bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:397/587)

Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 186

Wow! Gratulujemy wprawnej rączki do dekorowania. Naprawdę jesteśmy pod wrażeniem! Goście Pani Aurelii na pewno też byli. Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe Drukuj

CoolinarniePL
Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie 203

mąki chlebowej 100 g wody  30 g zakwasu Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 650 g mąki chlebowej 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek(...)godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez

Proste Potrawy
Torcik makowy 406

współgra z ponczem z amaretto.Wymiary tortownicy : średnica 23 cmCzas pieczenia : 45 minutTemp. pieczenia : 180 C Składniki: 5 jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6  łyżek amaretto 300 g białej czekolady 400 g śmietany kremówki płatki migdałowe do dekoracji kakao(...)ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Amaretto

Słodkości i nie tylko
Buchty 140

Chochelki . I takie cudne zdjęcie tych bucht było, że musiałem też zrobić :) Zresztą Madzia wciąż i wciąż marudzi, że coś słodkiego by zjadła. No to ma :) 550 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 50 g cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 250 ml mleka 60 g roztopionego masła powidła śliwkowe (lub co tam lubimy) na nadzienie Zaczynam od zrobienia(...)natartej masłem (lub innym tłuszczem) formie dość blisko siebie żeby podczas wyrastania zlepiły się ze sobą. Bo buchty zlepione być muszą. W przeciwnym razie to będą tylko zwykłe drożdżowe bułki z dżemem :) No i przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Tuż przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy buchty jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni

Marder&Marder Manufacture
Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem 155

Prosty chlebek, który można upiec z okazji zbliżających się świąt, ale będzie się sprawdzał także na co dzień. Przygotowuje się go szybko i poradzi sobie z

Mienta blog
Cebularze 171

Zapraszam dzisiaj na wytrawne śniadanie. Chyba każdy z rana marzy o pysznych świeżych bułeczkach na słono czy nawet słodko. Jeśli wstaniemy wcześniej to możemy upiec cebularze

Życie zaczyna się w kuchni
bułeczki Panini 341

Panini a raczej Panino to z włoskiego "małe kawałeczki chleba " , robione są w różnych formach i rozmiarach , to bułeczki do kanapek ,przekrawa się je lub rozrywa

Wypieki Rene
Słodkie drożdżówki- świnki 211

Dziś częstuję Was bułeczkami, o które poprosiła mnie dla swojej córeczki Emilki- wielbicielki świnek- jej Mama. Jako że nigdy nie robiłam podjęłam się najpierw próby na

Kuchnia w czekoladzie
Pissaladiere 164

Czyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo

Gosia gotuje
Marmoladnik 149

głównie przez ten słonecznik. Dałam za dużo dżemu, dlatego ciasto było miejscami dość zbite, ale zapisuję przepis, bo na pewno zrobię jeszcze nie raz.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10 łyżek dowolnego dżemu lub marmolady 2 jaja 3/4 szklanki cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki(...)cukrem, wbijamy jaja, wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy

Na moim talerzu
Keks z bakaliami 162

dzisiaj przepis na mięciutki, pulchniutki, pachnący migdałami i słodki keks z bakaliami i lukrem. Zaraz po piernikach to druga obowiązkowa pozycja w słodkim menu na Święta! Składniki: 250g mąki pszennej, przesianej + 1 łyżka 180g cukru 5 jajek 250g masła (lub margaryny) łyżeczka proszku do pieczenia ok. 300g mieszanki bakalii – żurawina, rodzynki, daktyle, kandyzowana pomarańcza cukier puder, sok z cytryny(...)mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając drewniana łyżką. 2. Do masy doajemy bakalie i mieszamy. Przeleqamy je do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy lukier. Do miski wlewamy łyżkę soku z cytryny i dodajemy cukier puder

Życie ze smakiem
Jabłecznik - ciasto (bezglutenowe) 679

Przedstawiam przepis na przepyszne ciasto  - jabłecznik. Przepis pochodzi z zapisków mojej mamy, z PRL'u, gdy piekło się głównie na pszennej i margarynie. Zatem przepis przeszedł odpowiednią bezglutenową przeróbkę i muszę nieskromnie przyznać, że jest to jedna z moich najlepszych bezglutenowych metamorfoz. Koniecznie musicie się skusić na to wyśmienite ciasto. Serdecznie polecam :-) Składniki na blachę o wymiarach 26cm(...)osobno) 250 g miękkiego masła 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru do piany z białek szczypta soli 4 duże jabłka cynamon bezglutenowa bułka tarta do obsypania blachy Wykonanie: 1. Miękkie masło z połową szklanki cukru ucieramy mikserem na puszystą masę. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Białka zbieramy w osobnej

Kawa z mlekiem
Knedle ze śliwkami 296

pierwszy są łatwe do wykonania, tanie  i niesamowicie smaczne. Zróbcie je szybko, a przekonacie się sami. Składniki: ciasto: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem) 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka sól  nadzienie: ok. 15 śliwek węgierek cukier waniliowy cynamon do podania: masło cukier płatki migdałowe Sposób przygotowania: Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Lekko studzimy i obieramy ze skórki(...)śliwkę owijamy ciastem. Formujemy kule. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odcedzamy na sitku. Knedle można podawać z kwaśną śmietaną i cynamonem, polane masłem z tartą bułką. Ja podałam je z roztopionym masłem, posypane cukrem i płatkami migdałowymi. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 15 szt. Czas przygotowania: ok. 1,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Bułeczki śniadaniowe z masłem truskawkowym 177

cukru - 2 jajka lekko roztrzepane - 3/4 łyżeczki soli - 4 szklanki mąki pszennej - 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) - dodatkowo 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników bez masła i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy(...)wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy. Przykrywamy ręczniczkiem kuchennym, pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na około 45 minut, aż się zetkną.  Wyrośnięte bułki smarujemy przygotowanym jajkiem, pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC.  Masło truskawkowe Składniki: - 5 truskawek - 100 g masła Optima Omega 3 - 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Truskawki dokładnie miksujemy

Kulinarne życie