Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 żółtko sezam do posypania Wykonanie: Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę dodać ciepłe mleko, wyrośnięte(...)długości około 20 cm Zwijać z wałeczka S. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować każdą bułkę żółtkiem i posypać sezamem. Piec w 200 stopniach C około 20 minut. Studzić na kratce
O kuchni z uczuciemChlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet
UgotujmyTo.plLekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego(...)mąki z proszkiem do pieczenia.Następnie, stale miksując na wolnych obrotach, wlać powoli stopioną, wystudzoną margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny.Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut (gdyby babka zbyt się przypiekała
Gospodyni Miejskawedług mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane. Temp. pieczenia : 170 CCzas pieczenia : 50-60 minut źródło : gotujmy.pl Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła po 1/2 szkl. rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( ja dodałam kandyzowany cedrat ) Lukier: 12 łyżek cukru pudru(...)oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekac ok. 30 minut. Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt mocno rumienić , przykryć wierzch
Słodkości i nie tylkokolejny przepis na moim blogu na babkę marmurkową, uwielbiam suche ciasta, więc nic w tym dziwnego. Inną odsłonę babki możecie znaleźć tutaj- KLIK Składniki: 4 jajka 500 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 250 g cukru kryształ cukier wanilinowy 3 łyżki kakao Jeżeli chce się otrzymać ładne,gładkie ciasto,wszystkie składniki(...)dwie równe części, do jednej z nich wsypujemy przesiane kakao i wsypujemy resztę cukru, mieszamy. Formę na babkę (u mnie 21cm) smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wkładamy na przemian ciasto jasne i ciemne, lekko mieszamy widelcem dla otrzymania marmurkowego wzoru. Pieczemy w 170 º C z termoobiegiem przez
Anielskie wypiekisię nie tylko na Święta, ale także do weekendowej lub codziennej kawki. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w ciemnej tortownicy z kominem, o śr, 25cm. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej, dałam 370g mąki orkiszowej typ750 - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 1 szklanka suchego maku - 1 szklanka cukru (dałam ksylitol) - 2/3 szklanki mleka (u mnie bez laktozy) - 2/3 szklanki oleju(...)Następnie dodajemy suchy mak oraz skórkę cytrynową. Na końcu w dwóch turach dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej formy, przesmarowanej i obsypanej mąką lub bułką tartą. Wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok. 50 minut. Ja piekłam 45 minut na programie góra-dół, (do suchego patyczka). Ja swoją polukrowałam lukrem marcepanowo
Smaczne ZdroweSkładniki: Schab bez kości jajko mąka pszenna papryka słodka suszona czosnek suszony sól i pieprz cebula i olej Niedzielny schabowy z surówką i ziemniorami, czy z mizerią? Typowy polski obiad, prawda? Każda aspirująca kura domowa powinna wiedzieć jak się do tego zabrać. Niby nic trudnego - usmażyć kotleta. Każdy potrafi. Naprawdę każdy. A może nie? Nie ma co się wstydzić. Wystarczy(...)procedury, widoczna poniżej. Postępuj zgodnie ze wskazówkami widocznymi na rycinie, a sukces gwarantowany. A zatem posól mięso, obtocz w mące z przyprawami, zanurz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Tak opanierowany kotlet, smaż aż do zrumienienia z obu stron. Nim obrócisz delikwenta na drugą stronę, wkrój trochę cebuli, niech się smaży razem z nimi. Jej aromat przejdzie
Karczma Honoriettysoczystych, ja stosuję właśnie taki trick. Dzięki tej sztuczce, ciasto jest zawsze dobrze wypieczone. Drukuj Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g mąki pszennej 125 g masła 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 100 g cukru pudru 2-3 łyżki b. zimnej wody (opcjonalnie) 1 jajko do smarowania ok 500 g owoców(...)dolewamy do owoców. Gotujemy jeszcze 2-3 min, aż całość zgęstnieje. Ciasto wałkujemy na placek w kształcie okręgu, większego niż foremka na tartę. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką. Wykładamy formę ciastem. Na środek tarty wykładamy owoce. wystające brzegi ciasta zakładamy do środka tarty. Brzegi tarty smarujemy jajkiem. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/rustykalna-tarta-jagodami-brzoskwiniami/ BosowKuchni
Mieszam w Garnkuefektowne i zawsze pierwsze znikają z talerza. Typowa przekąska na jeden kęs, poręczna, nie trzeba używać talerzyka - czyli to, co na imprezach cieszy się największą popularnością. ;-) 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka masła sezam 100 g szynki Klasyka Gatunku od Hańderek (pokroj onej(...)Sałatę i szynkę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w półplastry, rzodkiewkę w plastry. Bułeczki smarujemy majonezem, po czym układamy kolejno: szynkę, ketchup, ogórka, rzodkiewkę, sałatę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy wykałaczką
Szefowa kuchniwracamy na własne podwórko - no może nie tak do końca, bo Pascal korzenie ma francuskie, ale nie czepiajmy się szczegółów ;) Jeżeli macie dość typowego schabowego w jajku i bułce, spróbujcie tego, mniam! SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI oraz SAŁATA Z MUSZTARDĄ DIJON I BIAŁYM OCTEM WINNYM Składniki na schab: - 6 plastrów schabu - 150 gram pieczarek - oliwa z oliwek - sól(...)Przyda się on podczas przygotowywania beszamelu. Składniki na beszamel: - 80 gram sera Emmentaler - 2 łyżki sera Gran Padano do posypania - 250 mililitrów mleka - 20 gram masła - 20 gram mąki pszennej - sól - pieprz Przygotowanie beszamelu: Zaczynamy od starcia Emmentalera na drobnych oczkach. Do garnka wlewamy mleko i gotujemy, pilnując, aby nie wykipiało ani się nie przypaliło. W drugim garnku przygotowujemy
Życie zamknięte w smakukojarzą mi się ze szlakami górskimi, słońcem i brakiem zmartwień, nigdzie indziej sama nie zbierałam jagód, zawsze je kupuję. Składniki: – 250 g mąki tortowej; – 250 g mąki pszennej typ 650; – 100 ml oleju; – 1 szklanka mleka; – 1 jajko; – 1/2 szklanki cukru; – 8 g cukru wanilinowego; – 25 g drożdży; – 2 łyżki tłustego(...)rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części, uformować kule jak na bułki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kule spłaszczać dłonią, lub rozwałkować, nakładać porcję farszu i zlepiać jak pierogi. Ułożyć łączeniem do dołu i zrolować. Tak przygotowane bułki odstawić
dom-agi.plUwielbiam ciasto ptysiowe! Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki , profiterolki , ale też wytrawne ptysie. Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis! Delikatne, chrupiące
Ostra na SłodkoUwielbiam zapach ciasta drożdżowego, a tym bardziej lubię wszystkie wypieki z jego udziałem. Jeżeli chodzi o cynamon, to lubię jego zapach, smak, ale nie w przesadnej
dom-agi.plDziś post na szybko, bez ceregieli, za to z pysznym przepisem. Proponuję Wam na dzisiaj, jako że mamy Ostatki, oponki serowe, które odkryłam w tym
Przepysznik - BLW i nie tylkoWzięliśmy dzisiaj urlop z myślą o wybraniu się na jagody. Po powrocie zrobiłam jagodzianki w dwóch wersjach. Dzisiejszy przepis będzie na jagodzianki z lukrem… Są
Na słodko lub wytrawnie