bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:440/587)

Tort kokosowo - kajmakowy 168

słodki mini torcik dołączył dziś do grona tortowych inspiracji. Połączenie smaku kokosu i kajmaku bardzo fajnie współgra z puszystym biszkoptem i chrupkimi dodatkami. Składniki: na biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia składniki na masę: 500 ml mleczka kokosowego 300 ml śmietanki kremówki 3 czubate(...)koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki.  Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu

Życie zaczyna się w kuchni
Muffiny lekko piernikowe 125

muffiny. Jest ogromnie prosty. Dla uproszczenia wszystko można wymieszać mikserem lub innym pomocnikiem kuchennym. Trochę go na potrzeby muffinek zmieniłam. Zatem do odpowiedniej wielkości naczynia wrzucamy: - 2 szklanki mąki pszennej przesianej - 1 niepełną szklankę cukru - 1 szklankę oleju - 0,5 szklanki zimnego mleka - 0,5 szklanki dowolnego dżemu/powideł/miękkiej marmolady - 4 małe jajka lub 3 duże(...)foremek. Z tej porcji wychodzi 18 sztuk. Oczywiście, jeśli nie ma w domu silikonowych foremek, można ciasto upiec w papierowych lub tradycyjnie, smarując foremki tłuszczem i wysypując drobną bułką tartą. Ciasta będzie w foremkach tak do połowy lub mniej, tak ma być, mocno urosną  w piekarniku. Trzeba je teraz włożyć do rozgrzanego do 180 st. piekarnika mniej więcej

I tu będę miała takie te
Prosta pomarańczowa babka 152

też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli 1 1/3 szklanki cukru 225 g masła 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji pomarańczowej sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy skórka otarta(...)pieczenia. Dodajemy połowę mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki z koperkiem i marchewką 181

A było to tak...upiekłam bułeczki, odłożyłam kilka do zdjęć, a resztę oddałam rodzince do zjedzenia i przykazałam żeby się ,,nie tykać,, tych do obfocenia. Poszłam

Apetyczna babeczka
Babka piaskowa 90

Wielkanoc . Składniki : 190 g skrobi ziemniaczanej 170 g mąki pszennej 190 g cukru drobnego 4 duże jajka 230 g oleju roślinnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna Składniki na lukier : 120 g cukru pudru 18 g soku z cytryny lub wody Opis przygotowania: Do mniejszej miski dodajemy mąkę pszenną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz skrobię ziemniaczaną. Wszystkie składniki(...)Następnie ścieramy z niej skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Skórkę oraz sok dodajemy do masy i mieszamy. Formę do babki smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie gotową masę przelewamy do przygotowanej formy. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy przez około 55 minut. Po około 45 minutach sprawdzamy czy ciasto

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
TORT POMARAŃCZOWO - CZEKOLADOWY 90

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru   3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru pomarańczowego 0,5 litra mleka(...)posiekanej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Biszkopt -   na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao

Ciastka - domowe słodkości
Knedle z wołowiną w sosie z czerwonego wina i żurawiny 146

łyżeczki czarnego pieprzu i soli. Całość wymieszaj. Składniki FARSZ z wołowiny 500 g surowej wołowiny np. na gulasz 2 małe cebule 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka bułki tartej 1 jajko pieprz i sól Wykonanie KNEDLE Obierz i ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedź wodę a ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach(...)potem roluj kulkę w obu dłoniach. Wrzucaj do osolonego wrzątku na około 15-20 minut. Składniki KNEDLE 500 g ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków 1 jajko 250 g mąki pszennej + ok. 50 g do posypania stolnicy 2 szczypty soli Wykonanie SOS Obierz i pokrój dość drobno cebulę. Do niedużej patelni wlej łyżkę oleju, rozgrzej go i wrzuć cebulę. Smaż

Eat me! Fit me!
Babka majonezowa z czekoladową polewą - Thermomaster 2 108

Składniki: (szklanka 250 ml) Jajka 4 Cukier 3/4 szklanki ok 160 g Mąka pszenna Tortowa 1/2 szklanki ok. 85 g Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki ok 95 g Majonez 2/3 szklanki (4 pełne łyżki) ok 140 g Proszek do pieczenia łyżeczka z lekką górką Cukier waniliowy łyżeczka Starta skórka z cytryny łyżka Sól szczypta Polewa: Czekolada mleczna 80 g Olej(...)tylko do połączenia składników. Do zmiksowanej masy przesiać mąki oraz proszek do pieczenia. Składniki zmiksować tylko do połączenia składników. Blaszkę do babki lub keksówkę wysmarować masłem a następnie obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do blaszki. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. po około 15 minutach po wyjęciu z piekarnika wyjąć z blaszki i poczekać

Kulinarne przygody
placek szwedzki 140

składniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 150 g masła, w temperaturze pokojowej 180 g serka homogenizowanego 125 ml śmietany 18% 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g żurawiny suszonej HELIO 50 g orzechów włoskich, posiekanych składniki powinny mieć temperaturę pokojową wykonanie: Żurawinę oraz orzechy mieszamy(...)naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki/keksówki (ok. 35cm długości), natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w 170-180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40-50 min. wpis zawiera lokowanie produktu

Domowy Smak Jedzenia
Keks czekoladowo-bananowy 134

pokojowej Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml Ciasto bez użycia miksera, wystarczy kuchenna rózga lub końcówka od miksera Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Doroty SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 1 jajko + 1 żółtko 3/4 szklanki cukru 3 średnie dojrzałe banany 1 szklanka bakalii (u mnie posiekane orzechy laskowe, rodzynki, daktyle, płatki migdałów) 1 łyżeczka sody(...)masło, cukier i zapach waniliowy. Dodaję suche składniki, mieszam tylko do połączenia. Wrzucam mus z bananów i bakalie, mieszam do połączenia łyżką. Keksówkę smaruję masłem, posypuję mąką lub tartą bułką. Przekładam ciasto do keksówki, wstawiam do piekarnika. Piekę keks łącznie 60 minut, najpierw 45 minut bez przykrycia, kolejne 15-20 minut przykrywam ciasto folią aluminiową, by za bardzo się

Zasmakuj Kuchni
Kluski z kaszy jaglanej, sera i ziemniaków z masłem rozmarynowym 91

zwięzłe, miało konsystencję ciasta na kopytka. Jeśli decydujecie się na wariant na słodko, dodajcie do ciasta odrobinę cukru waniliowego. Możecie polać je potem śmietaną, sosem owocowym czy też zrumienioną bułką tartą. A u mnie kluski polane zostały masłem wymieszanym z oliwą i podgrzewanym z rozmarynem – kilka jego gałązek przywiozłam ostatnio z działki i lekko mi się podsuszył. Do tego(...)u0142ustego\r","ok. 150 g ugotowanych ziemniak\u00f3w\r","1 spore jajko\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","ok 250-300 g m\u0105ki pszennej\r","\r"," Mas\u0142o z rozmarynem\r","2-3 ga\u0142\u0105zki \u015bwie\u017cego rozmarynu\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","2 \u0142y\u017cki oliwy\r","\u015bwie\u017co zmielony

Mieszam w Garnku
Zapach wiosny w powietrzu i jej smak na talerzu 137

szklanki) 12g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki) 270g cukru (1 i 1/5 szklanki) 5 jajek 220 ml gazowanej wody (220g) 138 g oleju (niecałe ¾ szklanki) 30g mąki pszennej (3 płaskie łyżki) 23g kakao (3 łyżki) Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, do momentu(...)pomocy łyżki, aż składniki ładnie się połączą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni. Formę na babkę (musi być ona dosyć duża, gdyż ciasta jest sporo), natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dnie formy rozprowadzamy 2 łyżki masy jasnej, na jasnej masie umieszczamy 2 łyżki masy ciemnej, powtarzamy czynności do momentu, aż obie masy nam się skończą. Babkę pieczemy

KulinarneImpresje.pl
Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta 144

wyjęłam mrożone owoce i oprócz ugotowania pięknego pod względem koloru kompotu, upiekłam z nimi ciasto drożdżowe. Dodałam delikatnej ricotty i drożdżówka zniknęła w jedno popołudnie! Składniki 250 g mąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii wierzch garść czerwonych porzeczek, malin, jeżyn kilka łyżeczek sera(...)miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta wykładamy ricottę oraz mrożone owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego

Raj dla Podniebienia
Torcik czekoladowo – orzechowy i taka zwykła historia o Nim i o Niej 115

się powtórzyć, przeżyć ponownie. Bo gdyby można było, chciałabym, aby Moja Babcia i Mój Dziadek mogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody(...)pianę i po łyżce dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy do całkowitego wchłonięcia piany przez masę. Tortownicę (użyłam małej – 18cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy boki masłem. Podsypujemy bułka tartą. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180C przez ok. 45-50 min do „suchego patyczka”. Przestudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy blat smarujemy ulubioną

Raj dla Podniebienia