skórki pomarańczowej. Babka wyszła super, szybko zniknęła i znowu muszę myśleć co piec ;-) Bo zamówienia od dzieci już są :-) Miłego dnia :-) Blaszka: 11x29 cm Składniki: 250 g mąki pszennej 3 budynie waniliowe bez cukru (3x40g) 4 jajka L 125 ml mleka 125 ml oleju 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie suszonych czereśni Helio 1 opakowanie(...)Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy do połączenia się składników. 3. Czereśnie siekamy na mniejsze kawałki i razem ze skórką dodajemy do ciasta. Mieszamy. 4. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy nasze ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli wolimy możemy zrobić polewę czekoladową :-) Smacznego
kruche babeczkiugotowane leniwe , mimo ich prostoty, znajdą wielu miłośników, zwłaszcza, że można podawać je z wieloma dodatkami. Składniki na leniwe 250 g tłustego białego sera 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miseczki włożyć biały ser, wbić jajko, dodać cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, zagniatać widelcem, aż wszystkie składniki(...)osoloną wodę, wkładać partiami kluseczki na leniwe. Gotować ok. 30 sekund od wypłynięcia wszystkich na powierzchnię. Leniwe podawać od razu po wyjęciu z wody, np. z podsmażoną na maśle bułką tartą, śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym, słodką surówką z marchewki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Leniwe pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparytorcikiem ;) Składniki na tortownicę 18 cm: 2 jajka kl L 1/2 szkl cukru 35 g masła roztopionego 70 g czekolady 50 lub 70 % 75 ml mleka 95 g mąki pszennej tortowej 2 i 1/2 łyżki kakao 3/4 płaskiej łyżeczki sody dodatkowo: około 1/2 słoika powideł śliwkowych (może być czekośliwka) 200 ml śmietanki 30 % 1 / 1/2 łyzki cukru pudru 1/2 łyżki(...)wsypujemy na przemiennie mąkę z sodą i kakao, masło z czekoladą oraz mleko i mieszamy całość, nie miksujemy już ! 3. Wymieszane ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do suchego patyczka bez termoobiegu. 4. Upieczone ciasto studzimy, a następnie przekrawamy w połowie. Jeśli wyrosła
Gotowanie...to proste !mąka pszenna – 20 dag mak mielony - 20 dag proszek do pieczenia – 2 łyżeczki cukier puder – 20 dag masło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą(...)proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą
ciasta i desery czyli na słodkojedno ulubionych ciast mojej rodziny. Jest bardzo smaczne, kolorowe i oczywiście szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: 30 dag mąki pszennej, 30 dag margaryny, 25 dag cukru, 6 jajek, 2 łyżki spirytusu (można pominąć). 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 30 dag bakalii (np. suszona żurawina, kandyzowany, kolorowy ananas, czekolada lub gotowa mieszanka keksowa), do ozdoby - lukier(...)proszkiem do pieczenia, dodawać partiami do masy, ciągle miksując. Dodać spirytus i pianę z białek. Delikatnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać bakalie obtoczone w mące. Keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, Wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40-45 minut. Po wystudzeniu
Moja kraina smakówwersji z cukrem, w nawiasach podałam ilość cukru jaką należy użyć. 250 g miękkiego masła, 5 jajek, szczypta soli, 250 g erytrytolu (180 g cukru), 300 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 80 g mielonych orzechów włoskich, skórka otarta z 2 – 3 cytryn, do nasączenia: sok z 2 cytryn, 5 łyżek erytrytolu(...)sól, kolejno dodawać po jednym jajku i po trochę cukru. Następnie dodawać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową oraz orzechy. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny. Jeżeli babka będzie upieczona patyczek włożony do środka, po wyjęciu będzie suchy. Upieczoną, gorącą babkę wyjąć z formy
królestwo garówponad stuletni. Przepis zaczerpnęłam z książki „Dom oszczędny” Juliuszowej Albinowskiej z około 1910 roku. 1 kg ugotowanych ziemniaków ( typ kulinarny B/C, B, C)*, 3 jajka, 250- 300 g mąki pszennej, śliwki suszone lub wędzone** sól, mąka do podsypywania, Śliwki włożyć do garnka, zagotować w niewielkiej ilości wody. Odstawić do ostudzenia – nie odcedzać. Najlepiej ugotować je, podobnie jak ziemniaki dzień wcześniej(...)wałek. Kroić go na kawałki, lekko rozpłaszczać. Na środku kłaść śliwkę, zlepiać formując knedla. Knedle wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z bułką zasmażaną na maśle lub z masłem i cukrem. Ja wolę z masłem i cukrem :) *obrane ugotowane ziemniaki odparować i odstawić do ostudzenia; **z tej ilości ziemniaków wyjdzie około 20 knedli
królestwo garówtostów, grzanek, a także do zwykłych kanapek. Zrobienie tego chlebka nie zajmie Wam dużo czasu, a radość z wykonania własnego pieczywa ogromna. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1/3 szklanki mleka + odrobina do posmarowania chlebka 20 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 25 g. miękkiego masła Wykonanie: Drożdże i cukier rozpuścić(...)razem wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto mikserem z hakami. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut żeby podrosło. Następnie ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wierzch chlebka posmarować mlekiem. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 50 minut
Agusiowe smakołykiWpis pochodzi z mgotuje.pl Drożdżowe paluchy z makiem krążą na instagramie od jakiegoś czasu. Wszyscy je piekli, więc i ja musiałam
Marta GotujeJak już pisałam Wam nie raz, najlepiej dla mnie gotuje moja Babcia. To mój autorytet smakowy. To ona nauczyła mnie podstaw kuchni, to pod jej okiem
Z Majeczką w kuchnijeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉 Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak. Składniki: 5 całych jajek 1.5 szkl. mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju kilka kropli aromatu migdałowego 1/2 szklanki wrzątku 1 małe op. kakao (80 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka mlecznej lub deserowej(...)gorącą wodę. Do zmiksowanej masy dodajemy nasze suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę do połączenia się składników. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy
Walijskie Pichceniemąka pszenna – 20 dag mak mielony - 20 dag proszek do pieczenia – 2 łyżeczki cukier puder – 20 dag masło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą(...)proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą
Camilla w kuchnibrownie przystało! :D Do dzieła, niech koniec lata będzie bardzo malinowy! :) Brownie z malinami ( na bazie majonezu) z sosem malinowym Potrzebujesz: Na ciasto: 40 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 140 g gorzkiej czekolady + 1 osobny pasek 3 jajka 200g cukru 100 g majonezu niewielki kubeczek malin ( ok. 2 pełnych garści) Na sos: 100g(...)Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i majonez -> miksuj na gładką masę. 5. Płaską formę ( ok. 25cm. bok) wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. 6. Wylej ciasto, ułóż na nim maliny i posyp pokrojoną czekoladą z pozostałego paska. 7. Piecz ok. 30- 35mi w 160*C Sos: 1. Maliny z cukrem i sokiem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZobaczyłam ja na jednym z blogów i od razu wiedziałam, że będzie gościła na naszym wielkanocnym stole. A potem... nie pamiętałam gdzie ja zobaczyłam i szukałam
Dzieje kuchennej Wiewióryjeszcze sos karmelowy. Na podstawowe ciasto marchewkowe potrzeba nam: 2 szklanki rozdrobnionej i odciśniętej marchewki (ja swoją siekam w blenderze) 1 i 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1/2 kostki miękkiego masła 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu szczypta soli Ciasto marchewkowe(...)rozmiksować wszystko na gładkie ciasto. Konsystencją przypominać będzie nam ciasto babkowe, lejące się, gęste, kleiste ciasto. Ciasto ląduje w tortownicy (moja ma 24 cm średnicy) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Piekarniku nagrzewamy do 75 stopni, po wstawieniu ciasta podwyższamy temperaturę do 180 i zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem
Kuba GotujeSkładniki: szklanka maślanki 2 limonki 2 cytryny 3/4 szklanki cukru 200 g margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody 32 g cukru wanilinowego 2 jajka 3 łyżki maku suchego szczypta soli cukier puder Przygotowanie: Mąkę należy przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Cytrusy dokładnie umyć. Zetrzeć ich skórki do miski z mąką(...)dokładnie wymieszać. Nie potrzeba nam miksera, albowiem łyżka w zupełności wystarczy. Prostokątną foremkę, tzw. keksówkę oblać olejem i rozsmarować go pędzelkiem po całej wewnętrznej powierzchni. Następnie obsypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto. Piec do suchego patyczka, około godziny, w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystygnięcia. Dopiero teraz można wyciągnąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem
Karczma Honoriettyciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta i dokładnie obtoczyć go w mące,następnie uformować chleb lub bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.Ja ciasto zrobiłam wieczorem..według przepisu miało rosnąć przez 2 godziny ,a potem należało wstawić je do lodówki(...)ciasta pizzę..muszę znów tak przygotować ciasto i upiec chlebek.. 710 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 2 ,5 łyżeczki soli morskiej 1 kg mąki pszennej / najlepiej chlebowej 1 łyżka cukru dodatkowo: 50 dkg pieczarek 2 cebule sól, pieprz Świeże drożdże zasypać 1 łyżką cukru, dodać 3-4 łyżki wody i wymieszać, odstawić
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 4 jajka 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 3 / 4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia skórka z 1 pomarańczy lub 1/2 olejka pomarańczowego 1 - 2 łyżek kakao Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka(...)dwie części nie równe, czyli do 3/4 ciasta dodać starą skórkę z pomarańczy lub 1/2 olejka pomarańczowego, natomiast do 1/3 części ciasta kakao. Na blachę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe. Piec 45 minut w temperaturze 18 stopni C. Rada: osobiście używam olejków z firmy dr Oetker
Ciastka - domowe słodkościNiecodzienny krem, ale efekt rewelacyjny Składniki na biszkopt jajka, 5 sztuk cukier, 5 łyżek mąka pszenna,5 łyżek Składniki na krem kajzerki, 2 sztuki wiórki kokosowe, 100g mleko, 3 szklanki cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 2 łyżki margaryna, 1 kostka dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Składniki na posypkę cukier, 1/2 szklanki wiórki kokosowe, 100g masło, 1 łyżka(...)minut do tzw. "suchego patyczka" Kajzerki namaczamy w 2 szklankach mleka, następnie rozgniatamy widelcem na papkę. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy papkę z bułek i kokos. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym gazie około 5 minut cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kilkakrotnie mieszamy. Masło ucieramy na puch i dodajemy
Gotowanie moimi oczamiCiasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera. Składniki na ciasto: 175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na polewę: 175 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mocnej czarnej kawy 150 g cukru pudru firmy Kupiec Czekoladę połamałam na mniejsze części i rozpuściłam(...)sztywną pianę. Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową. Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą. Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia. Wlałam do niej ciasto. Można je teraz wstawić do piekarnika i upiec. Następnie przekroić na dwa płaty i posmarować konfiturą
potrawyregionalneciepłej wody 2 szklanki ziarna słonecznika 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Do dużej miski wsypać: 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 700 g pszennej graham typ 1850, 350 g żytniej razowej graham typ 2000, otręby, dodać zakwas, miód, sól i 1200 ml ciepłej wody. Wszystko wymieszać najlepiej drewnianą łyżką do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką(...)lecz powinna łatwo odrywać się przy nabieraniu łyżką, Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać więcej wody (mąki różnie chłoną wodę, zależy od producenta). Zwykłe foremki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, u mnie foremki z nieprzywierającą powłoką non-stick to bez smarowania. Przełożyć chleb do foremek, napełnić je do 1/2 wysokości. Mokrą ręką lub łyżką wyrównać wierzch. Przykryć ściereczką
Kuchcik gotujeChrupiące bułczane grubasy Ten wypiek zawsze przywołuje moje wspomnienia dzieciństwa. Kiedy to, będąc na wakacjach u babci na wsi, zawsze domagaliśmy się grubych chrupiących wypieków
Miód i pieprzOstatnio Karolina ciśnie mnie na ciabaty. Pomysł pierwszoklaśny, ale wciąż jednak nie mogę zebrać sił na to. Karolka, przyjdzie pora na twoje ciabaty, już wkrótce :) A
Marder&Marder Manufactureserce mi zmiękło jak mój pierworodny rzekł "Tato, zróbmy to bardzo czekoladowe", kolejny raz już złamałem się. Mówisz i masz bąbel! Składniki jakich używamy: Na ciasto -150 gram mąki pszennej TYP550 -100 gram miękkiego masła -50 gram cukru pudru -jedno żółtko Na masę: -200ml śmietanki 30% -dwie duże łyżki śmietany 36% -duża łyżka kakao -150 gram czekolady gorzkiej(...)następnym kroku pozostawiamy ciasto w foli i wałkujemy na cienki placek o kształcie naszej formy do tarty. Zdejmujemy folię, przekładamy ciasto do formy, którą nacieramy masłem i posypujemy bułką. Wykładamy ciasto na formę i nakłuwamy je widelcem, boki dolepiamy do formy. Wkładamy do piekarnika na 12 minut w temperaturze 180 stopni góra - dół. Śmietankę i śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej
BaRepaskeksówkę lub małą blachę. Bardzo szybko się je robi, i jeszcze szybciej znika :-) To już kolejny przepis z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe”. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru ½ opakowania cukru waniliowego 4 jajka 250 g dowolnych owoców (mogą być mrożone) ja dałam mrożone jeżyny i maliny(...)pieczenia i dodać do utartej masy, całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z resztą ciasta. Formę keksówkę lub inną mniejszą wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.. Ciasto przełożyć do foremki i na wierzch wyłożyć owoce. Jeżeli są mrożone to nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawniecynamonowe.Lekko wilgotne dzięki dodatkowi powideł.Tanie i proste w wykonaniu.Idealne do kawy! Składniki:250 g margaryny;1,5 szklanki białego cukru;1,5 szklanki mleka;4 szkalnki mąki pszennej;1 łyżka sody oczyszczonej;1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżki kakao;2 łyżki powideł śliwkowych;3 jaja;1 łyżka cynamonu. Sposób przygotowania:Do rondelka włożyć margarynę, dodać cukier(...)sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła).Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem).Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.Upieczone ciasto wystudzić i kroić na kawałki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest
Gospodyni Miejskawysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła).Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto.Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół. Wymieszać z budyniem i wyłożyć na ciasto.Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę(...)jeśli ma być niższe (tj. mniej ciasta) można zrobić w większej formie.Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, mąkę krupczatkę - zwykłą mąką pszenną, a budyń śmietankowy innym smakiem.Śmietankę do kawy UHT 12 lub 18% można zastąpić śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką).Szklanka = 250 ml.Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kisielem.Budyń w owocach
Gospodyni MiejskaSkładniki:5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)3 łyżki cukruSok z 1 cytryny100 g masła300 g masy krówkowej180 g mąki pszennej100 g skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki proszku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasię robi same. ;-). Ciasto z dynią, gruszką i figami Proporcje na formę o wymiarach 32 x 40 cmCzas przygotowania: 60 minutSkładniki: 125 g roztopionego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki pure z pieczonej dyni 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 szklanka cukru(...)kostkę i również dodajemy do ciasta. Gruszki (ze skórką) kroimy w ósemki, natomiast figi w ćwiartki. Formę o wymiarach 32 x 40 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Wylewamy na nią ciasto. Owoce układamy na cieście i lekko je dociskamy do dna formy. Ciasto pieczemy około 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitybyłam mała, i razem z dziadkiem chodziłam po pieczywo do piekarni, mieszczącej się niedaleko naszego domu. Już kilkadziesiąt metrów przed nią, czuć było fantastyczne zapachy świeżo wypiekanych chlebów i bułek. A gdy się weszło do środka wypieki te prężyły się na półkach i kusiły już nie tylko samym zapachem ale również i wyglądem. Ja jednak skupiałam swoją uwagę na pachnącej(...)jedną dużą chałkę):- 1 jajko- 2 żółtka- 100 g masła - 50 g cukru- 1 łyżka cukru waniliowego- 40 g świeżych drożdży- 150 ml mleka- 500 g mąki pszennej- łyżeczka soli- jajko do posmarowania chałki Do małego garnuszka wkładamy jajko, żółtka, masło, cukry, drożdże oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy i delikatnie podgrzewamy na niewielkim ogniu, do momentu aż drożdże
W mojej holenderskiej kuchniSkładniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru trzcinowego 2 czubate łyżki kakao 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju roślinnego 3 jajka 3/4 słoiczka powideł śliwkowych garść orzechów garść suszonych śliwek garść rodzynków Polewa: 80 g masła 240 g czekolady gorzkiej(...)proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz powidła, całość miksujemy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam piernik w formie silikonowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto
Kocham Czekoladęjajka - 4 szt czekolada mleczna - 200 g czekolada gorzka - 100 g rodzynki - 200 g margaryna - 250 g cukier drobny - 200 g mąka pszenna - 170 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta POLEWA: śmietanka -50 ml mleko - 50 ml czekolada mleczna - 100 g czekolada deserowa - 50 g skórka pomarańczowa kandyz. Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski(...)miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne
ciasta i desery czyli na słodkoZapraszamy do przepisu i życzymy SMACZNEGO!!! Przepis na dużą tortownicę (średnica 26-28 cm.). SKŁADNIKI NA BROWNIE : 185 g. masła/margaryny do pieczenia 185 g. ciemnej czekolady 85 g. mąki pszennej 40 g. kakao 50 g. mlecznej czekolady 50 g. białej czekolady 3 jajka 275 g. cukru łyżeczka sody łyżeczka zapachu waniliowego DO OZDOBY: 6-8 dużych truskawek SKŁADNIKI NA MASĘ(...)wody 1 szk. cukru Wykonanie ciasta: BROWNIE: Piekarnik nagrzewamy do 160°C [funkcja pieczenia: góra/dół]. Dużą tortownicę (26-28 cm.) smarujemy masłem (dno oraz boki), następnie opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Czarną czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. umieszczamy składniki w misce, którą stawiamy na garnku z gotująca się wodą, tak – aby dno miski
Domowe Tortypolaną białą czekoladą. Babka wybornie smakuje z nektarem z czarnej porzeczki Hortex. Warto przygotować ją na nadchodzące święta. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g masła, 150g cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, ½ szklanki mleka, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, Krem malinowy: 300g malin świeżych lub mrożonych, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki malinowej(...)dodaję mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Na końcu do masy dodaję dżem porzeczkowy oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszam. Ciasto przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu babkę przekrawam na trzy blaty. 2. Krem malinowy: Maliny miksuję blenderem na jednolity mus. Przelewam do garnka
Tradycyjna kuchnia Kasiliczymy kalorii, jutro pobiegamy ZAPRASZAM NA BROWNIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ! Rozpustne, słodkie, wilgotne, idealne uzupełnienie takiego pięknego dnia! SKŁADNIKI: 300 g białej czekolady, drobno połamanej 3 szklanki mąki pszennej, przesiałam ją 1 szklanka cukru kostka 200 g masła 5 jajek, u mnie L 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki soli wanilia lub aromat waniliowy, u mnie aromat blaszka(...)powoli po 1 jajku, do całkowitego wmieszania ich w masę. Następnie stopniowo dodaję mąkę ciągle mieszając do połączenia składników. Formę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję olejem i wysypuję bułką tartą, wlewam ciasto. Piekę przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, środkowa półka piekarnika. Po upieczeniu brownie z białą czekoladą zostawiam do całkowitego
Zasmakuj Kuchniśmietany 18% cukier do śliwek i śmietany Przygotowanie: Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Ostudzone, przeciśnięte przez praskę ziemniaki połącz z jajkiem, mąką pszenną i solą. Powoli wyrabiaj do połączenia składników. Może się tak zdarzyć, że ciasto będzie za mokre, wtedy trzeba dodać odrobinę mąki. Z ciasta(...)ilość delikatnie osolonej wody. Knedle gotuj w 2-3 turach, około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj wedle uznania z bułką tartą, masłem, słodką śmietaną i cynamonem. Ja najbardziej lubię ze słodką śmietaną i cynamonem, ale to kwestia gustu. Knedle ze śliwkami. Przepis krok
kuron.com.plbardzo puszysta babka. Idealna na Wielkanocny stół jak i do codziennej kawy. Dodatkowo pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam :) SKŁADNIKI : 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 opakowania różowego kisielu (użyłam firmy Gellwe o smaku truskawkowym) 1,5 łyżki suchego maku(...)dzielimy na 3 części. Do pierwszej miseczki dodajemy mak, drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Formę na babkę o średnicy 23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masy wylewamy na zmianę. aż do wyczerpania. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 50 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Dowolnie
Pani na deserdostępne. Tarta jest lekka, puszysta, szybka do przygotowania. Polecam! Tarta biszkoptowa z owocami Składniki na formę 28cm: Na biszkopt: 3 jajka 120g drobnego cukru do wypieków pół szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na krem: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150g białej czekolady Dodatkowo: świeże owoce sezonowe: maliny, jagody, jeżyny Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielmy(...)cukier się rozpuści. Pianę przekładamy do żółtek, mieszamy. Dodajemy przesiane przez sitko mąki i mieszamy delikatnie szpatułką, aż składniki się połączą. Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż biszkopt będzie miał złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w piekarniku, następnie
Smak mojej kuchnicurry. Jest sycąco, prosto, smacznie, tak jak lubimy. Zapiekankę podaję ze świeżo skrojoną natką pietruszki, pasuje także rukola, lekko pikantna i orzechowa w smaku. Zapiekankę można posypać bułką tartą wymieszaną z tartym serem, wierzch po upieczeniu będzie chrupiący. Taki mięsno-warzywny farsz świetnie nadaje się do przygotowania lasagne, wystarczy zamienić makaron na płaty do lasagne. Składniki: 500 g mięsa(...)pieprz, tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka do posypania tarty żółty ser lub tarty parmezan oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 25 g masła (niecałe 2 łyżki) 25 g mąki pszennej lub kukurydzianej 400 ml mleka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie zapiekanki: Makaron gotuję 2-3 minuty krócej niż na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę. Warzywa myję, pieczarki i cebulę
Zasmakuj Kuchnipyszny, że zamierzam go jeszcze wiele razy upiec :) Składniki na tortownicę o śred. 18 na tortownicę o śred. 24 podwoić składniki Biszkopt miodowy: 2 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/6 szkl cukru 1 i 1/2 łyżki miodu Składniki na masę: 500 gr sera twarogowego np. Mój ulubiony lub z Piątnicy 1/3 szkl cukru(...)czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz miód. Mieszamy wszystko i wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut Masa Serowa 2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko
Gotowanie...to proste !upiekłam babkę. Babeczka w dwóch kolorach, kakaowo-waniliowa. Prosta, smaczna, idealna do herbatki. składniki: 1 szklanka białek szczypta soli 1 szklanka cukru 100 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao aromat/esencja waniliowa Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej odrobinę aromatu waniliowego. Foremkę na babkę ( u mnie o średnicy 20 cm z kominkiem) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, ja nakładałam na przemian jasna-ciemna-jasna-ciemna. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 35-40 minut, funkcja
Monia miesza i gotujełyżeczki proszku do pieczenia KREM -3 szklanki mleka (szklanka 250ml) -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 żółtka -1 łyżka cukru waniliowego -1 płaska łyżka mąki pszennej -3/4 szklanki cukru -250g masła lub margaryny KREM II -200g masła lub margaryny -200 ml wody -0,5 szklanki cukru -2 szklanki mleka w proszku pełnego +1 łyżka(...)żółtka, na koniec mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa blaty. KREM 2,5 szklanki mleka zagotowujemy w garnku, a resztę składników oprócz masła miksujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudelikatnie gorzką polewą. Koniecznie zapoznajcie z modyfikowanym przeze mnie przepisem i sami spróbujcie. 6 jajek cukru tyle, ile zaważy 6 jajek mąki pszennej tyle, ile zaważą 4 jajka masła tyle, ile ważą 2 jajka 1 cukier waniliowy (polecam domowy - klik ) 1 łyżeczka proszku(...)cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem. Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce. (*) Do czekolady
Di gotujewieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru do wypieków 2,5 łyżki kakao 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej(...)składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówproste, kruche ciasto z owocami. Takie na jedno "posiedzenie" gdy trafią się nam goście :) Składnik i na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Przygotowanie : W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić. Formę(...)około 15 min. na bladozłoty kolor. Ponadto: 700 g wiśni/ śliwek świeżych lub mrożonych* 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml) 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie : Wiśnie/śliwki wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch
Proste Potrawymasie z serka wiejskiego) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości ciepłego mleka wraz ze szczyptą cukru oraz 2-3 łyżkami mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj . Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami(...)krótko wyrobić i podzielić na 6 równych części (każda po ok. 80-90 g). Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając między bułkami spore odległości (urosną!). Odstawić do napuszenia na 60 minut. Masa z serka wiejskiego: Serek wiejski rozgnieść widelcem, dodać do niego resztę składników i dobrze wymieszać. Kruszonka
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru trzcinowego 2 czubate łyżki kakao 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju roślinnego 3 jajka 3/4 słoiczka powideł śliwkowych garść orzechów garść suszonych śliwek garść rodzynków Polewa: 80 g masła 240 g czekolady gorzkiej(...)proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz powidła, całość miksujemy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam piernik w formie silikonowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto
Kocham CzekoladęSkładniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Ciasto: 3 jaja 3/4 szkl cukru 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju rzepakowego 2 szkl mąki pszennej (ok. 320 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżka cukru waniliowego) Dodatkowo: frużelina malinowa z tego przepisu cukier(...)pieczenia oraz sodę. Energicznie wymieszać, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na ciasto, za pomocą łyżki, nakładać frużelinę malinową. Piec w 180 st.C przez ok. 45 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone wyjąć z piekarnika, a gdy przestygnie oprószyć
Nastoletnie Wypiekaniejajka - 4 szt czekolada mleczna - 200 g czekolada gorzka - 100 g rodzynki - 200 g margaryna - 250 g cukier drobny - 200 g mąka pszenna - 170 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta POLEWA: śmietanka -50 ml mleko - 50 ml czekolada mleczna - 100 g czekolada deserowa - 50 g skórka pomarańczowa kandyz. Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski(...)miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne
Camilla w kuchnimusi być pyszne ?! Jeżeli macie ochotę na śmietankowo- czekoladowy smak lata na talerzu, to zapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu(...)cukru 180 ml. śmietany kremówki Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą
Domowe TortySkładniki mąka pszenna, 500g drożdże świeże, 20g woda, 250ml letniej olej, 4 łyżki sól, 2 płaskie łyżeczki cukier, 2 płaskie łyżeczki cebula, 150-200g Przygotowanie Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor. Studzimy. Z drożdży, cukru, jednej łyżki mąki oraz połowy wody robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę(...)wody, zrumienioną cebulkę razem z tłuszczem, na której się smażyła oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie, przez około 10 minut, aż będzie lśniące i elastyczne. Krótsze wyrabianie spowoduje, że bułki będą po upieczeniu gliniaste. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość. Gdy urośnie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej formujemy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem
Gotowanie moimi oczamiByś znalazł czas dla drugiego człowieka. Czas na przebaczenie. Życzę Ci cudownych i pełnych optymizmu Świąt Wielkanocnych. Ciesz się nimi. Uśmiechaj się więcej i bądź szczęśliwy! :) Składniki: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 250ml ciepłego mleka 50g roztopionego masła 50g cukru 4-5 łyżki miodu 150g rodzynek królewskich 150g grubo zmielonych orzechów włoskich cynamon sól Sposób wykonania: Do miski przesiewamy(...)miski, dodajemy orzechy i 3 łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę przenosimy na rozwałkowane ciasto drożdżowe. Ciasto zwijamy i przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pozostawiamy ok. 10-15 minut w ciepłym miejscu. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 35 minut. Wyciągamy z formy gorącą. Sama się zaskoczyłam... Czy warto
Kuchnia Pani Wiosnyananasa kandyzowanego kolorowego, ale tak naprawdę bakalie można dodać jakie kto lubi. Składniki: (na 2 foremki o wymiarach 23 cm x 11 cm x 7 cm) 25 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 25 dag cukru pudru 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub wódki 50 dag bakalii (orzechy, migdały suszone morele, rodzynki(...)przesianą mąką i proszkiem, dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać. Wsypać przygotowane bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto. Wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Jeśli pod koniec pieczenia keks się za bardzo przypieka, przykryć
Kuchcik gotujewoli-ale ja uwielbiam lukrowane ciasta . oczywiście nie mogłam się oprzeć i pierwszy kawałek jeszcze na ciepło zjadłam,hihi :) naprawdę pycha...... SKŁADNIKI: 4 jajka około 500 gram mąki pszennej 300 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 300 ml jogurtu naturalnego szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 brzoskwiń świeżych lub 6 połówek z puszki lub jakiekolwiek inne(...)dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie(już nie robotem), ale stanowczo drewnianą łyżką. Formę możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułka tartą jak wolicie. Wylewamy ciasto do formy i układamy na wierchu ćwiartki owoców. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 min na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier
Swojskie jedzonkowstęp do eksperymentów, który już sam w sobie smakuje niczym niebo. Przepis dodaję do akcji sernikowej zorganizowanej przez Zaytoon na blogu Cynamon i oliwka. Sernik Teściowej 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru 200g masła 4 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli 1kg sera półtłustego 5 jajek 1 szkl. cukru pudru 100g roztopionego(...)drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie rozciągnąć na całym dnie (1/3 można odłożyć na kruszonkę). Podpiec 20 minut w 180 C. W tym czasie oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć
Przepysznik - BLW i nie tylkojabłka zastąpiłam rabarbarem, wyszły przepyszne, kruche i lekko kwaskowe babeczki. Idealne do kawy, czy herbaty. Przepis na Babeczki z rabarbarem : Składniki, na 15 sztuk: 100 g masła ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mieszanka musli: płatki kukurydziane, owsiane, słonecznik i żurawina(...)owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ja nie chłodziłam tylko od razu wylepiałam nim foremki do babeczek. Foremek nie trzeba smarować tłuszczem, ani obsypywać bułką tartą. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Bardzo drobno kroimy, następnie mieszamy go z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie każdą babeczkę napełniamy rabarbarem i posypujemy mieszanką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoje koleżanki też... To chyba nie muszę więcej pisać na temat tego wypieku:) Zamiast babki możesz upiec z tego przepisu mnóstwo pysznych babeczek:) Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej; 2 szklanki cukru kryształu; 25 dkg margaryny (używam "Kasię"); 15 łyżek oleju; 10 łyżek adwokata; 6 jajek; 2 cukry waniliowe; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżki wody; 2 łyżki(...)proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremek muffinkowych lub formy babkowej (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą), piec w temperaturze 180 o C: babeczki około 25 minut, a babkę około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorącą babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami. Babeczek
In my kitchenwiecie?? SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia bab o średnicy 20 cm (w najszerszym miejscu). Babka piaskowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej (np. tortowej) ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna do pieczenia (np. Palma) 1 łyżka kakao Lukier cytrynowy: 200 g cukru pudru 2 łyżki soku(...)ogniu, po czym ciepłą dodajemy do ciasta. Miksujemy do połączenia składników. Połowę ciasta przelewamy do mniejszej miski, dodajemy kakao. Miksujemy do połączenia składników. Foremkę na babkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Do foremki wylewamy jasną część ciasta, następnie ciemną. Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy
W kuchni Katiepomyślałam, że i klasyczna Zebra może stać się babą :). Dla tych co nie mają czasu na długie zagniatanie ciast, prosta, smaczna i ucierana.... Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 jaj, najlepiej wiejskich 120 ml mleka 1 kostka margaryny 1 pełna szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub mielona wanilia 2-3 łyżki dobrego kakao(...)Białka ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao. 3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza manną lub bułką tartą. Ciasto po łyżce nakładamy na przemian, jasne - ciemne, aż do wykończenia składników. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 50 minut
Apetyczna babeczkaIdealnie będzie się nadawać na świąteczny stół, ale również jako zwykłe ciasto na niedzielę. Na blogu znajdziecie również inne babki http://ugotujmyto.pl/slodkosci/ciasta/babki/ Babka kawowa Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 2 łyżeczki kakao 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki mocnego, przestudzonego(...)proszkiem i kakao. Do utartej masy dodawać -ciągle miksując- na przemian po trochu przesianej mąki i po trochu naparu. Blachę do babki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 45 minut- do suchego patyczka. Po wyjęciu zostawić w blaszce na około 15 minut
UgotujmyTo.plCiasto: 2/3 szklanki mąki pszennej 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)masę. Nie przerywając ubijania, wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubitą pianę i olej. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysypać tartą bułką. ,ciasto wyłóż do blachy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30- 35 minut .Gotowe ciasto przestudzić i przekroić na 3 części. Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę
w mojej kuchniKruchy z jabłkami, czyli szarlotka...ja jem taką wersję odkąd pamiętam. Uwielbiałam patrzeć jak moja mama je ugniatała i zawsze podkradałam surowe jeszcze ciasto, ale po
upichcic