bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:414/587)

Ciasto cielak 9974

wilgotne i można je jeść w dużych ilościach :) przynajmniej ja tak potrafię :) Nie będę się rozpisywać za dużo, po prostu je upieczcie :) Składniki na ciemną masę: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki kakao 2 łyżki dżemu (użyłam porzeczkowego) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wrzucamy(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na to nakładać łyżką masę serową (punktowo). Wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp. 160-170°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut,  do tzw. suchego patyczka. Czas

Delicious Titbits
Knedle z mirabelkami i migdałami (knedle ze śliwkami) 229

klusek ziemniaczanych ze śliwkami. Tym razem postanowiłam dodać do środka przeciętej mirabelki słupki migdałów. Doskonale wzbogaciły smak knedla. Najbardziej lubimy knedle, które są oblane masłem, posypane cukrem lub zrumienioną bułka tartą, można też dodać odrobinę cynamonu, lub posypać mieszanką karmelu z wanilią. Można też do knedli ze śliwkami podać gęstą słodką śmietankę. Gdy w bijamy widelec w knedel wycieka(...)knedle były bardzo słodkie to stosujemy więcej cukru do posypania, można też osłodzić wodę do gotowania knedli. Składniki: - czerwone mirabelki -  1 kg ziemniaków -  2 jajka - 7 łyżek mąki pszennej -  5 łyżek mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków + 1 łyżka do gotowania knedli - słupki migdałów masło cukier trzcinowy Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyciągamy pestki., w środek wkładamy słupki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb 18 godzinny 96

Chlebek smakuje wybornie, chrupka skórka, mięciutki w środku i bardzo apetycznie wygląda. Znika równie szybko, proponuję podwoić porcję. Jak nazwa wskazuje czeka się na chlebek dość

gotuj ze mną
Drożdżowe paluchy z makiem czyli Niedzielne Śniadanie odc.115 159

Gdy tylko je zobaczyłam wiedziałam, że smakiem będą mi przypominać dzieciństwo. Kiedyś, dawno temu, takie słodkawe, drożdżowe paluchy mama kupowała nam na drugie śniadanie w sklepie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cynamonowe bułeczki/Cinnabons 158

Genialne bułeczki, jestem w nich absolutnie zakochana ! Miękkie, delikatne i obłędnie cynamonowe PS centrumtapet.pl  - pomysły do dekoracji całego wnętrza. Fototapety, obrazy na płótnie, tapety do

Domowa cukiernia Ewy
Chrupiące pieczarki panierowane 25625

Chrupiące pieczarki panierowane, z dodatkiem parmezanu i ziół, to obowiązkowa przekąska na imprezę, czy zwykły wieczór z przyjaciółmi. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski

Kulinarne Przeboje
Chlebek idealny na tosty 160

Zachęcam do przygotowania domowego chleba idealnego na tosty .Pewnie myślicie ,że upieczenie takiego chlebka jest trudne i pracochłonne, więc mówię wam nieeeeeeeeeeeee i

Różowa kuchnia
Rogaliki ze szpinakiem ,serem blue i fetą 171

Już od dawna planowałam jakiś autorski przepis, nie ściągany z innego bloga ale taki wymyślony przeze mnie . I po wielu rysunkach , komponowaniu składników wymyśliłam te regaliki

Wypieki Rene
Chleb na owsiance 183

No kochani kiedy to ja brałam udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Minęło sporo czasu teraz wracam z pysznym chlebkiem gdzie przepis oryginalny wzięłam z tej

Różowa kuchnia
Drożdżowe ciasto baobab z cynamonem i syropem klonowym 158

Jak na prawdziwą maniaczkę drożdżówek przystało musiałam wypróbować ten przepis. Zaciekawił mnie wygląd drożdżówki a na cynamonowe wypieki mam ochotę chyba zawsze ;) Wyszło naprawdę bosko! Delikatne

Mienta blog
Domowe bagietki 105

lubi, ale nie każdemu chce się je robić. Ile osób tyle wymówek, ale warto! Uwierzcie mi, że ta domowa piekarnia jest tą najlepszą. I nawet jeśli bułki nie wyjdą idealnie okrągłe i nie aż tak puszyste, to nic nie zastąpi tego magicznego zapachu rozchodzącego się po domu podczas pieczenia. Taki zapach najlepiej podrywa wszystkich z łóżek o poranku. Jak jednak(...)oczekiwania, bez przygotowywania zakwasu. Po prostu wieczorem wszystko mieszacie, zostawiacie na blacie na całą noc, a rano cieszycie się świeżutkim pieczywem. Tego trzeba spróbować! Składniki 3 szklanki mąki pszennej (można wykorzystać także chlebową typ 720, lub mieszanki pszennej z chlebową/orkiszową) 1,5 szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży (lub około 2,5 łyżeczki suszonych) spora szczypta soli

Analiza Smaku
Tort o smaku cappuccino 106

chyba każdy wie jakimi) ciasteczkami.Serdecznie polecam dla początkujących domowych cukierników, gdyż tort jest prosty i dość łatwy w przygotowaniu. Na biszkopt-tortownica 24 cm: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml wody 100 ml oleju Na masę cappuccino 1 l śmietanki(...)dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty

Krylowa Kuchnia
POMIDOROWE BUŁECZKI PLECIONE 119

Bułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny, pomidorowy smak i aromat. Również zioła toskańskie, w składzie których znajdziemy m.in. płatki pomidorowe, bazylie, czosnek i oregano, sprawiają, że bułeczki są bardzo aromatyczne. Z racji tego, że do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej(...)wyjątkowym smakiem. Dodatkowo postanowiłam zrobić je w wersji plecionej, dzięki temu świetnie się też prezentują. P.S. W przepisie instrukcja plecionki krok po kroku ⇩ Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 20 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki ziół toskańskich Dodatkowo: 1 jajko

Kuchnia MagdaLeny
POMIDOROWE BUŁECZKI PLECIONE 119

Bułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny, pomidorowy smak i aromat. Również zioła toskańskie, w składzie których znajdziemy m.in. płatki pomidorowe, bazylie, czosnek i oregano, sprawiają, że bułeczki są bardzo aromatyczne. Z racji tego, że do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej(...)wyjątkowym smakiem. Dodatkowo postanowiłam zrobić je w wersji plecionej, dzięki temu świetnie się też prezentują. P.S. W przepisie instrukcja plecionki krok po kroku ⇩ Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 20 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki ziół toskańskich Dodatkowo: 1 jajko

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania