bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:452/587)

Jagodzianki z malinami 151

Jagodzianki z malinami powstały na skutek braku jagód. Byłam wczoraj w lesie i niestety…Jest tak sucho, że jagody są po prostu marne. Nie starczyłoby

codojedzenia
Wielkanocne Brioszki czyli Niedzielne Sniadanie odc.114 210

Kto by nie lubił drożdżowych bułeczek pachnących masłem, z rodzynkami, popijanych kakao albo dobra herbatą? Myślę, ze takie drożdżówki, ich zapach, to miłe wspomnienie. U mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kenelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe 145

Czy kryminały mogą być kulinarną inspiracją? Oczywiście! W powieściach Camilli Lackberg wszyscy bohaterowie bezwstydnie objadają się bułeczkami cynamonowymi. A mnie te kulinarne niuanse bardzo zapadają w

Smakowity Blog Kulinarny
Turecki chlebek Gozleme 184

Gozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk. Chlebki

UgotujmyTo.pl
Bułki z mąką gryczaną i siemieniem 158

Mąka gryczana kojarzy mi się przede wszystkim z blinami. Czasami udaje się na wsi namówić kolegę Johna żeby je usmażył a musicie wiedzieć, że robi najlepsze

Smaczna Pyza
Domowe dyniowe bułeczki 112

pieczywa własnego wypieku, które idealnie sprawdzi się do przygotowania śniadania. Świeża, ciepła bułeczka posmarowana warstwą prawdziwego, śmietankowego masła to zdecydowanie smak dzieciństwa, którego się nie zapomina. Składniki: 230g mąki pszennej 50g mąki kukurydzianej 1 jajko 22g świeżych drożdży 80g puree z dyni 100ml mleka 40g masła 20g cukru szczypta soli masło do wysmarowania formy 1 jajko rozkłócone do posmarowania Wykonanie(...)kawałków i uformować bułeczki. Następnie bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułeczki lekko spłaszczyć, naciąć boki ostrym nożem (po 7 nacięć na bułce) i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 3. Po tym czasie podrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem, na środku umieścić ogonek od listka laurowego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto marchewkowo-dyniowe 121

Czas przygotowania: 25 minut Czas przyrządzania: 40 minut Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Ciasto marchewkowo-dyniowe By Piotr 8 listopada 2018 Składniki: mąka pszenna - ok. 260g cukier - ok. 350g (brązowy lub biały) cukier z wanilią - 2 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki cynamon - 1-2 płaskie łyżeczki jajka - 4 sztuki olej - ok 290ml marchew - 3-4 sztuki dynia - 200g(...)pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Do muffinowej masy dodajemy wyciśnięty sok i pozostałą pulpę. Dorzucamy orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 35-45 minut. W międzyczasie śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Gotową wykładamy na całkowicie wystudzone

Pogotujmy.pl
Cukierkowa babka majonezowa na Dzień Kobiet 265

raczej się on nie nadaje... Składniki na silikonową formę z kominem, o średnicy i głębokości ok LxH 24x10 cm: CIASTO 4 jaja - duże! szczypta soli 250g cukru 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki majonezu - czubate 1 aromat - najlepiej śmietankowy szczypta różowego barwnika spożywczego w proszku - na koniec wykałaczki LUKIER MLECZNY 2/3 szkl(...)oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki. Przelać ciasto do formy silikonowej, pomagając sobie łyżką - silikon nie wymaga smarowania tłuszczem i obsypywania mąką czy bułką tartą. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy

Grunt to przepis!
BABKA KAWOWA 147

Osoby lubiące kawowe ciasta będą zachwyceni. Polecam tą babeczkę jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna:)  SKŁADNIKI : 8 dag margaryny 1 szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek kawy zbożowej Inki 2 g kawy rozpuszczalnej nescafe (1 porcjówka kawy) po 1 łyżce kawy mielonej i kakao 1 płaska łyżeczki proszku i sody 0,5 opakowania cukru(...)szklanką kawy (może być lekko ciepła), ucieramy tylko do połączenia składników.  Białka delikatnie mieszamy z ciastem i w lewamy do formy na babkę nasmarowaną masłem i otrzepaną bułką tartą lub mąką, moja jest o średnicy 23 cm. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni C ustawienie góra-dół do suchego patyczka. Jak trochę przestygnie ostrożnie wyciągamy. Ozdabiamy: lukrem

Pani na deser
Deser z musem czekoladowym i wiśniami 158

tortownica o średn.  24 cm i 26 cm)     Składniki na ciasto: 100 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka rumu 160 g przesianej mąki (pszennej tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 g kakao                  Składniki   na mus: 5 jajek 4 łyżki cukru waniliowego(...)sztywną pianę i łyżką wmieszałam ją do masy.   Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Spód tortownicy (średn. 24 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Ciasto przełożyłam do tortownicy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu wyjęłam z tortownicy i przełożyłam na kratkę

Kuchnia u Krysi
Jesienna szarlotka wg Aleex 166

kawałkiem ciasta, które wspaniale smakowało dodatkowo osłodzone zwycięstwem Polaków nad drużyną Niemiec we wczorajszym siatkarskim półfinale. Polecam. Składniki: • 3 jajka + 1 dodatkowo • 250 g margaryny Kasi • 50 dag mąki pszennej • 180 g cukru • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1,5 - 2 kg jabłek • cukier do jabłek, do smaku • 1 pełna łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: 1. Blaszkę o wymiarach(...)cynamon, wymieszać. Owoce powinny stracić smak surowizny, sok musi odparować. Po około 30-40 minutach będą gotowe. 6. Ostudzone ciasto posmarować surowym białkiem z 1 jajka i posypać tartą bułką Nałożyć na nią mus jabłkowy, a na wierzchu ciasta ułożyć szachownicę. 7. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. 8. Szarlotkę piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. 9. Po wystudzeniu

W mojej kuchni
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 104

lepiej smakuje. Polecam takie wypieki drożdżowe, bo są bez spulchniaczy, dziwnych dodatków czyli  zdrowe. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych górskich, 350 g mąki pszennej, 300 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru, 1 ½ łyżeczki soli (15 g), 70 g siemienia lnianego złotego, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól, cukier, 100 g maki(...)sklejoną.  Ciasto delikatnie spłaszczamy, zwilżamy wierzch wodą i maczamy w siemieniu. Układamy na blasze podsypaną mąką i szpic noża wbijamy w sam środek dwa razy, robiąc krzyżyk. Bułki Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 - 40 min. Pieczemy w 190°C przez 20 min.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Torcik Czekoladowy Z Dżemem I Kremem Mascarpone 102

lekkiego wyglądu Brownie. Oczywiście można cukierki pominąć i ciasto też na pewno się uda :) Składniki na foremkę o śred. 22 cm: 6 jajek kl M 3/4 szkl mąki pszennej 125 g masła 1/2 szkl cukru  3 łyżki cukru 50 g czekolady gorzkiej 1 czubata łyżeczka kakao ewent. 5-6 cukierków truflowych dodatkowo: 125 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru(...)roztopioną czekoladę i ewentualnie pokrojone cukierki (ja dodałam bo nie miał ich kto zjeść, a w ciasto wpasowały się idealnie) Miksujemy całość i wykładamy do tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stop. przez około 40-45 minut do suchego patyczka Złożenie 5. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. 6. Na dolny blat wykładamy grubszą warstwę dżemu

Gotowanie...to proste !
Drożdżowe bułeczki z mięsno-pieczarkowym nadzieniem 117

Patrząc na ten przepis zastanawiałam się czy to aby nie jest jakiś żart. Wszystko w nim budziło moją wątpliwość – ilość drożdży, ilość płynów w stosunku

Smaki Na Talerzu
DROŻDŻOWE RÓŻE SEROWO-SZPINAKOWE 107

Już wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Jeśli tylko mam czas i okazję to zjadam je bez pośpiechu, wręcz leniwie, w

Ostra na Słodko
ŁABĘDZI PUCH 176

świetnie sprawdzi się na nadchodzący sezon komunijny,oraz na wszelkie inne uroczystości.   SKŁADNIKI  (forma 20 x 30 cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 2 kajzerki, 2 ,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych 250 g miękkiego masła Posypka: łyżka masła(...)smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu   przekroić biszkopt na dwa równe blaty. Masa kajzerkowa ;) Bułki zalać dwoma szklankami mleka, odstawić na kilka minut aby namiękły. Mikke bułki rozdrobnić widelcem. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i wiórkami kokosowymi. Do gotującej się mieszanki dodać „papke

RAROSSA
Babka ucierana z gotowanymi cytrynami 154

skórkę z cytryny nigdy nie uzyskamy takiego smaku i aromatu jak z tych cytryn. Babka jest bardzo aromatyczna z mocno wyczuwalną nutą cytryny.  Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią 250 g masło ekstra łowickie 8 jajek 2 cytryny sok z 1 cytryny(...)wolnych obrotach do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do silikonowej formy. Jeśli forma metalowa wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godziny do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po około 10 minutach wyjąć babkę z formy. Przełożyć

Ala piecze i gotuje
Amerykaniec - ciasto z jabłkami 831

reneta, aby za mocno się nie rozpadły i po upieczeniu zachowały swój kształt. Składniki: (na dużą formę: 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) 3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 kg twardych jabłek 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cukru z wanilią(...)stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 50 minut. Przy sprawdzaniu stanu upieczenia patyczkiem, suchego patyczka nie będzie. Patyczek będzie wilgotny od soku, lecz nie powinno

Kuchcik gotuje
New York baked cheesecake, czyli sernik Nowojorski 117

sernik z malinami.  Do przygotowania sernika potrzebne będą nam: 1 kg serka  (jak najbardziej może to być ten z wiaderka) 200 g serka mascarpone 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki cukru (kryształ) 3 jajka skórka z połowy cytryny 125 g malin masło do wysmarowania blachy szczypta cukru brązowego lub białego (kryształ) Na samym początku(...)zapach sernika już jest nieziemski, dla niektórych mogę polecić dodanie paru kropel olejku waniliowego, wtedy zapach będzie jeszcze bardziej wyrazisty.   Teraz pora wysmarować blachę masłem. Żadnej mąki, bułki tartej - nie obsypujcie niczym blachy, ponieważ sernik sam ślicznie odejdzie. Gdy blacha jest przygotowana wsypcie do miski z ciastem maliny i najdelikatniej jak potraficie wmieszajcie je w nasze ciasto, uważajcie żeby

Kuba Gotuje
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI 117

masła 1/2 szklanki  mleka 2 jajka +2 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Ponadto: wydrążone wiśnie,  1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki(...)ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce.   Całość posypujemy  kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st

Walijskie Pichcenie
Bagietka na maślance 106

Miałam ochotę na świeże domowe pieczywo, ale takie, które robi się szybko i bez większego wysiłku. Miałam w lodówce jeszcze trochę maślanki, więc chciałam ją wykorzystać

dom-agi.pl
Drożdżówki z rabarbarem 297

Sezon rabarbarowy już mamy , w związku z czym nie może zabraknąć w nim drożdżówek!Mięciutkie , puszyste , niesamowicie delikatne …i jak mama powiedziała : ” najlepsze drożdżówki

Ostra na Słodko
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 170

Coś mnie dzisiaj mój komputer nie lubi. Ciskam wzrokiem pioruny, a ten bezczelny laptop nic sobie z tego nie robi, i nadal doprowadza mnie do szału

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto zebra 448

smaku przypominające lekko wilgotną babkę.Cieszy oko biało-czarnymi paskami, jak u zebry.Wyglądem pozytywnie się wyróżnia pośród innych wypieków.Smacznego!Składniki:5 jajek;2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;1 i 1/2 szklanki białego cukru;2 łyżki cukru wanilinowego;1 szklanka oleju;1 szklanka wody;3 łyżki kakao. Sposób przygotowania:Jaja(...)białej masy tyle łyżek mąki, ile w ciemnej masie jest łyżek kakao. W przeciwnym razie, masa ciemna opadnie na dno, gdyż będzie cięższa.).Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.Na blachę, zaczynając od środka, wylewać naprzemiennie obie masy - po jednej łyżce, jeżeli paski mają być cienkie, lub po dwie łyżki, jeżeli paski mając być nieco grubsze - filmik zawierający instrukcję

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 200

Chleb pszenny z płatkami owsianymi...Złocisty, z chrupiącą skórką.Z dodatkiem płatków owsianych.Obsypany ziarnami.Pyszny, domowy! Składniki:500 g mąki pszennej;500 ml ciepłej wody;25 g świeżych drożdży;1/2 łyżeczki białego cukru;1 łyżeczka soli;4 łyżki płatków owsianych, górskich;2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;2 łyżki pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu(...)składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą).Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez godzinę.Upieczony chleb (ja wyjmuję jeszcze gorący

Gospodyni Miejska
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 271

Kiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i

Grahamka, weka i kajzerka
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM 234

łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 czubate łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego  Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Ponadto: dowolne owoce, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki(...)ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce (u mnie mandarynki i ananasy). Brzegi drożdżówki możemy  posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy  kruszonką. Pieczemy ok 20min

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania