bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:441/587)

Piernik na piwie 106

świętami polecam włożyć do pojemnika kawałek jabłka, dzięki czemu piernik będzie mięciutki i wilgotniejszy. Składniki: Ciasto: 75 g miękkiego masła 150 g cukru trzcinowego 3 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 szkl ciemnego piwa 175 g miodu 3 łyżki posiekanej żurawiny 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta(...)osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną białą pianę. Delikatnie wmieszać białka do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 20x10 cm (lub większej) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 45-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Czekoladowy lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki pszenne z młodym jęczmieniem 198

łyżki ziaren słonecznika   Dodatkowo: sezam do obtoczenia (opcjonalnie)     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże wymieszać z 100 ml ciepłej wody. Dodać cały cukier i 2 łyżki mąki pszennej, ponownie wymieszać i odstawić na 30 minut do "ruszenia drożdży".   Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki (olej pod sam koniec) i dobrze wyrobić rękami(...)będą bardziej puszyste.     Wyrośnięte ciasto zagnieść rękami i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki można teraz wysmarować odrobiną wody i obtoczyć w sezamie. Odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem za pomocą ostrego noża naciąć bułki wzdłuż. Piekarnik rozgrzać do temperatury

Nastoletnie Wypiekanie
Mazurek marchewkowy 132

będę miała takie połączenie świąt Wielkanocnych ze świętami Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto: 150 g marchewek 2 jajka 120 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 110 g mąki pszennej typu 650 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 60 g orzechów laskowych, zmielonych 60 g orzechów włoskich, posiekanych 2 szczypty zmielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu 110 ml oleju słonecznikowego Masa(...)koniec dodać marchew, mieszając ręcznie - najlepiej łyżką drewnianą.  Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 27x17 cm (lub tak jak w moim przypadku 22x22 cm), wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 175°C przez 35-40 minut. Wystudzić. Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski i zmiksować za pomocą blendera ręcznego

Świat Ciasta
Krokiety ziemniaczane 116

apetyczny obiad. Polecam podawać go np. z sosem koperkowym, czosnkowym bądź grzybowym. Najlepiej do krokietów smakuje surówka z kapusty peki ń skiej. Składniki: 1 kg. ugotowanych ziemniaków 250gr. mąki pszennej 4 jajka 1 pętko kiełbasy 10 dkg. sera żółtego przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, lekko studzimy i przeciskamy przez(...)sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy z tłuszczu i odciskamy jego nadmiar na papierowym r ę czniku. Krokiety przed smażeniem możemy obtacza ć w jajku i bułce tartej. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Chleb francuski 161

nawet przed świtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego(...)niż zwykle i wyrasta też szybciej. Zatem jak mamy mało czasu, a nie lubimy jeść chleba ze sklepu to ten będzie idealny. Składniki na 2 bochenki: 1100 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 30 g miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno

Marder&Marder Manufacture
Bułki do hamburgerów 176

Pyszne domowe bułeczki do hamburgerów ale nie tylko. Można je też wykorzystać do zrobienia pysznej kanapki. Nic tylko piec i robić pyszne domowe hamburgery. składniki: 700 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 200 ml letniego mleka 200 ml letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oleju oraz mleko do posmarowania(...)Następnie uformowane placki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30-60 minut.  Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wyrośnięte bułki na wierzchu posmarować mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut, aż się lekko zarumienią

Monia miesza i gotuje
Bułki grahamki 164

mleka 0,5 szkl letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego 1,5 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 2,5 szkl mąki grahama typ 1850 Młyn Kopytowa 1 szkl mąki pszennej chlebowej typ 750 Eko Młyn Kopytowa 2 łyżki oliwy z oliwek 7 g suszonych drożdży  Do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Mąki i drożdże wsypać do misy(...)oprószyć mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.  Źródło przepisu: Moje Wypieki

Ala piecze i gotuje
Tartaletki z jabłkami 190

Składniki na ciasto kruche: 225 g masła lub margaryny; 3 żółtka; 3 łyżki cukru pudru; szczypta soli; 280-300 g mąki pszennej; 5-6 łyżek zimnej wody; Mąkę pszenną i cukier puder przesiać przez sito, dodać sól i schłodzone masło lub margarynę. Składniki dobrze posiekać i rozetrzeć w palcach. Następnie dodać żółtka i wodę i zarobić szybko kruche ciasto. Ciasto(...)dodać cukier i chwilkę smażyć, do chwili aż cukier w jabłkach się rozpuści. Nadzienie jabłkowe przestudzić. Foremki na tartaletki o średnicy 9 cm wysmarować masłem i oprószyć lekko tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać krążki foremką - tartaletką..Następnie foremkę wylepić krążkiem ciasta, nałożyć nadzienie jabłkowe, posypać cynamonem. Wyciąć foremką kolejny krążek (tym razem może być cieńszy) i położyć

In my kitchen
Chałka migdałowa z rodzynkami 147

Bazą dla tej chałki jest przepis, który już się pojawił na blogu. Zapraszam na pyszną i aromatyczną modyfikację :)Składniki:550 g mąki pszennej4 łyżki cukru1 jajko25

Kuchnia domowa Ani
Papugowe ciasto 159

Składniki:250 g margaryny Kasia 6 jajek 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy barwnik spożywczy (czerwony) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki suchego makuMiękką margarynę utrzeć mikserem do białości. Następnie dodawać pojedynczo 6 żółtek. Kiedy składniki się połączą dodać cukier i cukier(...)równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak (fot.2). Delikatnie wymieszać. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności (fot.3). Piec około 50 minut w temperaturze 190ºC do momentu tzw. suchego patyczka (fot.4

Świat Ciasta
Pszenica - wady i zalety. 219

ładunku glikemicznego. Na żywienie zawsze patrzymy całościowo i dobieramy produkty tak, żeby zachować równowagę, m.in. w kontekście węglowodanów przyswajalnych.  Produkt Wielkość porcji Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny porcji Chleb pszenny z białej mąki 30 g 71 10 Sok jabłkowy niesłodzony 250 ml 39 10 Płatki kukurydziane 30 g 74 19 Brązowy ryż 150 g 66 21 Biały makaron spaghetti, gotowany(...)oczyszczonej . Tak się składa, że pszenica jest najpopularniejszym zbożem, dlatego większość spożywanych przez nas węgli pochodzi właśnie z jej przetworów. Typowy schemat w większości domów wygląda następująco: rano biała bułka/chleb, na obiad często oczyszczony makaron, w międzyczasie wafelek lub hot dog na stacji, a na koniec jeszcze pizza na kolację (lub znów kanapki). Nie dość, że dostarczamy nadmiaru kalorii

Powiedz dietom nie
Calzone 168

Dzisiaj mam dla was propozycję dania w stylu włoskim (nie wiem czy pamiętacie, ale to moja absolutnie ulubiona kuchnia jak na razie), coś w stylu pizzy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffinki – bazowy, prosty i szybki przepis na 12 sztuk 184

pudrem – warto za każdy razem tworzyć nowe smaki! Ja piekę je często wracając do tego przepisu, który mnie nigdy nie zawiódł, dlatego polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki przesianej mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru (opcja, u mnie jest trzcinowy) 2 jajka 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1/2 szklanki maślanki, mleka, jogurtu naturalnego(...)jogurt lub wodę) oraz olej (lub roztopione masło). Piekarnik nagrzewam do 180 C grzanie góra + dół. Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami lub smaruję olejem i wysypuję mąką lub bułką tartą albo używam foremek silikonowych. Mieszam mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia. Układam ciasto do foremek, po 1 łyżce na to 2 maliny (bez rozmrażania) i przykrywam maliny

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowa babka wielkanocna 135

Wielkanocnych  bez babki drożdżowej.Oczywiście babkę można zrobić wtedy kiedy ma się na to ochotę. Kto powiedział,że baba ma być tylko na Wielkanoc :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 125 ml mleka 180 g masła o temperaturze pokojowej 120 g cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny 2 żółtka 3 jajka(...)uzyskania jednolitej i gładkiej masy.Na koniec dodać rodzynki i dokładnie wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.W każde wgłębienie dna formy włożyć cały migdał.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w 200 º  C ok.45 minut lub do suchego patyczka.Upieczon

Anielskie wypieki
Cynamonowa babka drożdżowa z suszonymi wiśniami 145

konsystencję śmietany ). Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cynamonem oraz ze szczyptą soli. Do mąki dodać żółtka, całe jajko, wlać mleko oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać przez 1 minutę(...)około 1,5 godziny ). Przygotować formę na babkę o średnicy 22 - 23 cm i wysokości 11 cm ( trochę większa też będzie dobra ) - wysmarować ją tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przenieść je do przygotowanej formy i równo rozłożyć. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze

Opowieści z piekarnika