można stworzyć różnorodne, smaczne i wartościowe posiłki. Składniki: ok. 1 szklanka czerwonej soczewicy 1jajko 3-4 łyżki płatków owsianych/ delikatnie zmielonych/ 2 łyżki otrębów pszennych 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczka kminu rzymskiego/mielony ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz /do smaku olej do smażenia otręby do panierowania Wykonanie(...)podsmazoną cebulę i przyprawy. -Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku i odstawić na ok.20 minut. -Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka należy zagęścić ją płatkami lub bułka tartą. -Wilgotną ręką formować kotleciki. -Obtoczyć je w otrębach i smażyć na rumiano z obu stron . -Kotleciki podawać z dowolną surówką
Zakamarki mojej kuchnibardzo smaczna i łatwa do zrobienia. Babki ucierane to obowiązkowy Wielkanocny smakołyk :). Składniki: 15 dag cukru 12 dag miękkiego masła 3 jajka – żółtka i białka oddzielnie 30 dag mąki pszennej 250 ml mleka kokosowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 dag wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Masło utrzyj z cukrem na puch. 2. Stale ucierając dodawaj po jednym(...)białek i połącz z ciastem, by odrobinę je rozrzedzić. 7. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia składników. 8. Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy. 9. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 10. Ostudź na kartce, a następni
Apetyczna babeczkakeks I był zamieszczony wcześniej, dziś zamieszczam przepis na keks II :) Składniki: 250 g Kasi (lub innej margaryny) 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki wódki lub łyżka spirytusu 300 g różnego rodzaju bakalii(u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie) Wykonanie: Margarynę(...)ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z naszą masą keksową. Bakalie obtaczamy w odrobinie mąki i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Keks nacinamy ostrym nożem wzdłuż, aby ciasto w tym miejscu ładnie nam "pękło". Pieczemy w tem 185st ok 50-55min. (do suchego patyczka). Po wystudzeniu dekorujemy
Walijskie Pichceniechlebek z dużą ilością zdrowych ziaren. Smakuje najlepiej ze świeżym masłem, albo białym twarożkiem i szczypiorkiem ... mmm niebo w gębie :))) Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 450 ml ciepłej wody 0.5 szklanki otrąb owsianych 0.5 szklanki dowolnych ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Wykonanie(...)miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do przełożenia do foremki. Ciasto jest dość luźne, proszę się tym nie przejmować. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180st i pieczemy ok 1h (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy na kratce
Walijskie PichceniePâte fermentée razowe, nie z mąki białej, podnosi walory smakowe pieczywa. Może być to pozostawiony kawałek ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn
Grahamka, weka i kajzerkaWaszych upodobań. Chlebki są tak smaczne, że śmiało można je jeść na ciepło, posmarowane świeżym ziołowym masełkiem. Nie dajcie się prosić :) Składniki: Na 10 chlebków: 600g mąki pszennej 300ml mleka 2% 45g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 5 łyżek oleju rzepakowego 200ml jogurtu naturalnego 2 łyżki przyprawy suszonej pomidor-czosnek(...)plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Sos kebab: łączymy ketchup z majonezem i szczyptą chili. Sos czosnkowy: łączymy jogurt z majonezem, posiekanym drobno czosnkiem, magą i pieprzem. Przekrojone bułki z jednej strony smarujemy sosem kebab, z drugiej sosem czosnkowym, nakładamy sałatę, pomidora, ogórka oraz mięso drobiowe. Raz jeszcze polewamy sosem czosnkowym. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziedzięki zawartości fosforu, cynku i witamin z grupy B, działa dobroczynnie na układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Zastosowanie Mąka gryczana wykorzystywana jest do wyrobu ciast, bułek, chleba i makaronów. Jest wykorzystywana na całym świecie, ponieważ nadaje charakterystyczny akcent smakowy do dań z niej sporządzonych. Wykorzystuje się ją do przygotowania prażuchy (charakterystycznej potrawy z terenów Lubelszczyzny(...)tradycyjnych . W kuchni białoruskiej, ze sfermentowanego ciasta z mąki gryczanej przyrządza się Kułagę, czyli kiszona ugotowana papka gryczana podawany na zimno z deserami. Często stosowana jako dodatek do mąki pszennej, która nadaje puszystości i polepsza walory smakowe wypieków. Prażucha Przepis Przepis: 50 dag mąki pszennej lub gryczanej pół litra wody 5 dag słoniny, smażona cebula lub masło do polania sól
SmartBake.plJagodzianki to inaczej drożdżówki z jagodami. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że do ciasta dodałam budyń. Tak – do ciasta. Budyń nie
https:KKuchniaMniamprostą i szybką szarlotkę która z naszymi, polskimi, jabłkami smakuje cudownie i ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Składniki na tortownicę 22 cm Ciasto kruche: 1 i 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 2 żółtka z jaj kl. M 125 g masła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 łyżka śmietany 12-18 % esencja waniliowa 1 łyżka białka do posmarowania(...)mniejszą do zamrażalki na około 30-40 minut. 2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem i obsypujemy kasza manna ( nie dużą ilością) 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku
Gotowanie...to proste !Miałam wielką przyjemność wziąć udział we wspólnym pieczeniu blogerów w Czerwcowej Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy fantastycznie chrupiące czeskie rogaliki. Upiekły się wyśmienicie i tak samo
Codziennik Kuchennysmaku i właściwie nie posiada ości. Halibuta można przyrządzić na wiele sposobów: smażyć, upiec lub ugotować na parze. Do smażenia panierujemy rybę w mące albo w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Halibuta smażymy na sklarowanym maśle lub na tzw. głębokim oleju. Halibut smażony prosty przepis. Szybkie i łatwe gotowanie jest możliwe, a smażony halibut to znak, że idealny obiad jest(...)składniki na smażonego halibuta SKŁADNIKI 4 dzwonka z halibuta ze skórą o grubości około 3cm sól morska i pieprz cytrynowy do smaku sos z cytryny do skropienia ryby mąka pszenna do panierowania olej lub masło sklarowane do smażenia Przepis na smażonego halibuta PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umyte i osuszone dzwonka halibuta oprószamy ze wszystkich stron solą oraz pieprzem cytrynowym, skrapiamy
Moja Książka KucharskaIdealna na śniadanie lub podwieczorek. Nie można się jej oprzeć... Na niedzielne śniadanie pożarliśmy ją raz dwa popijając kakao. Przepis pochodzi z bloga Pistachio
Dzieje kuchennej WiewióryBułeczki smakują jak te sklepowe, słodziutkie idealne do dżemu lub same do kawy. W mojej wersji zrobiłam je jako "odrywane" i posypałam kruszonką ( taką jak w
Czerwony Gupikśliwkowe -zmielone orzechy włoskie KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe po 40g -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -250g masła lub margaryny -2 płaskie łyżki mąki pszennej DODATKOWO -1 galaretka pomarańczowa -400ml wrzątku ORAZ NA POLEWĘ -1/4 tabliczki czekolady mlecznej -1 porządna łyżka masła -i troszeczkę orzechów do posypania Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu(...)dodajemy budyń. I krem gotowy :-) BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę , następnie dodajemy cukier oraz żółtka i resztę składników. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, następnie masę na biszkopt wylewamy do blaszki, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie, kroimy na 2 cienkie blaty. ROLADY Wszystkie składniki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuAch te jagody....Kuszą mnie za każdym razem, kiedy przechodzę obok warzywniaka! I tak po tarcie z jagodami i konfiturze przyszedł czas aby zmierzyć się z
Smakowity Blog Kulinarny