bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:442/587)

Kluski z kaszy jaglanej, sera i ziemniaków z masłem rozmarynowym 89

zwięzłe, miało konsystencję ciasta na kopytka. Jeśli decydujecie się na wariant na słodko, dodajcie do ciasta odrobinę cukru waniliowego. Możecie polać je potem śmietaną, sosem owocowym czy też zrumienioną bułką tartą. A u mnie kluski polane zostały masłem wymieszanym z oliwą i podgrzewanym z rozmarynem – kilka jego gałązek przywiozłam ostatnio z działki i lekko mi się podsuszył. Do tego(...)u0142ustego\r","ok. 150 g ugotowanych ziemniak\u00f3w\r","1 spore jajko\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","ok 250-300 g m\u0105ki pszennej\r","\r"," Mas\u0142o z rozmarynem\r","2-3 ga\u0142\u0105zki \u015bwie\u017cego rozmarynu\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","2 \u0142y\u017cki oliwy\r","\u015bwie\u017co zmielony

Mieszam w Garnku
Zapach wiosny w powietrzu i jej smak na talerzu 131

szklanki) 12g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki) 270g cukru (1 i 1/5 szklanki) 5 jajek 220 ml gazowanej wody (220g) 138 g oleju (niecałe ¾ szklanki) 30g mąki pszennej (3 płaskie łyżki) 23g kakao (3 łyżki) Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, do momentu(...)pomocy łyżki, aż składniki ładnie się połączą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni. Formę na babkę (musi być ona dosyć duża, gdyż ciasta jest sporo), natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dnie formy rozprowadzamy 2 łyżki masy jasnej, na jasnej masie umieszczamy 2 łyżki masy ciemnej, powtarzamy czynności do momentu, aż obie masy nam się skończą. Babkę pieczemy

KulinarneImpresje.pl
Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta 140

wyjęłam mrożone owoce i oprócz ugotowania pięknego pod względem koloru kompotu, upiekłam z nimi ciasto drożdżowe. Dodałam delikatnej ricotty i drożdżówka zniknęła w jedno popołudnie! Składniki 250 g mąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii wierzch garść czerwonych porzeczek, malin, jeżyn kilka łyżeczek sera(...)miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta wykładamy ricottę oraz mrożone owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego

Raj dla Podniebienia
Torcik czekoladowo – orzechowy i taka zwykła historia o Nim i o Niej 108

się powtórzyć, przeżyć ponownie. Bo gdyby można było, chciałabym, aby Moja Babcia i Mój Dziadek mogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody(...)pianę i po łyżce dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy do całkowitego wchłonięcia piany przez masę. Tortownicę (użyłam małej – 18cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy boki masłem. Podsypujemy bułka tartą. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180C przez ok. 45-50 min do „suchego patyczka”. Przestudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy blat smarujemy ulubioną

Raj dla Podniebienia
Piernik na piwie 101

świętami polecam włożyć do pojemnika kawałek jabłka, dzięki czemu piernik będzie mięciutki i wilgotniejszy. Składniki: Ciasto: 75 g miękkiego masła 150 g cukru trzcinowego 3 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 szkl ciemnego piwa 175 g miodu 3 łyżki posiekanej żurawiny 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta(...)osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną białą pianę. Delikatnie wmieszać białka do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 20x10 cm (lub większej) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 45-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Czekoladowy lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki pszenne z młodym jęczmieniem 196

łyżki ziaren słonecznika   Dodatkowo: sezam do obtoczenia (opcjonalnie)     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże wymieszać z 100 ml ciepłej wody. Dodać cały cukier i 2 łyżki mąki pszennej, ponownie wymieszać i odstawić na 30 minut do "ruszenia drożdży".   Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki (olej pod sam koniec) i dobrze wyrobić rękami(...)będą bardziej puszyste.     Wyrośnięte ciasto zagnieść rękami i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki można teraz wysmarować odrobiną wody i obtoczyć w sezamie. Odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem za pomocą ostrego noża naciąć bułki wzdłuż. Piekarnik rozgrzać do temperatury

Nastoletnie Wypiekanie
Mazurek marchewkowy 129

będę miała takie połączenie świąt Wielkanocnych ze świętami Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto: 150 g marchewek 2 jajka 120 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 110 g mąki pszennej typu 650 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 60 g orzechów laskowych, zmielonych 60 g orzechów włoskich, posiekanych 2 szczypty zmielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu 110 ml oleju słonecznikowego Masa(...)koniec dodać marchew, mieszając ręcznie - najlepiej łyżką drewnianą.  Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 27x17 cm (lub tak jak w moim przypadku 22x22 cm), wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 175°C przez 35-40 minut. Wystudzić. Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski i zmiksować za pomocą blendera ręcznego

Świat Ciasta
Krokiety ziemniaczane 114

apetyczny obiad. Polecam podawać go np. z sosem koperkowym, czosnkowym bądź grzybowym. Najlepiej do krokietów smakuje surówka z kapusty peki ń skiej. Składniki: 1 kg. ugotowanych ziemniaków 250gr. mąki pszennej 4 jajka 1 pętko kiełbasy 10 dkg. sera żółtego przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, lekko studzimy i przeciskamy przez(...)sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy z tłuszczu i odciskamy jego nadmiar na papierowym r ę czniku. Krokiety przed smażeniem możemy obtacza ć w jajku i bułce tartej. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Chleb francuski 157

nawet przed świtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego(...)niż zwykle i wyrasta też szybciej. Zatem jak mamy mało czasu, a nie lubimy jeść chleba ze sklepu to ten będzie idealny. Składniki na 2 bochenki: 1100 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 30 g miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno

Marder&Marder Manufacture
Bułki do hamburgerów 172

Pyszne domowe bułeczki do hamburgerów ale nie tylko. Można je też wykorzystać do zrobienia pysznej kanapki. Nic tylko piec i robić pyszne domowe hamburgery. składniki: 700 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 200 ml letniego mleka 200 ml letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oleju oraz mleko do posmarowania(...)Następnie uformowane placki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30-60 minut.  Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wyrośnięte bułki na wierzchu posmarować mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut, aż się lekko zarumienią

Monia miesza i gotuje
Bułki grahamki 161

mleka 0,5 szkl letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego 1,5 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 2,5 szkl mąki grahama typ 1850 Młyn Kopytowa 1 szkl mąki pszennej chlebowej typ 750 Eko Młyn Kopytowa 2 łyżki oliwy z oliwek 7 g suszonych drożdży  Do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Mąki i drożdże wsypać do misy(...)oprószyć mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.  Źródło przepisu: Moje Wypieki

Ala piecze i gotuje
Tartaletki z jabłkami 184

Składniki na ciasto kruche: 225 g masła lub margaryny; 3 żółtka; 3 łyżki cukru pudru; szczypta soli; 280-300 g mąki pszennej; 5-6 łyżek zimnej wody; Mąkę pszenną i cukier puder przesiać przez sito, dodać sól i schłodzone masło lub margarynę. Składniki dobrze posiekać i rozetrzeć w palcach. Następnie dodać żółtka i wodę i zarobić szybko kruche ciasto. Ciasto(...)dodać cukier i chwilkę smażyć, do chwili aż cukier w jabłkach się rozpuści. Nadzienie jabłkowe przestudzić. Foremki na tartaletki o średnicy 9 cm wysmarować masłem i oprószyć lekko tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać krążki foremką - tartaletką..Następnie foremkę wylepić krążkiem ciasta, nałożyć nadzienie jabłkowe, posypać cynamonem. Wyciąć foremką kolejny krążek (tym razem może być cieńszy) i położyć

In my kitchen
Chałka migdałowa z rodzynkami 146

Bazą dla tej chałki jest przepis, który już się pojawił na blogu. Zapraszam na pyszną i aromatyczną modyfikację :)Składniki:550 g mąki pszennej4 łyżki cukru1 jajko25

Kuchnia domowa Ani
Papugowe ciasto 151

Składniki:250 g margaryny Kasia 6 jajek 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy barwnik spożywczy (czerwony) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki suchego makuMiękką margarynę utrzeć mikserem do białości. Następnie dodawać pojedynczo 6 żółtek. Kiedy składniki się połączą dodać cukier i cukier(...)równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak (fot.2). Delikatnie wymieszać. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności (fot.3). Piec około 50 minut w temperaturze 190ºC do momentu tzw. suchego patyczka (fot.4

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania