udekorowane świeżymi malinami. Zamiast malin możecie użyć innych owoców. Dziękuję Kasi za przepis i szczerze polecam dalej :) Składniki: Ciasto: 300 g twarogu mielonego 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka miękkiego masła szczypta soli, Nadzienie: 150 g malin cukier Dodatkowo: śmietanka słodka cukier świeże maliny Przygotowanie: W misce umieścić twaróg, jajko, masło, sól, mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto(...)pomocą łyżki cedzakowej i podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie ze słodką śmietanką, posypane cukrem i świeżymi malinami. Można podać z jogurtem naturalnym, miodem lub z przyrumienioną na maśle bułką tartą. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..lodówce - więc codziennie rano możemy upiec świeży chleb lub bułeczki. Dla mnie idealnie ! Spróbujcie sami Składniki: 20g świeżych drożdży 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej - z min, 10,2 g białka 710 ml letniej wody MISKA DUŻA (plastik/szkło) - min 5l Jak przygotować: Ciepłą wodę nalewamy do miski. Droższe rozpuszczany w niewielkiej ilości ciepłej wody(...)świeże pieczywo. W dniu pieczenia wyjmujemy miskę, odcinamy kawałek ciasta, oprószamy go mąką - ok. minutę naciągamy ciasto - staramy się nie ugniatać. Formujemy kształt. Zostawiamy na blacie do wyrośnięcia. Bułki rosną ok 20 min, chleb ok 40 min. Przykrywamy ściereczką. Pieczemy w temperaturze 225 stopni - najlepiej na kamieniu. Do nagrzanego piekarnika wkładamy żaroodporną miseczkę z ok. 300 ml wody
dlaSmaQwersja też mnie zaintrygowała i na pewno ją wypróbuję. Składniki: 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 jajka 1/2 szklanki mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli Polewa: 1 czekolada gorzka 3 łyżki soku z pomarańczy(...)obrotach. Następnie podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać skórkę pomarańczową, do drugiej kawę i kakao. Kakao dodałam tylko dla koloru. Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Łyżką wyłożyć ciasto, na przemian jasne i ciemne. Ja wykładałam po kilka łyżek, najpierw jasne potem ciemne i tak na zmianę. Na koniec delikatnie od góry przemieszałam łyżką. Piec
Agusiowe smakołykiPo wieczornych przejściach jestem koszmarnie zmęczona. Kto by przypuszczał, że o 22.20 będę wzywać ślusarza?! na szczęście pan technik szybko dotarł na miejsce i otworzył drzwi
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżka cukru 5 dag masła Nadzienie; ok 70 dag rabarbaru 4-5 łyżek cukru (lub więcej) 2 łyżki wody Kruszonka; 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżka twardego masła Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką(...)Ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy małe okrągłe bułeczki. Następnie dno kubka lub szklanki "zamaczamy" w mące i stawiamy na bułeczce, mocno dociskając aby zrobić wgłębienie jednak nie uszkadzając dna bułki. We wgłębieniu układamy porcje rabarbaru. I tak do wykorzystania składników. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą i rozdrabniamy do konsystencji piasku. Posypujemy każdą bułeczkę po wierzchu. Pieczemy do złotego koloru
Radość kipiąca uśmiechem.taka moja fantazja na temat jabłecznika. Ostatnie, jesienne wykorzystanie dyni. Ciasto zrobiłam w wersji bezglutenowe ale można równie dobrze zrobić na spodzie z mąki pszennej. Jabłecznika można upiec w zwykłej formie albo w formie do tarty. Wyszedł kruchy i aromatyczny kawałek ciasta, szczególnie na drugi dzień kiedy ciasto skruszało. Składniki na kruchy spód: 300 ml mąki kukurydzianej(...)Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na placek grubości ok 1 cm i wyłożyć go do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, tworząc rant po bokach do wysokości formy do pieczenia. Odciąć zbędne ciasto, po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Jak rozwałkować
Ze smakiem bez glutenuprzygotować własną wersję. Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze części 1 jajko 1/3 łyżeczki soli nadzienie 200 g szpinaku (mrożonego lub świeżego) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 100 g sera camembert mała marchewka(...)Śmietanę wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Marchewkę i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy jajecznej. Formę do tarty wysmarować masłem i podsypać bułką tartą (lub można uczyć tortownicy i wyłożyć ją papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkować na placek o średnicy mniej więcej 30 cm. Przełożyć do formy i mocno docisnąć
Pink EnvelopeWitam kochani Dziś przychodzę do Was z pyszną szarlotką, która zawsze się udaje i zawsze zachwyca smakiem. Składniki przepis na dużą blaszkę ciasto -3,5 szklanki mąki pszennej -1 margaryna 250g -1 cukier waniliowy -5 żółtek -3 łyżki śmietany 18% -0,5 szklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa -2 kg jabłek -1 galaretka pomarańczowa -5 łyżek cukru(...)galaretkę, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, studzimy. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy budyń-proszek Do ubitych białek dodajemy zimne jabłka. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. połowę ciasta wałkujemy i dajemy na dno blaszki, następnie wykładamy jabłka, resztę ciasta trzemy na tarce lub urywamy kawałeczki i dajemy na jabłka. kruszonka Masło rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszczerze polecam bo jest go tu bardzo dużo i zaspokoi swoje podniebienie :) Składniki: Ciasto 6 jajek 150 g cukru pudru (1 szklanka) 1 cukier wanilinowy 120 g mąki pszennej tortowej 80 g gorzkiego kakao 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Kokosowa 1 litr mleka 3,2 % 400 g wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 300 g masła(...)octem. Do białek dodajemy masę z żółtek łącząc na najniższych obrotach miksera. Następnie dodajemy mieszając łyżką powoli ale dokładnie: przesianą mąkę, kakao. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem + mąka / bułka tarta o wymiarach 25x36 i pieczemy w temp. 180 przez 30- 35 minut. Studzimy i przecinamy na dwa placki. Nasączamy wymieszanym ponczem i dajemy się do masy kokosowej
W Moim Magicznym DomuTradycyjne rogale, które wywodzą się z Poznania, tam też, co roku, przygotowywane są z okazji święta 11 listopada. Muszę przyznać, że poznańskich rogali nie miałam okazji
Domowa cukiernia EwyOstatnio w każdy niedzielny poranek piekę. Są to zazwyczaj słodkie bułeczki w rożnych odsłonach. Dzisiaj słoneczko obudziło mnie razem z Córcia tuż po siódmej i
Dzieje kuchennej Wiewióryidealne. Kokosowe ciasto z jabłkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm Składniki: 100 g drobnego cukru 125 g masła 2 jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka kokosowego 50 g wiórków kokosowych 4 jabłka sok z 1 cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka(...)proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem kokosowym Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto, na wierzchu układamy ponacinane jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Cukier puder mieszamy z mlekiem kokosowym
Kulinarne przygody Gatityznany, ale nasiona babki płesznik już chyba nie aż tak, co? :) Na dole znajdziecie kilka informacji na temat tych drobniutkich nasionek :) Składniki: 210 g mąki orkiszowej 110 g mąki pszennej razowej 80 g mąki żytniej 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 30 ml gorącej wody Do posypania: nasiona babki płesznik Bio Planet (dostępne np. TUTAJ ) ziarna(...)każdej uformuj bułeczkę i wykonaj charakterystyczne nacięcia na jej powierzchni. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej w 180*C. Przed włożeniem do piekarnika nasmaruj bułki mlekiem i posyp nasiona babki płesznik i ziarnami słonecznika. Piecz 25 minut. " Babka płesznik to jednoroczna roślina śródziemnomorska, któej najbardziej wartościową częścią są nasiona. Z uwagi na bardzo wysoką
Zdrowie na języku :Pefektowny serniczek waniliowo-kakaowy na kruchym spodzie :) Inspiracją był dla mnie przepis z bloga " Smakołyki Bereniki ". Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód o średnicy 22cm: 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka kakao szczypta soli 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła, posiekanego 1 żółtko (białko zostawiamy na później) Składniki na masę serową: 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości(...)jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Spód wylepiamy przygotowanym ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto
My Culinary ArtA taka sobie zwykła tradycyjna bagietka. A nawet cztery zwykłe tradycyjne bagietki :) Bo właśnie Madzia kupiła mi formę na bagietki i postanowiłem ją wypróbować. Jak widać
Marder&Marder Manufacture