bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:398/587)

Ciasto kakaowe z wanilią bez miksera 72

tłustsze też będą ok). Możecie roztopić 100 g czekolady z 2 łyżkami masła. Na polewę posypałam posypkę o smaku czekoladowym. Ciasto kakaowe z wanilią SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 1 łyżka dobrego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)termoobiegu. W większej misce mieszam wszystkie suche składniki, robię to kuchenną trzepaczką. Dodaję mokre składniki, mieszam do połączenia. Formę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i posypuję bułką tartą (w zależności od formy, w babce sprawdzi się nr 2), wylewam ciasto, wyrównuję. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Tak przygotowane ciasto piekę ok. 55 minut

Zasmakuj Kuchni
Cytrynowo - Makowe Babeczki Na Białkach 119

smakiem, a mak i cytryna to idealne połączenie ;) Możemy je też śmiało upiec do koszyczka wielkanocnego :) Składniki na 10 babeczek: 4 białka ( ja używam rozmrożonych białek) 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/2 szkl cukru pudru 3 czubate łyżki maku 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i wlewamy miesząc roztopione masło. 3. Na koniec dodajemy sok z cytryny i skórkę, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Pieczemy w 180 stop. przez 20 minut bez termoobiegu Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z foremek. 5. Wystudzone babeczki polewamy czekoladą lub lukrem cytrynowym i dowolnie dekorujemy (u mnie

Gotowanie...to proste !
Kruche Ciasto Z Jagodami I Śmietanowo-Budyniową Warstwą 374

której kończyła się ważność, a marnować jedzenia nie lubię więc idealnie wstrzeliła się w to ciasto :) Zapraszam :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Kruche ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka z jajek kl. L 130 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 1/2 szkl cukru Nadzienie: 200 ml gęstej śmietany(...)zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 1/2 i wykładamy je blaszki albo najpierw smarujemy blaszkę masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto. Nadzienie 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie

Gotowanie...to proste !
Babka majonezowa 101

kulinarne eksperymenty dla fanów zwykłych babek dla chcących się mile zaskoczyć  Składniki: 4 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki majonezu (delikatnego w smaku) 90g mąki ziemniaczanej 90g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100g białej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Wykonanie ciasta: Dwa rodzaje mąki wymieszać w miseczce wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną(...)małych obrotach, tylko do połączenia składników.  Jeśli mamy silikonową formę to nie trzeba jej niczym wysypywać, ani smarować. Jeśli mamy formę metalową należy nasmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto piec ok. 45 minut (aż do suchego patyczka w temp 180 stopni). Gdy babka ostygnie wtedy przygotować polewę.  Wykonanie polewy: Śmietankę zagotować w rondelku. Ściągnąć z ognia

Mania Wypiekania
Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami 88

naturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a później odzyskują ją po kilku minutach w piekarniku. Składniki (10 sztuk) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 łyżeczka soli -100 g suszonych pomidorów w oliwie -15 g świeżych drożdży -łyżka miodu -1 szkl. ciepłej wody -garść posiekanej świeżej bazylii -3 łyżki oliwy po pomidorach(...)razy zamieszać. Dodać pokrojone drobno pomidory, oliwki i bazylię. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut. Wartość energetyczna (1 porcja

Zielona Kuchnia
PUSZYSTA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 126

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 jajka 200g cukru 150g miękkiej margaryny lub masła skórka starta z połowy cytryny 250g maki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam mniej) 1 opakowanie kisielu cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z połowy cytryny 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego np. Danio 150g Wykonanie: jajka(...)dodajemy cukier waniliowy oraz sok z cytryny, dalej miksujemy na koniec   dodajemy serek homogenizowany całość delikatnie ale dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej np. bułką tartą lub mąką ( ja użyłam 26cm, jednak na drugi raz użyję mniejszej lub użyję wkład do tortownicy kominkowy wtedy babka będzie wyższa) babkę pieczemy około 50-60 minut do suchego

Słodkie zapomnienie
Pampuchy z sosem truskawkowym 187

przemycić trochę lata na talerzu. Moje dzieci uwielbiają pampuchy z sosem truskawkowym i ja zresztą też :) Oczywiście sos można zrobić również z innych owoców. Gorąco polecam :) Składniki: 500g mąki pszennej 50g masła 250 ml mleka 50g drożdży 2 jajka 1/2 łyżki cukru szczypta soli Sos truskawkowy: 600g truskawek 300 ml śmietany cukier do smaku Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka(...)odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką. Rozciąnąć ciasto na stolnicy i szklanką wycinać kółka, a następnie formować kulki zlepiając jak bułki. Gotowe kluski gotować na parze około 8 minut. Truskawki połączyć z cukrem i ze śmietaną i zmiksować blenderem. Pampuchy przed podaniem polać sosem. Smacznego

kuchnia doski
Pomarańczowa drożdżówka z rodzynkami 129

gęstej śmietany. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić, aby przestygło. Do miski przesiać mąkę pszenną, wymieszać ją z cukrem, solą oraz skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, jajko, mleko oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko razem do połączenia. Następnie dodać roztopione masło oraz rodzynki i wyrabiać(...)miejsce do wyrośnięcia/do podwojenia objętości - około 1,5 godziny.  Przygotować formę keksówkę o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm - wysmarować ją masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.  Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Przełożyć je do przygotowanej formy, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na drugie wyrastanie -  na około 25 minut. Ciasto powinno

Opowieści z piekarnika
Migdałowa szachownica 783

pół  150 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Następnie cienkim strumieniem wlewać na zmianę olej i wodę(...)ciasta ( najlepiej robić to szpatułką, nabierając powietrza od spodu ).  Ciasto przelać do keksówki o wymiarach dolnych około 29 x 9 cm,  wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 45 minut w temperaturze 170°-175° C, do suchego patyczka. Po upieczeniu przez kilka minut przestudzić w foremce, następnie przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego

Opowieści z piekarnika
Tacos – pszenno- kukurydziane muszle do nadziewania 283

właśnie dzięki swojej wszechstronności. Podstawą taco jest ciasto – placek, który łatwo nadziać, wygodnie wziąć w rękę i zjeść na 4-5 kęsów. Dzisiaj przepis na muszle tacos z mąki pszennej i kukurydzianej – szybkie, wygodne i chrupiące! Zapisz Skorupki do tacos można przygotować na kilka mniej lub bardziej skomplikowanych sposobów – jedno z kukurydzianych ciast szykuje się jak naleśniki, następnie usmażone placki(...)TUTAJ , przy okazji bardzo długiego wpisu o mąkach roślinnych, niechlebowych, ale przytoczę jeszcze raz. To mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych i ucieranych.   Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną (bogatą w gluten) mąką

Karo in the Kitchen
Mąka z cieciorki – właściwości i zastosowanie 184

foliowy , ale niestety jest on dość nietrwały i rozkłada się pod wpływem temperatury. Mąka z ciecierzycy – wartość odżywcza Mąka z cieciorki znacznie różni się od znanej nam jasnej, pszennej mąki. Ma zupełnie inny posmak (przed obróbką termiczną smakuje  jak groch), kolor (żółty), nie zawiera glutenu i raczej nie nadaje się do lekkich wypieków . Nie zrobicie z niej wyrośniętego(...)naleśników   – wyjdą dość sycące. Szczególnie polecam Wam indyjskie chlebki, bardzo proste w przygotowaniu (niedługo postaram się wrzucić przepis) i wrapy, które znajdziecie tutaj jako zdrowszy zamiennik bułki tartej i jajka w ciastach czy kotletach – jest kleista, scali ciasto, nada się także na panierkę. Niedługo na blogu na pewno pojawi się jakiś prosty przepis, tymczasem piszcie w komentarzach

Powiedz dietom nie
PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ 97

Robiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki. Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni! Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie

Ostra na Słodko
PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ 100

Robiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki. Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni! Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie

Ostra na Słodko
Rafaello na biszkopcie 240

mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy 2,5 szklanki mleka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła 300 g wiórek kokosowych kilka kropel aromatu rumowego na wierzch ok 200 g malin 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy(...)utrzeć na puszysta masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubitą pianę i wszystko delikatnie zmiksować. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blaszki (35x25). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować krem. Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać 1 szklankę

Monia miesza i gotuje
Ciasto z pestek dyni (Kernölgugelhupf) 167

mąki).  (Samo masło z cukrem i olejem z pestek dyni - obłędne smakuje.) 100g pestek dyni 100 ml oleju z pestek dyni  60 ml wody 250g mąki pszennej 180-190g cukru 150g masła  4 jajka   2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1 szczypta soli Pestki uprażyć na suchej patelni (jeśli są nieprażone) i po ostudzeniu zmielić(...)pieczenia. W osobnej misce ubić białka (na sztywno), które następnie należy delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy (*) wysłanej papierem do pieczenia (lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą) - i/albo mniejszych foremek na babeczki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 45-50 minut w 180 stopniach. (Babeczki pieką się około 25-30 minut.) Gotowe ciasto można polukrować i posypać pestkami

Di gotuje
Burgery z quinoa z sałatką z pomarańczy (Burger di quinoa) 124

oleju. Z podanych składników upiekłam 10 burgerów. SKŁADNIKI Burgery 200 gr komosy ryżowej 1 szalotka 3 marchewki 1 jajko 25 gr m ą ki pszennej natka pietruszki 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka kurkumy 50 gr orzechów włoskich (bez łupiny) 50 gr bu ł ki tartej(...)natkę pietruszki, szalotkę, siemię lniane, kurkumę, sól i pieprz. Orzechy włoskie rozdrobnić i wymieszać z bułką tartą. Uformować burgery. Burgery obtoczyć w bułce tartej i orzechach. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować delikatnie olejem. Wykładać burgery

La grande e la piccola cuoca
Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym 162

kurkumy, aby nadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru.  Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze skomponuje się z bułką lub makaronem spaghetti. Połączenie suszonych grzybów i pomidorów to dla mnie odkrycie. Ten niezwykle prosty, ale przepyszny patent na sos zapożyczyłam od Jamiego Olivera, kulinarnego geniusza :) Falafele dyniowe z sosem pomidorowo(...)Falafele dyniowe: 200 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie i odcedzonej 200 g miąższu dyni (u mnie 1/2 niedużej Hokkaido) startego na tarce 4 łyżki mąki pszennej 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula, posiekana 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry (możecie zamienić na natkę pietruszki) 2 łyżki mielonego kuminu 2 łyżeczki suszonej mięty 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Chilli Czosnek i Oliwa
METROWIEC Z KOKOSEM 132

rozpuszczonej kawy dolać chłodnej wody do 200 ml. Posłodzić do smaku. Dekoracja: wiórki kokosowe   Przygotowanie:  Biszkopt :  Z cyt ryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli przesiać. Mikserem ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 6 łyżek ciepłej wody i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i za pomocą różki(...)skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny oraz tyle samo mąki ile daliśmy kakao. Oda ciasta wylać do dwóch takich samych małych keksówek wcześniej posmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa budyniowa: z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier

Ciastka - domowe słodkości
Bagietki z makiem i cebulką 73

Nigdy jeszcze nie robiłem bagietek. No to chyba najwyższa pora spróbować, prawda? Trochę się obawiałem, ale to taki strach jaki zawsze ogarnia człowieka jak coś nowego

Marder&Marder Manufacture
Orzechowe wiatraczki 155

Wspaniałe drożdżówki ;) Wizualnie prezentują się świetnie, smakują jeszcze lepiej. Orzechowe nadzienie z odrobiną rumu zachwyci każdego. Mięciutkie, delikatne i aromatyczne. Nie można im się oprzeć ;) Z

Domowa cukiernia Ewy
Babka makowa z białą czekoladą 417

foremka jest malutka średnica 16cm, więc robiłam z połowy porcji). Skladniki: 250g masła lub margaryny ( polecam masło) 4 jajka 3/4 szklanki maku ( niemielonego, nieparzonego) 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej kilka kropel olejku migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli 100g białej czekolady owoce kandyzowane do posypania ( u mnie kiwi)   Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym(...)miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do reszty utartych składników i delikatnie mieszamy łyżką. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną.  Masę przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy, następnie wyjmujemy

Czerwona Porzeczka
Chleb pszenny codziennny 131

wstępie muszę się Wam pochwalić, że mimo iż pracuję zawodowo, to praktycznie nie kupuję już pieczywa, a chleby i bułki dla całej rodziny wypiekam sama. Na początku myślałam, że to nierealne - mama dwójki dzieci, na pełnym etacie, nie kupuje chleba w piekarni - ale okazuje się, że to nic trudnego... wystarczy chcieć i dobrze się zorganizować :) Nie muszę chyba już wspominać(...)ciekawych książek kulinarnych - jedną z nich jest książka Piotra Kucharskiego"Chleb", z której to właśnie pochodzi ten przepis.  Składniki na zaczyn: 10 g drożdży100 ml wody100 g maki pszennej 750Składniki na ciasto właściwe: 300 ml wody500 g mąki pszennej typ 75010 g soli (1 łyżeczka)W misce wymieszać drożdże i 100 ml wody. Dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać

Delicious Titbits
Simity – tureckie bajgle 124

Tak , jak u mnie w Krakowie są obwarzanki … tak w Turcji nie może zabraknąc Simitów. Są to okrągłe bajgle , obficie obsypane sezamem , sprzedawane najczęściej przez

Ostra na Słodko
Duńskie bułeczki z makiem 183

Chwilowa cisza na blogu spowodowana jest... Hmm... Brakiem zaangażowania. Nie mam ostatnio głowy i serca do spędzania czasu w kuchni. I choć mam kilka zaległych przepisów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z truskawkami 161

Któregoś dnia zostało nam sporo białego sera, więc postanowiłyśmy z mamą coś z niego zrobić. Szukałam, szukałam i nie powiem znalazłam sporo fajnych

charlotte gotuje
Kruche ciasto z jabłkami i migdałami 296

Przepyszna szarlotka z migdałami - super przepis od Teściowej :)Kruche ciasto, jabłka, do tego migdały - niebo w gębie .... SKŁADNIKI (blaszka 36x24 cm)Ciasto: 450g mąki pszennej3

Moje Kuchenne Rewelacje
pyszne szwajcarkie ciasto marchewkowe z polską śliwką i kremem z serka homogenizowanego... 176

Składniki: olej rzepakowy 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 4 krople, mąka pszenna 2 szklanki, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cynamon mielony 1 łyżeczka, marchew 3 szklanki, śliwki węgierki 10 sztuk, krem z serka homogenizowanego - w opisie olej, całe jajka "L", aromat cytrynowy, cukier mikserem ubić z 4 minuty na dużych obrotach wsypać(...)paski i w tym rozdrabniaczu po założeniu noża rozdrobniłam bardziej i wsypałam do ciasta, mikserem z 1 minutę utrzeć na dużych obrotach tortownica 24 cm wysmarowana olejem i tartą bułką - wlać ciasto do blaszki, na wierzchu dać połówki większych śliwek ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć ostudzoneKREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany waniliowy 250 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem 206

ciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki mogę piec chlebki. Dziękuję, że jesteście i macie takie świetne mąki. Składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g mąki żytnia razowa typ 2000 Młyn Kopytowa 400 g wody w temperaturze pokojowej 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka drożdży(...)cebulą i słoneczkiem umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia. Formę prostokątną 35 *11 cm wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać łyżką moczoną w zimnej wodzie. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy) na około 1-1,5 godziny. Włączyć piekarnik, nastawić

Ala piecze i gotuje
Babka panterka na białkach 237

się z panterką. Jest babka zebra więc u mnie będzie babka panterka. Smakuje bardzo dobrze a efekt wizualny - oceńcie sami. Składniki: 8 białek 20 dag cukru 30 dag mąki pszennej 1 szkl oleju rzepakowego Rapso 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 50 g czekolady motylki cukrowe Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać cukier i miksować(...)miksować). Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać odłożone 1,5 łyżki mąki, do drugiej przesiać 1,5 łyżki kakao i wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Piec w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 30*10 cm. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną

Ala piecze i gotuje
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 106

wyrośnięcia. Mój jest z dodatkiem siemienia lnianego, słonecznika posypany sezamem i czarnuszką. 2 chlebki w foremkach aluminiowych pojemność ok 600 ml. 300 gramów mąki żytniej chlebowej 200 gramów mąki pszennej tortowej 30 gramów drożdży świeżych 550 ml. mocno ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 70 g siemienia lnianego 70 g pestek słonecznika do posypania 1 łyżka białego sezamu(...)wodę, ponownie mieszamy do połączenia składników. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Foremki wysmarować lekko olejem oprószyć bułką tartą lub mąką. Wyrośnięte ciasto wymieszać  łyżką i przełożyć do foremek, posypujemy sezamem i czarnuszką. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni

Andzia Pichci
Babka cytrynowa z makiem 139

takiej o pojemności 2 litrów lub nieco większej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty lub szklanką mleka. A może pojawi się na Waszym świątecznym stole? Polecam :). Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 180 g masła 3 duże jajka 165 g cukru pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 łyżka maku sok z 2 - 3 małych cytryn(...)cytryn, wyszorowanych i sparzonych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 130 g cukru pudru 2 - 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać mak, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut ). Masło

Opowieści z piekarnika
Ciasto Milky way 140

Ciasto Milky way Dzisiaj polecam pyszne ciasto milky way Ciasto Milky way Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 łyżka kakao 12 dag cukru 1 cukier waniliowy 7 łyżek maki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Masa biała składniki: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2łyżki cukru pudru Ciemna masa składniki: 3 jajka 1 czekolada mleczna ½ czekolady gorzkiej ½ kostki margaryny(...)kakao. Do masy jajecznej powoli po brzegach miski wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Jeżeli ciasto wyda nam się za gęste można dodać odrobiny mleka. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub grysikiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 20 minut, lub do momentu, aż wbity patyczek będzie suchy. Po upieczeniu gdy już ciasto będzie przestudzone, przekroić

Pomysłowa kuchnia
Bułki czosnkowe 151

sobie choćby gram mąki. I choć chleby piekę rzadko, a tych na prawdziwym zakwasie w ogóle, z obawy, że nie potrafię (tak, właśnie tak myślę!), to bułki są częstszymi wypiekami w naszym domu. Zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych, kiedy właśnie kupię pieczywo z myślą o naszej czwórce, a tu nagle w niedzielę pada pomysł na grilla. Na ruszt zawsze się coś(...)szybko zrobić swoje. Tak właśnie powstały te urocze warkocze, które wyglądają jak zwykłe, choć w smaku mają wyczuwalną delikatną nutę czosnku i pietruszki. Składniki na 8 sztuk: 500g mąki pszennej 45g świeżych drożdży 250ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki Sposób przygotowania w Tefal Companion: Drożdże, 50ml

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowa babka na czerwonym winie 310

Babka na czerwonym winie według przepisu Ewy Wachowicz. Baaaaaardzo smaczna!   Składniki: 6 jajek,  250g masła lub margaryny,  250g cukru,  łyżka cukru waniliowego,  400g mąki pszennej,  płaska łyżka proszku do pieczenia,  3 łyżeczki kakao,  łyżeczka przyprawy do piernika, 150 ml czerwonego wina,  100g mlecznej lub gorzkiej czekolady,  50g czekolady na polewę(...)przemian z winem. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do formy silikonowej, której nie trzeba natłuszczać. Piec około godziny w temp. 180st., do tzw. "suchego patyczka". Ostudzić. 50g czekolady stopić na parze wraz ze śmietanką, lekko przestudzić

Z miłości do słodkości
Łabędzi puch 3040

pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę,  następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski i mieszamy razem. Mąki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia składników za pomocą drewnianej łyżki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy(...)ściągamy papier i przekrawamy na pół.  Kajzerki moczymy w dwóch szklankach mleka. Następnie rozgniatamy je widelcem, dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy namoczone bułki z kokosem i gotujemy przez 5 min. Masę kokosowo- bułkową odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas masę należy pomieszać. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy masę kokosowo- bułkową. Dolny

kulinarne odsłony pati
Pszenno-żytni chleb z siemieniem lnianym 110

Drogą prób i błędów upiekłam w końcu kolejny nasz ulubiony chleb. Po bułkach z siemieniem lnianym, przyszła pora na chleb.  Nie jest trudny do zrobienia. Chleb z prostego ciasta drożdżowego wzbogaciłam o ziarna, ale też trochę zmieniłam technikę, aby nadać mu leszy smak.  Pieczony jest na kamieniu co nadaje chrupkości. Częste składanie chleba znacznie poprawia jego strukturę(...)siemieniem lnianym. Na jeden bochenek chleba będziecie potrzebowali 1/3 szklanki siemienia lnianego +120 ml wody Wieczór wcześniej namoczcie siemię lniane i przykryjcie folią spożywczą. Ciasto właściwe 310 g pszennej mąki chlebowej 30 g mąki żytniej 2 g suchych drożdży instant 5 g soli morskiej plus namoczone 12 godzin wcześniej siemię lniane Wszystkie składniki razem z namoczonymi ziarnami wymieszać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
CHLEB RAZOWY NA DROŻDŻACH 155

Składniki 20 g świeżych drożdży 500 ml  350 g mąki pszennej razowej 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 2 łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie Najpierw zaczyn: drożdże rozpuśćcie w 100 ml ciepłej wody, dodajcie do tego 100 g mąki chlebowej, wymieszajcie i odstawcie na 30-60 min. Po tym czasie dodajcie do zaczynu resztę wody, pozostałe mąki i sól(...)godziny (w połowie czasu wyrastania zwilżoną dłonią naciągnijcie każdy bok ciasta do środka). Po tym czasie ciasto podzielcie na dwie części. Z każdej z nich uformujcie podłużną bułkę- chlebek, dobrze oprószcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzejcie (bez termoobiegu) do 220 stopni. Chlebki nacechujcie, wstawcie do wcześniej zaparowanego piekarnika i pieczcie około

OliveandThyme
Babka cytrynowa 139

Babci, zawsze w Wielkanoc pojawia się na naszym stole. Przyznam szczerze, że to jest jedna z ulubionych babek , zaraz po drożdżowej :) Babka cytrynowa  Składniki:  - 30 dkg mąki pszennej  - 10 dkg mąki ziemniaczanej - 1 mały proszek do pieczenia - 6 jajek - 150 g margaryny - 1-2 cytryny  - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 25 dkg cukru - kilka kropelek(...)sztywno. Dodać sodę i proszek do pieczenia. Przesiać mąki i  powoli dodawać, cały czas mieszając na małych obrotach mikserem. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Babkę piec 40-45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić na kratce i polukrować. Lukier : - 1 szklanka cukru pudru - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka wody Sok z połowy cytryny

Aromatyczne Podróże
Piaskowiec z czereśniami na mące jaglanej 232

czas najwyższy przekonać się do nich w tej formie choćby :). Ciacho jest lekkie o konsystencji piaskowej, idealne do kawy :] Na blaszkę:  40x25 cm Składniki: 2 szklanki (200ml) mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki jaglanej 1,5 łyżki płaskiej proszku do pieczenia 4 jajka M-L Pół kostki miękkiego masła 2 łyżki mielonych nasion(...)przemian: mąki wymieszane z proszkiem i mleko ze śmietanką oraz miękkim masłem. Ucieramy na jednolitą masę, pod koniec dodajemy nasiona chia.  2/ Smarujemy blachę masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do blachy, posypujemy bułką tartą z wierzchu. Układamy na górę obrane i pokrojone owoce bez pestek wcześniej wymieszane z cukrem pudrem. Wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika

Kuchnia PROzdrowotna
Tartaletki z rabarbarem i budyniem 104

kogo: dla lubiących orzeźwiające smakołyki dla fanów rabarbaru dla chcących upiec coś, ale tym razem w mniejszych blaszkach Składniki na ciasto: 10 łyżek mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek masła 6 łyżek cukru 100g masy marcepanowej pół łyżeczki proszku do pieczenia fasola lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta Składniki na nadzienie: 900-1000g rabarbaru 9 łyżek cukru opakowanie galaretki(...)gładką masę, zawiną w folię i włożyć do lodówki na minimum 30min. Po tym czasie foremki na tartinki wylepić ciastem (uwaga: nie trzeba smarować blaszek masłem i posypywać bułką tartą). Na ciasto (na każdą tartaletkę) wyłożyć po kawałku folii aluminiowej, a na nią wrzucić po kilka ziaren fasoli, by obciążyć ciasto. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. (Moje

Mania Wypiekania
Torcik orzechowo - czekoladowy 150

krem zaczerpnęłam od babci. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto orzechowo - czekoladowe 5 jajek 6 łyżek cukru 20 dag zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 20 dag zmielonych orzechów włoskich pół tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła 200 ml  mleka 15 dag cukru(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wsypujemy orzechy. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną (ja użyłam tartej bułki). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdy ciasto będzie w piekarniku przygotowujemy krem. Krem: mleko gotujemy z cukrem przez około 15 minut, aż masa nabierze

My simple kitchen
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 121

masła 1 jajko  szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego 3-4 łyżki cukru pudru Creme Patissiere : szklanka mleka 3 duże żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii  1 łyżka pasty z wanilii- dodajemy na końcu po dodaniu masy jajecznej/ Jeśli używamy zaś laski wanilii- dodajemy ją na początku przy gotowaniu mleka(...)Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około 1- 1,5  do 2 cm wysokości 5. Widelcem nakłuć spód w kilku miejscach Piec:  35-40 minut

KreatywnePiny
Cebularze 155

Lubelski specjał to cebularze i chyba nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że to najlepsza bułka z cebulką i makiem jaką ktoś wymyślił :D A właściwie jako pierwsi zaczęli wypiekać cebularze Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, potem wyrób ten rozpowszechnił się na Kazimierz Dolny i Zamość, a  w ostateczności rozpowszechnił  się wśród ludności polskiej.  Pyszne, drożdżowe ciasto(...)blogu, to nie wiem. Pora nadrobić te zaległości, a że jestem rodowitą lublinianką, to, oczywiście,to uwielbiam cebularze :) Ciasto drożdżowe: 1/2 litra mleka 10 dag drożdży 1 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 kostki masła 2 jajka Nadzienie: 3 duże cebule 3 łyżki maku olej do smażenia 1 jajko do smarowania Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłym

Bea(u)ty kitchen
Ciasto ucierane z porzeczkami i kruszonką 102

wspaniały wypiek :-) Nie pamiętam skąd wzięłam ten przepis.. Miałam spisany na kartce z jakiegoś bloga, próbowałam usilnie znaleźć ale na nic.. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 200 g masła lub margaryny 4 jajka kilka kropel olejku wanilinowego Dodatkowo owoce: 500 g czerwonych porzeczek ( mogą(...)stopniowo po jednym jajku i nadal ucierać. Do utartej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olejek wanilinowy, budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą a następnie wlać do niej gotowe ciasto. Na wierzch  ułożyć owoce. Przygotować kruszonkę:  z masła lub margaryny, mąki i cukru pudru zagnieść ciasto a następnie rozkruszyć

Na słodko lub wytrawnie
Kotlety drobiowe z rozmarynem, szynką serrano i parmezanem z szybkowaru 245

się pieróg, następnie formuj kotlet o kształcie, jaki Ci odpowiada (staraj się dokładnie zakleić każdy kotlet, aby masło nie wypłynęło z niego podczas gotowania) gotowy kotlecik obtaczaj w bułce tartej i układaj na papierze do pieczenia (co jakiś czas opłukuj dłonie) na patelni rozgrzej oliwę z masłem na gorącym tłuszczu układaj kotleciki i obsmażaj bardzo szybko z obu stron(...)roladki wyjmij z garnka, powstałego wywaru nie wylewaj Sos Składniki cały wywar z gotowania kotletów, przecedź przez sitko ok. 150 ml zimnego  mleka 25 g mąki pszennej 25 g zimnego masła garść parmezanu lub więcej (parmezan zetrzyj na najdrobniejszych oczkach, gdyż szybciej rozpuści się podczas gotowania) Przygotowanie rozpuść na patelni masło, gdy będzie już płynne, dodaj

Szybko Szybkowar
Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 162

Nieraz już wspominałam, że mam swoich dwóch faworytów chlebkowych:Chlebek z Ziarnami na Zakwasie i Chleb Pszenno – Żytni na Zakwasie Te dwa chlebki robię nieustannie na przemian Przyszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Przeglądając domowy zeszyt z przepisami natknęłam się na chlebek z kminkiem. Tylko i wyłącznie z dodatkiem drożdży, bez grama zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił(...)bardzo smaczny.Kminek jest mocno wyczuwalny, co mnie bardzo zadowoliło. Mięciutki, sprężysty z chrupiącą skórką. Jeśli potrzebujecie zrobić chlebek w przysłowiowe 5 minut to zdecydowanie polecam.Składniki:1 kg mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody 250 ml letniej maślanki 2 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka cukru kryształu 2 łyżeczki soli 1 szklanka płatków owsianych 4 łyżki siemienia

Made By Mom And Son
Szarlotka z bitą śmietaną 702

Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych …Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt- sól – 1 szczypta- mąka pszenna – 3 łyżki- mąka ziemniaczana – 2 łyżki- cukier – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA JABŁKOWA:- jabłka – 2 kg- galaretka cytrynowa – 2 szt- cukier(...)nadal ubijamy.Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Wylewamy do formy, posypanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą.Pieczemy 30 minut w 180C.MASA JABŁKOWA:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut.Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy.Gorące wykładamy na biszkopt.Studzimy.BITA

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania