bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:438/587)

Knedle z czarnymi porzeczkami 167

głupia namachałam się z młodymi, ale wyszły, może nie najpiękniejsze a smaczne! Składniki (w przypadku użycia młodych ziemniaków;-): 700 g umytych, obranych i ugotowanych ziemniaków 700 g mąki pszennej jeden banan szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej garść cukru (dosłownie tyle dałam) około pół kilograma porzeczek podsmażonych 5 minut z cukrem i odsączonych ps. używając starych ziemniaków dodać 350 g mąki(...)farszu porzeczkowego. Pozlepiać brzegi i uformować kulkę. Tak przygotowane knedle wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i gotować 3-5 minut po wypłynięciu. Ugotowane podsmażyć na maśle roślinnym, posypać bułką tartą, cukrem i cynamonem. Smacznego

greenscarf
Schabowe troszkę inaczej, czyli gotowanie z przeszkodami 136

innego, równie smacznego dzięki trafionym przyprawom i płatkom kukurydzianym :) Składniki: 2 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz ostra papryka w proszku przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią mąka pszenna do oprószenia 2 białka – można wziąć całe jajko płatki kukurydziane olej do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukałam, osuszyłam, cienko rozbiłam tłuczkiem. Z obu stron oprószyłam solą, pieprzem i ostrą papryką(...)temacie pewne podejrzenia), więc zamiast roladek postanowiłam przyrządzić kotlety. Wyjęłam mięsko z pojemnika, na patelni rozgrzałam olej, białka roztrzepałam tak, aby powstała piana, sięgnęłam po pojemnik z bułką tartą, a tu… pusto. Z furią przegrzebałam szafkę w poszukiwaniu czegoś na zastępstwo i wyciągnęłam płatki kukurydziane (których też nie było zbyt wiele). Ponieważ olej był rozgrzany i uznałam, że szkoda czasu

Kuchenne zapiski Edyty
Cytrynowa babka z makiem 228

czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u   Małej Cukierenki , którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole.  Składniki 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła/margaryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/3 oleju 3 łyżki maku(...)pieczenia i wszystko razem wymieszać.  Do drugiej miski przełożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać z makiem. Formę do babki  (średnica 21 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Obie masy nakładać do formy na zmianę.  Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec babkę ok 60 minut.  Lukier - białko z jajka ucierać z cukrem pudrem i sokiem

pink envelope
Buleczki z marchwi 138

mleka ciepłego Wymieszać składniki i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15-20 minut. Ciasto 1 szklanka puree z marchwi- przepis tutaj pół szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanka mąki orkiszowej 3 łyżki cukru 1-2 jajka pół łyżeczki soli 70 g rozpuszczonego masła Marchęwkę ugotowaną zmiksować . Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiane mąki, dodać ,wszystkie składniki(...)papierem do pieczenia. Ponacinać na 8 części ,środek pozostawić nie przecięty .Pozostawić do wyrośnięcia do czasu aż wyraźnie urosną,okolo 20 minut Pomysł na bułeczki z tego zdjęcia Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut

w mojej kuchni
Drożdżówka z kruszonką 426

zawsze, gdy najdzie ochota na coś drożdżowego. 10 dag świeżych drożdży 22 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 20 dag masła 4 jajka 64 dag mąki pszennej szczypta soli Mleko podgrzać (ma być letnie), masło stopić, jajka roztrzepać. Przygotować średniej wielkości miskę i wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności równomiernie wkładać jeden po drugim. Bez soli(...)palcach na małe kawałeczki. Porcja pozwala upiec 2 małe drożdżówki ( 12 x 25 i 10 x 28) lub 1 dużą (23 x 33). Foremki wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć bułką tartą. Ciasto wykładamy w foremki do połowy ich wysokości ( w czasie pieczenia powinno podwoić swoją objętość), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Kuchcik gotuje
EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE 338

Moja Córeczka Nadia miała wczoraj imieniny. Z tej okazji przygotowałam dla Niej obłędnie czekoladowy tort, który ozdobiłam kuleczkami Lila Stars Rispee. Zamiast nich można użyć draży

Słodko-Słony Świat Ilony
Drożdżówki z rabarbarem 93

Drożdżówki z rabarbarem są bardzo dobrą propozycją na majówkę, można je spakować do koszyka lub torby i zabrać ze sobą na jednodniowy wypad na łono przyrody

niecodziennikpary
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE Z SIEMIENIEM LNIANYM 141

Chlebek pieczony w domu jest smaczny i pachnący, w dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dzisiaj upiekłam chleb z domieszką mąki żytniej oraz dodatkiem ziaren

Kulinarne Fantazje Marioli
Dyniowa chałka domowa 155

Kocham dynię i z wielką chęcią sprawdzam przepisy z jej wykorzystaniem! Zawsze cieszę się jak znajdę jakiś smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj

UgotujmyTo.pl
Rogale maślane..wypiekanie na śniadanie 256

Kolejne wypiekanie na śniadanie w gronie wspaniałych blogerów........ tym razem tematem wypiekania były rogaliki maślane...Tradycyjne poznańskie rogale maślane, powinny być długie i świecące.. u

Moje domowe kucharzenie
Babka serowa (twarogowa) 125

Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis z bloga Smaczna Pyza . Składniki: 250 g sera białego (półtłustego) 3 średnie jajka 150 g miękkiego masła 200 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej skórka otarta z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny   Wykonanie: Twaróg powinien być dość(...)dodawać partiami wcześniej przesianą mąkę. Miksować do czasu połączenia wszystkich składników. Na koniec wlać sok z cytryny i esencję waniliową. Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wyrównać górę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st.C i piec 60 minut (lub do suchego patyczka). Babkę wyjąć z formy i przełożyć

Pasja Smaku
NADZIEWANY MIGDAŁOWIEC 113

waniliowego (40 g) 400 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki kaszy manny Ciasto: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g migdałów 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Nadzienie -   200 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Następnie resztę mleka (200 ml) zagotować z kaszą manną i 2 łyżkami cukru. Do wrzącego(...)Ciasto wychodzi troszkę gęste.  Przełożenie: 1/3 ciasta przełożyć do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie nałożyć nadzienie i przykryć pozostałym ciastem. Wyrównać wierzch.  Piec około 45 - 55 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C, do "suchego patyczka".  Wystudzone ciasto oprószyć cukrem

Ciastka - domowe słodkości
Babka tulipan 189

utworzy serce kwiatu. Babka tulipan: 6 dużych jajek 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1 szklanka drobnego cukru (200 g) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kisielu o smaku cytrynowym (bez cukru) 3 łyżki kisielu o smaku wiśniowym (bez cukru) 3 łyżki niebieskiego maku (nie mielonego(...)termoobiegiem). Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia (można też piec w małej formie na babkę z kominem – wtedy trzeba wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy połowę białek do masy, bardzo delikatnie mieszamy, a gdy się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery

Poezja smaku
Ciasto bananowe w nowej odsłonie 177

zdrowszej wersji słodyczy? Najpierw zastanówmy się co zrobić by ciasto było zdrowsze!     Po 1. Eliminujemy disacharydy czyli klasyczny cukier. Słodzimy bananami... 😆     Po 2. Zastępujemy mąkę pszenną mąką jaglaną...😄 EFEKT zawsze jest identyczny: standardowa porcja -ZAPYCHA! I to jest dobra wiadomość, i to podwójnie dobra... 😃 Dlaczego? Bo wystarczy zjeść POŁOWĘ i dodatkowo to co zjesz jest ZDROWSZE(...)wolnych obrotach dokładnie miksujemy. Mąke mieszamy z sodą i solą i dodajemy do masy bananowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej, wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach C. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest wilgotny to pieczemy jeszcze kolejne 10 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od użytych bananów). Po upieczeniu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zawijane drożdżówki z borówkami. 145

wypieku użyłam mąki zakupionej w pobliskim młynie i muszę przyznać, że różnica jest ogromna. Właśnie zyskali kolejnego stałego klienta :) Składniki: Ciasto: 125 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 jajko 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 50 g cukru 70 g masła (roztopionego) szczypta soli dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek) Nadzienie: 200 g borówek(...)wymieszać. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście. Całość zwinąć w rulon.  Pociąć na kawałki o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy bułkami odstępy. Posmarować roztrzepanym jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż się zrumienią. Wierzch upieczonych drożdżówek można polukrować lub posypać cukrem pudrem

zadanie-gotowanie