wiemy co z tego chleba zrobić. Jak jest świeży to wiadomo: kanapka, ale na drugi dzień? Znów bułka tarta albo grzanki? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Nawet jak mamy zapał i chcemy wykorzystywać nadmiar pieczywa to kiedyś nam się te grzanki i bułka tarta znudzą. I wtedy przeważnie kończy się motywacja i pomysły na niemarnowanie. Bardzo nad tym ubolewam, bo chleb(...)produktów. A jeśli macie ochotę na coś słodkiego to zapraszam na knedle Knedle ze śliwkami z czerstwego chleba Składniki na 10 knedli: 400 g czerstwego pieczywa 50 g mąki pszennej 200 ml mleka (może być roślinne) 50 g erytrolu lub cukru jajko śliwki Sposób przygotowania: Czerstwe pieczywo pokrój na małe kawałki. Przełóż je do miski. W kubku wymieszaj mleko
365 dni dookoła kuchniBułeczki drożdżowe mają bardzo przyjemny maślany smak i zapach. Nadają się idealnie na lekkie śniadanie lub posiłek poza domem. Długo zachowują świeżość, więc nie trzeba zjeść
niecodziennikparypracy albo szkoły. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku . Przygotowałam dla Was pyszną i prostą wersję, więc liczę na to, że wypróbujecie . Bajgle 350 g mąki pszennej ((niecałe 3 szklanki)) 7 g drożdży w proszku ((1 opakowanie)) 50 g masła 250 ml mleka ((1 szklanka)) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 żółtko 5 g sezamu jasnego, czarnuszki(...)części. Z każdej formuj kulkę, a następnie spłaszcz ją i za pomocą kieliszka lub kciuka na środku zrób dziurkę. Ułóż przygotowane bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Posyp sezamem lub czarnuszką. Przed pieczeniem włóż w środek bułek metalowe rurki (do pieczenia rurek z kremem) lub kieliszki, żeby wyszły ładne równe dziurki
Przepisy na widelcuJak zrobić idealne proziaki? Prawdziwe PROZIAKI PROSTO Z PODKARPACIA! Tak proziaki robiła moja jedna babcia, robi druga, robi moja mama i tak proziaki robię
Czarnawisienkasmaczne Wariantów podania jest mnóstwo, można je jeść na słodko, na słono, z mięsem lub z rybą, z kapustą i grzybami – wtedy powstają krokiety, czyli zawijane panierowane w bułce naleśniki i smażone na rumiano. Jest wiele przepisów na ciasto naleśnikowe. Można dodawać tylko mleko, mleko z wodą, mleko z wodą gazowaną, różne rodzaje mąk i proporcje jajek, czasem łyżkę(...)naprawdę ilość dodawania mąki zależy od tego, jaka jest to mąka. Im wyższy jej symbol, tym bardziej wchłania wodę. Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 szklanki przesianej mąki pszennej 1,5 szklanki wody 2 jajka odrobina soli olej do smażenia Przygotowanie: Połącz ze sobą wszystkie składniki, tak by nie było żadnych grudek. Smaż na niewielkiej ilości oleju, odsączaj na papierowym
Zasmakuj Kuchnisłodki mini torcik dołączył dziś do grona tortowych inspiracji. Połączenie smaku kokosu i kajmaku bardzo fajnie współgra z puszystym biszkoptem i chrupkimi dodatkami. Składniki: na biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia składniki na masę: 500 ml mleczka kokosowego 300 ml śmietanki kremówki 3 czubate(...)koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu
Życie zaczyna się w kuchnimuffiny. Jest ogromnie prosty. Dla uproszczenia wszystko można wymieszać mikserem lub innym pomocnikiem kuchennym. Trochę go na potrzeby muffinek zmieniłam. Zatem do odpowiedniej wielkości naczynia wrzucamy: - 2 szklanki mąki pszennej przesianej - 1 niepełną szklankę cukru - 1 szklankę oleju - 0,5 szklanki zimnego mleka - 0,5 szklanki dowolnego dżemu/powideł/miękkiej marmolady - 4 małe jajka lub 3 duże(...)foremek. Z tej porcji wychodzi 18 sztuk. Oczywiście, jeśli nie ma w domu silikonowych foremek, można ciasto upiec w papierowych lub tradycyjnie, smarując foremki tłuszczem i wysypując drobną bułką tartą. Ciasta będzie w foremkach tak do połowy lub mniej, tak ma być, mocno urosną w piekarniku. Trzeba je teraz włożyć do rozgrzanego do 180 st. piekarnika mniej więcej
I tu będę miała takie teteż inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli 1 1/3 szklanki cukru 225 g masła 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji pomarańczowej sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy skórka otarta(...)pieczenia. Dodajemy połowę mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy
Kulinarne przygody GatityA było to tak...upiekłam bułeczki, odłożyłam kilka do zdjęć, a resztę oddałam rodzince do zjedzenia i przykazałam żeby się ,,nie tykać,, tych do obfocenia. Poszłam
Apetyczna babeczkaWielkanoc . Składniki : 190 g skrobi ziemniaczanej 170 g mąki pszennej 190 g cukru drobnego 4 duże jajka 230 g oleju roślinnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna Składniki na lukier : 120 g cukru pudru 18 g soku z cytryny lub wody Opis przygotowania: Do mniejszej miski dodajemy mąkę pszenną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz skrobię ziemniaczaną. Wszystkie składniki(...)Następnie ścieramy z niej skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Skórkę oraz sok dodajemy do masy i mieszamy. Formę do babki smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie gotową masę przelewamy do przygotowanej formy. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy przez około 55 minut. Po około 45 minutach sprawdzamy czy ciasto
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru pomarańczowego 0,5 litra mleka(...)posiekanej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
Ciastka - domowe słodkościłyżeczki czarnego pieprzu i soli. Całość wymieszaj. Składniki FARSZ z wołowiny 500 g surowej wołowiny np. na gulasz 2 małe cebule 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka bułki tartej 1 jajko pieprz i sól Wykonanie KNEDLE Obierz i ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedź wodę a ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach(...)potem roluj kulkę w obu dłoniach. Wrzucaj do osolonego wrzątku na około 15-20 minut. Składniki KNEDLE 500 g ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków 1 jajko 250 g mąki pszennej + ok. 50 g do posypania stolnicy 2 szczypty soli Wykonanie SOS Obierz i pokrój dość drobno cebulę. Do niedużej patelni wlej łyżkę oleju, rozgrzej go i wrzuć cebulę. Smaż
Eat me! Fit me!Składniki: (szklanka 250 ml) Jajka 4 Cukier 3/4 szklanki ok 160 g Mąka pszenna Tortowa 1/2 szklanki ok. 85 g Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki ok 95 g Majonez 2/3 szklanki (4 pełne łyżki) ok 140 g Proszek do pieczenia łyżeczka z lekką górką Cukier waniliowy łyżeczka Starta skórka z cytryny łyżka Sól szczypta Polewa: Czekolada mleczna 80 g Olej(...)tylko do połączenia składników. Do zmiksowanej masy przesiać mąki oraz proszek do pieczenia. Składniki zmiksować tylko do połączenia składników. Blaszkę do babki lub keksówkę wysmarować masłem a następnie obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do blaszki. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. po około 15 minutach po wyjęciu z piekarnika wyjąć z blaszki i poczekać
Kulinarne przygodyskładniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 150 g masła, w temperaturze pokojowej 180 g serka homogenizowanego 125 ml śmietany 18% 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g żurawiny suszonej HELIO 50 g orzechów włoskich, posiekanych składniki powinny mieć temperaturę pokojową wykonanie: Żurawinę oraz orzechy mieszamy(...)naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki/keksówki (ok. 35cm długości), natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w 170-180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40-50 min. wpis zawiera lokowanie produktu
Domowy Smak Jedzeniapokojowej Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml Ciasto bez użycia miksera, wystarczy kuchenna rózga lub końcówka od miksera Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Doroty SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 1 jajko + 1 żółtko 3/4 szklanki cukru 3 średnie dojrzałe banany 1 szklanka bakalii (u mnie posiekane orzechy laskowe, rodzynki, daktyle, płatki migdałów) 1 łyżeczka sody(...)masło, cukier i zapach waniliowy. Dodaję suche składniki, mieszam tylko do połączenia. Wrzucam mus z bananów i bakalie, mieszam do połączenia łyżką. Keksówkę smaruję masłem, posypuję mąką lub tartą bułką. Przekładam ciasto do keksówki, wstawiam do piekarnika. Piekę keks łącznie 60 minut, najpierw 45 minut bez przykrycia, kolejne 15-20 minut przykrywam ciasto folią aluminiową, by za bardzo się
Zasmakuj Kuchnizwięzłe, miało konsystencję ciasta na kopytka. Jeśli decydujecie się na wariant na słodko, dodajcie do ciasta odrobinę cukru waniliowego. Możecie polać je potem śmietaną, sosem owocowym czy też zrumienioną bułką tartą. A u mnie kluski polane zostały masłem wymieszanym z oliwą i podgrzewanym z rozmarynem – kilka jego gałązek przywiozłam ostatnio z działki i lekko mi się podsuszył. Do tego(...)u0142ustego\r","ok. 150 g ugotowanych ziemniak\u00f3w\r","1 spore jajko\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","ok 250-300 g m\u0105ki pszennej\r","\r"," Mas\u0142o z rozmarynem\r","2-3 ga\u0142\u0105zki \u015bwie\u017cego rozmarynu\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","2 \u0142y\u017cki oliwy\r","\u015bwie\u017co zmielony
Mieszam w Garnkuszklanki) 12g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki) 270g cukru (1 i 1/5 szklanki) 5 jajek 220 ml gazowanej wody (220g) 138 g oleju (niecałe ¾ szklanki) 30g mąki pszennej (3 płaskie łyżki) 23g kakao (3 łyżki) Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, do momentu(...)pomocy łyżki, aż składniki ładnie się połączą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni. Formę na babkę (musi być ona dosyć duża, gdyż ciasta jest sporo), natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dnie formy rozprowadzamy 2 łyżki masy jasnej, na jasnej masie umieszczamy 2 łyżki masy ciemnej, powtarzamy czynności do momentu, aż obie masy nam się skończą. Babkę pieczemy
KulinarneImpresje.plwyjęłam mrożone owoce i oprócz ugotowania pięknego pod względem koloru kompotu, upiekłam z nimi ciasto drożdżowe. Dodałam delikatnej ricotty i drożdżówka zniknęła w jedno popołudnie! Składniki 250 g mąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii wierzch garść czerwonych porzeczek, malin, jeżyn kilka łyżeczek sera(...)miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta wykładamy ricottę oraz mrożone owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego
Raj dla Podniebieniasię powtórzyć, przeżyć ponownie. Bo gdyby można było, chciałabym, aby Moja Babcia i Mój Dziadek mogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody(...)pianę i po łyżce dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy do całkowitego wchłonięcia piany przez masę. Tortownicę (użyłam małej – 18cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy boki masłem. Podsypujemy bułka tartą. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180C przez ok. 45-50 min do „suchego patyczka”. Przestudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy blat smarujemy ulubioną
Raj dla Podniebieniaświętami polecam włożyć do pojemnika kawałek jabłka, dzięki czemu piernik będzie mięciutki i wilgotniejszy. Składniki: Ciasto: 75 g miękkiego masła 150 g cukru trzcinowego 3 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 szkl ciemnego piwa 175 g miodu 3 łyżki posiekanej żurawiny 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta(...)osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną białą pianę. Delikatnie wmieszać białka do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 20x10 cm (lub większej) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 45-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Czekoladowy lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem
Nastoletnie Wypiekaniełyżki ziaren słonecznika Dodatkowo: sezam do obtoczenia (opcjonalnie) Przygotowanie: Ciasto: Drożdże wymieszać z 100 ml ciepłej wody. Dodać cały cukier i 2 łyżki mąki pszennej, ponownie wymieszać i odstawić na 30 minut do "ruszenia drożdży". Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki (olej pod sam koniec) i dobrze wyrobić rękami(...)będą bardziej puszyste. Wyrośnięte ciasto zagnieść rękami i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki można teraz wysmarować odrobiną wody i obtoczyć w sezamie. Odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem za pomocą ostrego noża naciąć bułki wzdłuż. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Nastoletnie Wypiekaniebędę miała takie połączenie świąt Wielkanocnych ze świętami Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto: 150 g marchewek 2 jajka 120 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 110 g mąki pszennej typu 650 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 60 g orzechów laskowych, zmielonych 60 g orzechów włoskich, posiekanych 2 szczypty zmielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu 110 ml oleju słonecznikowego Masa(...)koniec dodać marchew, mieszając ręcznie - najlepiej łyżką drewnianą. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 27x17 cm (lub tak jak w moim przypadku 22x22 cm), wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 175°C przez 35-40 minut. Wystudzić. Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski i zmiksować za pomocą blendera ręcznego
Świat Ciastaapetyczny obiad. Polecam podawać go np. z sosem koperkowym, czosnkowym bądź grzybowym. Najlepiej do krokietów smakuje surówka z kapusty peki ń skiej. Składniki: 1 kg. ugotowanych ziemniaków 250gr. mąki pszennej 4 jajka 1 pętko kiełbasy 10 dkg. sera żółtego przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, lekko studzimy i przeciskamy przez(...)sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy z tłuszczu i odciskamy jego nadmiar na papierowym r ę czniku. Krokiety przed smażeniem możemy obtacza ć w jajku i bułce tartej. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawynawet przed świtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego(...)niż zwykle i wyrasta też szybciej. Zatem jak mamy mało czasu, a nie lubimy jeść chleba ze sklepu to ten będzie idealny. Składniki na 2 bochenki: 1100 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 30 g miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno
Marder&Marder ManufacturePyszne domowe bułeczki do hamburgerów ale nie tylko. Można je też wykorzystać do zrobienia pysznej kanapki. Nic tylko piec i robić pyszne domowe hamburgery. składniki: 700 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 200 ml letniego mleka 200 ml letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oleju oraz mleko do posmarowania(...)Następnie uformowane placki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30-60 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wyrośnięte bułki na wierzchu posmarować mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut, aż się lekko zarumienią
Monia miesza i gotujemleka 0,5 szkl letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego 1,5 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 2,5 szkl mąki grahama typ 1850 Młyn Kopytowa 1 szkl mąki pszennej chlebowej typ 750 Eko Młyn Kopytowa 2 łyżki oliwy z oliwek 7 g suszonych drożdży Do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Mąki i drożdże wsypać do misy(...)oprószyć mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce. Źródło przepisu: Moje Wypieki
Ala piecze i gotujeSkładniki na ciasto kruche: 225 g masła lub margaryny; 3 żółtka; 3 łyżki cukru pudru; szczypta soli; 280-300 g mąki pszennej; 5-6 łyżek zimnej wody; Mąkę pszenną i cukier puder przesiać przez sito, dodać sól i schłodzone masło lub margarynę. Składniki dobrze posiekać i rozetrzeć w palcach. Następnie dodać żółtka i wodę i zarobić szybko kruche ciasto. Ciasto(...)dodać cukier i chwilkę smażyć, do chwili aż cukier w jabłkach się rozpuści. Nadzienie jabłkowe przestudzić. Foremki na tartaletki o średnicy 9 cm wysmarować masłem i oprószyć lekko tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać krążki foremką - tartaletką..Następnie foremkę wylepić krążkiem ciasta, nałożyć nadzienie jabłkowe, posypać cynamonem. Wyciąć foremką kolejny krążek (tym razem może być cieńszy) i położyć
In my kitchen