bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:420/587)

TWAROGOWA BABKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 115

musi być spełniony jeden warunek - wszystkie produkty muszę mieć temperaturę pokojową (tj. masło, twaróg oraz jajka). Składniki: 200 g masła 250 g twarogu półtłustego 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny skórka z całej cytryny szczypta soli Dodatkowo: cukier puder (do posypania) Wykonanie: Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy(...)miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Rada: Wszystkie produkty muszą

Kuchnia MagdaLeny
ORZEŹWIAJĄCY TORT KARNAWAŁOWY 134

Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowa cytrynowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy Masa(...)olejek spirytusowy rumowy odrobina cukru do smaku Przygotowanie: Biszkopt jasny - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą

Ciastka - domowe słodkości
Świąteczne pierniczki 316

jest solidny. Czysta ekonomia. Następna ważna rzecz, to nie trzeba niczym go natłuszczać. Ciasto w ogóle nie przywiera do papieru. Pamiętam kiedyś trzeba było papier natłuścić i posypać bułką tartą. W żadnym wypadku! Blaszka - papier do pieczenia - ciasto. Nic się nie przyklei i nie przypali, no chyba że ciasto przetrzymamy dłużej w piekarniku :) A tak dodam, że ten papier(...)przygotowanie. Piekę je przed każdymi świętami. Składniki: *1/4 szkl. miodu - można ciut więcej nawet * 80 g masła * 1/2 szkl. cukru * 1 jajo * 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej * 1 łyżeczka sody oczyszczonej *2 łyżeczki przyprawy do piernika * papier do pieczenia Stella Wszystkie składniki razem zagniotłam. Rozwałkowałam ciasto na ok. 3-4 mm grubości i foremkami wykrawałam kształty pierniczków. Wyłożyłam gotowe

Pieprzyć z Fantazją
NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 684

też ją uwielbiam! A Wy jakie szarlotki wolicie? Z kruszonką czy bez? Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) * jabłka – 2,5 kg ( obrane ) * masło – 200 g * mąka pszenna – 750 g * cukier – 1,5 szkl * żółtko – 4 szt * cynamon – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * buka tarta – 2 łyżki * śmietana gęsta(...)papierem do pieczenia ( boki również wykładamy ). Nakłuwamy, podpiekamy ok. 12-15 minut w 170C. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pół szklanki cukru, cynamon ( nadmiar soku odlewamy ) oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, wykładamy na podpieczony, lekko wystudzony spód. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier. W momencie kiedy masa będzie szklista wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy,. Pianę

Ostra na Słodko
Poranne bułki 131

nikt nie może się doczekać aż wystygną. Można je jeść takie cieplutkie nawet z samym masłem. Przepis zaczerpnięty z tego  bloga . Każdemu przypadną do gustu. - 450 g mąki pszennej - 1 łyżeczki drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 1,5 szklanki lekko ciepłej wody W misce mieszamy suche składniki, dodajemy wodę i mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie dobrze(...)formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużej odległości od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, bułki nacinamy ostrym nożem na krzyż i oprószamy delikatnie mąką. Wstawiamy bułki do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 minut

Kulinarne życie
Babka marmurkowa 151

przygotowuję raz w roku, tradycyjnie na Wielkanoc. Jest delikatna, z dodatkiem obu mąk: pszennej i ziemniaczanej, dwukolorowa z dodatkiem kakao i koniecznie lukrowana. Pyszna! Smacznego Składniki: 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g drobnego cukru 5 jajek 1 niepełna szklanka oleju cukier waniliowy opakowanie 3 płaskie łyżki kakao 1 czubata łyżka proszku do pieczenia skórka otarta(...)cukrem waniliowym. Dodaję do nich mąkę i olej. Następnie mieszam z pianą z białek. Wszystko miksuję. Formę na babę albo formę keksową wysmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą. Wyłóż do formy 2/3 masy, do reszty dodaj kakao, wymieszaj (jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj trochę oleju lub mleka) i polej jasną masę, wyrównaj. Piecz w temp

Zasmakuj Kuchni
Biszkopt idealny 142

piekarnika i rzucam na podłogę z wysokości moich kolan. Składniki: 8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki 1 łyżka cukru waniliowego opcjonalnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej(...)jeszcze chwile ubijamy. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą lub druga wersja, którą częściej stosuję spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut

Życie zaczyna się w kuchni
KLASYCZNA BABKA MARMURKOWA - KOLEJNA ODSŁONA 203

kakao na majonezie .  Tym razem babka marmurkowa oprócz margaryny zawiera dodatek oleju, który sprawia, że babka jest wilgotna i długo świeża.  Polecam gorąco! 💗 Składniki: 2 szklanki maki pszennej         3/4 szklanki cukru  1 op.cukru waniliowego         200 g miękkiej margaryny       8 łyżek oleju     otarta skórka(...)wymieszać całość łyżką. Przełożyć  3/4 ciasta do innej miseczki, a do pozostałej części  ciasta dodać 1 łyżka kakao i kilka kropli olejku rumowego. Do wysmarowanej i wysypanej bułka foremki  wylać jasne ciasto przez środek wylać ciemne ciasto (można delikatnie ciasta przemieszać widelcem utworzy się wtedy marmurek). Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut, do suchego

Walijskie Pichcenie
CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ 209

Uwielbiam poznawać kuchnie świata i inspirować się tamtejszymi daniami. Tym razem „zabieram Was” do Gruzji, gdzie jednym z najbardziej popularnych dań jest Chaczapuri i

Ostra na Słodko
Quiche Lorraine 127

zimno. Jeśli macie ochotę na quiche z brokułem i serem feta zapraszam  TU Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis na ciasto kruche.  Bardzo smaczne! 175-185 g mąki pszennej 125-135 g masła 25 g tartego sera żółtego (waszego ulubionego) 1 duża łyżka sezamu 3 łyżki zimnej wody Farsz 250g wędzonego boczku 1 duży por Mały pęczek pietruszki(...)kruche czyli nie gnieciemy za długo, można zmiksować w malakserze). Schłodzić w lodówce około 30 minut.  Następnie rozwałkować i przenieść na posmarowaną i obsypaną(obsypałam sezamem i bułką tartą) formę.  Ponakłuwać widelcem. Obciążyć kulkami ceramicznymi, lub fasolą i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.  Zdjąć obciążenie i ponownie wsadzić do piekarnika, na około 5 minut

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ciasto Delicjusz, z orzechami 355

łyżek oleju rzepak.  (6 łyżek oleju rzepakowego) -2 łyżeczki proszku do piecz, (1,5 łyżeczki proszku do pieczenia) -1,5 szkl mąki pszennej tortowej, (1 szkl maki pszennej tortowej) -2 łyżki kakao  (1,5 łyżki kakao) PONCZ -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -1 łyżka cukru -3/4 szkl wody  MASA BUDYNIOWA 2 budynie śmietankowe(...)orzechów włoskich) -300g masła ,(200g masła) -3/4 szkl cukru pudru, (0,5 szkl cukru pudru) DODATKOWO  powidła śliwkowe, najlepiej domowe kwaskowe Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie olej.  Ciasto wlewamy do blaszki, pieczemy około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb z masłem orzechowym 199

ciężkim miąższu- chlebek z dodatkiem masła orzechowego. Masło jest wyczuwalne, ale nie dominuje- pozostawia jedynie przyjemny posmak orzeszków. Serdecznie polecam!     Składniki:   350 g mąki pszennej (użyłam pszennej pełnoziarnistej)  250 ml ciepłej wody 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki brązowego cukru 100 g masła orzechowego (polecam domowej roboty )     Przygotowanie:   W misce(...)mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrośnięcia.     Po tym czasie ciasto zagnieść rękami i przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą małej formy keksówki o wymiarach 10x20 cm. Odstawić na 30-40 minut do napuszenia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Chlebek wstawić do piekarnika i piec

Nastoletnie Wypiekanie
Domowa szarlotka na cieście półkruchym 255

oznaczało, że stary przepis jest uniwersalny i niezawodny. Nie ma opcji, żeby Wam nie wyszło ;) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 25x30 cm. Ciasto półkruche: 500 g maki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru wanilinowego 140 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Jabłka(...)Robimy zagłębienie w cieście, dodajemy jajka i żółtko - wyrabiamy ciasto dłońmi. 4. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto w zgrabną kulkę. 5. Smarujemy dno i boki blaszki masłem, wysypujemy bułką tartą. 6. Kulę ciasta dzielimy na dwie części. Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki blaszki. 7. Na ciasto wykładamy uprażone jabłka, po czym mniejszą część ciasta rozwałkowujemy

W kuchni Katie
CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 236

herbaty.   Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny  4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 100g sparzonych(...)masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już upieczona. Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie