bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:421/587)

Ucierane ciasto z porzeczkami i makiem 217

łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 200 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Dodać szczyptę soli i  suchy mak, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę ( mikserem ręcznym zajmie(...)używamy już miksera ). Porzeczki oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 175°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy

Opowieści z piekarnika
Kakaowa Babka Z Wiśniami Kandyzowanymi 136

Pyszna, puszysta aż ciężko poprzestać na jednym kawałeczku ;) Składniki na okrągłą foremkę z kominem: 3 jajka 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 100 g cukru 2 płaskie łyżki dobrego kakao 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia około 50 gr wiśni kandyzowanych (mogą też być z nalewki ;) Polewa czekoladowa: niecałe 20 g masła(...)mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką. 3. Na sam koniec dodajemy wiśnie i mieszamy delikatnie całość. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy ) 4. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy

Gotowanie...to proste !
Ciasto z brzoskwiniami 123

Kolejna nieco urozmaicona wersja letniego ciasta , tym razem z brzoskwiniami :-)  Składniki :  6 jajek  1/2 szklanki oleju  3 szklanki mąki pszennej  150 g jogurtu naturalnego  1 1/2 szklanki cukru  małe opakowanie cukru pudru  2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia  płaska łyżeczka sody oczyszczonej  1/2 - 1 kg  świeżych  brzoskwini(...)delikatnie mieszamy. Z odstawionych wcześniej białek, ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno pianę dodajemy do całości . Tak przygotowane ciasto , wykładamy na prostokątną blaszkę wysmarowaną wcześniej margaryną i oprószoną bułką tartą. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w większe kawałki brzoskwinie. Do lekko nagrzanego piekarnika , wstawiamy ciasto i pieczemy przez ok 40-45 minut w temperaturze 170 stopni

Aromatyczne Podróże
Sernik truskawkowo-bananowy na biszkopcie 269

miałam pod ręka żadnych biszkoptów czy herbatników więc na spód upiekłam biszkopt. Całość przykryłam bananami i zalałam galaretką truskawkową. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-truskawkowo-bananowa 800 g zmielonego sera może być z wiaderka 400 g truskawek świeżych lub mrożonych 400 g obranych(...)cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na końcu dodać ubite białka. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekrarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż biszkopt się przyrumieni na wierzchu, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić

Monia miesza i gotuje
Skoleboller - norweskie bułeczki z budyniem. 190

drożdżowego, ale dla mnie najlepsze są tego dnia, w którym zostały przyrządzone. Dzisiaj były słodkim ukojeniem na kiepski początek zimowego dnia. Polecam :) Składniki: 250 ml mleka 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 13 g suchych 70 g masła (roztopionego) 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1 i 1/2 łyżeczki kardamonu budyń waniliowy z paczki(...)połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i uformować kule. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między bułkami odstępy. Znowu pozostawić do wyrośnięcia. W każdej wyrośniętej bułce zrobić wgłębienie, dociskając np. dnem szklanki. Powstałe zagłębienie wypełnić budyniem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut w temperaturze

zadanie-gotowanie
Ciasto miodowe 176

jajka 250 g masła 3 - 4 łyżki miodu naturalnego 300 ml mleka Krem: 1/2 szklanki cukru pudru  1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka soku z cytryny Lukier : 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto: W średniej wielkości garnku, na małym ogniu(...)przez sitko i proszek do pieczenia. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki. Masę wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też

Kuchcik gotuje
Migdałowa tarta z truskawkami 191

mnie pokropione mandarynkową wódeczką:) Wypiek polecam. Spróbujcie czasem tartę upiec i to nie tylko z truskawkami. Ciasto warte zachodu:) Przepis od zawszepolki .   Spód tarty: 300 g mąki pszennej; szczypta soli; 50 g drobnego cukru (u mnie cukier puder); 100 g mielonych migdałów; 180 g zimnego masła; 2 jajka; 4 krople esencji migdałowej; Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać(...)kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (uprzednio wysmarowaną tłuszczem i lekko wysypaną bułką tartą) i ponownie schować do lodówki na kolejne 40 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 o C (termoobieg 160 o C, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć z wierzchu kawałkiem

In my kitchen
Babeczki z kremem malinowym 177

żeby nie było, że tak z pustymi rękami, mam w zamian słodką propozycję - kruche babeczki z kremem malinowym. Składniki (na 12 szt. babeczek) na kruche ciasto 225 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 jajko 100 g masła 2 łyżki cukru Krem malinowy 200 g śmietanki 30% 250 g sera mascarpone 3 łyżeczki soku malinowego 3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania(...)dodać sok malinowy. Krem przełożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm i wycinać szklanką kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wykrojonymi kawałkami wyklejać foremki, ułożyć na blaszce i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 min. Gotowe babeczki ostudzić i udekorować kremem i posypką

pink envelope
Szarlotka z kruszonką 229

smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotkirodzynki  Składniki na kruszonkę:200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do posypania:cukier trzcinowyNajpierw należy przygotować kruche ciasto. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość(...)mąką ziemniaczaną (fot.1). Blaszkę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie) (fot.2). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek). Jabłka wyłożyć na ciasto. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Wlać roztopione i gorące masło. Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto (fot.3

Świat Ciasta
BABKA KARMELOWA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 260

się ją błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika z talerzy!Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki w gronie przyjaciół.Polecam!SKŁADNIKI:* masa toffi z puszki – 350 g* mąka pszenna – 200 g* budyń waniliowy – 80 g* jajko – 5 szt* masło – 100 g* cukier – 2 łyżki* laska wanilii – 1 szt* proszek do pieczenia(...)wydrążonymi z laski wanilii.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Dodajemy sztywne białka  i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.Smacznego!UWAGA!Takie ciasta lubią pękać

Ostra na Słodko
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 174

Tak, jak wspomniałam wczoraj - dzisiaj przepis na naprawdę niesamowite bułeczki. Co jest w nich wyjątkowego? Przede wszystkim kolor, ale też składnik, który tej niesamowitej barwy nadaje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka z szafranem i daktylami 192

Źródło przepisu pochodzi z gazety Kuchnia. Składniki: 230 g masła 1,5 szkl cukru 4 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 3/4 łyżeczki soli 2 3/4 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki szafranu Kamis 1 szkl mleka 100 g daktyli Przygotowanie: Mleko podgrzać wsypać szafran i pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać(...)suchego patyczka. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min w formie a następnie przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.Jeśli forma jest metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą. Silikonowy materiał, z którego wykonane są formy Tupperware jest odporny na temperatury od -25°C do +220°C, co umożliwia przygotowanie w nich zarówno mrożonych deserów i lodów, jak również zapewnia

Ala piecze i gotuje
Krokiety z parówką 263

Taką wersje krokietów po raz pierwszy jadłam u mojej teściowej. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem parówki z naleśnikami. Kto jeszcze

KuchniaWeDwoje.pl
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 198

    Pyszne, delikatne, bardzo owocowe i szybko znikające w brzuchach mojej żarłocznej rodzinki. Pochłaniali jeszcze ciepłe, mimo , że chwilę wcześniej zajadali obiad. Chyba to te

Smaczne Zdrowe
babka zebra 147

Łatwa w przygotowaniu, dobrze wygląda i świetnie smakuje. Babka zebra - wilgotne, maślane, pachnące wanilią i czekoladą ciasto. Polecam nie tylko na święta. składniki: 300 g masła 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku od pieczenia szczypta soli 2 szklanki cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki kakao 7 łyżek wody 5 dużych jajek 1/2 szklanki letniego mleka cukier puder do posypania(...)wodą tak, by powstała dość gęsta papka. Do masy kakaowej dodaję 1/3 część ciasta i mieszam mikserem. Formę do babki (średnica 22 cm) smaruję masłem i posypuję tartą bułką. Do formy wykładam 2 łyżki jasnego ciasta, a na nie w tym samym miejscu, 1 łyżkę ciemnego. Postępuję w ten sposób aż do wyczerpania składników, na koniec wyrównuję ciasto.  Ciasto

babka w formie
KROKIETY Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I SEREM 123

danie, które można przygotować zarówno na obiad, jak i danie na imprezy. Polecam :) Składniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię(...)pokrojone drobno pieczarki, sól, paprykę ostrą i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko wymieszać i podsmażyć, by pieczarki były miękkie. Dodatkowo: * plastry żółtego sera (tyle ile będzie krokietów) * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Na środku każdego naleśnika położyć plaster sera, nie dużą ilość mięsnego farszu. Po obu brzegach naleśniki złożyć do środka, po przeciwnych brzegach naleśnika zwijać w rulon

Zrób to smacznie
Szarlotka na kruchym cieście 229

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 250 g margaryny 6 dużych żółtek 2 łyżki śmietany 18% Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić(...)minut. Następnie dodać cynamon i cukier, wymieszać. Do jabłek dodać mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, gotując ok 2 minuty do uzyskania gęstej masy. Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozwałkować pierwszą część ciasta. Podpiec w piekarniku przez

kulinarnyswiatdomi
Tarta Z Jarmużem, Kurczakiem i Mozzarellą 201

smaczna z chrupkim ciastem o smaku paprykowych krakersów, a to za sprawą dodatku słodkiej i ostrej papryki oraz soli :) Składniki na tartę o śred. 25 cm: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody sól, papryka słodka i ostra Nadzienie: 150 g świeżego jarmużu 1 łyżka soku z cytryny 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka(...)osuszamy. 3. Jajko oraz białko roztrzepujemy ze śmietaną, serem żółtym oraz przyprawami na koniec dodajemy jarmuż pokrojony na drobno. 4. Foremkę na tartę smarujemy masłem/margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto i podpiekamy w piekarniku w 200 stop. przez około 10-15 minut. 5. Na lekko przestudzony spód wykładamy nadzienie i pieczemy całość w 180 stop

Gotowanie...to proste !
Babka baranek cytrusowa 136

smalcu 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 4 jajka wielkość M skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku z cytryny ciasto jasne: 150 g mąki pszennej typ 500 125 g cukru pudru 100 g masła 50 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 3 jajka wielkość M 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej(...)łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie. Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 -175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą

wesoła kuchnia
Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową 234

wersję i użyłam do nadzienia masy orzechowej. Ja skorzystałam z gotowej masy orzechowej , ale na pewno zrobiona samodzielnie masa będzie jeszcze lepsza :) foremka 11x26 cm Składniki:   250g mąki pszennej,  100g masła lub margaryny,  jajko + 1 żółtko,  25g cukru pudru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  25g świeżych drożdży,  łyżka śmietany 12%,  szczypta soli(...)prostokąta o wym. ok. 20x35cm. Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około 1 cm pustego ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, końce podwijając pod spód. Ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce o wym. 11x26 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Następnie piec około 45-50 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować. Źródło

Z miłości do słodkości
Scones z rodzynkami 162

bułeczki z rodzynkami . Po wielogodzinnych maratonach turystycznych, przerwa na odpoczynek i bułeczkę w pobliskim parku, dodawała sił ku dalszej turystyce :) Źródło: Internet Scones to takie nie wiadomo co : trochę bułka, trochę ciastko. Wprost idealne na popołudniowe tea time punktualnie o 4 p.m.  Są jednak niesamowicie wredne do zrobienia , bo muszą być przygotowane w specyficzny sposób - co jest nie lada(...)londyńskich wojaży pozostał mi do scones ogromny sentyment i często je piekę, gdy najdzie mnie ochota na słodkie co nieco.  Składniki na około 20 sztuk scones : 400g mąki pszennej 100g cukru 1 i 1/2 łyżeczki pros zku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100g ma sła 2 jajka 10 łyżek mleka 1 szkl. rodzynek - wcześniej namoczyć

Grunt to przepis!
Jabłecznik z różową pianką 204

To jedno z moich ulubionych ciast z jabłkami. Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia. Jabłeczniki nr 9 (2008). Robiłam je wielokrotnie. Uwaga! W cieście kruchym nie

Kuchnia domowa Ani
Babkowa Pani Dynia 165

strony Kasia Moje Ciasto Babkowa Pani Dynia Sładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona:  • 230 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki sody • 1 ½ łyżeczki cynamonu • 2 łyżki skórki pomarańczowej( drobno pokrojonej) • szczypta soli • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)mieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić

Mia Cucina Sofieta
Wiosenna babka miętowa 160

tylko orzeźwiający smak ale i wiosenną barwę. Zapraszam! Składniki na tortownicę 26 cm: v  4 jajka v  150 g cukru v  200 g mąki pszennej v  50 g mąki ziemniaczanej v  150 g masła/margaryny v  1 łyżeczka proszku do pieczenia v  wanilina lub prawdziwa wanilia v  100 ml słodkiego syropu miętowego(...)ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy syrop miętowy. Mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170- 180ºC około 30 minut.   Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy przez 10 min w tortowncy, następnie wyjmujemy z formy i studzimy

Mia Cucina Sofieta
Mój pierwszy chleb 149

Nigdy nie piekłam chleba, wydawało mi się to szalenie skomplikowane ;) Aż w końcu postanowiłam spróbować,  tym bardziej, że niedziele niehandlowe zdarzają się coraz częściej i

Moja kraina smaków
Ekspresowa Kokosowo - Jagodowa Babka 176

jest zbyt zwarta, a to za sprawą kokosa, jest krusząca się i najlepiej smakuje pierwszego i drugiego dnia. Składniki na jedną babkę z kominkiem: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 szkl wiórków kokosowych 2 jajka kl L 150 g masła roztopionego i wystudzonego 1 i 1/2 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru razem z waniliowym około(...)dolewamy roztopione masło i wiórki kokosa, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy nie rozmrożone jagody i delikatnie mieszamy. 3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy w 190 stop przez 50-60 minut do suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy ! 4. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy

Gotowanie...to proste !
Babka mocno czekoladowa na jogurcie 110

Wielkanocnym stole musi być babka i już! Ja proponuję tym razem mocno czekoladową- pyszna! Co nam trzeba? 400 g mąki pszennej 200 g cukru 150 g 100 % kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 200 g jogurtu naturalnego 200ml oleju 200ml wrzątku dodatkowo: 2 łyżki stołowe posiekanej drobno ciemnej czekolady polewa: 100ml kremówki(...)miksujemy. Naszą zmiksowaną masę dodajemy do suchych składników dalej miksując do połączenia i uzyskania jednolitej masy. dodajmy kawałeczki czekolady, mieszamy Formę do babki lekko natłuszczamy i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy naszą masę i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu babka musi wystygnąć, dopiero wyjmujemy z formy. Polewa: Podgrzewamy kremówkę z masłem, dodajemy czekoladę i mieszamy. Polewamy z wierzchu

Latosiowydom
BUŁECZKI SEROWE Z MOZZARELLĄ I SUSZONĄ CEBULKĄ 137

Drożdżowych wypieków, które tak bardzo kocham ciąg dalszy! Dziś upiekłam niesamowicie puszyste i delikatne bułeczki wypełnione dużą ilością żółtego sera i mozzarelli. Przed pieczeniem posypała prażoną

Ostra na Słodko
Bułki z serem żółtym i cebulą 178

Jako, że mamy dziś dzień szczególny, Środę Popielcową, proponuję Wam bezmięsne, ale naprawdę bardzo smaczne bułeczki z serem żółtym i cebulą. Podobne znajdziecie w znanym dyskoncie

Domowe ciasta
Pierogi z wiśniami 172

wiecie dlaczego? Ponieważ przepis na ciasto , już znacie... najlepszy, a farsz do pierogów... to tylko wiśnie i nic więcej. Łatwo, prawda? Składniki (na około 50 szt.): 500 g mąki pszennej ( Typ 500, 450) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 200 - 250 ml wody 1 łyżeczka soli oraz: świeże wiśnie  Do podania: gęsty jogurt typu greckiego(...)włożyłam do miski. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 15 minut, żeby odpoczęło. Wiśnie umyłam, wydrylowałam. I to już cały farsz do pierogów. Nie potrzeba dodawać ani mąki, ani bułki tartej ani cukru. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam na około 2 mm, bez potrzeby podsypywania mąką. Rewelacja. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam na nich po dwie wiśnie. Zlepiłam brzegi. Gotowe odkładałam

Kuchnia u Krysi
Gofrokanapka ze szparagami 129

może by tak zamiast zwykłej bułki, czy chleba zrobić sobie wytrawne gofry i napakować je po brzegi przepysznymi dodatkami? Ja jestem na tak! Postanowiłam przygotować tę przepyszną kanapkę, aby pokazać Wam, że jedzenie nigdy nie jest nudne, wystarczy odrobina fantazji, szczypta wyobraźni i kilka smacznych składników. Gofry są przepysznie chrupiące z dodatkiem soli, dlatego nieco bledsze, bo te słodkie, zwykle(...)kanapce są długie zielone szparagi przygotowane w moim nowym wysokim garnku. Jak ja mogłam bez niego żyć? Nie umiem teraz tego wyjaśnić :) Potrzebujemy: Gofry: 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jaja (żółtka i białka osobno) 125 ml oleju rzepakowego 415 ml wody 1/2 łyżeczki soli Do kanapki: majonez sałata zielone szparagi pomidor gotowany kurczak jajko

MamaOskarka
Babka cytrynowa 218

powinny być w temperaturze pokojowej: 4 jajka 200 g masła skórka z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER: cukier puder gorąca woda odrobina soku z cytryny Do dekoracji użyłam płatków migdałowych oraz wiórek kokosowych Przygotowanie: Masło rozpuszczamy(...)obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, ma być suchy). Upieczoną i wystudzoną babkę przekładamy

Gotuj z Mąką
SCONES Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 148

Wielokrotnie Wam już pisałam, że uwielbiam celebrować śniadania! I to nie tylko w weekendy! Dziś na śniadanie przygotowałam dla Was pyszne bułeczki – scones z czekoladą

Ostra na Słodko
SCONES Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 163

Wielokrotnie Wam już pisałam, że uwielbiam celebrować śniadania! I to nie tylko w weekendy! Dziś na śniadanie przygotowałam dla Was pyszne bułeczki – scones z czekoladą

Ostra na Słodko
Piernik ze śliwkami 484

alkoholu, odcedzić je na sitku. Alkohol pozostały z moczenia śliwek można zachować i dodać do ciasta, ja tak zrobiłam :). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną  oraz sodę przesiać i wymieszać. W garnuszku umieścić masło, mleko, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika oraz kawę i podgrzewać na niedużym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia  i połączenia(...)soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie wmieszać ją do masy.  Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy

Opowieści z piekarnika
Ciasto drożdżowe z czekoladą, orzechami i z kruszonką 145

suchych drożdży, 50 g czekolady gorzkiej, 50 g czekolady mlecznej, 80 g orzechów włoskich, 50 g cukru, kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej, Cukier rozpuścić na patelni, dodać orzechy, smażyć mieszając, aż rozpuszczony cukier oblepi orzechy. Wylać masę na papier do pieczenia. Przestudzić. Zmiksować niezbyt drobno. Czekolady zetrzeć na tarce, każdą oddzielnie. Mleko podgrzać, wsypać(...)cieście rozsypać orzechy, oraz obie czekolady.  Ciasto zwinąć w rulon, a następnie w ślimak i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przygotować kruszonkę. Miękkie masło wymieszać z cukrem i mąką. Kawałkami kruszonki posypać ciasto. Odstawić na kilkanaście minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60 minut

królestwo garów
BAZYLIOWE PLACKI Z CUKINII 154

podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.  PLACUSZKI Z CUKINII: 1 cukinia 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki startego żółtego sera garść świeżej bazylii sól, pieprz oliwa z oliwek do smażenia  Cukinię umyć i zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach. Posolić(...)łyżki majonezu garść posiekanego koperku kilka posiekanych zielonych oliwek sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Pozwoliłam sobie na małą korektę tego przepisu. Zamiast bułki tartej proponuję mąkę pełnoziarnistą, a masę na placuszki wzbogacić o sporą garść świeżej bazylii :)  Smacznego

wege i kropka
Ciasto drożdżowe 336

świeżych -pół szklanki letniego mleka (125 ml) -50 g cukru -1 łyżka cukru waniliowego -1 jajko -50 g roztopionego masła -szczypta soli Kruszonka: -50 g masła, miękkiego -100 mąki pszennej -50 g cukru -łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: -1 jajko, roztrzepane Przygotowanie --> Do małej miski wkładamy pokruszone drożdże i łyżkę cukru, rozcieramy. Dodajemy połowę mleka i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy(...)wyrośnięcia. --> Po tym czasie ciasto wyjmujemy, przekładamy na blat i ponownie wyrabiamy przez chwilę. Przekładamy do keksówki ( o wymiarach około 12 x 33 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. --> Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Marta Gotuje
Tort leśny mech 334

mech: 200 g świeżego szpinaku „baby” 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 4 ekologiczne jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Krem i dekoracja: 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 2 łyżeczki kawy zbożowej(...)żółtek. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem i sodą. Wysoką tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm (moja ma 18, choć na opakowaniu było napisane 20) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą/mąką lub wykładamy papierem do pieczenia (można użyć większej tortownicy – ale uzyskamy mniej blatów). Białka miksujemy z solą, a gdy będą już białe, zaczynamy powoli, stopniowo dosypywać cukier

Poezja smaku
Szarlotka orkiszowa 119

sobą obietnicę, na której spełnienie czekałam.  Teraz czerwiec niesie mi tylko wspomnienia. A dla Was szarlotka . Składniki: * na dużą blaszkę ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 200g masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki śmietany mus z jabłek 1kg jabłek (użyłam szarej(...)zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Na samym końcu doprawić cynamonem, imbirem, opcjonalnie goździkami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód. Przełożyć jabłka. Czasem spód podsypuję bułką tartą, która wchłonie wodę z jabłek. Na jabłka zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok.1h w 180C. Artykuł Szarlotka orkiszowa pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Bajgle 165

pochodzą z kuchni żydowskiej. Dobry bajgel powinien mieć ciągnącą skórę i miękki miąższ. Ich sekret tkwi w tym że ciasto należy najpierw podgotować a potem zapiekać. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 2 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka mleka 300 ml wody letniej mak, sezam do posypania Do miski przekładam drożdże, dodaję(...)formuję wałek o długości około 30 cm i kroję go dwie części. Układam po dwa wałki obok siebie na desce i skręcam je i sklejam dwa jego końce tworząc bułkę z dziurką. Odstawiam do wyrośnięcia, układając bajgle na desce podsypanej mąkę. W garnku zagotowuję wodę około dwa-trzy litry z odrobiną soli. Bajgle wrzucam do gotującej się wody, i gotuję

wesoła kuchnia
Łabędzi puch 140

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Biszkopt: - 5 jajek - ½   szkl cukru - 1 szkl mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 2 małe czerstwe bułeczki - 3 szkl mleka - 1/2 szkl cukru - cukier waniliowy - 10 dag wiórków kokosowych(...)temp. 180 st.C przez ok. 30 minut. Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły,  następnie rozdrobnić blenderem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch

Smaki Natalii
Burgery z buraka 214

dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą(...)słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wkładamy do piekarnika na 25 minut rozgrzanego

Kolizje Smaków
Kluski z ricotty w sosie pomidorowym (Polpette di ricotta al sugo) 165

tylko odsączyć i zmielić 2-3 krotnie . SKŁADNIKI Kluski (12 sztuk) 400 gr ricotty (albo twarogu) 2 jaja 3 łyżki śmietany 100 gr m ą ki pszennej   75 gr bu ł ki tartej 1 cebula pęczek natki pietruszki pęczek bazylii gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz oliwa Sos pomidorowy(...)ziołami . Odstawić do wystygnięcia. Ricott ę  przełożyć do miski. Dodajemy jaja, śmietanę i mieszamy. Dodajemy mąkę, tartą bułkę, cebulę z ziołami. Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatałową. Uformować okrągłe  kulki lekko wilgotnymi rękoma. W garnku zagotować osoloną wodę

La grande e la piccola cuoca
orkiszowe chrupiące bagietki 160

                              orkiszowe bagietki Dodatek orkiszowej mąki do wypieku sprawia, że nasze bagietki

Miód i pieprz
cukinia zapiekana z pomidorami 215

składniki: 1 średniej wielkości młoda cukinia 2 pomidory 1 duża cebula ser żółty (tyle plastrów ile plastrów cukinii) 2 jajka tłuszcz do smażenia bułka tarta lub panierka z płatów owsianych sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry (tyle ile plastrów cukinii). Cukinię myjemy(...)piekarniku, aż ser się roztopi. Podajemy na ciepło. składniki na panierkę z płatków owsianych: 100 g płatków owsianych 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżeczki sezamu 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej zioła prowansalskie sól, pieprz wykonanie: Płatki owsiane, siemię lniane oraz sezam wkładamy do naczynia blendera i miksujemy, aż płatki się rozdrobnią. Dodajemy pozostałe składniki, przyprawy wg uznania

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z domową masą makową 139

makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa z przepisu powyżej 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka 60 g masła szczypta soli Przygotować zaczyn: do pojemnika wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 3 łyżki letniego mleka, oprószyć porządnie mąką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wyłożyć równo masę makową i złożyć na dwa (jak list). Wykrawać podłużne bułki i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować bułki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec 20 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polać lukrem

Moje domowe kucharzenie
Wytrawne drożdżówki z jabłkiem, cebulą i gorgonzolą 212

Jeśli szukacie przepisu na wytrawne bułeczki które można podać do piwa czy też wina lub zabrać na grilla, piknik lub wycieczkę do dobrze trafiliście :) Najlepiej zjeść

Mienta blog
Rogale solanki 106

Tym razem przepis na pyszne rogale posypane gruboziarnistą morską solą. Są pyszne. Idealnie miękkie w środku i perfekcyjnie chrupiące na zewnątrz. I ten smak gruboziarnistej soli

Marder&Marder Manufacture
Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym 247

paczki, jednak zapewniam, że tak przygotowany krem jest dużo lepszy:)) Babeczki wspaniale pasują jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na pikniku. Kruche ciasto:  300g mąki pszennej,  3 żółtka,  150g masła lub margaryny, 50g cukru pudru,  2 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść(...)masłem oraz nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę. Stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić. Foremki do babeczek (ok. 15sztuk) natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Dno i boki każdej z foremek wylepiać jednym krążkiem ciasta. Nakłuć na dnie widelcem. Nakładać budyń do 3/4 wysokości. Następnie przykryć pozostałymi krążkami ciasta i delikatnie docisnąć brzegi. Piec około

Z miłości do słodkości
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32975

przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu(...)wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół). Metalową formę z kominem do babki wysmarować odrobiną masła i oprószyć np. bułką tartą (strzepując nadmiar). Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. Jaja wbić do kubka i roztrzepać widelcem

Moja Delicja
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe 229

Składniki: (3 porcje) 3 żółtka 75 g masła w temperaturze pokojowej 200 g sera białego twarogowego półtłustego 160 g puree z dyni (przepis tutaj ) 3 białka 250 g mąki pszennej szczypta soli   Przygotowanie: Żółtka zmiksować z masłem (np. w blenderze). Krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie może doprowadzić do zważenia się masy. Dodać ser biały i szczyptę(...)partiami około 4 minut od wypłynięcia. Najlepiej pod koniec tego czasu wyciągnąć jednego kluska, przepołowić widelcem i sprawdzić czy środek jest ugotowany. Jeśli tak, wyciągnąć resztę na talerz. Przygotować bułkę tartą: Na patelnię wsypać dwie łyżki bułki tartej oraz włożyć dwie łyżki masła. Smażyć wszystko, aż masło zacznie się pienić, a bułka lekko się zarumieni. Jeśli lubicie bardziej zrumienioną bułkę

Moja Delicja
Keks piegus 167

wspaniały przepis na keks piegus w jednym z numerów „Przyjaciółki”   Ciasto wyszło przepyszne, niesamowicie wciągające. Nie można się od niego oderwać. Przepis na dużą keksówkę: Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mieszanki bakalii 100 g suszonej żurawiny 50 g kandyzowanych owoców 50 g rodzynek 4 jajka 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rozpuszczonego masła(...)się połączą, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i odsączone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać.          Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone

Na słodko lub wytrawnie
Tort brzoskwiniowy 199

Ten tort brzoskwiniowy powinien się pojawić kilka miesięcy temu, ponieważ piekłam go na 30-ste urodziny męża. Ale już jest, w końcu wklepałam recepturę na ten

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki drożdżowe 147

Od dawna planowałam zrobić rogaliki drożdżowe i w końcu udało mi się jak spędzałam urlop z Rodzinką. Przepis stanowczo nie nadaje się dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba

UgotujmyTo.pl
drożdżówki z makiem 175

słodkie jak sklepowe i chyba to najbardziej za nimi przemawia. Strasznie mnie denerwuje jak widzę na półkach z pieczywem takie  "ulepki cukrowe", zwłaszcza w Polsce. Zrobią bułkę, która sama w dobie jest już tak słodka, dodadzą słodkie nadzienie np. budyń i jeszcze poleją lukrem, no ludzie trzymajcie, co to ma być? nijak się to ma do prawdziwej drożdżówki(...)czas przy takim tempie życia? rozważania na długi elaborat a tym czasem zapraszam na pyszne drożdżówki.   Składniki: ( 20 sztuk) 600 g mąki ( ja użyłam orkiszowej, można pszennej lub razowej) 100 g masła 50 g drożdży 250 ml mleka 70 g cukru 2 jajka 1 kg masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany z bakaliami i miodem) Wykonanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada z Malinami 240

osób i każdej po pierwszym kęsie opadała szczęka z wrażenia. Smakowała bosko! Składniki: Biszkopt: 6 jajek - żółtka i białka osobno 1 szklanka cukru drobnego do wypieków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej *ok 2 łyżki kakao - jeśli chcemy zrobic wzorki Krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki(...)łyżką, ruchami od dna do powierzchni masy. Dużą blachę, tą która była dołączona w komplecie z piekarnikiem delikatnie smarujemy masłem bądź margaryną, wykładamy papierem do pieczenia, który posypujemy odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 150-180 stopni. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego podałam Wam przedział temperatur. Po upieczeniu biszkoptu przekładamy go na czystą lnianą ściereczkę, ściągamy

Blondynka Gotuje