smakiem i intensywne w smaku. Od razu uprzedzę wszelkie pytania – CUKINIA NIE JEST WYCZUWALNA W CIEŚCIE. Składniki: 350 g cukinii 3 jajka 120 ml oleju 240 g mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 60 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (sypkiej) 1 tabliczka czekolady(...)połączenia składników. UWAGA!!! IM DŁUŻEJ BĘDZIEMY MIESZAĆ TYM NASZE CIASTO BĘDZIE CIĘŻSZE I W EFEKCIE PO UPIECZENIU MOŻE WYJŚĆ ZAKALEC. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45-50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Zimne
Fascynacje AniUżywam mąki orkiszowej, której gluten nie jest dobrej jakości. Tak można oceniać jakość glutenu ;) Drożdżówki nie rosną tak fantastycznie, jak gdybym użyła mąki pszenne. Jednak nie przeszkadza im to w wybornym smaku. 500 g mąki orkiszowej 1 jajko (plus 1 do posmarowania) 75 g masła 350 ml mleka szczypta soli 40 g drożdży świeżych lub 12 g instant(...)części (ok. 12). Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułeczce za pomocą naczynia z niedużym dnem (mniejszym niż średnica bułki) robimy w każdej bułce wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy przygotowany wcześniej rabarbar. Bułeczki smarujemy zmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu polewamy miodem. Z mąki
KucharzycaZapraszamy Was oboje z Pawłem na ciasto marchewkowo-jabłkowe. I witamy się serdecznie :) Cześć! SKŁADNIKI: Na formę o średnicy około 23 cm (8 - 10 porcji). Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego(...)obrotach do połączenia składników. 4. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. 5. Przekładamy ciasto do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Pieczemy w piekarniku nagranym do temperatury 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). 6. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Krem
W kuchni KatieZapraszamy Was oboje z Pawłem na ciasto marchewkowo-jabłkowe. I witamy się serdecznie :) Cześć! SKŁADNIKI: Na formę o średnicy około 23 cm (8 - 10 porcji). Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego(...)obrotach do połączenia składników. 4. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. 5. Przekładamy ciasto do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Pieczemy w piekarniku nagranym do temperatury 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). 6. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Krem
W kuchni Katiejeszcze innych w okrągłe bułeczki. Przyjęło się, że wielkość, kształt i nadzienie szczodraków uzależnione były od minionego roku - jeśli był bogaty i obfitował w plony wypiekano duże bułki z białej mąki, obficie nadziane serem, kapustą czy grzybami. Jeśli rok był biedny do wypieku używano mieszanej mąki, pieczono małe, wytrawne bułeczki. (opracowanie własne, na podstawie wielu internetowych źródeł(...)szczodraków z kubeczkiem barszczyku właśnie-smakuje bombowo! składniki: zaczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g stopionego masła 1/2 łyżeczki soli zaczyn drożdżowy farsz: 250 g kapusty kiszonej cebula 150 g wędzonego boczku ew. nieco oliwy przyprawy
6niebomnóstwem bakalii w środku. Ja mojego keksa polałam lukrem, można również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Polecam! Składniki: Ciasto: 180 g miękkiego masła 300 g mąki pszennej 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 4 jajka 200 ml mleka 2 łyżeczki ekstraktu(...)Wsypać przesianą mąkę z dodatkami, na przemian z mlekiem. Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Powstałą masę przelać do keksówki o dolnych wymiarach 20x10 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 170 st.C przez około 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Po tym czasie pozostawić na ok.10 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia
Nastoletnie Wypiekanieprzygotujcie je dla swoich najbliższych, będą zachwyceni. Polecam bardzo. Przepis pochodzi z Kulinarne Szaleństwa Margarytki Jagodzianki podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja Rajski Ogród Składniki: o,5 kg mąki pszennej typ 650 opakowanie drożdży instant 2 żółtka + 1 całe jajko 150 ml ciepłego mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 30 g miękkiego masła 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli(...)równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około 16 minut. Smacznego
Krakowskie smaki AniPuszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem, najlepsze jakie jadłam, w dodatku robi się je błyskawicznie, bez użycia miksera :) Żółciutkie od żółtek, nie za słodkie, kwaskowate, idealne
Ze smakiem i z pasjąWielokrotnie Wam już pisałam, że uwielbiam celebrować śniadania! I to nie tylko w weekendy! Dziś, zainspirowana konkursem śniadaniowym z płatkami Lubella ( „Siła zbóż na Dzień
Ostra na SłodkoCo Ty pleciesz? Chałkę plotę! Nie ma to jak warkocz pysznie zapleciony :) Tradycyjnie w kwietniu pogoda jak zwykle plecie bzdury - dziś słońce, jutro deszcz, pojutrze przymrozek
Grunt to przepis!Składniki /1 porcja: – 200 g masła – 500g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – ½ szklanki zwykłego cukru – 1 cukier wanilinowy – 4 jajka – 150 ml rumu – 100 g rodzynek – 1 łyżka mąki ziemniaczanej lukier – ¾ szklanki cukru pudru – 3 łyżki rumu – do posypania płatki migdałowe Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być(...)Odsączone rodzynki posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać tak, żeby mąka pokryła rodzynki, dodać do ciasta i zmiksować na niskich obrotach miksera. Formę do babki posmarować masłem i wysypać opcjonalnie bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną
I LOVE LIFEświęta. Kruche ciasto, kwaskowe nadzienie i słodka beza to wypiek, który na pewno zaintryguje rodzinę i znajomych. Doskonałe ciasto na zakończenie świątecznego ucztowania. Polecam! Składniki: ciasto 250 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 50 g mąki krupczatki 6 g proszku do pieczenia 3 żółtka nadzienie 1 kg jabłek np.: szarych renet 500 g wiśni świeżych(...)ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 i 1/3. Większą połowę ciasta rozwałkowujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. Ciastem wylepiamy dno i boki ciasta. Wykładamy zimny farsz. Następnie bezę. Z pozostałego ciasta tworzymy kruszonkę. Sypiemy na bezę. Całość pieczemy 75 minut w 180 stopniach. Studzimy. Smacznego
Ciasta z tradycjamiciemnego kakao (jeśli nie planujecie podawać ciasta dzieciom warto dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii ) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka (osobno żółtka i białka) 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie) 6-8 moreli (w zależności od wielkości) W sporym rondelku(...)proszkiem i znów dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy odsączone rodzynki i pianę ubitą z białek. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) blachę, wyrównujemy wierzch i równomiernie rozkładamy morele. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, czyli około 40 minut. Po wystudzeniu polewamy polewą (gdyby zbytnio zgęstniała delikatnie ją podgrzewamy np. w mikrofalówce
Rozpustne gotowanie