem po całej wewnętrznej powierzchni. Następnie obsypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto. Piec do suchego patyczka, około godziny, w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystygnięcia. Dopiero teraz można wyciągnąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem
Karczma Honoriettyciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta i dokładnie obtoczyć go w mące,następnie uformować chleb lub bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.Ja ciasto zrobiłam wieczorem..według przepisu miało rosnąć przez 2 godziny ,a potem należało wstawić je do lodówki(...)ciasta pizzę..muszę znów tak przygotować ciasto i upiec chlebek.. 710 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 2 ,5 łyżeczki soli morskiej 1 kg mąki pszennej / najlepiej chlebowej 1 łyżka cukru dodatkowo: 50 dkg pieczarek 2 cebule sól, pieprz Świeże drożdże zasypać 1 łyżką cukru, dodać 3-4 łyżki wody i wymieszać, odstawić
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 4 jajka 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 3 / 4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia skórka z 1 pomarańczy lub 1/2 olejka pomarańczowego 1 - 2 łyżek kakao Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka(...)dwie części nie równe, czyli do 3/4 ciasta dodać starą skórkę z pomarańczy lub 1/2 olejka pomarańczowego, natomiast do 1/3 części ciasta kakao. Na blachę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe. Piec 45 minut w temperaturze 18 stopni C. Rada: osobiście używam olejków z firmy dr Oetker
Ciastka - domowe słodkościNiecodzienny krem, ale efekt rewelacyjny Składniki na biszkopt jajka, 5 sztuk cukier, 5 łyżek mąka pszenna,5 łyżek Składniki na krem kajzerki, 2 sztuki wiórki kokosowe, 100g mleko, 3 szklanki cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 2 łyżki margaryna, 1 kostka dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Składniki na posypkę cukier, 1/2 szklanki wiórki kokosowe, 100g masło, 1 łyżka(...)minut do tzw. "suchego patyczka" Kajzerki namaczamy w 2 szklankach mleka, następnie rozgniatamy widelcem na papkę. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy papkę z bułek i kokos. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym gazie około 5 minut cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kilkakrotnie mieszamy. Masło ucieramy na puch i dodajemy
Gotowanie moimi oczamiCiasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera. Składniki na ciasto: 175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na polewę: 175 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mocnej czarnej kawy 150 g cukru pudru firmy Kupiec Czekoladę połamałam na mniejsze części i rozpuściłam(...)sztywną pianę. Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową. Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą. Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia. Wlałam do niej ciasto. Można je teraz wstawić do piekarnika i upiec. Następnie przekroić na dwa płaty i posmarować konfiturą
potrawyregionalneciepłej wody 2 szklanki ziarna słonecznika 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Do dużej miski wsypać: 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 700 g pszennej graham typ 1850, 350 g żytniej razowej graham typ 2000, otręby, dodać zakwas, miód, sól i 1200 ml ciepłej wody. Wszystko wymieszać najlepiej drewnianą łyżką do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką(...)lecz powinna łatwo odrywać się przy nabieraniu łyżką, Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać więcej wody (mąki różnie chłoną wodę, zależy od producenta). Zwykłe foremki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, u mnie foremki z nieprzywierającą powłoką non-stick to bez smarowania. Przełożyć chleb do foremek, napełnić je do 1/2 wysokości. Mokrą ręką lub łyżką wyrównać wierzch. Przykryć ściereczką
Kuchcik gotujeChrupiące bułczane grubasy Ten wypiek zawsze przywołuje moje wspomnienia dzieciństwa. Kiedy to, będąc na wakacjach u babci na wsi, zawsze domagaliśmy się grubych chrupiących wypieków
Miód i pieprzOstatnio Karolina ciśnie mnie na ciabaty. Pomysł pierwszoklaśny, ale wciąż jednak nie mogę zebrać sił na to. Karolka, przyjdzie pora na twoje ciabaty, już wkrótce :) A
Marder&Marder Manufactureserce mi zmiękło jak mój pierworodny rzekł "Tato, zróbmy to bardzo czekoladowe", kolejny raz już złamałem się. Mówisz i masz bąbel! Składniki jakich używamy: Na ciasto -150 gram mąki pszennej TYP550 -100 gram miękkiego masła -50 gram cukru pudru -jedno żółtko Na masę: -200ml śmietanki 30% -dwie duże łyżki śmietany 36% -duża łyżka kakao -150 gram czekolady gorzkiej(...)następnym kroku pozostawiamy ciasto w foli i wałkujemy na cienki placek o kształcie naszej formy do tarty. Zdejmujemy folię, przekładamy ciasto do formy, którą nacieramy masłem i posypujemy bułką. Wykładamy ciasto na formę i nakłuwamy je widelcem, boki dolepiamy do formy. Wkładamy do piekarnika na 12 minut w temperaturze 180 stopni góra - dół. Śmietankę i śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej
BaRepas