bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:445/587)

Tarta ze szparagami 119

ciasta krucho - drożdżowego, może być ze szparagami białymi, zielonymi lub jednymi i drugimi. Tarty przygotowałam z ciasta krucho drożdżowego, ale można użyć ciasto kruche . ciasto: 250 g mąki pszennej*, 10 g drożdży, 100 g masła, 2 żółtka, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka gestej 18% śmietany, 1 łyżka mleka, nadzienie: 500 g szparagów**, beszamel: 40 g masła, 40 g mąki(...)pół godziny, aby podrosło. Po tym czasie ciasto po raz kolejny rozwałkować, wykrawać o średnicy większej niż średnicy formy do mini tarty. Wykładać ciastem formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułka tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając

królestwo garów
Szarlotka a'la American Paie 197

kratka na górze. Ciasto na każdą porę dnia i roku. Polecam! Składniki: (na formę o średnicy 22-23 cm) Ciasto półkruche: 120 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 3 żółtka (białka pozostawić do bezy) 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 100 g cukru pudru   1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 4 duże(...)schłodzić w lodówce przez 30 minut. 2/3 schłodzonego ciasta półkruchego wyłożyć na spód formy o średnicy 22-23 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i posypać bułką tartą (lub wyłożyć dno papierem do pieczenia). Ponakłuwać ciasto widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie wyjąć

Nastoletnie Wypiekanie
Domowe ptasie mleczko 395

Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia Ptasie mleczko: 500 ml śmietany 30% (schłodzona) 1 galaretka pomarańczowa Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady z 60% zawartością kakao 50 g masła(...)kakao, dodać do ciasta i zmiksować tak, aby tylko połączyły się składniki. Formę 33 cm x 23 cm x 7 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowe ciasto wyłożyć masę

Kuchcik gotuje
Keks z jeżynami i kruszonką 163

ciasto - keks z jeżynami i piernikową kruszonką. Idealne jako dodatek do filiżanki herbaty, ale także jako słodka przekąska do szkoły czy pracy.  keksówka 11x23cm Składniki:  300g mąki pszennej,  150g cukru,  180g masła lub margaryny,  2 jajka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżeczki cukru waniliowego,  łyżeczka przyprawy do piernika,  3 łyżki rumu(...)proszek do pieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki o wym. 11x23cm. Równomiernie rozsmarować. Na wierzchu rozsypać jeżyny i delikatnie wcisnąć je w ciasto (mrożone lekko rozmrozić). Posypać odłożoną kruszonką. Piec około 50-60 minut

Z miłości do słodkości
idealna w swej prostocie-szarlotka sypana 174

sypkich składników, całość pięknie się upiecze i mamy fajne i pyszne ciasto. Ale dość opisów, przejdźmy do konkretów Zaczynamy: SKŁADNIKI:   *Przepis na małą blaszkę 25x25cm -2 szklanki mąki pszennej tortowej -2 szklanki kaszy manny -3/4 szklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka cynamonu -3 płaskie łyżki cukru brązowego -1 łyżka cukru waniliowego -1/3 kostki masła(...)brązowego, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie 2 szklanki mąki, 2 szklanki kaszy manny, proszek do pieczenia, cukier mieszamy w misce.  Blaszkę 25x25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Następnie na dno blaszki wysypujemy 1/3 sypkich składników. Wyrównujemy. Na to wykładamy połowę jabłek i lekko  posypujemy brązowym cukrem (pół łyżki) następnie na jabłka wysypujemy kolejną część suchych

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Razowa szarlotka z żurawiną 122

orzechów włoskich, z dodatkiem suszonej żurawiny. Wyszło naprawdę bardzo smacznie:) foremka 23x33 cm Ciasto:    1 i 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich,  2 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżeczki cynamonu,  szczypta gałki muszkatołowej,  3 żółtka,  3/4 szklanki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego,  230g masła(...)stopić z brązowym cukrem i cynamonem. Dodać pokrojone jabłka oraz suszoną żurawinę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wytworzonego soku i dodać do jabłek. Przestudzić. Dodatkowo:   2 łyżki bułki tartej,  3 białka,  100g cukru. Połowę ciasta pokruszyć na dno blaszki o wym. 23x33cm i ugnieść palcami. Posypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć jabłka. Białka ubić na sztywno

Z miłości do słodkości
Tarta gruszkowa w sosie śmietanowym z płatkami migdałowymi 149

wieczór i tartę gruszkową, którą pachnie w całym domu i rozgrzewa Wasze podniebienie...poezja! :) Składniki: (forma na tartę o średnicy 28 cm) Ciasto kruche: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 czubate łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym) szczypta(...)arkuszami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleiło). Nawinąć na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 28 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Tak przygotowane ciasto piec w 200 st.C przez 10-15 minut do zarumienienia (polecam piec

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki serowo cebulowe. 173

Składniki: 6g drożdży, 8g cukru, 150ml lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, 140g sera żółtego - najlepiej plasterki, wyjąć wcześniej z lodówki by nie był zimny, 2 średnie cebule, tłuszcz do podsmażenia cebuli. Przygotowanie:   Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć ją na boki(...)paski, można pokroić również w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z serem i cebulą - ciasto zrobi się mokre.     Ciasto podzielić na 7 części i uformować bułki. Bułki położyć już na blaszce na papierze do pieczenia lub na silikonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min. do wyrośnięcia.   Nagrzać piekarnik do 190stopni, piec 20-25min. Pilnować

W kuchni u Moniki
Piernik 178

wystarczająco dużo silnej woli, żeby przetrwał dłużej. Ja i moi bliscy nie należymy do tej grupy i pieczone słodkości znikają szybko, zdecydowanie za szybko ;) Piernik Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej* - 3/4 szklanki miodu - 1 szklanka mleka - 50 g masła - 2 jajka - 5 łyżek cukru  - 2 łyżki kakao - 2 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)białek i dokładnie wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj oprószone w mące rodzynki i większość orzechów. Część zostaw do posypania nimi polewy. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, chociaż ja tego nie preferuję i wykładam formę papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przygotuj polewę i posyp np. orzechami laskowymi i sezamem

Corner With Recipes
Chleb maślankowy 150

Zawsze wzbraniałam się od pieczenia chleba jedynie na drożdżach. Bułki czas od czasu owszem, ale chleb? Takie rozwiązanie nie wchodziło w rachubę.  Zdarzył się jednak w moim domu pewnego dnia kryzys chlebowy. Wieczorem okazało się, że chlebak świeci pustkami, zakwas w lodówce, a na śniadanie trzeba coś przygotować... Chcąc nie chcąc ratowały mnie jedynie drożdże. W mojej przepastnej księdze(...)pozostała równie chrupiąca co pierwszego dnia. Chleb maślankowy   (wg przepisu Hamelmana)   Zaczyn: 150g wody 230g mąki 4g drożdży 10g soli Gotowe ciasto: 600g mąki 80g otrębów pszennych 30g wody 520g maślanki 10g soli 4g drożdży zaczyn Składniki na zaczyn mieszamy dokładnie ze sobą i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce (na całą noc). Rano wszystkie składniki łączymy

Zapiski Młodej Żony
Najprostszy z najprostszych czyli najlepszy z najlepszych 122

skusiła mnie mega prostym w przygotowaniu chlebem pszenno- żytnim. Niebo w gębie... tylko nie wiem czy to przez ten genialny przepis czy ja taka zdolniacha jestem ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej paczuszka świeżych drożdży 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli płatki owsiane do posypania Jak zawsze na początku jest(...)posypałam płatkami owsianymi. Wstawiłam do piekarnika na 15 min., po czym temp. zmniejszyłam do 150st. i piekłam do pełnej godziny.  Gotowy chleb wystudziłam.  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Chleb domowy Bułki z przedziałkiem (wrocławskie dupki

bastalena
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 353

Paszteciki z pieczarkami są zawsze u mnie na święta. Podaję je z czerwonym barszczem. Można je przygotować wcześniej zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu. Najlepiej rozmrażać w

O kuchni z uczuciem
Zawijasy orkiszowe z czosnkiem niedźwiedzim 165

Intensywnie czosnkowe , maślane, chrupi ą ce - nie sposób im si ę oprzeć!   Tym razem w Wypiekaniu na śniadanie padła propozycja upieczenia Zawijasów czosnkowych . Orygina lny

Grunt to przepis!
babka ziemniaczana z kiełbasą 93

Głosów: 5   Average: 5/5] składniki: 1200 g ziemniaków 300 g kiełbasy 3 jajka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz wykonanie: Kiełbasę kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i podsmażam na maśle. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kiełbasy(...)startą cebulę, majeranek i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy np. widelca. Następnie dodajemy wystudzoną kiełbasę i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wąską foremkę/ keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy równomiernie masę. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 90 min. Babę podajemy np. ze śmietaną lub sosem np. grzybowym. Możemy ją również podać na następny dzień

Domowy Smak Jedzenia
KROKIETY RUSKIE CZYLI Z FARSZEM DO RUSKICH PIEROGÓW 270

efekt i smak zachwyci każdego. U mnie takie krokiety znikają błyskawicznie :) Składniki na naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię(...)wystudzić. Ser rozgnieść widelcem, połączyć z ziemniakami i podsmażoną wcześniej, drobno pokrojoną cebulką. Dodać sól do smaku (pamiętając, że wcześniej gotowane ziemniaki były solone). Wszystko razem wymieszać. Dodatkowo: * jajko * bułka tarta * olej do smażenia Na środku każdego naleśnika ułożyć farsz. Brzegi zagiąć i zwinąć naleśnika z farszem w rulonik. W misce rozklepać jajko, w drugiej misce wysypać bułkę tartą. Krokiety

Zrób to smacznie
Ciasto czekoladowe 85

ścianą dziecko śpi Szybkie ciasto czekoladowe przygotowałam z domową polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Można posypać tartymi orzechami lub innymi bakaliami. POLECAM ciasto czekoladowe! SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g cukru trzcinowego 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu pomarańczowego(...)nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Dwie keksówki też się nadadzą. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 55 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy, parzymy kawę

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowy tort z lodami 154

zakończenie wakacji poszalejcie. A jak zaszaleć w sposób prosty i przyjemny ? Moja rada - zróbcie tort z lodami . Przygotowanie tortu z lodami to tzw. "pestka" lub "bułka z masłem". Wystarczy niewiele pracy, niewiele czasu, a efekt końcowy zachwyca i sprawia mega przyjemność. Zarówno przyjemność jedzenia, jak i przyjemność dla oka. Zaskoczcie znajomych, rodzinę, przyjaciół. Pożegnajcie wakacje wspólnie, w sposób wyjątkowy(...)smaków, tort przełóżcie lodami czekoladowymi. PRZEPIS NA CZEKOLADOWY TORT Z LODAMI Składniki: Czekoladowy biszkopt: 6 jajek 100 g czekolady deserowej 70 g masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Dodatkowo: 1,5 litra lodów waniliowych lub śmietankowych sos czekoladowy 3 batony Snickers Przygotowanie tortu z lodami 1. Czekoladę połamać, masło pokroić

kolorowotorcikowo
Jagodzianki (zdrowa wersja) 168

miejsce ciasto nam urośnie. Jeżeli boicie się zaryzykować, dodajcie częściowo cukier, tj. 1 łyżka cukru i resztę ksylitolu. Składniki na ok. 10-12 sztuk: Ciasto: 500g mąki orkiszowej (lub pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej, ja piekłam na orkiszowej) paczka suszonych drożdży lub 20g świeżych 200g jogurtu naturalnego 1 jajko pół szklanki letniego mleka 3 łyżki ksylitolu lub więcej jeżeli wolicie słodsze(...)ksylitol, wymieszać. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, wlać do mąki, dodać jogurt, jajko i roztopione masło. Dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułki, do środka wkładać jagody (wziąć do ręki trochę ciasta, uformować placek, na środek nałożyć jagody, zlepić). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 20 minut w 180 stopniach góra-dół

Fabryka pomysłów
Ciasto z sercem 169

swoje zmiany. Polecam!         Ciasto z sercem Składniki na keksówkę 8 x 22cm (wielkość dna, wysokość 7cm):   Na ciasto czerwone:  1 szklanka mąki pszennej 125g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru z prawdziwą wanilią pół szklanki cukru barwnik spożywczy czerwony w żelu   Na ciasto jasne: 150g masła(...)każdym dodaniu do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Wlewamy barwnik i miksujemy ponownie. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce

Smak mojej kuchni
Scones- proste, puszyste bułeczki (na maślance) z rodzynkami 150

zapach świeżego pieczywa. Dodatek domowej konfitury lub świeżego masła i gotowe. Czego więcej chcieć... Składniki: ( na 5 dużych bułeczek o śr. 8 cm lub kilkanaście mniejszych) 225 g mąki pszennej 25 g masła 25 g cukru pudru 150 ml maślanki szczypta soli  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu  garść rodzynek Wykonanie:  (Ważne by piekarnik rozgrzać(...)zagniatając na gładkie ciasto.  4. Całość zagniatamy do momenty uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto rozwałkujemy na ciasto o grubości 1 cm. Od razu wycinamy ostrą foremką bułeczki. Przygotowane bułki od razu wykładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 st C na 13-15 minut większe bułki a mniejsze na 8-10 minut.  5. Studzimy 15 minut na kratce posypujemy cukrem pudrem

vaniliowoczekoladowa
buleczki drozdzowe 156

pasta z awokado ,a druga z rybką...pycha   długo zachowuja świeżość Składniki 25 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 500 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1 żółtko 40 g masła ponadto 1 białko 2 łyżki mleka mak Wykonanie Do letniego mleka dodac cukier i drożdże . Mieszamy wszystko do czasu, aż wszystko się rozpuści..Odstawiamy(...)tniemy w pasy podobnej szerokości. Ciasto smarujemy białkiem rozkłóconym z mlekiem, a następnie posypujemy makiem. Zaplatamy paski według uznanie-u mnie wkoło. Na blaszce wyłożonej papierem układamy bułki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 ° C / 25 minut

w mojej kuchni
tradycyjny sernik krakowski 154

masie serowej :) Sernik smakował szczególnie dla mojej Mamy, która ma bardzo wymagające podniebie, jeśli o serniki chodzi! :) SERNIK KRAKOWSKI przepis autorski - na podstawie internetu // blacha 20x25cm ~250g mąki pszennej ~125g masła ~2 żółtka ~80g cukru (najlepiej pudru lub drobnego do wypieków) ~2-3 łyżki gęstej śmietany/jogurtu naturalnego jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić Mąkę przesiewamy na stolnicę (jeśli(...)Mniejszą część wkładamy z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na wymiary blachy i przenosimy do niej ciasto (wcześniej wykładamy blachę papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą). Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C, pieczemy ok. 20-25 minut, do zezłocenia. W tym czasie przygotowujemy masę serową. składniki w temperaturze pokojowej

chili & sugar
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 169

nieco więcej białek, witamin i składników mineralnych. Mąka z orkiszu nadaje się idealnie do wypieku, a upieczony z niej chleb jest smaczny i nie kruszy się.Mąka pszenna, od tysięcy lat stanowiła podstawowy produkt żywnościowy na terenach zachodniej Europy. Jest podstawowym składnikiem wszystkich wypieków oraz dań mącznych. Bogata w gluten, ale niestety niektóre wartościowe składniki, takie(...)wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów.Mąka Luksusowa typ - 550, do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek.Mąka typ - 650, do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.Mąka typ - 1850, mąka graham do wypieku pieczywa.Mąka typ - 2000, mąka razowa

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania