bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:398/587)

Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 167

Nieraz już wspominałam, że mam swoich dwóch faworytów chlebkowych:Chlebek z Ziarnami na Zakwasie i Chleb Pszenno – Żytni na Zakwasie Te dwa chlebki robię nieustannie na przemian Przyszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Przeglądając domowy zeszyt z przepisami natknęłam się na chlebek z kminkiem. Tylko i wyłącznie z dodatkiem drożdży, bez grama zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił(...)bardzo smaczny.Kminek jest mocno wyczuwalny, co mnie bardzo zadowoliło. Mięciutki, sprężysty z chrupiącą skórką. Jeśli potrzebujecie zrobić chlebek w przysłowiowe 5 minut to zdecydowanie polecam.Składniki:1 kg mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody 250 ml letniej maślanki 2 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka cukru kryształu 2 łyżeczki soli 1 szklanka płatków owsianych 4 łyżki siemienia

Made By Mom And Son
Szarlotka z bitą śmietaną 711

Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych …Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt- sól – 1 szczypta- mąka pszenna – 3 łyżki- mąka ziemniaczana – 2 łyżki- cukier – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA JABŁKOWA:- jabłka – 2 kg- galaretka cytrynowa – 2 szt- cukier(...)nadal ubijamy.Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Wylewamy do formy, posypanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą.Pieczemy 30 minut w 180C.MASA JABŁKOWA:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut.Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy.Gorące wykładamy na biszkopt.Studzimy.BITA

Ostra na Słodko
Ciasto szpinakowe z granatem 409

tego też powodu moja radość jest ogromna. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 6 jajek 2łyżki cukru waniliowego 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1i3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka oleju rzepakowego 1 litr kremówki 250 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru owoc granatu Przygotowanie:Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać(...)proszkiem do pieczenia dodawać partiami do ubitej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać. Formę 25*36 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.Ciasto wylać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Na pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu

Ala piecze i gotuje
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami 142

W niedzielne jesienne przedpołudnie, gdy mąż pojechał do pracy, a ja mam w końcu dzień wolny od pracy postanowiłam zrobić bułeczki nadziewane pieczarkami. Jeżeli nie zjemy

Kocham Czekoladę
Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 133

To ciasto powstało bardzo spontanicznie, dodanie przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma

Apetyczna babeczka
Ślimaczki cynamonowe z migdałami 95

trzeba się starać, aby formować piękne kształtne bułki . Wystarczy rozsmarować i rozsypać dodatki na rozwałkowanym cieście, zwinąć je w ścisły rulon, a kawałki ciasta ułożyć w brytfannie lub na blaszce i upiec. Prosty i szybki deser, prawda? Można też przygotować je w formie do muffinek, tak jak zrobiłam to w przepisie na bułki cynamonowe . W kwestii dekoracji. Można przygotować lukier(...)recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, cynamon, migdały Servings 20 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 1 szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 220 g mleka w temperaturze około 40 st.C 20 g świeżych drożdży 2 średnie jajka 90 g masła Składniki na nadzienie Składniki

SprawdzonaKuchnia.pl
SZYBKI CHLEB SŁONECZNIKOWY Z OTRĘBAMI I PRAŻONĄ CEBULKĄ 152

cebulki - pomińmy ten składnik, albo przesmażmy 1 cebulę na maśle i dodajmy do ciasta w takiej postaci.  Cebulka fajnie podkręca tutaj smak chleba.  Składniki: 450g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 450 ml ciepłej wody 1/2 szkl otrębów (u mnie żytnie) 2 łyżki prażonej cebulki (u mnie z Prymatu) 100g ziaren słonecznika(...)miski. Wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy całość łyżką, aż do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na 20 minut do lekkiego podrośnięcia. Foremkę "keksówkę" smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wierzch posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.  Wyrośnięte cisato smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika

Walijskie Pichcenie
Tort cytrynowy 88

znika ze stołu bardzo szybko. Polecam szczególnie początkującym w kuchni, bo jest dość łatwy w wykonaniu. Na biszkopt 24 cm 6 jaj 2/3 szk. cukru 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody 100 ml oleju Szczypta soli Na krem 600 ml śmietnki 36 % 2 galaretki cytrynowe Skórka otarta(...)dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty. Krem.Obie

Krylowa Kuchnia
Okrągłe bułeczki z serem 113

Delikatne i puszyste drożdżowe bułeczki z białym serem.  Składniki: 500g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 20g miodu 2 jaja 240ml mleka szczypta soli 75g roztopionego masła Składniki na masę serową; 400g twarogu 1 cuier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 1 żółtko Make wsypujemy do miski. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy cukier(...)Twaróg mielimy przez maszynkę do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami. Cisto drożdżowe rozwałkować na grubość ok 1cm. Szklanką wyciąć koła, mniejszą zrobić wgniecenia jej dna. Wgłębienia wypełnić nadzieniem twarogowym. Bułki przed upieczeniem smarujemy jajkiem. Pieczemy 20 minut w 180st C. Smacznego

Słodki Zakątek
Ucierana babka na śmietanie 106

śmietanie Dzisiaj polecam babkę ucieraną na śmietanie. Składniki: 200 g cukru pudru 4 duże jajka 1 płaska łyżka kakao 200 g masła 100 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z jednej cytryny 3-4 łyżki śmietany Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym(...)wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3 . Do porcji 1/3 dodać kakao i wymieszać łyżką drewnianą. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać grysikiem lub bułka tartą aby nam ciasto dobrze odstało po upieczeniu. Do tak przygotowanej formy wlewać ciasto na przemian białe i kakaowe (można też zrobić jednokolorową to zależy od naszego gustu). Ciasto pieczemy

Pomysłowa kuchnia
Babka drożdżowa z rodzynkami 118

świąt zostało już tylko kilkanaście dni, więc najwyższa pora przetestować nowe przepisy. Na pierwszy rzut mam dla Was puszystą babkę drożdżową, wypełnioną rodzynkami. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 150 g masła - 120 g cukru pudru - 10 żółtek - 70 g drożdży - 100 g rodzynek - 3 łyżki rumu - szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy połowę mąki, wkruszamy drożdże(...)stopniowo dodając rozpuszczone masło, sól i rum. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki i wówczas dodajemy rodzynki. Ponownie zagniatamy. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 C około 50 minut. Jeszcze ciepłą babkę wyciągamy z formy a gdy przestygnie polewamy lukrem

Zainspirowana w kuchni
Mocno czekoladowa tarta z wiśniami 115

ustach. Idealna propozycja dla osób lubiących brownie. Najlepiej smakuje podana jeszcze na ciepło, kiedy czekolada jest płynna i cudownie wypływa ze środka. Składniki na ciasto -200 g mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki kakao -125 g margaryny -1 jajko -3 łyżki śmietany -3-4 łyżki cukru -szczypta soli na masę -250 g białego sera -1 jajko(...)Przygotowanie Wiśnie wyłożyć na sito by się rozmroziły (jeśli są mrożone) i obciekły. Składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść. Formę do tarty natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylepić przygotowanym ciastem. wysypać groch lub ułożyć specjalne obciążniki do pieczenia tart. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. Biały ser, śmietanę, jajko, budyń w proszku, cukier

Zielona Kuchnia
Tarta cytrynowa 150

idealnie orzeźwiająca. Na pewno świetnie się sprawdzi na upalne dni. Tartę można jeść w temperaturze pokojowej, ale osobiście polecam schłodzoną z lodówki. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Na nadzienie cytrynowe: 2 jajka 2 budynie waniliowe z cukrem 100 g cukru 2 cytryny Na śmietanę(...)małe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo wgniatać ciasto zewnętrzną częścią dłoni, później wcierać równocześnie przesypując mąkę aby ciasto się napowietrzyło. Powinna powstać nam struktura przypominająca bułkę tartą. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść, tak aby ciasto się nie lepiło i było nadal zimne. Uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą

Passions hobbies life
Ekspresowe Ciasto Makowe Z Bakaliami 189

cukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki) 65 gr masła roztopionego i ostudzonego 125 gr maku zmielonego (suchego) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 gr mąki pszennej 165 gr śmietany  18 % 80 gr rodzynek (może tez być żurawina) 40 gr orzechów 80 gr skórki kandyzowanej Polewa Czekoladowa : 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 3 łyżki mleka(...)proszkiem do pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą. ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min. Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia

Gotowanie...to proste !
Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką 264

Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem. składniki : biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( na 0,5 l mleka) 900 ml mleka 5 łyżek cukru(...)cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite białka. Wszystko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować krem budyniowy. W szklance mleka rozpuścić

Monia miesza i gotuje