bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:440/587)

Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 188

suszonych śliwek, 40 g suszonych daktyli, 40 g suszonej żurawiny, 1 jajko, 70 g cukru brązowego, 1 łyżeczka suszonej lub świeżo otartej skórki z pomarańczy, 130 g mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Śliwki kroimy na drobną kostkę, a daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu(...)zrumieniło. Ciasto wyciągamy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę na 5 min. (nie wyłączamy piekarnika) Przez te kilka minut ciasto powinno stwardnieć. Następnie ząbkowanym nożem do chleba, upieczoną bułkę kroimy ukośnie na kromki o grubości ok. 1 cm. Przekładamy je z powrotem na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez kolejne 10 min. Biscotti obracamy na druga str. i pieczemy

Moniki Smakołyki
Galette z rabarbarem i gruszką 219

specjalnie dla siebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem oraz gruszką... Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 4 krople aromatu waniliowego Dodatkowo(...)łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice.  Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie smarujemy nasze ciasto konfiturą z rabarbaru

NaKońcuJęzyka
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 420

jednym kawałku ma się ochotę na kolejny. I jeszcze jeden, drugi... Aż piernik znika w mgnieniu oka. PIERNIK Z WIŚNIAMI. /przepis autorski;/ piernik: 1,75  szklanki mąki pszennej  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao  3/4 szklanki cukru  ok. 250g miodu płynnego 3 jajka (żółtka i białka osobno)  125 g masła w temperaturze pokojowej(...)ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem, za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną masę przekładam do dużej formy keksowej 11 x 23 cm,  uprzednio wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-60 min w 180 stopniach,  do suchego patyczka.  Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmuję piernik,  studzę go w foremce

W kuchni Karmel-itki
Chleb pszenny na drożdżach 184

Wypiekanie pieczywa stało się niemal moją codziennością. Gdzieś sama myśl o bułkach, które jednak gdzieś ktoś mógł dotknąć napawa mnie lękiem. Zdaję sobie sprawę, że takim podejściem nie pomogę piekarniom w przetrwaniu trudnego czasu, ale nic na to nie poradzę. Jedyny chleb na jaki jeszcze mogłabym się skusić, to ten od razu pakowany i sprzedawany w woreczkach, taki wiecie(...)koszyczku. Śmiało jednak możecie do jego wypieku użyć dwóch form "keksówek". Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na 1 duży bochenek: 700g mąki pszennej + do podsypywania 15g świeżych drożdży 300ml letniej wody 150ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 30g roztopionego masła 4 łyżki dyni Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do wielkiej miski

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt przekładany z pomarańczową nutą 101

Ciasto lekkie i pachnące pomarańczą. Mięciutkie i mokre. Pyszności!   Co nam trzeba? 4 jajka pół kostki masła 150 g cukru 200g maki pszennej np. Młynomag 50g mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza śmietana 36% ml 2 łyżki cukru pudru łyżka czubata kakao pół opakowania galaretki pomarańczowej- około 25-30 g 50ml gorącej wody skórka pomarańczowa kandyzowana(...)połączenia masy . Szykujemy blaszkę: u mnie okrągła, sylikonowa, lekko ją tylko natłuszczam. Jeśli macie blaszaną, najlepiej wyścielić ją papierem do pieczenia, a jeśli brak, to natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub mąką Wylewamy naszą masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni około 35 minut. Gdy biszkopt się piecze szykujemy masę do przełożenia: Galaretkę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody. Przestudzamy

Latosiowydom
Babka trzy smaki 305

ciasto się piecze. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 70 minut Forma o wymiarach: 24 cm x 10 cm x 6 cm Składniki na babkę trzy smaki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka 250 g masła 5 jajek (L) 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżek oleju 1 łyżeczka octu 1 łyżka(...)ciasta. Masę podzielić na trzy części. Jedną wymieszać z kakao, drugą z makiem, a do trzeciej dodać łyżkę mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na spód wyłożyć najpierw białe ciasto, następnie masę z kakao, a na wierzch z makiem. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 - 60 minut

Kuchcik gotuje
Wielkanocna babka jogurtowa 149

tylko ;)) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 50 minut Składniki: Na babkę: 270g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 180g cukru  125g masła 125g margaryny 50g wiórków kokosowych 3 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn Skórka(...)cytryny oraz przesianą mąkę. Całość mieszamy ręcznie przy pomocy szpatułki. Pod sam koniec dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Po kwadransie zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy

Kolizje Smaków
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 196

często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli . Mają kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są to jedne z moich ulubionych bułek. Dziś właśnie na nie mam dla Was przepis. Gwarantuję , że po zrobieniu ich 1 raz już zawsze będziecie chwili do nich wracać! I przekonacie się, że domowe pieczywo wcale(...)użycia. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach. SKŁADNIKI: BIGA: * letnia woda – 1/3 szkl * mąka pszenna -2/3 szkl * świeże drożdże – 6 g * cukier – 1 szczypta CIASTO: * woda – 1 i 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 i 1/4 szkl * świeże drożdże

Ostra na Słodko
Jagodzianki z malinami 184

Jagodzianki z malinami powstały na skutek braku jagód. Byłam wczoraj w lesie i niestety…Jest tak sucho, że jagody są po prostu marne. Nie starczyłoby

codojedzenia
Wielkanocne Brioszki czyli Niedzielne Sniadanie odc.114 236

Kto by nie lubił drożdżowych bułeczek pachnących masłem, z rodzynkami, popijanych kakao albo dobra herbatą? Myślę, ze takie drożdżówki, ich zapach, to miłe wspomnienie. U mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kenelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe 172

Czy kryminały mogą być kulinarną inspiracją? Oczywiście! W powieściach Camilli Lackberg wszyscy bohaterowie bezwstydnie objadają się bułeczkami cynamonowymi. A mnie te kulinarne niuanse bardzo zapadają w

Smakowity Blog Kulinarny
Turecki chlebek Gozleme 199

Gozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk. Chlebki

UgotujmyTo.pl
Bułki z mąką gryczaną i siemieniem 174

Mąka gryczana kojarzy mi się przede wszystkim z blinami. Czasami udaje się na wsi namówić kolegę Johna żeby je usmażył a musicie wiedzieć, że robi najlepsze

Smaczna Pyza
Domowe dyniowe bułeczki 137

pieczywa własnego wypieku, które idealnie sprawdzi się do przygotowania śniadania. Świeża, ciepła bułeczka posmarowana warstwą prawdziwego, śmietankowego masła to zdecydowanie smak dzieciństwa, którego się nie zapomina. Składniki: 230g mąki pszennej 50g mąki kukurydzianej 1 jajko 22g świeżych drożdży 80g puree z dyni 100ml mleka 40g masła 20g cukru szczypta soli masło do wysmarowania formy 1 jajko rozkłócone do posmarowania Wykonanie(...)kawałków i uformować bułeczki. Następnie bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułeczki lekko spłaszczyć, naciąć boki ostrym nożem (po 7 nacięć na bułce) i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 3. Po tym czasie podrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem, na środku umieścić ogonek od listka laurowego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez

Szalona Kuchnia Eweliny