bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:436/587)

Drożdżówki z jabłkami 87

Drożdżówki z jabłkami wreszcie zagościły na naszym blogu. Niby to nic nadzwyczajnego, ale bardzo nas to cieszy, bo w ten sposób uzupełniamy naszą kolekcję o proste

niecodziennikpary
Maślane, puszyste rogale z makiem, wg przedwojennego przepisu z 1933 roku 93

Pyszne, puszyste, rozpływające się w ustach maślane rogale z makiem. Idealne na śniadanie np z dodatkiem dżemu. Musicie mi uwierzyć na słowo i je zrobić –

CookYourself
Maślane bułeczki – CHAŁKA – w kształcie warkocza 130

  Dom ma pachnieć. Wtedy czujemy, że żyje, że jest pełen ciepła, trosk, miłości. Ma pachnieć ciastem, chlebem, domowym obiadem. Od razu robi się cieplej, mimo

Niunioki
Drożdżówki z pomarańczowym serem 188

Uwielbiam domowe drożdżówki, sklepowe niekoniecznie. Drożdżówki z pomarańczowym serem, pachną w całym domu, dając niesamowity aromat. Moje dzieci, gdy tylko wyczują zapach drożdżówek kręcą się wokół

dom-agi.pl
Tradycyjna szarlotka z pianką 103

bardzo często robiło się właśnie w wakacje gdy sezon na jabłka był w pełni. Polecam wypróbowanie przepisu, z którego ja najczęściej korzystam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki śmietany 12% (musi być gęsta) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie kisielu o dowolnym smaku(...)konsystencji. Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części. Jedną należy wsadzić do zamrażarki, natomiast drugą wykładamy i rozprowadzamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można również posmarować blachę masłem i bułką tartą). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolejnym etapem jest zrobienie pianki. w tym celu ubijamy pozostałe białka z 5 jajek na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier oraz kisiel i całość ubijamy

Blog kulinarny S9.PL
Tarta z kremem śmietankowym i brzoskwiniami 115

Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 2 łyżki cukru szczypta soli 6 łyżek zimnej wody Na stolnicę wykładamy mąkę, dodajemy masło, cukier, sól i siekamy wszystko nożem. Tarta nie lubi dotykania ciepłymi rękami, dlatego staramy się jak najwięcej zrobić nożem. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki, możemy rozetrzeć masło z mąką – rękami. Gdy już stworzy(...)łyżki mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki 30% schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny   Po 1 godzinie wykładamy ciasto na stolnice i wałkujemy placek. Formę do tarty natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto, dociskamy do brzegów. Nadmiar ciasta usuwamy z krawędzi. na spód tarty wykładamy papier do pieczenia tak by okrył całą tartę – nie chcemy żeby nam się boki

MojaQchnia.pl
Babka cynamonowa(prosta) 170

nadaje charakterystyczny korzenny smak. Babka cynamonowa sprawdzi się idealnie gdy nie mamy ochoty na przygotowanie skomplikowanych ciast. Doskonale smakuje  z kawą. Polecam ! Składniki: ciasto: 340 g mąki pszennej(2 szklanki) 250 g masła lub margaryny 200 g cukru(1 szklanka) 100 ml mleka(1/2 szklanki) 100 g powideł(4 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki(...)cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy powidła. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z ciastem. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 40 - 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Polewa: Czekoladę umieszczamy wraz z masłem nad kąpielą wodną. Łączymy ze sobą składniki. Gotową polewą zdobimy

Ciasta z tradycjami
Babka cynamonowa(prosta) 188

nadaje charakterystyczny korzenny smak. Babka cynamonowa sprawdzi się idealnie gdy nie mamy ochoty na przygotowanie skomplikowanych ciast. Doskonale smakuje  z kawą. Polecam ! Składniki: ciasto: 340 g mąki pszennej(2 szklanki) 250 g masła lub margaryny 200 g cukru(1 szklanka) 100 ml mleka(1/2 szklanki) 100 g powideł(4 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki(...)cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy powidła. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z ciastem. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 40 - 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Polewa: Czekoladę umieszczamy wraz z masłem nad kąpielą wodną. Łączymy ze sobą składniki. Gotową polewą zdobimy

Ciasta z tradycjami
PROSTA I PYSZNA BABKA CYTRYNOWA 118

Babka jest naprawdę bardzo prosta i przede wszystkim nie jest sucha. Bardzo aromatyczna i wspaniała. Polecam nie tylko na Święta Wielkanocne :) SKŁADNIKI : 4 całe jajka szklanka cukru szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 20 dag masła lub margaryny sok z 0,5 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru waniliowego otarta skórka(...)cytryny i aromat lub skórkę z cytryny. Masę wlewamy do formy u mnie na babkę o średnicy 23 cm. Należy ją wcześniej dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu wyciągamy z formy, a kiedy całkiem przestygnie dowolnie dekorujemy. Smacznego

Pani na deser
Babka tulipan 221

nadzieję, że kogoś zainspiruję do upieczenia. Składniki: 250 g masła lub margaryny 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki esencji waniliowej 6 jajek 2 szkl mąki pszennej ekologicznej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy b/c 1 kisiel cytrynowy b/c 2 łyżki kakao 2 łyżki suchego maku barwnik czerwony i żółty(...)drugiej wsypać kisiel cytrynowy i odrobinę żółtego barwnika i wymieszać. Do trzeciej wsypać kakao do czwartej mak i wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach 30*11 cm wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy przelewać kolejno warstwy- żółta, czerwona, kakaowa i z makiem. Surowe ciasto przeciąć nożem wzdłuż formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut

Ala piecze i gotuje
Tort Barbie 189

masa znacznie obciążyła biszkopty. Z lekką masą na bitej śmietanie nie powinno być tego problemu. Polecam! Tort Barbie Składniki: Na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Na krem owocowy: 300ml soku Kubuś z marchewką 1 budyń śmietankowy Na krem śmietankowy: 300ml śmietanki kremówki 300g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Miskę metalową  o średnicy u góry 20cm  i wysokości 10cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm

Smak mojej kuchni
Oby tak nie było - "Krąg" Dave'a Eggers'a w towarzystwie okrągłej szarlotki 162

zakończyć chcę kolejnym przepisem z zachętą do wypróbowania. Dziś na słodko. Jabłecznik, który w moim zeszycie z przepisami zatytułowany jest "Szybki placek z jabłkami". Robiłam go zwykle z mąką pszenną, ale teraz wypróbowałam orkiszową i polecam. Należy przygotować: - 4 jajka - 1 szklankę cukru ( tu trzcinowy) - 2 szklanki mąki jasnej (tu orkiszowa) - 6 łyżek oleju - 2 płaskie łyżeczki proszku(...)oprószam cynamonem. Do słodkiej masy jajeczno-olejowej po łyżce dosypuję mąkę przesianą z proszkiem. Oczywiście już dawno mam przygotowana blaszkę, tu 28 cm tortownica. Smaruję masłem i posypuję bułka. Robię to na samym początku, bo najbardziej tego nie lubię. Ciasto jest gotowe, kiedy przyjmie całą mąkę i będzie porządnie wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam

I tu będę miała takie te
Torcik wiśniowo-czekoladowy 178

dekorować, ja niestety poszłam na łatwiznę i po rozsmarowaniu udekorowałam tort tylko kandyzowanymi wiśniami. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao(...)koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze ciasto będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem

Kuchcik gotuje
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią 147

200ml wrzącej wody, 40g rodzynek MAKAR , 40g suszonych wiśni MAKAR , 1 kieliszek rumu, 1/2 szklanki cukru, 100g masła, skórka otarta z połowy cytryny, 1 jajko, 1 żółtko, 250g mąki pszennej + 2 łyżki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru, 1,5 łyżki wody przegotowanej, kilka kropli czerwonego barwnika, kandyzowane wiśnie MAKAR do dekoracji(...)zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 4. Cukier puder ucieram z wodą i barwnikiem na jednolitą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Kinder Pingui 237

wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany to tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: biszkopt:  3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker , 2 łyżki oleju, 2 łyżki mleka w temp. pokojowej, szczypta soli. masa: 400 ml śmietanki(...)mleko. Na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przestajemy ubijać. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. masa: Śmietankę schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i żelatynę do deserów (rozpuszczoną w wodzie

Aga w kuchni
WEEKENDOWE CIASTO KOKOSOWE 4323

Składniki: Ciasto: 100 g zimnej margaryny 125 g mąki pszennej  3 żółtka 80 g cukru 100 g wiórków kokosowych szczypta soli  Beza: 60 g cukru 50 g wiórków kokosowych 3 białka 1 łyżka dobrze kopiasta mąki ziemniaczanej  Ponadto: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (220 g) - można użyć innego smaku  1 łyżka wiórków kokosowych  Przygotowanie(...)wsypać wiórki kokosowe i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać.  Spód tortownicy o wymiarach 18,5 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewysokiego ranta z ciasta (na około pół wysokości boku formy). Na cieście

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania