bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:433/587)

Wytrawne drożdżówki z jabłkiem, cebulą i gorgonzolą 190

Jeśli szukacie przepisu na wytrawne bułeczki które można podać do piwa czy też wina lub zabrać na grilla, piknik lub wycieczkę do dobrze trafiliście :) Najlepiej zjeść

Mienta blog
Rogale solanki 92

Tym razem przepis na pyszne rogale posypane gruboziarnistą morską solą. Są pyszne. Idealnie miękkie w środku i perfekcyjnie chrupiące na zewnątrz. I ten smak gruboziarnistej soli

Marder&Marder Manufacture
Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym 232

paczki, jednak zapewniam, że tak przygotowany krem jest dużo lepszy:)) Babeczki wspaniale pasują jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na pikniku. Kruche ciasto:  300g mąki pszennej,  3 żółtka,  150g masła lub margaryny, 50g cukru pudru,  2 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść(...)masłem oraz nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę. Stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić. Foremki do babeczek (ok. 15sztuk) natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Dno i boki każdej z foremek wylepiać jednym krążkiem ciasta. Nakłuć na dnie widelcem. Nakładać budyń do 3/4 wysokości. Następnie przykryć pozostałymi krążkami ciasta i delikatnie docisnąć brzegi. Piec około

Z miłości do słodkości
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32922

przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu(...)wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół). Metalową formę z kominem do babki wysmarować odrobiną masła i oprószyć np. bułką tartą (strzepując nadmiar). Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. Jaja wbić do kubka i roztrzepać widelcem

Moja Delicja
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe 206

Składniki: (3 porcje) 3 żółtka 75 g masła w temperaturze pokojowej 200 g sera białego twarogowego półtłustego 160 g puree z dyni (przepis tutaj ) 3 białka 250 g mąki pszennej szczypta soli   Przygotowanie: Żółtka zmiksować z masłem (np. w blenderze). Krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie może doprowadzić do zważenia się masy. Dodać ser biały i szczyptę(...)partiami około 4 minut od wypłynięcia. Najlepiej pod koniec tego czasu wyciągnąć jednego kluska, przepołowić widelcem i sprawdzić czy środek jest ugotowany. Jeśli tak, wyciągnąć resztę na talerz. Przygotować bułkę tartą: Na patelnię wsypać dwie łyżki bułki tartej oraz włożyć dwie łyżki masła. Smażyć wszystko, aż masło zacznie się pienić, a bułka lekko się zarumieni. Jeśli lubicie bardziej zrumienioną bułkę

Moja Delicja
Keks piegus 149

wspaniały przepis na keks piegus w jednym z numerów „Przyjaciółki”   Ciasto wyszło przepyszne, niesamowicie wciągające. Nie można się od niego oderwać. Przepis na dużą keksówkę: Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mieszanki bakalii 100 g suszonej żurawiny 50 g kandyzowanych owoców 50 g rodzynek 4 jajka 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rozpuszczonego masła(...)się połączą, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i odsączone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać.          Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone

Na słodko lub wytrawnie
Tort brzoskwiniowy 187

Ten tort brzoskwiniowy powinien się pojawić kilka miesięcy temu, ponieważ piekłam go na 30-ste urodziny męża. Ale już jest, w końcu wklepałam recepturę na ten

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki drożdżowe 130

Od dawna planowałam zrobić rogaliki drożdżowe i w końcu udało mi się jak spędzałam urlop z Rodzinką. Przepis stanowczo nie nadaje się dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba

UgotujmyTo.pl
drożdżówki z makiem 162

słodkie jak sklepowe i chyba to najbardziej za nimi przemawia. Strasznie mnie denerwuje jak widzę na półkach z pieczywem takie  "ulepki cukrowe", zwłaszcza w Polsce. Zrobią bułkę, która sama w dobie jest już tak słodka, dodadzą słodkie nadzienie np. budyń i jeszcze poleją lukrem, no ludzie trzymajcie, co to ma być? nijak się to ma do prawdziwej drożdżówki(...)czas przy takim tempie życia? rozważania na długi elaborat a tym czasem zapraszam na pyszne drożdżówki.   Składniki: ( 20 sztuk) 600 g mąki ( ja użyłam orkiszowej, można pszennej lub razowej) 100 g masła 50 g drożdży 250 ml mleka 70 g cukru 2 jajka 1 kg masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany z bakaliami i miodem) Wykonanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada z Malinami 218

osób i każdej po pierwszym kęsie opadała szczęka z wrażenia. Smakowała bosko! Składniki: Biszkopt: 6 jajek - żółtka i białka osobno 1 szklanka cukru drobnego do wypieków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej *ok 2 łyżki kakao - jeśli chcemy zrobic wzorki Krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki(...)łyżką, ruchami od dna do powierzchni masy. Dużą blachę, tą która była dołączona w komplecie z piekarnikiem delikatnie smarujemy masłem bądź margaryną, wykładamy papierem do pieczenia, który posypujemy odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 150-180 stopni. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego podałam Wam przedział temperatur. Po upieczeniu biszkoptu przekładamy go na czystą lnianą ściereczkę, ściągamy

Blondynka Gotuje
RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. 200

razem będzie lepiej. RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. /z moimi modyfikacjami; z przepisów z Cafe Babilon;/ na tortownicę 24-26 cm biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić olejkiem) szczypta soli różowy barwnik w proszku na czubku noża (są bardzo intensywne)  krem waniliowy(...)ubijając. Na koniec wsypuję mąkę i używając łyżki delikatnie łączęwszystkie składniki, ekstrakt oraz barwnik. Mieszam powoli, zamaszyście,by jak najbardziej napowietrzyć masę. Masę wylewam do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy.Piekę około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzony biszkopt podzieliłam na cztery cienkie i równe krążki.Krem:Miksuję mocno schłodzoną kremówkę do czasu, aż będzie sztywna

W kuchni Karmel-itki
Bubliczki – kuchnia kresowa 149

Bubliczki - kuchnia kresowa Bubliczki, zwane też bublikami, to rodzaj pieczywa bardzo podobnego w smaku i wyglądzie do obwarzanków i bajgli. Bubliczki piecze się z mąki pszennej z dodatkiem drożdży, wody, soli i cukru. Na niepowtarzalny smak bubliczków wpływa sposób ich przygotowania. I chodzi tu nie tylko o gotowanie w wodzie, poprzedzające proces pieczenia, ale również o procedurę przygotowania ciasta(...)Podobno pod koniec XVII wieku skromny piekarz żydowski z Wiednia postanowił przekazać swój dar królowi polskiemu Janowi III Sobieskiemu jako podziękowanie za zwycięstwo nad Turkami. Piekarz wręczył królewskiemu szlachcicowi bułkę w kształcie strzemienia, na cześć hobby króla. To miał być początek bublików, bajgli i obwarzanków, które obecnie znane są na całym świecie. Według autorki artykułu w Polsce wciąż daje się

Trzeci talerz
Sernik Ze Śliwkami Na Kruchym Cieście 114

delikatny sernik ze śliwkami który jest łatwy w przygotowaniu i zawsze sprawdzi się w roli pysznego, domowego, deseru ;) Składniki na blaszkę 18 cm Ciasto: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1 żółtko kl. L 1/2 szkl cukru 90 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 15 g kakao Masa serowa: 500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam sera twarogowego(...)wkładam do zamrażarki, a większą do lodówki na około 30-40 minut. 2. Większą częścią schłodzonego ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypaną bułką tartą. Masa serowa 3. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy  krótko  do połączenia się składników (ważne aby było to  krótko  gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę

Gotowanie...to proste !
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami 106

kruchego ciasta rureczki, które zdobią wierzch tego ciasta. Ciekawą opcją jest dodanie do kruchego ciasta mąki tortowej orkiszowej. Był to mój mały eksperyment. Udany! Składniki ciasto 270 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki tortowej orkiszowej (można użyć w całości zwykłej tortowej) 125 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki(...)30min. Śliwki umyć, osuszyć , przekroić i pozbawić pestek. Schłodzonym ciastem (2/3 porcji) wylepić formę do tarty (użyłam formy 22cm), podnieść brzegi, całość nakłuć widelcem i spód lekko podsypać bułką tartą. Spód gęsto wyłożyć połówkami śliwek, skórką do dołu. Owoce posypać płatkami migdałowymi i cukrem kryształem. Pozostałą częścią ciasta można dowolnie udekorować wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec

Raj dla Podniebienia
Czy Wielkanoc musi być perfekcyjna? 148

przypadku okażą się one rewelacyjne! Nie potrzebujemy nawet miksera, żeby przygotować muffinki jagodowe Agaty. Proponujemy także babeczki marchewkowe Prościutkie muffinki jagodowe Składniki na 12 muffinek: 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki) 6 łyżek cukru (80 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego (16 g) szczypta soli 200 ml mleka 80 ml oleju roślinnego(...)jednolitą konsystencję. Wlewamy płynne składniki do miski z mąką i łyżką lub trzepaczką mieszamy ciasto, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Formę na muffinki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto do foremek, na wierzch każdej muffinki wrzucamy po kilka jagód (jagody wrzucamy na wierzch, nie wklepujemy ich do środka ciasta. Pieczemy przez ok. 20 minut (na czas

KulinarneImpresje.pl