ładunku glikemicznego. Na żywienie zawsze patrzymy całościowo i dobieramy produkty tak, żeby zachować równowagę, m.in. w kontekście węglowodanów przyswajalnych. Produkt Wielkość porcji Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny porcji Chleb pszenny z białej mąki 30 g 71 10 Sok jabłkowy niesłodzony 250 ml 39 10 Płatki kukurydziane 30 g 74 19 Brązowy ryż 150 g 66 21 Biały makaron spaghetti, gotowany(...)oczyszczonej . Tak się składa, że pszenica jest najpopularniejszym zbożem, dlatego większość spożywanych przez nas węgli pochodzi właśnie z jej przetworów. Typowy schemat w większości domów wygląda następująco: rano biała bułka/chleb, na obiad często oczyszczony makaron, w międzyczasie wafelek lub hot dog na stacji, a na koniec jeszcze pizza na kolację (lub znów kanapki). Nie dość, że dostarczamy nadmiaru kalorii
Powiedz dietom nieDzisiaj mam dla was propozycję dania w stylu włoskim (nie wiem czy pamiętacie, ale to moja absolutnie ulubiona kuchnia jak na razie), coś w stylu pizzy
Przepysznik - BLW i nie tylkopudrem – warto za każdy razem tworzyć nowe smaki! Ja piekę je często wracając do tego przepisu, który mnie nigdy nie zawiódł, dlatego polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki przesianej mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru (opcja, u mnie jest trzcinowy) 2 jajka 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1/2 szklanki maślanki, mleka, jogurtu naturalnego(...)jogurt lub wodę) oraz olej (lub roztopione masło). Piekarnik nagrzewam do 180 C grzanie góra + dół. Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami lub smaruję olejem i wysypuję mąką lub bułką tartą albo używam foremek silikonowych. Mieszam mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia. Układam ciasto do foremek, po 1 łyżce na to 2 maliny (bez rozmrażania) i przykrywam maliny
Zasmakuj KuchniWielkanocnych bez babki drożdżowej.Oczywiście babkę można zrobić wtedy kiedy ma się na to ochotę. Kto powiedział,że baba ma być tylko na Wielkanoc :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 125 ml mleka 180 g masła o temperaturze pokojowej 120 g cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny 2 żółtka 3 jajka(...)uzyskania jednolitej i gładkiej masy.Na koniec dodać rodzynki i dokładnie wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.W każde wgłębienie dna formy włożyć cały migdał.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w 200 º C ok.45 minut lub do suchego patyczka.Upieczon
Anielskie wypiekikonsystencję śmietany ). Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cynamonem oraz ze szczyptą soli. Do mąki dodać żółtka, całe jajko, wlać mleko oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać przez 1 minutę(...)około 1,5 godziny ). Przygotować formę na babkę o średnicy 22 - 23 cm i wysokości 11 cm ( trochę większa też będzie dobra ) - wysmarować ją tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przenieść je do przygotowanej formy i równo rozłożyć. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze
Opowieści z piekarnikazrobiłam. Tzn. robot za mnie zrobił, bo to on wyrabiał... czyli tak naprawdę odbębnił za mnie najgorszą robotę, bo wyrabianie wyrośniętego ciasta i później formowanie pączków, to przysłowiowa bułka z masłem (czyli taki nasz pączek z budyniem!) Dodatkowo macie instrukcję jak takie pączki zrobić, więc nie ma migania się tylko dajecie! Zasypcie mnie zdjęciami i pamiętajcie, że przygotować możecie(...)jajka szczypta soli 180g masła 82% 1 wafelek czekoladowy Lusette 1 łyżka kakao 1 żółtko 2 łyżki mleka Budyń: 1 niepełna szklanka mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki tortowej 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki likieru np. adwokat, toffi, kokosowy Można także przygotować budyń z torebki. Dodatkowo: 1 białko ½ szklanki cukru pudru 30g płatków migdałów 1 łyżka
Kuchnia w czekoladzieniedzielne ciasto, choć i w Święta znajdzie amatorów. Polecam!!! Składniki na babkę kakaową z serem na dużą formę babkową (lub średnią i kilka babeczek ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajo 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao MASA SEROWA: 300 g twarogu(...)stopni C. Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować), wykładamy masę serową (ja wyłożyłam najpierw połowę masy serowej, posypałam kakao słodzonym i na nim rozsmarowałam resztę sera
Rozpustne gotowaniezałapała na porcję. A jutro w pracy też obdzielę kogo trzeba :) Karolka, Gosia, Sylwia, słyszycie? :p 100 g bardzo miękkiego masła 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny 2 łyżeczki esencji waniliowej Odpalamy mikser i wrzucamy do miski masło i ucieramy je z cukrem(...)bieżąco, nie leży i nie czeka zbyt długo :) Wszystko mieszamy mikserem dotąd aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie przekładamy je do keksówki dokładnie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut. Najlepiej po godzinie wbić patyczek w ciasto i sprawdzić jak się sprawy mają
Marder&Marder Manufactureposiekanej żurawiny 1 i 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 165 g miękkiego masła 1 szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 mniejsze jajka 200 g maki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 130 ml słodkiej śmietanki (dałam kwaśną i też było ok) ok. 10 g – mały kawałek świeżego, obranego i startego imbiru (może(...)oraz kakao ze śmietanką. Na końcu wmieszaj rozpuszczoną czekoladę (podgrzej ją, jeśli ostygła), imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Nagrzej piekarnik do 160°C. Ciasto wlej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i ostrożnie powkładaj gruszki. Piecz około 1,5 godziny. Przepis dodaję do akcji: Pięknie było... na dzisiejszym koncercie w Filharmonii : utwory Franka Sinatry
Qlinarnie i Qlinarniekruszonką. Przepis podstawowy pochodzi ze strony Moje Wypieki, który ja wzbogaciłam o dodatek gruszek do sera i kruszonkę na wierzchu. Wyszło mi 16 sztuk. Ciasto : 2,5 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. cuku 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g masła, rozpuszczonego 1 szklanka mleka 2 jajka Ser: 25 dag twarogu półtłustego 1 żółtko 1 cukier wanilinowy(...)składniki wyrobić palcami na kruszonkę, jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła. 4. Foremki silikonowe wysmarować masłem, jeśli zaś używamy foremek metalowych, należy je dodatkowo wysypać bułka tartą. Nie polecam papierowych papilotek bo ciężko się później odklejają od ciasta. 5. Nałożyć do foremek po łyżce ciasta (do 3/4 wysokości) i po łyżce sera z gruszkami. Posypać kruszonką
Kto ugości moich gości?Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki gorącej wody sól Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, ubijamy aż masa stanie(...)Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę kokosową: 2 czerstwe bułki wrocławskie 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 100 g wiórków kokosowych 1 kostka miękkiego masła 1 cytryna Wykonanie: Bułki moczymy w 2 szklankach
kgwjanczewoamatorów kawy, wspaniały torcik cappuccino.Przepis wzięłam z tej strony. W oryginale był pod nazwą kostka cappuccino, ja zrobiłam z tego torcik ;-) Składniki na ciasto: 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku) 5 dużych jajek 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej(...)masy i zmiksować. W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z utartą masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Całe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Jak podaje autorka można tez ciasto podzielić
Na słodko lub wytrawniemogło wydawać ;) Składniki: 100 g rodzynek sułtanek 75 g rodzynek koryntek 150 ml ciemnego rumu 210 g masła 150 g drobnego cukru do wypieków 4 jajka 300 g mąki pszennej 15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka) 100 kandyzowanego melona (użyłam kantalupa kandyzowana SKWORCU) 75 g kandyzowanego mango SKWORCU 80 g kiwi kandyzowane SKWORCU Wykonanie: Wszystkie(...)połączenia się składników. Na koniec za pomocą łyżki musimy wmieszać bakalie, namoczone rodzynki i pozostały rum. Ciasto przekładamy do keksówki o długości 28 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Cisto w keksówce wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i w tej temperaturze pieczemy przez 20 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy jeszcze
Blondynka Gotujeznowu nie tak. Mąż nakupił różnych mąk, makaronów i kasz. Zostałam więc królową mąk , królową strat... No coś z tej mąki trzeba było zacząć piec. Zapał do pieczenia bułek i chleba przeszedł mi szybko. Ale mąki zostały :) A że ja nie lubię bezczynnie siedzieć, to szukałam pomysłów na ich spożytkowanie. Wiadomo, że Ameryki nie odkryłam i sama nie wymyśliłam receptury(...)kupić w sklepach internetowych czy na allegro. Amatorzy jednak, tacy jak ja, którzy nigdy nie byli w Meksyku, mogą śmiało użyć zwykłej mąki kukurydzianej z małą domieszką mąki pszennej. Pozostali amatorzy się nie zorientują :) Przed nami deszczowy weekend i trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Wam zostawiam domowe tacos, a sama lecę szukać kolejnych pomysłów na urozmaicone obiady. Składniki
bistro mamanapuszenia i można piec. Korzystałam z przepisu na ciasto z Halinki bloga , a formowanie rogali możecie zobaczyć na tym filmiku Tomasza . Polecam Wam serdecznie :) Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 200 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 jajka 100 g rozpuszczonego masła Do posmarowania: mleko lub roztrzepane jajko mak lub sezam Przygotowanie: Drożdże(...)objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje 95-100 g (wyszło mi 10 szt). Każdą część ciasto uformować w gładką kuleczkę, jak bułkę. Na stolnicy lekko podsypaną mąką każdą kulkę rozwałkować na owal. Jedną ręką trzymać dół ciasta a drugą ręką od góry zwijać rogale rolując ciasto do przodu i lekko do tyłu
Kocham..lubię..gotuję..bazę nadzienia wraz z gruszkami sprawiają, że ten wyjątkowy wypiek nabiera specyficznego charakteru. Zdecydowanie jest to ciasto dla osób ceniących ciekawe połączenia smakowe. Polecam! Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 4 g proszku do pieczenia 2 jajka 1 żółtko jabłkowo-gruszkowa masa 1 kg jabłek np.: antonówek, szarych renet 500 g gruszek(...)dnem. Owoce zalewamy wodą. Zagotowujemy. Dodajemy oba cukry i cynamon. Mieszamy. Całość gotujemy przez 15-20 minut. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną. Studzimy. Kwadratową formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 i 1/3. Większą połowę rozwałkowujemy i układamy na dnie formy. Układamy wystudzoną masę. Na masie ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy około 75 minut
Ciasta z tradycjamiDawno nie piekłam takich "normalnych" nie słodkich bułeczek,. W sobotni poranek po krótkiej przejażdżce rowerem, która okazała się bardzo, bardzo przyjemna postanowiłam coś upiec na
Dzieje kuchennej Wiewióryjajek, 300 ml mleka, 7 g suchych drożdży, skórka otarta z cytryny, 1,5 kg rabarbaru, szklanka cukru, kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej, Rabarbar obrać, pokroić na 1 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Po tym czasie(...)tworząc prostokąt. Na cieście rozłożyć rabarbar. Ciasto zwinąć w rulon, a następnie w ślimak i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przygotować kruszonkę. Miękkie masło wymieszać z cukrem i mąką. Kawałkami kruszonki posypać ciasto. Odstawić na kilkanaście minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60 minut
królestwo garówgotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę, 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki Zagnieść(...)gorącego piekarnika i piec 20 minut. * szklanka w tym przepisie, to 250 ml Moje uwagi : Z tych składników zrobiłam mały chlebek i 3 bułeczki ( można było upiec 12 bułek). Ale po upieczeniu stwierdzam, że bułki są lepsze. Chleb przy krojeniu bardzo się kruszył, może to może wina mąki. A bułeczki ciut za blade, bo nie posmarowane wodą :( Kiedy pieczemy
Proste PotrawySkładniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki kurkumy Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Dodatkowo: 800 g czereśni Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem pudrem i kurkumą przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić(...)piana. (Ja osobiście wszystkie składniki na bezę ubijam od razu). Czereśnie opłukać i delikatnie osuszyć bawełnianą ściereczką, Wydrylować. Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach 2/3 części ciasta, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie się skleiło. Na cieście wyłożyć wydrylowane czereśnie. Owoce
Ciastka - domowe słodkościsklepie. Kiedy sami robimy wypieki mamy pewność, co do składu pieczywa i że nie spotka nas przykra niespodzianka w postaci chemicznych polepszaczy. Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe bułki, idealne na śniadanie. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. SKŁADNIKI: 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 300 ml mleka, 500g Mąki Krupczatki Młynomag , 1 płaska łyżeczka soli(...)minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte kwiatuszki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję makiem. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Krupczatkę pszenną, którą otrzymałam do testowania od firmy Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki Młynomag zawsze się udają
Tradycyjna kuchnia KasiWy wiecie, że ja już tak mam, że kocham skandynawskie wypieki i uwielbiam blog Pistachio prawda??? Nie umiem zrezygnować z upieczenia bułeczek jeśli tylko
Dzieje kuchennej Wiewiórykogo: dla szukających przepisu, na którym można polegać dla lubiących tworzyć swoje własne smaki tortów dla mających ochotę na biszkopcik z owocami Składniki: 5 jajek szklanka mąki pszennej (im mniejszy typ tym lepiej np. 450, 400 a nawet 380) szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodawać cukier partiami cały czas ubijając (zawsze(...)powierzchni pęcherzyki to znak, że możemy ją delikatnie wylać do tortownicy. Tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia (ale tylko na spodzie) lub wystarczy wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu biszkopt możemy przekroić na 2 lub 3 krążki. Z tego przepisu otrzymamy ładny biszkopt na tortownicy
Mania WypiekaniaUpiekłam. Swój pierwszy w życiu chleb. Oj, jak pachniało, gdy wyjęłam go z pieca... Przepis z książki Chleby i bułki wydawnictwa Olesiejuk. Aż trudno uwierzyć, że sieciówkach można dostać tak wspaniałe książki. Moją dorwałam w Biedronce. Od razu wzbudziła moje zainteresowanie piękną szatą graficzną i solidną oprawą; a gdy zajrzałam do środka to już wiedziałam, że będzie moja. Pierwszą recepturą(...)wypieku :) Ów chlebek jest kolejną propozycją do 7-dniowego Wyzwania blogowego. Dzisiejszy temat to "Drożdżowelove", zatem mój chleb na drożdżach doskonale wpisuje się w temat. Składniki: 60 dag mąki pszennej 320 ml ciepłej wody 2 dag świeżych drożdży 2 i 1/2 łyżki oliwy 1 i 1/2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka soli Rozkruszone drożdże wymieszać z wodą, miodem oraz
My simple kitchenWychodzi na to, że niczym Święty Mikołaj albo jakaś "Gwiazdka z nieba" spełniam świąteczne życzenia :) Ten keks też jest takim życzeniem mojego męża na tegoroczne święta
Delicious TitbitsDziś coś dla miłośników kajmaku. Przepis na babkę znalazłam na blogu Słodka pasja. W oryginale babka była posypana prażonymi migdałami - ponieważ ich nie miałam uprażyłam kokos
Kuchnia domowa AniUwielbiam mleczne bułeczki. Niestety zawsze wzdrygam się na myśl o ich składzie, który sprawia, że termin przydatności do spożycia wynosi około roku. Domowe bułeczki mleczne chodziły
Z butelką mleczka w tle