bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:428/587)

Jutro obchodzimy dzień gofra 203

Jutro obchodzimy dzień gofra. Święto wywodzi się ze Skandynawii. Szwedzi mają manię wymyślania nietypowych świąt jak Dzień bułki cynamonowej, dlatego też nie mieli żadnych oporów aby ustanowić kolejne święto czyli Dzień gofra. Macie wypróbowany przepis na gofry? Bardzo lubię gofry na słodko i wytrawnie, dlatego na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na gofry. Oczywiście do pieczenia gofrów potrzebna jest gofrownica(...)naturalnych składnikach. Jajka, masło, maślanka to podstawowe składniki w przepisie na gofry. Gofry są chrupiące i bardzo smaczne. Przepis na gofry 7 gofrów w kształcie serc Składniki: 250 g pszennej mąki 50 g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 2 jajka 100 ml maślanki 50 g rozpuszczonego masła Wymieszaj mąkę z proszkiem i solą. W drugim naczyniu lekko

codojedzenia
Kotlet schabowy w panierce sezamowej 197

Kotlety schabowe panierowane w bułce tartej to klasyka, która zawsze będzie na czasie. Jednakże ja lubię trochę urozmaicenia... Ostatnio w mojej kuchni pojawiły się rewelacyjne panierki, które z pewnością pozostaną na dłużej! Mieszanki te są zdrowe, idealnie skomponowane i nadają się do panierowania dosłownie wszystkiego. Zresztą AlePanierka oferuje wiele ich wariantów smakowych. W tym przepisie użyłam panierki sezamowej(...)zielone światło i dowód, że panierki są bardzo smaczne! Koniecznie sami spróbujcie. Szczerze polecam!  5 plastrów schabu papryka słodka czosnek granulowany sól, pieprz Panierka: 1 jajko mąka pszenna panierka sezamowa Ponadto: olej do smażenia  Schab należy rozbić (nie za cienko) tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa delikatnie natrzeć przyprawami i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku

Di gotuje
Babka drożdżowa Magdy Gessler 168

powtórka. Składniki: 1/2 szklanki mleka 40 g świeżych drożdży 3 całe jaja 2 żółtka szczypta soli 100 g cukru (można dać mniej) 100 g miękkiego masła 2 szklanki mąki pszennej skórka starta z 1 cytryny 1/2 szklanki posiekanych bakalii ( u mnie domowa skórka pomarańczowa i rodzynki) Lukier: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody kandyzowana(...)wymieszać do połączenia się składników. 3. Miskę z ciastem przykryć i odstawić na ok. 45 minut do podrośnięcia.  4. Foremkę z kominem na babkę posmarować masłem oraz oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do foremki. Piec w 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka. Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch babki za bardzo się przyrumieni to wtedy należy przykryć

Kuchnia domowa Ani
Pierożki ziemniaczane z pieczarkami 1736

dobre, więc od czasu do czasu można sobie pofolgować Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Składniki: 700 g ziemniaków 3 – 4 łyżki mąki pszennej 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Sos: 300 g śmietany ½ pęczka natki pietruszki ½ łyżeczki(...)Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos: Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić. Krok po kroku: 1. Poddusić pieczarki 2. Ugotować

KuchniaWeDwoje.pl
Bułeczki pszenno – żytnie 221

Zawsze imponowały mi osoby, które same potrafią upiec pieczywo. Wydawało mi się to bardzo skomplikowane. Na szczęście nie jest to aż tak trudne:) Dzisiaj zmierzyłam się

Ania i Marcin gotują
Chałka na miodzie 192

Zapachy roznoszą się po kuchni, a na blasze studzi się puszysta chałka na miodzie. Chałka to pieczywo w kszałcie warkocza. Wybrałam według mnie łatwiejszą wersję, chałkę

codojedzenia
Wuzetka na osiemnastkę 179

cukru, który w moim odczuciu jest jedynym grzechem tradycyjnego przepisu, choć nadal jest to ciasto raczej na wyjątkowe okazje. Wuzetka 8 jajek 1/2 szkl. cukru kokosowego 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. kakao 8 łyżek oleju  0,5l ciepłej herbaty rooibos sok z 1/3 cytryny 0,5l śmietany(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia, a zaraz potem kakao. Na koniec wlać olej i mieszać aż wszystko się połączy. Piec w okrągłej, dużej formie (28cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ~50 minut - najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto się upiekło. Najlepiej odstawić je na całą noc. Rano przekroić ciasto na pół

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik kokosowo-malinowy 196

Sernik kokosowo-malinowy to czysta poezja smakowa. Polecam Wam bardzo. Przepis znalazłam w bardzo starym wydaniu "Świat Kobiety". Składniki na formę o średnicy 26 cm: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 150 g masła; 100 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 jajo; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia przesiać przez sito(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawać zmielony ser, śmietanę i budyń w proszku. Tortownicę o średnicy 26 cm należy wysmarować tłuszczem i spód oprószyć tartą bułką lub mąką. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 26 cm i wyłóż nim dno tortownicy. Resztę ciasta rozwałkuj na pas o szerokości 4 cm i wyłóż nim brzeg

In my kitchen
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 194

suszonych śliwek, 40 g suszonych daktyli, 40 g suszonej żurawiny, 1 jajko, 70 g cukru brązowego, 1 łyżeczka suszonej lub świeżo otartej skórki z pomarańczy, 130 g mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Śliwki kroimy na drobną kostkę, a daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu(...)zrumieniło. Ciasto wyciągamy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę na 5 min. (nie wyłączamy piekarnika) Przez te kilka minut ciasto powinno stwardnieć. Następnie ząbkowanym nożem do chleba, upieczoną bułkę kroimy ukośnie na kromki o grubości ok. 1 cm. Przekładamy je z powrotem na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez kolejne 10 min. Biscotti obracamy na druga str. i pieczemy

Moniki Smakołyki
Galette z rabarbarem i gruszką 229

specjalnie dla siebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem oraz gruszką... Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 4 krople aromatu waniliowego Dodatkowo(...)łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice.  Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie smarujemy nasze ciasto konfiturą z rabarbaru

NaKońcuJęzyka
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 429

jednym kawałku ma się ochotę na kolejny. I jeszcze jeden, drugi... Aż piernik znika w mgnieniu oka. PIERNIK Z WIŚNIAMI. /przepis autorski;/ piernik: 1,75  szklanki mąki pszennej  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao  3/4 szklanki cukru  ok. 250g miodu płynnego 3 jajka (żółtka i białka osobno)  125 g masła w temperaturze pokojowej(...)ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem, za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną masę przekładam do dużej formy keksowej 11 x 23 cm,  uprzednio wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-60 min w 180 stopniach,  do suchego patyczka.  Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmuję piernik,  studzę go w foremce

W kuchni Karmel-itki
Chleb pszenny na drożdżach 192

Wypiekanie pieczywa stało się niemal moją codziennością. Gdzieś sama myśl o bułkach, które jednak gdzieś ktoś mógł dotknąć napawa mnie lękiem. Zdaję sobie sprawę, że takim podejściem nie pomogę piekarniom w przetrwaniu trudnego czasu, ale nic na to nie poradzę. Jedyny chleb na jaki jeszcze mogłabym się skusić, to ten od razu pakowany i sprzedawany w woreczkach, taki wiecie(...)koszyczku. Śmiało jednak możecie do jego wypieku użyć dwóch form "keksówek". Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na 1 duży bochenek: 700g mąki pszennej + do podsypywania 15g świeżych drożdży 300ml letniej wody 150ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 30g roztopionego masła 4 łyżki dyni Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do wielkiej miski

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt przekładany z pomarańczową nutą 110

Ciasto lekkie i pachnące pomarańczą. Mięciutkie i mokre. Pyszności!   Co nam trzeba? 4 jajka pół kostki masła 150 g cukru 200g maki pszennej np. Młynomag 50g mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza śmietana 36% ml 2 łyżki cukru pudru łyżka czubata kakao pół opakowania galaretki pomarańczowej- około 25-30 g 50ml gorącej wody skórka pomarańczowa kandyzowana(...)połączenia masy . Szykujemy blaszkę: u mnie okrągła, sylikonowa, lekko ją tylko natłuszczam. Jeśli macie blaszaną, najlepiej wyścielić ją papierem do pieczenia, a jeśli brak, to natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub mąką Wylewamy naszą masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni około 35 minut. Gdy biszkopt się piecze szykujemy masę do przełożenia: Galaretkę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody. Przestudzamy

Latosiowydom
Babka trzy smaki 318

ciasto się piecze. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 70 minut Forma o wymiarach: 24 cm x 10 cm x 6 cm Składniki na babkę trzy smaki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka 250 g masła 5 jajek (L) 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżek oleju 1 łyżeczka octu 1 łyżka(...)ciasta. Masę podzielić na trzy części. Jedną wymieszać z kakao, drugą z makiem, a do trzeciej dodać łyżkę mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na spód wyłożyć najpierw białe ciasto, następnie masę z kakao, a na wierzch z makiem. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 - 60 minut

Kuchcik gotuje