Bazowałam na przepisie z blogu Moje Wypieki . Składniki (wchodzi ok. 12 bułeczek) 25 g świeżych drożdży szklanka mleka 75 g margaryny 1/2 szklanki cukru szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej Nadzienie 2 szklanki maku 1 sklanka mleka 3/4 szklanki cukru 50 g rodzynków 1 łyżka miodu szczypta cynamonu 1 łyżka miękkiego masła lub margaryny Sposób przygotowania Przygotować na początku nadzienie(...)układać obok siebie kawałki ciasta. Przykryć ściereczką i dać ciastu jeszcze 15 min by trochę podrosło. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez 30 min. Artykuł Zawijane bułki drożdżowe z makiem pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeMam już u siebie na blogu trzy przepisy na chałkę. Ten jest czwarty. I z całą pewnością ostatni. Bo to jest chałka doskonała. Idealna. Tak właśnie
Marder&Marder Manufacturepodaję z moimi zmianami, głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam go na drugie urodziny córeczki. Polecam gorąco! Składniki:Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklaki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao 30 g ciemnej czekolady deserowej 2 łyżeczki octu(...)wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej
Kuchnia domowa AniKiedy zobaczyłam ten jabłecznik na blogu u Ewy to przypomniały mi się czasy młodości, kiedy takie jabłeczniki kusiły z wystaw cukierni. Oczywiście dałam się skusić i
UgotujmyTo.plrazem moje drożdżówki zwinęłam nadając im kształt kwiatków 😊 Puszyste, drożdżowe ciasto + orzechowa nutella w środku + maślana kruszonka = 💕💕💕 Uczta dla podniebienia! Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 75 g masła 1 jajko szczypta soli dodatkowo : nutella do środka kruszonka z tego przepisu(...)zaczynając od nie naciętej strony z nutellą, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek. Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około
Walijskie Pichcenieświeżych drożdży 400g mąki pszennej - u mnie luksusowa, typ 550 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 szkl. siemienia lnianego Mąkę pszenną zwykłą przesiać przez sito do dużej miski - w ten sposób ją napowietrzamy i chleb lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać mąkę pełnoziarnistą. Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, oblać miodem(...)uderzyć w ciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Można kilka razy je zagnieść rękoma. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją w porównaniu do bułki tartej, bo się tak nie przypala. Włożyć do blaszki ciasto, wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w kątach - żeby ułatwić sobie nakładanie, można to robić zmoczonymi
Grunt to przepis!rozkruszamy do miski, - dolewamy 300 ml mleka lub nawet samej wody (płyn powinien być ciepły ale nie gorący!), - dodajemy 2 łyżeczki cukru i 1 dużą łyżkę mąki pszennej (jeśli chcecie słodsze ciasto, cukru może być więcej), - mieszamy porządnie, przykrywamy np. talerzem i odstawiamy na chwilę (powiedzmy 10 minut). Kiedy drożdże już pięknie pracują, wyrabiamy ciasto: - do miski(...)dlatego tak obrazowo, ponieważ niedawno przez wiele osób robione były nasze pączki pieczone, w zasadzie z tego samego ciasta, i były osoby, którym pączki wyszły twarde, bardziej jak bułki, niż puszyste pączki. Jestem pewna, że to z powodu zbyt dużej ilości mąki dosypywanej w trakcie wyrabiania ciasta, nie ma innej możliwości. Więc pamiętajcie, ciasto wreszcie przestanie się kleić :) trzeba tylko
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsię poświęcić. Babka podana na talerzu z kolekcji Martha Gold z Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto ciemne 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej 1 szkl kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Ciasto jasne 5 jajek 2 szklanki mąki 1 szk cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka(...)czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie miksować) powoli łyżką do ciasta. Do podłużnej formy o wymiarach 32*12 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą na dno wlać trochę ciasta, ułożyć ciasno zajączki i zalać resztą ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min w temperaturze 180 stopni. Studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujeLxWxH): 6 dużych ząbków czosnku olej rzepakowy - do podsmażenia czosnku i posmarowania chleba przed pieczeniem 370g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 1 łyżeczka tymianku suszonego(...)podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść. Foremkę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!Lievito naturale , l ievito acido , pasta acida , lievito madre , pasta madre lub crescente - tak we Włoszech nazywają mieszaninę wody i mąki, w której rozwijają się dzikie
Grahamka, weka i kajzerkaKolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki
Z butelką mleczka w tlewłasnoręcznie, więc tym bardziej bułeczki smakują. Docenia się trud włożony w ich zdobycie. Najlepsze jeszcze ciepłe, do kawy, kubka mleka mniam na jednej nie poprzestaniecie. ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 3 dkg drożdży 1/4 szklanki mleka letniego 2 jajka 2/3 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka masła 1 łyżka smalcu 1/2 szklanki cukru trzcinowego 40 dkg jagód 1/2 opakowania(...)odsączone mieszam z kisielem.Układam na środek wyciętego koła po około 1 łyżce jagód i sklejam jak pączka. Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach. Na każdej bułce układam kruszonkę. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Kruszonka: W misce rozrabiam
wesoła kuchniagusto davvero unico. Non posso quindi che consigliarVela di cuore! SKŁADNIKI Piernik 3 jabłka 1 jajko 200 g miękkiego masła 200 g cukru 300 g m ą ki pszennej 150 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła(...)minut, mieszając od czasu do czasu. Podduszone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Okrągłą forme o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od suchych składników. W misce mieszamy mąkę z sodą, cynamonem, przyprawą do pierników i solą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, wbijamy jajko
La grande e la piccola cuocaSkładniki: filety śledziowe 1,5 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 4 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, ząbki czosnku 3 sztuki, cukier 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, woda 4 szklanki kupiłam u rybaków(...)gotować z 10 minut na średnim ogniu gorący sos wlać do miski z filetami i zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia - pysznie aromatyczne śledzie w sosie smakują do bułki z masłem lub ciemnym pieczywem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O tym jak smakują nie trzeba pisać, dlatego też skupię się na kilku cennych wskazówkach- które zapewne znacie i o których warto wspomnieć- by te przepyszne kule wyszły Wam idealne :) Otóż: * ziemniaki powinny być całkowicie zimne(...)knedle najbardziej? Ja i moja rodzina z podgrzaną kremówką, posypane cukrem i posiekaną miętą... z małą truskawką, to około 26 szt. * surowe ziemniaki- 600 g * jajka- 1 szt. * mąka pszenna- 200 g * mąka ziemniaczana- 1 łyżka * sól- szczypta * truskawki- około 26 szt. (najlepiej małe) Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę/dobrze ubić tłuczkiem/zmielić w maszynce. Wbić jajko, wsypać mąkę
Kraina Miodem Płynącawkrótce :) Połowa ciasta z przepisu została, więc przygotowałam klasyczną tarte tatin z pomidorkami koktajlowymi. Jest pyszna, polecam :) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej razowej, 1 szklanka mąki pszennej, 150 ml zimnej wody, 200 g zmrożonego masła, 1 łyżeczka soli, garść startego parmezanu W misce wymieszaj mąki razem z solą, 100 g masła należy zetrzeć na tarce(...)lodówki jeżeli chcemy je wykorzystać w ciągu najbliższych dni. Ciasto rozwałkowujemy na wymiar naszej formy. Tartę piekłam w żeliwnej patelni o średnicy 20 cm. Składniki na tartę: pomidorki koktajlowe, bułka tarta, parmezan, bazylia, pesto bazyliowe, oliwa z oliwek sól, pieprz, cukier Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić umyte pomidorki koktajlowe - dosłownie na chwileczkę. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru
Plate of Joy