bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:411/587)

BAZYLIOWE PLACKI Z CUKINII 180

podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.  PLACUSZKI Z CUKINII: 1 cukinia 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki startego żółtego sera garść świeżej bazylii sól, pieprz oliwa z oliwek do smażenia  Cukinię umyć i zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach. Posolić(...)łyżki majonezu garść posiekanego koperku kilka posiekanych zielonych oliwek sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Pozwoliłam sobie na małą korektę tego przepisu. Zamiast bułki tartej proponuję mąkę pełnoziarnistą, a masę na placuszki wzbogacić o sporą garść świeżej bazylii :)  Smacznego

wege i kropka
Ciasto drożdżowe 391

świeżych -pół szklanki letniego mleka (125 ml) -50 g cukru -1 łyżka cukru waniliowego -1 jajko -50 g roztopionego masła -szczypta soli Kruszonka: -50 g masła, miękkiego -100 mąki pszennej -50 g cukru -łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: -1 jajko, roztrzepane Przygotowanie --> Do małej miski wkładamy pokruszone drożdże i łyżkę cukru, rozcieramy. Dodajemy połowę mleka i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy(...)wyrośnięcia. --> Po tym czasie ciasto wyjmujemy, przekładamy na blat i ponownie wyrabiamy przez chwilę. Przekładamy do keksówki ( o wymiarach około 12 x 33 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. --> Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Marta Gotuje
Tort leśny mech 387

mech: 200 g świeżego szpinaku „baby” 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 4 ekologiczne jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Krem i dekoracja: 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 2 łyżeczki kawy zbożowej(...)żółtek. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem i sodą. Wysoką tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm (moja ma 18, choć na opakowaniu było napisane 20) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą/mąką lub wykładamy papierem do pieczenia (można użyć większej tortownicy – ale uzyskamy mniej blatów). Białka miksujemy z solą, a gdy będą już białe, zaczynamy powoli, stopniowo dosypywać cukier

Poezja smaku
Szarlotka orkiszowa 148

sobą obietnicę, na której spełnienie czekałam.  Teraz czerwiec niesie mi tylko wspomnienia. A dla Was szarlotka . Składniki: * na dużą blaszkę ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 200g masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki śmietany mus z jabłek 1kg jabłek (użyłam szarej(...)zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Na samym końcu doprawić cynamonem, imbirem, opcjonalnie goździkami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód. Przełożyć jabłka. Czasem spód podsypuję bułką tartą, która wchłonie wodę z jabłek. Na jabłka zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok.1h w 180C. Artykuł Szarlotka orkiszowa pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Bajgle 194

pochodzą z kuchni żydowskiej. Dobry bajgel powinien mieć ciągnącą skórę i miękki miąższ. Ich sekret tkwi w tym że ciasto należy najpierw podgotować a potem zapiekać. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 2 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka mleka 300 ml wody letniej mak, sezam do posypania Do miski przekładam drożdże, dodaję(...)formuję wałek o długości około 30 cm i kroję go dwie części. Układam po dwa wałki obok siebie na desce i skręcam je i sklejam dwa jego końce tworząc bułkę z dziurką. Odstawiam do wyrośnięcia, układając bajgle na desce podsypanej mąkę. W garnku zagotowuję wodę około dwa-trzy litry z odrobiną soli. Bajgle wrzucam do gotującej się wody, i gotuję

wesoła kuchnia
Łabędzi puch 165

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Biszkopt: - 5 jajek - ½   szkl cukru - 1 szkl mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 2 małe czerstwe bułeczki - 3 szkl mleka - 1/2 szkl cukru - cukier waniliowy - 10 dag wiórków kokosowych(...)temp. 180 st.C przez ok. 30 minut. Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły,  następnie rozdrobnić blenderem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch

Smaki Natalii
Burgery z buraka 244

dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą(...)słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wkładamy do piekarnika na 25 minut rozgrzanego

Kolizje Smaków
Kluski z ricotty w sosie pomidorowym (Polpette di ricotta al sugo) 197

tylko odsączyć i zmielić 2-3 krotnie . SKŁADNIKI Kluski (12 sztuk) 400 gr ricotty (albo twarogu) 2 jaja 3 łyżki śmietany 100 gr m ą ki pszennej   75 gr bu ł ki tartej 1 cebula pęczek natki pietruszki pęczek bazylii gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz oliwa Sos pomidorowy(...)ziołami . Odstawić do wystygnięcia. Ricott ę  przełożyć do miski. Dodajemy jaja, śmietanę i mieszamy. Dodajemy mąkę, tartą bułkę, cebulę z ziołami. Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatałową. Uformować okrągłe  kulki lekko wilgotnymi rękoma. W garnku zagotować osoloną wodę

La grande e la piccola cuoca
orkiszowe chrupiące bagietki 192

                              orkiszowe bagietki Dodatek orkiszowej mąki do wypieku sprawia, że nasze bagietki

Miód i pieprz
cukinia zapiekana z pomidorami 237

składniki: 1 średniej wielkości młoda cukinia 2 pomidory 1 duża cebula ser żółty (tyle plastrów ile plastrów cukinii) 2 jajka tłuszcz do smażenia bułka tarta lub panierka z płatów owsianych sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry (tyle ile plastrów cukinii). Cukinię myjemy(...)piekarniku, aż ser się roztopi. Podajemy na ciepło. składniki na panierkę z płatków owsianych: 100 g płatków owsianych 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżeczki sezamu 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej zioła prowansalskie sól, pieprz wykonanie: Płatki owsiane, siemię lniane oraz sezam wkładamy do naczynia blendera i miksujemy, aż płatki się rozdrobnią. Dodajemy pozostałe składniki, przyprawy wg uznania

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z domową masą makową 162

makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa z przepisu powyżej 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka 60 g masła szczypta soli Przygotować zaczyn: do pojemnika wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 3 łyżki letniego mleka, oprószyć porządnie mąką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wyłożyć równo masę makową i złożyć na dwa (jak list). Wykrawać podłużne bułki i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować bułki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec 20 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polać lukrem

Moje domowe kucharzenie
Wytrawne drożdżówki z jabłkiem, cebulą i gorgonzolą 251

Jeśli szukacie przepisu na wytrawne bułeczki które można podać do piwa czy też wina lub zabrać na grilla, piknik lub wycieczkę do dobrze trafiliście :) Najlepiej zjeść

Mienta blog
Rogale solanki 138

Tym razem przepis na pyszne rogale posypane gruboziarnistą morską solą. Są pyszne. Idealnie miękkie w środku i perfekcyjnie chrupiące na zewnątrz. I ten smak gruboziarnistej soli

Marder&Marder Manufacture
Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym 280

paczki, jednak zapewniam, że tak przygotowany krem jest dużo lepszy:)) Babeczki wspaniale pasują jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na pikniku. Kruche ciasto:  300g mąki pszennej,  3 żółtka,  150g masła lub margaryny, 50g cukru pudru,  2 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść(...)masłem oraz nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę. Stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić. Foremki do babeczek (ok. 15sztuk) natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Dno i boki każdej z foremek wylepiać jednym krążkiem ciasta. Nakłuć na dnie widelcem. Nakładać budyń do 3/4 wysokości. Następnie przykryć pozostałymi krążkami ciasta i delikatnie docisnąć brzegi. Piec około

Z miłości do słodkości
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 33040

przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu(...)wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół). Metalową formę z kominem do babki wysmarować odrobiną masła i oprószyć np. bułką tartą (strzepując nadmiar). Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. Jaja wbić do kubka i roztrzepać widelcem

Moja Delicja