kremowy i delikatny budyń :) Takie są te babeczki, a jeszcze ciepłe wręcz rozpływają się w ustach ;) Składniki na 10-12 małych babeczek Ciasto kruche: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/3 szkl cukru 90 g masła 2 żółtka kl L 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18 % esencja waniliowa Nadzienie: 1 budyń waniliowy 400 ml mleka 3 płaskie łyżki cukru Dodatkowo(...)lodowce i poranek) 3. Po czasie leżakowania wałkujemy dość cienki placek i wykrawamy foremką do babek ciasteczka, po dwa ciasteczka na jedną babeczkę. Następnie smarujemy masłem foremki i posypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem. 4. Do tak wylepionych ciastem babeczek nakładamy budyń i przykrywamy drugim wykrojonym "ciasteczkiem" szczelnie zaklejając brzegi. 5. Babeczki pieczemy w 200 stop. przez 25 -30 minut
Gotowanie...to proste !CIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać(...)zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta przykryć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut
ciasta i desery czyli na słodkomnie ananas i papaja ) 150 ml ciemnego rumu lub likieru Amaretto Wykonanie: Wieczór wcześniej rodzynki umieścić w miseczce i zalać alkoholem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim(...)osuszone na ręczniku papierowym rodzynki oraz resztę bakalii i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Upieczony keks studzić przez około 10 minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i odstawić
Opowieści z piekarnikapyszny keks makowy. Kto lubi bakalie to polecam wzbogaconą wersję ale nie ma też problemu, żeby je pominąć. Porcelana Bogucice z kolekcji Krasatina. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru pudru 1 szkl suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150g masła 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego pół szklanki siekanych bakalii- orzechy(...)nadal miksować do połączenia się składników. Do gotowej masy wsypać bakalie, delikatnie i krótko wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej o wymiarach 30*11 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni z termoobiegiem i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujemalinowego (zmiksowane, przegotowane maliny mrożone), 100 g cukru, 2 jajka, 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, krem: 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%), 150 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady polewa: 35 g masła, 75 g białej czekolady, Ciasto: Jajka ubić z cukrem(...)rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Ja ciasto upiekłam w silikonowej foremce w kształcie serca. Silikonowej formy nie trzeba smarować tłuszczem, ani wysypywać bułką tartą. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustawić
królestwo garówkeksówkę. Do tego proste i smaczne – pycha ciasto nie tylko do kawy! Zapraszam dziś na ciasto bez jajek z dodatkiem kakao i ananasów. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżeczki mąki 3 łyżeczki kakao 250 g powideł śliwkowych, zamiennie dżem z ananasów lub brzoskwiń 4 plastry ananasa z puszki pół płaskiej łyżeczki cynamonu lub mniej jeśli wolicie(...)suche składniki, dodaję cynamon. Następnie rozdzielam ciasto na dwa, do jednej miski dodaję 3 łyżeczki kakao, do drugiej 2 łyżeczki mąki. Wylewam ciasto na przemian do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ananasy kroję w drobną kosteczkę, dodaję do ciasta, układam na cieście, lekko doklepując. Ciasto lekko czekoladowe z ananasem bez jajek
Zasmakuj Kuchniaromatu dodałam skórkę pomarańczową ale można dodać inne bakalie. Babka jest pyszna i wilgotna, z polewą czekoladą smakuje najlepiej. Można upiec też w foremce keksowej. składniki: 250 mąki pszennej 200 g suchego maku mielonego 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka kilka kropel aromatu rumowego Składniki(...)proszkiem do pieczenia. Dodać także skórkę pomarańczową. Na koniec dodać ubite białka i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Masę przełożyć foremki na babkę, foremkę wcześniej natłuścić i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 175 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam cukrową
Monia miesza i gotujepodczas przygotowań do najważniejszej kolacji w roku. Królewska szarlotka jest to tak naprawdę idealne połączenie: kwaśne jabłka, mięciutki biszkopt i słodziutka bita śmietana. Składniki: ciasto: 180 g mąki pszennej(1 szklanka) 150 g cukru 30 g cukru waniliowego(około 3 łyżek) 30 ml oleju(około 3 łyżek) 15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżeczki) 4 jajka masa jabłkowa(...)cukier waniliowy. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Krótko miksujemy. Dodajemy olej. krótko miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy. ?Pieczemy do 35-40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte
Ciasta z tradycjamiWeź pazur kury. Weź skrzydło kruka. I ogon szczura. Weź… oj, to nie to. Miał być przecież sernik królewski. O, mam. Weź: 3,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka czubata szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 kostki masła 3 łyżki kakao Oprócz tego potrzeba Ci: 1 kg sera(...)drobno masło. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części. Każdą z nich zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na 30 minut. Blachę do pieczenia posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Jedną część zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozprowadź równomiernie po blaszce. Włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po upływie wskazanego
Niuniokiwiem jakie to było? To było wszystko taki najgorszy sort. Bez kartki można było czasem dostać taką rzecz jak bułczanka. To było coś w rodzaju kaszanki, ale z bułki. Wtedy się szło, bo ona była w czymś ugotowana, więc jak się to gotowało w wodzie, to któraś pękła i robiła się z tego taka zupa. Szło się do rzeźnika(...)ramach "przywileju" dostać bez kartek od rzeźnika. Zasadnicza rzecz jeśli chodzi o jedzenie, to tak - Rano i wieczorem jakieś zupy. Najczęściej polewki. Przepis na polewkę: Składniki: - woda - maślanka - mąka pszenna - mleko Wykonanie: Do garnka wlewa się wodę i gotuję. Maślankę wlewa się do osobnego garnuszka. Do tego się daje mąki. Miesza się to wszystko. Taki był obowiązkowy kwierlek zrobiony
Kryzysowa Książka KucharskaTaki torcik,to idelane połączenie świeżości ze słodyczą czekolady. Jeżeli tylko macie ochotę sami się o tym przekonać-to Zapraszamy do przepisu ! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki(...)cukru pudru zielony barwnik spożywczy Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą
Domowe TortyCIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 100 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać, dodać żółtka(...)zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta przykryć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut
Camilla w kuchnijajka w temperaturze pokojowej 1 szkl cukru 3/4 szkl oleju w temperaturze pokojowej 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść posiekanych orzechów i suszonych owoców, np. żurawina, rodzynki itp. Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki(...)piany wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać jabłka, wymieszać do połączenia składników. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24-26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 st.C przez ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniezawsze mnie ciągnie w tym kierunku i na moim blacie pojawiła się jedna z moich ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa Składniki: Ciasto: - 60g mąki ziemniaczanej - 115g mąki pszennej - 135g cukru - 150g margaryny do wypieków (np. taka Kasia) - 3 jajka - sok wyciśnięty z 1 cytryny - skórka starta z 1 cytryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kandyzowanej skórki(...)wlewamy roztopioną margarynę, dorzucamy starta skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę oraz wlewamy wyciśnięty sok. Jeżeli nasza foremka nie jest teflonowa bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez 50 minut (piekarnik bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze a następnie ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem
Kuchenne Wariacjemurzynka upiekłam piernikową i już wiem, że na święta upiekę ich jeszcze trzy :) Polewa z białej czekolady idealnie łączy się smakowo z korzenną nutą wypieku... Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kawy zbożowej 1 łyżka kakao Polewa(...)mieszamy i miksujemy na gładką masę (będzie raczej gęsta). Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki do babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą). Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę ozdabiamy polewą: mleko z czekoladą połamaną na kostki podgrzewamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej
Kolorowy Przepisownikkażde ciasto marchewkowe ;)), polana kremem serowym, znacznie mniej kalorycznym od lukru. Możecie zrezygnować z kremu lub zastąpić go cukrem pudrem, wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: Składniki: 150 g mąki pszennej, 100-130 g cukru pudru, 2 szklanki drobno tartej marchewki, 3 jajka, 3-4 łyżki kakao, 4 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, skórka otarta z połowy(...)drugiej misce dokładnie połączyć jajka z olejem, dodać do suchych składników razem z marchewką i skórką z cytryny, wymieszać. Formę z kominem posmarować masłem (można oprószyć mąką, bułką tartą lub mielonymi migdałami co ułatwi wyjęcie ciasta z formy), przelać ciasto, wyrównać łyżką i stuknąć kilka razy formą o blat żeby ciasto się równo rozlało. Piec w 180 stopniach
SzczyptaSmaQjajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300g miękkiego masła 9 łyżek cukru cukier waniliowy 3 żółtka 4,5 łyżki mąki pszennej 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej 750ml mleka 100g batoników o smaku kokosowym (Princessa, Góralki) Masa cukrowa: 50g cukru pudru łyżka czerwonej galaretki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka wody Dodatkowo: zielona galaretka wiórki(...)dodajemy żółtka i obie mąki, mieszamy delikatnie łyżką, aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny, Formę w kształcie półkuli smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nie martwcie się- ja tez nie miałam formy w kształcie półkuli, ale za foremkę posłużyła mi blaszana miska ;) Biszkopt piekłam w temperaturze 180 stopni przez godzinę- wiem
Czerwona Porzeczkaobiad pierogi z białym serem. Autorem tego przepisu jest moja babcia wszyscy sobie chwalą ich smak mam nadzieje, że wam także zasmakują! Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - łyżeczka masła - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 jajko Farsz: - 1/2 kg sera - 2 żółtka - 1 całe jajko - łyżkę kaszy manny lub mąki (ja użyłam(...)pierożki nadziewamy farszem i wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Podawać na ciepło, bo po ostygnięciu ciasto bardzo opada. Można je pokrasić śmietaną lub masełkiem i bułką tartą. Smacznego
Tanio szybko zdrowośniadanie najczęściej pojawiają się jajecznica, kanapki lub owsianka (jeśli w ogóle zjadamy śniadanie w domu, bo zamiast tego często kupujemy po drodze do pracy czy szkoły drożdżówki lub gotowe bułki). Śniadanie to podstawowy i obowiązkowy! posiłek w ciągu dnia. Zazwyczaj rano te kilka - kilkanaście minut snu są dla nas na wagę złota - niestety kosztem śniadania. Mamy nadzieję, że nasza dzisiejsza(...)pokroić warzywa) - rano wystarczy tylko “zmontować” całość :) Ewentualnie w weekend zafundujcie sobie wspólne, rodzinne lub partnerskie meksykańskie śniadanie :) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. "Kanapka": olej do smażenia 2 pszenne tortille 1 średnia pierś z kurczaka kilka porwanych liści Waszych ulubionych sałat 1 średni pomidor 1 plaster świeżego ananasa (opcjonalnie z puszki) 2 łyżki kukurydzy z puszki (odsączonej) kawałek czerwonej
W kuchni Katieefekt końcowy wspaniały. Aromatyczny, delikatny puszek z jabłkami, wprost rozpływający się w ustach. Pycha! Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha ciasta. Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej 7 jajek 210 g masła lub margaryny, rozpuszczonego i schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki cukru Łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 5 – 6 jabłek pokrojonych(...)zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki jeszcze chwile zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w większe cząstki, posypać cynamonem i wymieszać delikatnie z ciastem. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć ciasto i wyrównać. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu
Na słodko lub wytrawnieSKŁADNIKI: 250 g mąki orkiszowej jasnej, 200 g mąki razowej żytniej typ 2000, 100 g mąki pszennej (u mnie chlebowa typ 750), 300 ml letniej wody, 1 łyżka miękkiego masła, 20 g drożdży świeżych, 1 łyżka letniego mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soli, ziarna do posypania: sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, do posmarowania: 1 jajko+ 1 łyżka mleka(...)jednorazową, bo ciasto się trochę klei). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie formujemy 9 bułeczek, i układamy na blaszce posypanej mąką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 15-20 minut w 190 stopniach
Aga w kuchniSkładniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka napoju gazowanego np. fanta 1 szklanka oleju słonecznikowego 2,5 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciast (np. pomarańczowy)Ponieważ jest to bardzo efektowne ciasto, od dawna kusiło mnie żeby je upiec. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka(...)równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki (fot.2). Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Na sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (fot.3-4) (ma się stopniowo rozlewać), najlepiej robić to dużą, metalową łyżką. Piec w temperaturze 180ºC
Świat Ciastadrożdży, 340g letniego mleka. Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, by drożdże zaczęły pracować. Ciasto: 215 g mąki pszennej chlebowej, jajko, 50g brązowego cukru, 20g tartych migdałów, łyżeczka soli, 50g masła, 50 g suszonej żurawiny, jajko z mlekiem do posmarowania, ziarna(...)blasze, przykryć i odstawić na godzinę. Posmarować rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Posypać dowolnymi ziarnami. Piec około 20 minut w temp. 210st. Ostudzić na kratce. Wspólnie ze mną bułki piekły: Dorota Justyna Bożena Wiosenka
Z miłości do słodkościTe bułeczki idealnie się nadają na małą przekąskę w podróży, na zabranie ze sobą do pracy lub na uczelnie na drugie śniadanie, a także świetnie prezentują
Smaki ArmineLussekatter, to szwedzkie bułeczki, które tradycyjnie piecze się na dzień Świętej Łucji - czyli 13 gruia. Są popularne już od 1 dnia adwentu. Chociaż okres nbie ten
Zielona KuchniaWiem, że łatwiej byłoby upiec zwykłą chałkę i potem posmarować ją dżemem. Ale ja lubię pokombinować :) Orkiszowa chałka nadziana jest nie tylko rodzynkami, jak to bywa
Mienta blogMadzia wyjechała. W sumie nic nowego, co chwilę gdzieś wyjeżdża. Siedzę sobie zatem sam, dochodzę do siebie po wczorajszym wieczorze z Adkiem i wpadłem na pomysł
Marder&Marder ManufactureKolejny przepis który musiałam przetestować na moim blogu. Przepis pochodzi z bloga "moje wypieki", jednak w oryginalnym przepisie użyty jest karmelizowany rabarbar, ja natomiast z braku
IMPRESJA SMAKU