Drożdżowe bułeczki po brzegi wypełnione pysznym jagodowym nadzieniem. Polecam wypróbować, bo właśnie trwa sezon na jagody :) Składniki: - 550 g mąki pszennej - 125 g margaryny - 1 szklanka mleka - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 1 żółtko - 50 g drożdży - szczypta soli nadzienie - 1 kg jagód - 2 łyżki cukru Przygotowanie: Pół szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy do niego 1 łyżkę cukru i mąki oraz(...)cukrem, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, odcedzamy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy kulki, formujemy z nich placuszki, na każdy nakładamy pełną łyżeczkę nadzienia. Zlepiamy bułkę i kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy cukrem i pieczemy około 20 minut
Zainspirowana w kuchniJak dobrze wiecie miłością bezgraniczną kocham wszystkie drożdżowe wypieki – zarówno te na słodko, jak i te na ostro czy słono. Dziś mam dla Was przepis
Ostra na Słodkobakaliami Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm. Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto: 4 jajka 1 1/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma 90 g oleju 2 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczka mielonych(...)jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Morele kroimy w paski. Wszystkie bakalie wrzucamy do ciasta, mieszamy, aby się równomiernie rozprowadziły. Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułkę i wylewamy na nią ciasto. Ciasto pieczemy przez około 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy będzie
Kulinarne przygody GatityUwielbiam gofry , o czym już pisałam nieraz na blogu! Przygotowuję je zarówno w wersji na słodko, jak i tej ostrej czy wytrawnej. Każde są pyszne! Dziś
Ostra na Słodkobułeczek roztwór solno – drożdżowy 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży ciasto: 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową, u mnie typ 1850 Bio 200 g wody 15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego 10 g masła miękkiego roztwór soli i drożdży Dzień wcześniej: Umieść sól, wodę i drożdże(...)piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik. formowanie: Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki. Przykryj uformowane bułki ściereczką i zostaw na 40 min. (łączeniem skierowanym do góry). Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 – 250*C. W dolnej części piekarnika umieść miseczkę z wodą Jeśli lubisz bardzo gładką powierzchnię
Proste Potrawyfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 ⅓ szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka(...)sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz dżem porzeczkowy (powidła), całość miksujemy , masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam piernik z połowy składników i użyłam kwadratowej formy 24x24cm, natomiast autorka użyła formy 19x30cm, a z reszty ciasta upiekła jeszcze 6 babeczek) pieczemy w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnieniebułeczki po brzegi wypełnione najlepszymi życzeniami, pochodzące z miasta, w którym się urodził. Za ojca tych mleczno-maślanych bułeczek drożdżowych uważa się osiemnastowiecznego angielskiego lekarza Williama Olivera. Tradycyjnie wierzch bułek posypywało się ziarnami kminku, następnie pokrywało kilkoma warstwami cukrowej glazury i posypywało kruszonym cukrem. Dziś w angielskich piekarenkach w okolicach Bath można spotkać kilka wersji, z rodzynkami, czarnymi porzeczkami, suszonymi(...)porzeczki smakują niesamowicie...szczególnie do popołudniowej herbatki ;) Także Happy Birthday i zapraszam do stołu! :D Bath buns 12 sztuk Potrzebujesz: 250ml mleka 15g świeżych drożdży/ 7g suchych 450g mąki pszennej 30g cukru szczypta soli 225g masła w temp. pokojowej 1 jajko (do posmarowania) Mleczna glazura: 2 łyżki cukru 1 łyżka mleka Dodatkowo: rodzynki ziarna kminku 4 lekko rozkruszone kostki cukru
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś wracam do przepisu na buchty, czyli puszyste drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami. Przepis na buchty w wersji bez nadzienia już jest na moim blogu
Domowa Cookierenka Agiprzepis - miało być szybko i pysznie i właśnie tak jest :) Ciasto pyszne - mało słodkie, lekko kwaskowe - takie lubimy :D taka trochę inna szarlotka :) Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 kostka masła 82% tłuszczu 1/2 szkl. cukru 3 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 30% 4-5 jabłek 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka(...)krateczkę. Układamy na cieście, lekko wciskamy. Posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Rady: Tortownicę można nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub tak jak ja to zrobiłam - wyłożyć papierem do pieczenia
Kolorowy PrzepisownikCiasto spotykane na wielu blogach pod nazwą tulipan, u mnie tulipan nie wyszedł bo zrobiłam w za dużej foremce dlatego powstała babka trójkolorowa. Przepis podpatrzony na
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszybkie, dostępne nawet dla totalnego beztalencia albo maksymalnie zajętego zwykłego człowieka. Zazwyczaj pieczywo i tak kupujemy, bo nie mamy czasu codziennie piec własnego ale jeśli jest możliwość, robimy własne bułki czy chleb i najczęściej zjadamy jeszcze ciepłe. Nigdy nie brałam się za chleby na zakwasie, bo do tej pory nie czułam pociągu do tego totalnie, więc kiedy wreszcie przemknęła(...)ciasto jest bardzo wymagające. Drobne modyfikacje też mu nie szkodzą, więc naprawdę super przepis, bez modlenia się i odmierzania wszystkiego co do grama. Składniki na ten chleb to: - mąka pszenna - ile? to zależy od typu mąki i tego, jak pochłania płyn ale max 0,5 kg, - LETNIA woda (nie zimna i nie gorąca) - 300 ml, - olej - 1 łyżka (używałam już
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjest zawsze doskonały. Duszone warzywa i mięso są dobrze doprawione i miękkie. W trakcie duszenia ich z masłem i śmietaną na dnie garnka zbiera sie smaczny sos, do którego bułka drożdżowa jest niezastąpiona. Chętnie dowiem się, czy spotkaliście się z podobnym daniem na Podkarpaciu lub w innych częściach kraju. Ze sposobu jego przyrządzania można snuć przypuszczenia, że ma ono związek(...)kuchnia podkarpacka Pieczeń pod ciastem drożdżowym - kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto (jeśli używacie garnka o niewielkiej średnicy, można zmniejszyć proporcje składników ciasta do 2/3): 50 g drożdży 3 szklanki mąki pszennej 500 ml mleka ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżka cukru Pieczeń: 6 podudzi z kurczaka (lub porcje mięsa z królika albo pokrojone żeberka) 100 g masła 1 kg ziemniaków 2 duże
Trzeci talerzwody. Jaki rodzaj ciasta używa się na kluski? Tak naprawdę mamy tu dowolność. Może być to drożdżowe czy francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki, które kroimy na pasy o szerokości 1,5 centymetra. Składamy 4 pasy(...)zmielić. Do sera dodać jajka i mąkę. Wymieszać . Uformować wałek. Pokroić na cienkie małe kluseczki. Wodę zagotować z olejem i solą. Wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia. Odcedzić. Podawać z bułką tartą i cukrem. Podstawowe ciasto na pyzy drożdżowe: Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 15 g drożdży 2 jajka 2 łyżki masła Drożdże rozkruszyć z połową letniego mleka
Ciasta z tradycjamiczekolady możemy użyć mlecznej lub deserowej. Przepis ze strony Lidla. Polecam! Piernik z czekoladą w białej polewie Składniki na keksówkę o wymiarach dna 8 x 23cm: 125g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 150g masła 100g gorzkiej czekolady 4 jajka 100g miodu opakowanie przyprawy do piernika 50g cukru trzcinowego łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół(...)powstałej masy przesiewamy obie mąki połączone z proszkiem i sodą. Mieszamy. Na końcu dodajemy powidła i mieszamy całość do połączenia składników. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (lub w 160 z termoobiegiem). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Piernik odstawiamy do wystudzenia. Biała
Smak mojej kuchni