bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:414/587)

POMIDOROWE BUŁECZKI PLECIONE 122

Bułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny, pomidorowy smak i aromat. Również zioła toskańskie, w składzie których znajdziemy m.in. płatki pomidorowe, bazylie, czosnek i oregano, sprawiają, że bułeczki są bardzo aromatyczne. Z racji tego, że do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej(...)wyjątkowym smakiem. Dodatkowo postanowiłam zrobić je w wersji plecionej, dzięki temu świetnie się też prezentują. P.S. W przepisie instrukcja plecionki krok po kroku ⇩ Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 20 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki ziół toskańskich Dodatkowo: 1 jajko

Kuchnia MagdaLeny
POMIDOROWE BUŁECZKI PLECIONE 122

Bułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny, pomidorowy smak i aromat. Również zioła toskańskie, w składzie których znajdziemy m.in. płatki pomidorowe, bazylie, czosnek i oregano, sprawiają, że bułeczki są bardzo aromatyczne. Z racji tego, że do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej(...)wyjątkowym smakiem. Dodatkowo postanowiłam zrobić je w wersji plecionej, dzięki temu świetnie się też prezentują. P.S. W przepisie instrukcja plecionki krok po kroku ⇩ Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 20 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki ziół toskańskich Dodatkowo: 1 jajko

Kuchnia MagdaLeny
Babka z tartego ciasta 103

upiekłam 12 małych babeczek i dwie średnie. Babkę upiekłam wykorzystując jajka gęsie (1 jajko gęsie to dwa kurze – użyłam 1 żółtko i jedno całe jajko gęsie). 310 g mąki pszennej tortowej, 125 g miękkiego masła, 2 żółtka, 2 jajka, 60 g cukru pudru, 125 ml mleka, 25 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli, skórka cytrynowa otarta z 2 cytryn, jajko(...)sól. Wlać rozczyn, wsypać resztę mąki i wlać pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto zaczęło rosnąć. Przełożyć do formy (metalową wysmarować masłem i wysypać bułką tartą), do 1/3 wysokości i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 – 60 minut. Po upieczeniu polukrować

królestwo garów
Ciasto z kremem i jeżynami 845

cukru ( lub więcej, do smaku ) 18 g żelatyny + 50 ml zimnej wody Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Białka ubić ze szczyptą soli(...)wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić przez kilka minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia

Opowieści z piekarnika
Kluseczki z buraków i ricotty (Gnocchi di barbabietole e ricotta) 127

formaggio grattugiato. Ve li consiglio di cuore e… buon appetito!   SKŁADNIKI Kluseczki  (oko ł o 20 sztuk) 350 g ricotty 120 g m ą ki pszennej   100 g ugotowanych burak ó w 30 g bu ł ki tartej 30 g startego parmezanu 2 jaja s ó l, pieprz  Szałwiowe masełko 50 g masła(...)foglie di salvia sale, pepe parmigiano grattugiato PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricott ę  z jajkami i zblendowanymi burakami. D odajemy przesian ą  m ą k ę oraz bułkę tart ą .  Na koniec dodajemy starkowany parmezan, doprawiamy sol ą  i pieprzem.  **** PREPARAZIONE In una ciotola versate la ricotta con le uova e le barbabietole frullate. Aggiungete

La grande e la piccola cuoca
Knedle z truskawkami 213

muszą już kojarzyć się tylko z końcem wakacji, ale równie dobrze z ich początkiem. Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 60 min 500 g ziemniaków 300 g mąki pszennej + do podsypania 500 g truskawek szczypta soli 2 jajka Do podania   truskawki śmietana 30 % brązowy cukier Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, następnie obieramy przepuszczamy przez(...)podsypaną mąką tacę 4. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody 5. Knedle podajemy ze śmietaną i świeżymi truskawkami, można też użyć podsmażanej bułki tartej lub roztopionego masła

Słodki Kompromis
METROWIEC 11668

dzieciństwa lub wczesnej młodości...? :) A jeśli nie mieliście okazji jeszcze próbować metrowca, zachęcam Was do jego przygotowania :). Ciacha wystarczy dla wojska :D SKŁADNIKI NA CIASTO: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 8 jajek (białka oddzielone od żółtek) 8 łyżek wody 8 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki ciemnego kakao (do zabarwienia połowy ciasta(...)ciemnej) 100 g wiórków kokosowych lub migdałów w słupkach WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dwie keksówki o długości 30 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie stopniowo dolewaj olej oraz wodę, cały czas ucierając masę na mniejszych obrotach. Teraz dosyp mąkę przesianą wraz z proszkiem

Słodko-Słony Świat Ilony
Biszkopt z proszkiem (jasny) 174

myślimy wtedy "przepis do niczego", a powód może być jeden z powyższych. Składniki: (na foremkę o średnicy 28 cm) 6 jaj (L) 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo(...)dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać (łyżką, już nie miksować), ma być bez grudek mąki. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (boków nie wykładać i nie smarować). Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy, tak by wierzch

Kuchcik gotuje
Irlandzkie ciasto świąteczne z bakaliami i rumem 252

gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego ok. szklanka rumu lub whiskey (ew. pół szklanki rumu/whiskey + pół szklanki mocnej herbaty) szklanka brązowego cukru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 220g masła Wykonanie: Dzień przed pieczeniem mieszamy ze sobą owoce (porzeczki, wiśnie), bakalie (migdały i rodzynki), skórkę pomarańczową, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny z przyprawami(...)trochę mąki - aż do wykończenia składników. Mieszamy z namoczonymi dzień wcześniej owocami. Przelewamy masę do tortownicy (u mnie 26cm)  pokrytej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 140 stopni przez ok. 2 godziny. Już po 1,5 godziny dobrze jest sprawdzić czy przypadkiem ciasto nie jest już gotowe (najlepiej za pomocą drewnianego patyczka

Mania Wypiekania
Babka puchowa z lukrem różanym 144

zasługują.   Składniki: - 6 jaj (rozmiar L) - 250g miękkiego masła - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 2 szklanki skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)* - 6 łyżek mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju - 1 łyżka octu - esencja migdałowa (lub inny aromat) Lukier różany: - 1 szklanka cukru pudru* - 2 łyżki słodkiej śmietanki - 1 łyżka mleka - woda różana(...)dodajemy olej, esencję i na końcu ocet. Przez chwilę ucieramy jeszcze robotem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, do ¾ wysokości, równamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C na ok. 50 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu wykładamy z formy. Wszystkie składniki

mojewypiekiinietylko
serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym 225

knedli mus: truskawki, cukier puder, ocet balsamiczny na sos Truskawki płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki. Serek przekładamy do misy robota, dodajemy całe jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrabiamy hakiem robota lub ręką. Masę serową przekładamy na stolnice obsypaną mąką i chwilkę zagniatamy ciasto. Ciasto musi być klejące, ale jeśli jest taka potrzeba dosypujemy(...)wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Odcedzone knedle serwujemy polane musem ze zmiksowanych truskawek z cukrem pudrem i odrobiną octu balsamicznego, można jednak knedle polać masłem z bułką tartą lub gęstą, słodką śmietaną. Smacznego.   The post serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TARTA RÓŻANA 159

szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 żółtko 1 łyżeczka kakao Masa budyniowa 300 ml mleka 200 ml syropu różanego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Mąkę, kakao przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść(...)dokładnie wymieszać z żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to przełożyć masę budyniową, a  na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C  piec około 50 minut. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Brownie z ciasteczkami Orito 99

jest mega słodkie!:) Składniki: 200 g czekolady gorzkiej z pomarańczą 165 g masła 82% tłuszczu 100 g cukru trzcinowego 3 jajka 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka kakao szczypta soli 21 ciasteczek orito (lub oreo;)) Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w rondelku na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika i dodajemy pokruszoną w drobne(...)ciasta, dodajemy 1/4 pokruszonych ciasteczek i ponownie mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (opcjonalnie: wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką), wyrównujemy i rozsypujemy pozostałe pokruszone ciasteczka. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce, kroimy zimny. Rady: Aby ciasteczka się nie przypaliły można

Kolorowy Przepisownik
Knedle ze śliwkami 144

jest banalny. Należy pamiętać, żeby zawsze dać dwa razy więcej ziemniaków, niż mamy mąki, do tego 2 jajka i voila!. 'knedle ze śliwkami' Składniki: - 500g ugotowanych ziemniaków - 250g mąki pszennej - 2 jajka - śliwki - cukier z cynamonem (proporcja wg. Waszego smaku) - sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto, nie klejące się do rąk(...)dłoni uformować kuleczkę.  Knedle gotować pod przykryciem partiami w osolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu. Gdy knedle wypłyną, gotować 3-4 minuty. Odcedzić. Podawać z podsmażoną bułką tartą na maśle. Smacznego

CookYourself