kogo: dla szukających przepisu, na którym można polegać dla lubiących tworzyć swoje własne smaki tortów dla mających ochotę na biszkopcik z owocami Składniki: 5 jajek szklanka mąki pszennej (im mniejszy typ tym lepiej np. 450, 400 a nawet 380) szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodawać cukier partiami cały czas ubijając (zawsze(...)powierzchni pęcherzyki to znak, że możemy ją delikatnie wylać do tortownicy. Tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia (ale tylko na spodzie) lub wystarczy wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu biszkopt możemy przekroić na 2 lub 3 krążki. Z tego przepisu otrzymamy ładny biszkopt na tortownicy
Mania WypiekaniaUpiekłam. Swój pierwszy w życiu chleb. Oj, jak pachniało, gdy wyjęłam go z pieca... Przepis z książki Chleby i bułki wydawnictwa Olesiejuk. Aż trudno uwierzyć, że sieciówkach można dostać tak wspaniałe książki. Moją dorwałam w Biedronce. Od razu wzbudziła moje zainteresowanie piękną szatą graficzną i solidną oprawą; a gdy zajrzałam do środka to już wiedziałam, że będzie moja. Pierwszą recepturą(...)wypieku :) Ów chlebek jest kolejną propozycją do 7-dniowego Wyzwania blogowego. Dzisiejszy temat to "Drożdżowelove", zatem mój chleb na drożdżach doskonale wpisuje się w temat. Składniki: 60 dag mąki pszennej 320 ml ciepłej wody 2 dag świeżych drożdży 2 i 1/2 łyżki oliwy 1 i 1/2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka soli Rozkruszone drożdże wymieszać z wodą, miodem oraz
My simple kitchenWychodzi na to, że niczym Święty Mikołaj albo jakaś "Gwiazdka z nieba" spełniam świąteczne życzenia :) Ten keks też jest takim życzeniem mojego męża na tegoroczne święta
Delicious TitbitsDziś coś dla miłośników kajmaku. Przepis na babkę znalazłam na blogu Słodka pasja. W oryginale babka była posypana prażonymi migdałami - ponieważ ich nie miałam uprażyłam kokos
Kuchnia domowa AniUwielbiam mleczne bułeczki. Niestety zawsze wzdrygam się na myśl o ich składzie, który sprawia, że termin przydatności do spożycia wynosi około roku. Domowe bułeczki mleczne chodziły
Z butelką mleczka w tleciasta krucho - drożdżowego, może być ze szparagami białymi, zielonymi lub jednymi i drugimi. Tarty przygotowałam z ciasta krucho drożdżowego, ale można użyć ciasto kruche . ciasto: 250 g mąki pszennej*, 10 g drożdży, 100 g masła, 2 żółtka, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka gestej 18% śmietany, 1 łyżka mleka, nadzienie: 500 g szparagów**, beszamel: 40 g masła, 40 g mąki(...)pół godziny, aby podrosło. Po tym czasie ciasto po raz kolejny rozwałkować, wykrawać o średnicy większej niż średnicy formy do mini tarty. Wykładać ciastem formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułka tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając
królestwo garówCiasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia Ptasie mleczko: 500 ml śmietany 30% (schłodzona) 1 galaretka pomarańczowa Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady z 60% zawartością kakao 50 g masła(...)kakao, dodać do ciasta i zmiksować tak, aby tylko połączyły się składniki. Formę 33 cm x 23 cm x 7 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowe ciasto wyłożyć masę
Kuchcik gotujeciasto - keks z jeżynami i piernikową kruszonką. Idealne jako dodatek do filiżanki herbaty, ale także jako słodka przekąska do szkoły czy pracy. keksówka 11x23cm Składniki: 300g mąki pszennej, 150g cukru, 180g masła lub margaryny, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżeczka przyprawy do piernika, 3 łyżki rumu(...)proszek do pieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki o wym. 11x23cm. Równomiernie rozsmarować. Na wierzchu rozsypać jeżyny i delikatnie wcisnąć je w ciasto (mrożone lekko rozmrozić). Posypać odłożoną kruszonką. Piec około 50-60 minut
Z miłości do słodkościsypkich składników, całość pięknie się upiecze i mamy fajne i pyszne ciasto. Ale dość opisów, przejdźmy do konkretów Zaczynamy: SKŁADNIKI: *Przepis na małą blaszkę 25x25cm -2 szklanki mąki pszennej tortowej -2 szklanki kaszy manny -3/4 szklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka cynamonu -3 płaskie łyżki cukru brązowego -1 łyżka cukru waniliowego -1/3 kostki masła(...)brązowego, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie 2 szklanki mąki, 2 szklanki kaszy manny, proszek do pieczenia, cukier mieszamy w misce. Blaszkę 25x25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Następnie na dno blaszki wysypujemy 1/3 sypkich składników. Wyrównujemy. Na to wykładamy połowę jabłek i lekko posypujemy brązowym cukrem (pół łyżki) następnie na jabłka wysypujemy kolejną część suchych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuorzechów włoskich, z dodatkiem suszonej żurawiny. Wyszło naprawdę bardzo smacznie:) foremka 23x33 cm Ciasto: 1 i 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich, 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 3 żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 230g masła(...)stopić z brązowym cukrem i cynamonem. Dodać pokrojone jabłka oraz suszoną żurawinę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wytworzonego soku i dodać do jabłek. Przestudzić. Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej, 3 białka, 100g cukru. Połowę ciasta pokruszyć na dno blaszki o wym. 23x33cm i ugnieść palcami. Posypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć jabłka. Białka ubić na sztywno
Z miłości do słodkościSkładniki: 6g drożdży, 8g cukru, 150ml lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, 140g sera żółtego - najlepiej plasterki, wyjąć wcześniej z lodówki by nie był zimny, 2 średnie cebule, tłuszcz do podsmażenia cebuli. Przygotowanie: Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć ją na boki(...)paski, można pokroić również w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z serem i cebulą - ciasto zrobi się mokre. Ciasto podzielić na 7 części i uformować bułki. Bułki położyć już na blaszce na papierze do pieczenia lub na silikonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min. do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190stopni, piec 20-25min. Pilnować
W kuchni u Monikiwystarczająco dużo silnej woli, żeby przetrwał dłużej. Ja i moi bliscy nie należymy do tej grupy i pieczone słodkości znikają szybko, zdecydowanie za szybko ;) Piernik Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej* - 3/4 szklanki miodu - 1 szklanka mleka - 50 g masła - 2 jajka - 5 łyżek cukru - 2 łyżki kakao - 2 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)białek i dokładnie wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj oprószone w mące rodzynki i większość orzechów. Część zostaw do posypania nimi polewy. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, chociaż ja tego nie preferuję i wykładam formę papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przygotuj polewę i posyp np. orzechami laskowymi i sezamem
Corner With RecipesZawsze wzbraniałam się od pieczenia chleba jedynie na drożdżach. Bułki czas od czasu owszem, ale chleb? Takie rozwiązanie nie wchodziło w rachubę. Zdarzył się jednak w moim domu pewnego dnia kryzys chlebowy. Wieczorem okazało się, że chlebak świeci pustkami, zakwas w lodówce, a na śniadanie trzeba coś przygotować... Chcąc nie chcąc ratowały mnie jedynie drożdże. W mojej przepastnej księdze(...)pozostała równie chrupiąca co pierwszego dnia. Chleb maślankowy (wg przepisu Hamelmana) Zaczyn: 150g wody 230g mąki 4g drożdży 10g soli Gotowe ciasto: 600g mąki 80g otrębów pszennych 30g wody 520g maślanki 10g soli 4g drożdży zaczyn Składniki na zaczyn mieszamy dokładnie ze sobą i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce (na całą noc). Rano wszystkie składniki łączymy
Zapiski Młodej Żonyskusiła mnie mega prostym w przygotowaniu chlebem pszenno- żytnim. Niebo w gębie... tylko nie wiem czy to przez ten genialny przepis czy ja taka zdolniacha jestem ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej paczuszka świeżych drożdży 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli płatki owsiane do posypania Jak zawsze na początku jest(...)posypałam płatkami owsianymi. Wstawiłam do piekarnika na 15 min., po czym temp. zmniejszyłam do 150st. i piekłam do pełnej godziny. Gotowy chleb wystudziłam. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Chleb domowy Bułki z przedziałkiem (wrocławskie dupki
bastalena