budynie czekoladowe po 40g KREM -300g chałwy waniliowej -2 budynie śmietankowe po 40g -1 litr mleka -1,5 łyżki cukru -1 cukier waniliowy -1 płaska łyżka mąki pszennej -250g masła lub margaryny DODATKOWO -pół szklanki wody -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -pół czekolady mlecznej Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu. Mleko wlewamy do garnka, odlewając troszkę do miseczki(...)minuty do rozpuszczenia się chałwy. CIASTO Białka oddzielamy od żółtek,następnie miksujemy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, oraz pozostałe składniki. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy ciasto, pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Kawę rozpuszczamy w wodzie, i ponczujemy ją pierwszy blat ciasta
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumoich czytelników. Koniecznie ich spróbujcie! Całuski - miodowe ciasteczka korzenne przepis na ok. 100 szt. niewielkich pierniczków Składniki : 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 2 jaja ok. 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka masła Ciasto: Miód, jeśli ma stałą konsystencję, czyli jest skrystalizowany, rozpuszczamy, lekko podgrzewając. (Warto jednak pamiętać, że aby miód(...)później wykładamy ciasto oraz resztę mąki na stolnicę/blat i zagniatamy. (W przepisie, który dostałam od czytelniczki jest uwaga na temat konsystencji ciasta. Ma być "gęste, jak na zwykłe bułki".) Jeśli po dodaniu całej mąki masa będzie się bardzo kleić, dodajemy jeszcze trochę. Po wyrobieniu, formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 3-4 cm, a następnie kroimy je na równe
Ratunku obiadbardzo smaczne;) Wariantów podania jest mnóstwo, można je jeść na słodko, na słono, z mięsem lub z rybą, z kapustą i grzybami - wtedy powstają krokiety, czyli zawijane panierowane w bułce naleśniki i smażone na rumiano. Jest wiele przepisów na ciasto naleśnikowe. Można dodawać tylko mleka, mleka z wodą, mleko z wodą gazowaną, różną mąkę i proporcje jajek, czasem łyżkę oleju(...)dodawania mąki zależy od tego, jaka jest to mąka. Im wyższy jej symbol, tym bardziej wchłania wodę. Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 szklanki przesianej mąki pszennej 1,5 szklanki wody 2 jajka odrobina soli olej do smażenia Wykonanie: Połącz ze sobą wszystkie składniki, tak by nie było żadnych grudek. Smaż na niewielkiej
Zasmakuj Kuchnimarchewkowego wtajemniczenia. W każdym razie ten przepis jest rewelacyjny i gorąco go polecam, naprawdę wart wypróbowania. Ciasto zniknęło z talerza w ciągu niecałego dnia. Ciasto marchewkowe 2/3 szklanki mąki pszennej pół szklanki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego 1/4 łyżeczki soli(...)miodem. Połączyć zawartość obydwu misek, po czym dodać marchewkę, orzechy i ananasy, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175 C, przełożyć ciasto do formy (20cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Serowy krem 300 g tłustego twarogu 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu
Przepysznik - BLW i nie tylkotego co miałam w domu. Krem budyniowy z dodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru(...)masło oraz żółtka. Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i odstawić na ok godzinę do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na formę do tarty (wcześniej posmarowałam ją delikatnie masłem i obsypałam bułką tartą). Ciasto nakłuć w wielu miejscach widelcem i włożyć do rozgrzanego do 190*C piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do złotego koloru. Wykonanie kremu: 3/4 mleka wlać do garnka
The Sweet DamselInspiracja: Moje Wypieki 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szklanka mleka jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 1,5 szklanki jagód 100 g posiekanej mlecznej czekolady łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać(...)krótko wyrobić, podzielić na 16 części ( u mnie wyszło 6 dużych i 6 małych bułeczek). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Każdą bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek
Atlas Smakówmiałam tyle śmietanki ani bananów. Warstwę kawowo-bananową zamieniłam budyniem o smaku krówki i wyszło pyszne ciasto. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń o smaku krówki (na 3/4 l mleka)+3/4 l mleka(...)Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem budyniowy
Monia miesza i gotujeChlebak jednak jest pusty, więc wymyśliłem, że zrobię podobne do Focaccia - Fougasse - według mojej zmienionej receptury z dodatkiem mąki kukurydzianej i delikatną nutą bazylii. Czego użyłem? -300 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki kukurydzianej -350 ml ciepłej wody, temperatura około 39 stopni -20 gram świeżych drożdży -płaska łyżka soli -łyżeczka cukru Mąki z solą przesiewamy. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy(...)etapie dodajemy 3 posiekane liście świeżej bazylii. Tworzymy kulę, oklepujemy ją olejem rzepakowym i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Fougasse mają specyficzny kształt. Przypomina liść. Można oczywiście uformować tradycyjne bułki, ale tak chyba będzie ciekawiej. W trakcie układania kształtu naszych bułek używamy do posypywania sporej ilości mąki. Rozgrzewamy piekarnik do maksimum. Blachę, na której będziemy piec spryskujemy wodą; układamy
BaRepasPostanowiłam sobie, że Święta w domu zacznę przygotowywać od pierwszego grudniowego weekendu. Po pierwsze ten tydzień mam bardzo zapełniony (mam nadzieję, że wszystko się uda!), po
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiałam w domu jabłka. Na początku były jędrne i soczyście zielone - moje ulubione. Później powoli skórka zaczęła im się marszczyć, zmiękły i straciły nieco na chrupkości
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzygotowując się do świąt większość z nas automatycznie myśli o kolacji wigilijnej. Nic dziwnego, w końcu najwięcej dań przygotowujemy właśnie na Wigilię, wtedy też najczęściej zapraszamy
Z notatnika dietetykaTo jest z pewnością mój chleb numer 1, niesamowicie prosty w wykonaniu, delikatny i z ogromną ilością różnych ziaren. Pieczony jest na proszku do pieczenia, więc
Bułka z ChlebemNa bazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą
Smaczne Zdrowepudrem – warto za każdy razem tworzyć nowe smaki! Ja piekę je często wracając do tego bazowego przepisu, który mnie nigdy nie zawiódł, POLECAM szczerze! SKŁADNIKI: 2 szklanki przesianej mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1/2 szklanki maślanki, mleka, jogurtu naturalnego, wody kilka kropel aromatu(...)jogurt lub wodę) oraz olej (lub roztopione masło). Piekarnik nagrzewam do 180 C grzanie góra + dół. Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami lub smaruję olejem i wysypuję mąką lub bułką tartą albo używam foremek silikonowych. Mieszam mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia. Układam ciasto do foremek, po 1 łyżce na to 3 maliny (bez rozmrażania) i przykrywam maliny
Zasmakuj KuchniRobi się ją szybko, idealna dla niezapowiedzianych gości. Jest pyszna, mocno kakaowa! I rozpływa się w ustach... :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 225 g miękkiego masła 1 niepełna szklanka drobnego cukru 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki kakao Przygotowanie: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy do miski. Masło(...)mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników. (jeśli wyjdzie wam bardzo, bardzo gęsta masa to dodajcie odrobinę mleka i zmiksujcie i będzie w porządku). Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na spód wylewamy jasną masę, a na wierzch ciemną Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 70 minut (lub dłużej, bo każdy piekarnik piecze inaczej, najlepiej pod koniec sprawdzajcie
Gotuj z Mąką