bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:428/587)

Chałka na miodzie 224

Zapachy roznoszą się po kuchni, a na blasze studzi się puszysta chałka na miodzie. Chałka to pieczywo w kszałcie warkocza. Wybrałam według mnie łatwiejszą wersję, chałkę

codojedzenia
Wuzetka na osiemnastkę 202

cukru, który w moim odczuciu jest jedynym grzechem tradycyjnego przepisu, choć nadal jest to ciasto raczej na wyjątkowe okazje. Wuzetka 8 jajek 1/2 szkl. cukru kokosowego 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. kakao 8 łyżek oleju  0,5l ciepłej herbaty rooibos sok z 1/3 cytryny 0,5l śmietany(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia, a zaraz potem kakao. Na koniec wlać olej i mieszać aż wszystko się połączy. Piec w okrągłej, dużej formie (28cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ~50 minut - najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto się upiekło. Najlepiej odstawić je na całą noc. Rano przekroić ciasto na pół

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik kokosowo-malinowy 220

Sernik kokosowo-malinowy to czysta poezja smakowa. Polecam Wam bardzo. Przepis znalazłam w bardzo starym wydaniu "Świat Kobiety". Składniki na formę o średnicy 26 cm: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 150 g masła; 100 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 jajo; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia przesiać przez sito(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawać zmielony ser, śmietanę i budyń w proszku. Tortownicę o średnicy 26 cm należy wysmarować tłuszczem i spód oprószyć tartą bułką lub mąką. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 26 cm i wyłóż nim dno tortownicy. Resztę ciasta rozwałkuj na pas o szerokości 4 cm i wyłóż nim brzeg

In my kitchen
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 217

suszonych śliwek, 40 g suszonych daktyli, 40 g suszonej żurawiny, 1 jajko, 70 g cukru brązowego, 1 łyżeczka suszonej lub świeżo otartej skórki z pomarańczy, 130 g mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Śliwki kroimy na drobną kostkę, a daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu(...)zrumieniło. Ciasto wyciągamy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę na 5 min. (nie wyłączamy piekarnika) Przez te kilka minut ciasto powinno stwardnieć. Następnie ząbkowanym nożem do chleba, upieczoną bułkę kroimy ukośnie na kromki o grubości ok. 1 cm. Przekładamy je z powrotem na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez kolejne 10 min. Biscotti obracamy na druga str. i pieczemy

Moniki Smakołyki
Galette z rabarbarem i gruszką 251

specjalnie dla siebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem oraz gruszką... Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 4 krople aromatu waniliowego Dodatkowo(...)łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice.  Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie smarujemy nasze ciasto konfiturą z rabarbaru

NaKońcuJęzyka
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 461

jednym kawałku ma się ochotę na kolejny. I jeszcze jeden, drugi... Aż piernik znika w mgnieniu oka. PIERNIK Z WIŚNIAMI. /przepis autorski;/ piernik: 1,75  szklanki mąki pszennej  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao  3/4 szklanki cukru  ok. 250g miodu płynnego 3 jajka (żółtka i białka osobno)  125 g masła w temperaturze pokojowej(...)ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem, za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną masę przekładam do dużej formy keksowej 11 x 23 cm,  uprzednio wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-60 min w 180 stopniach,  do suchego patyczka.  Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmuję piernik,  studzę go w foremce

W kuchni Karmel-itki
Chleb pszenny na drożdżach 209

Wypiekanie pieczywa stało się niemal moją codziennością. Gdzieś sama myśl o bułkach, które jednak gdzieś ktoś mógł dotknąć napawa mnie lękiem. Zdaję sobie sprawę, że takim podejściem nie pomogę piekarniom w przetrwaniu trudnego czasu, ale nic na to nie poradzę. Jedyny chleb na jaki jeszcze mogłabym się skusić, to ten od razu pakowany i sprzedawany w woreczkach, taki wiecie(...)koszyczku. Śmiało jednak możecie do jego wypieku użyć dwóch form "keksówek". Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na 1 duży bochenek: 700g mąki pszennej + do podsypywania 15g świeżych drożdży 300ml letniej wody 150ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 30g roztopionego masła 4 łyżki dyni Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do wielkiej miski

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt przekładany z pomarańczową nutą 131

Ciasto lekkie i pachnące pomarańczą. Mięciutkie i mokre. Pyszności!   Co nam trzeba? 4 jajka pół kostki masła 150 g cukru 200g maki pszennej np. Młynomag 50g mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza śmietana 36% ml 2 łyżki cukru pudru łyżka czubata kakao pół opakowania galaretki pomarańczowej- około 25-30 g 50ml gorącej wody skórka pomarańczowa kandyzowana(...)połączenia masy . Szykujemy blaszkę: u mnie okrągła, sylikonowa, lekko ją tylko natłuszczam. Jeśli macie blaszaną, najlepiej wyścielić ją papierem do pieczenia, a jeśli brak, to natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub mąką Wylewamy naszą masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni około 35 minut. Gdy biszkopt się piecze szykujemy masę do przełożenia: Galaretkę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody. Przestudzamy

Latosiowydom
Babka trzy smaki 361

ciasto się piecze. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 70 minut Forma o wymiarach: 24 cm x 10 cm x 6 cm Składniki na babkę trzy smaki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka 250 g masła 5 jajek (L) 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżek oleju 1 łyżeczka octu 1 łyżka(...)ciasta. Masę podzielić na trzy części. Jedną wymieszać z kakao, drugą z makiem, a do trzeciej dodać łyżkę mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na spód wyłożyć najpierw białe ciasto, następnie masę z kakao, a na wierzch z makiem. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 - 60 minut

Kuchcik gotuje
Wielkanocna babka jogurtowa 188

tylko ;)) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 50 minut Składniki: Na babkę: 270g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 180g cukru  125g masła 125g margaryny 50g wiórków kokosowych 3 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn Skórka(...)cytryny oraz przesianą mąkę. Całość mieszamy ręcznie przy pomocy szpatułki. Pod sam koniec dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Po kwadransie zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy

Kolizje Smaków
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 247

często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli . Mają kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są to jedne z moich ulubionych bułek. Dziś właśnie na nie mam dla Was przepis. Gwarantuję , że po zrobieniu ich 1 raz już zawsze będziecie chwili do nich wracać! I przekonacie się, że domowe pieczywo wcale(...)użycia. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach. SKŁADNIKI: BIGA: * letnia woda – 1/3 szkl * mąka pszenna -2/3 szkl * świeże drożdże – 6 g * cukier – 1 szczypta CIASTO: * woda – 1 i 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 i 1/4 szkl * świeże drożdże

Ostra na Słodko
Jagodzianki z malinami 224

Jagodzianki z malinami powstały na skutek braku jagód. Byłam wczoraj w lesie i niestety…Jest tak sucho, że jagody są po prostu marne. Nie starczyłoby

codojedzenia
Wielkanocne Brioszki czyli Niedzielne Sniadanie odc.114 261

Kto by nie lubił drożdżowych bułeczek pachnących masłem, z rodzynkami, popijanych kakao albo dobra herbatą? Myślę, ze takie drożdżówki, ich zapach, to miłe wspomnienie. U mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kenelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe 205

Czy kryminały mogą być kulinarną inspiracją? Oczywiście! W powieściach Camilli Lackberg wszyscy bohaterowie bezwstydnie objadają się bułeczkami cynamonowymi. A mnie te kulinarne niuanse bardzo zapadają w

Smakowity Blog Kulinarny