Składniki /1 porcja: – 200 g masła – 500g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – ½ szklanki zwykłego cukru – 1 cukier wanilinowy – 4 jajka – 150 ml rumu – 100 g rodzynek – 1 łyżka mąki ziemniaczanej lukier – ¾ szklanki cukru pudru – 3 łyżki rumu – do posypania płatki migdałowe Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być(...)Odsączone rodzynki posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać tak, żeby mąka pokryła rodzynki, dodać do ciasta i zmiksować na niskich obrotach miksera. Formę do babki posmarować masłem i wysypać opcjonalnie bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną
I LOVE LIFEświęta. Kruche ciasto, kwaskowe nadzienie i słodka beza to wypiek, który na pewno zaintryguje rodzinę i znajomych. Doskonałe ciasto na zakończenie świątecznego ucztowania. Polecam! Składniki: ciasto 250 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 50 g mąki krupczatki 6 g proszku do pieczenia 3 żółtka nadzienie 1 kg jabłek np.: szarych renet 500 g wiśni świeżych(...)ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 i 1/3. Większą połowę ciasta rozwałkowujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. Ciastem wylepiamy dno i boki ciasta. Wykładamy zimny farsz. Następnie bezę. Z pozostałego ciasta tworzymy kruszonkę. Sypiemy na bezę. Całość pieczemy 75 minut w 180 stopniach. Studzimy. Smacznego
Ciasta z tradycjamiciemnego kakao (jeśli nie planujecie podawać ciasta dzieciom warto dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii ) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka (osobno żółtka i białka) 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie) 6-8 moreli (w zależności od wielkości) W sporym rondelku(...)proszkiem i znów dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy odsączone rodzynki i pianę ubitą z białek. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) blachę, wyrównujemy wierzch i równomiernie rozkładamy morele. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, czyli około 40 minut. Po wystudzeniu polewamy polewą (gdyby zbytnio zgęstniała delikatnie ją podgrzewamy np. w mikrofalówce
Rozpustne gotowanieSkładniki: Ciasto: 20 dag margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 50 gad mąki pszennej 8 łyżek mleka 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa kokosowa: 25 dag wiórków kokosowych 10 dag margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 6 łyżek mleka Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru kryształ 1 mostka margaryny 1/2 litra(...)mleko ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem. Ciasto wyłożyć do tortownicy o wymiarach 23 x 36 cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto jest bardzo gęste najlepiej rozprowadzić je delikatnie palcami. Na wierzch posmarować masą kokosową. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. Masa budyniowa - z mleka
Ciastka - domowe słodkościlistę podręcznych przepisów, bo przyda się Wam nie jeden raz ;) Składniki na tortownicę 23-26 cm średnicy: 2 jajka (oddzielamy białka od żółtek) 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie: Jajka umyłam, oddzieliłam białka od żółtek. Białka umieściłam w większej misce, a żółtka do małej miseczki, do której(...)łyżką w taki sposób, aby dobrze napowietrzyć ciasto, czyli od dna do wierzchu. Zwykle staram się mieszać w jedną stronę. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, który posypuję delikatnie bułką tartą. Wykładam masę do formy, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 15- 25 minut. Po 10 minutach zmniejszam temperaturę na 150 stopni. Piekę
Blondynka Gotujebądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 125 g margaryny lub masła 1 łyżka wody 3 łyżki ciemnego kakao około 1 szklanka przesianego cukru pudru (do smaku) śliwki(...)proszkiem do pieczenia, a na koniec ubite na sztywną pianę białka, delikatne mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia (można również posmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą). Na spód przygotowanej formy wykładamy 2/3 ciasta, na wierzch rozkładamy masę makową zostawiając 0,5 cm rant. Na mak ostrożnie rozsmarowujemy pozostałe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
Rozpustne gotowanieKrokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo
KuchniaWeDwoje.pljajka 1 szkl cukru 150 gr masła 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: 50 gr masła 4-5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru ( razem z cuk. waniliowym lub esencja waniliowa) 400-500 gr rabarbaru świeżego bądź mrożonego (mrożony rozmrażamy wcześniej, czekamy aby obciekł z nadmiaru soku i tez obtaczamy w mące) 3 łyżki(...)jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką. 4. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem/marg i wysyp bułka tartą. Na ciasto wykładamy obtoczony w mące rabarbar, a na sam koniec dajemy kruszonkę. Pieczemy w 180 stop przez 45-60 min do tkz suchego patyczka. Wspólnie ze mną
Gotowanie...to proste !Dziś zapraszam na proziaki, czyli słynne podkarpackie chlebki wpisane na listę produktów tradycyjnych, zawdzięczające swoją nazwę prozie (dawne określenie sody oczyszczonej). Ich siła tkwi w prostocie
Domowa Cookierenka AgiTeraz jest idealny czas na wykorzystanie jabłek do wszelakich dań i deserów :) Forma 25 cm x 30 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3 żółtka 2 łyżki śmietany 8% Szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek (obranych i bez gniazd(...)minut. Po tym czasie jabłka odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy je palcami aż powstaną grudki. Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowany spód ciasta dokładnie przyklepujemy do formy i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez
Emcia Pichcizawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 35 minut Składniki: Na babkę: Pełna szklanka mąki pszennej ½ szklanki cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 130g masła (bardzo korzystną promocję na polskie masło znajdziecie TUTAJ ) 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu(...)pozostałe na sitku grudki wyrzucamy. Dodajemy mleko oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujmy mąką lub bułką tartą. Napełniamy foremkę i pieczemy w temperaturze 160 st. przez 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy
Kolizje SmakówOponki , donaty , pączki , donuty , chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem.Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub
Ostra na SłodkoMiała być... szarlotka, ale w końcu wybór padł na bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym. Odbiegłam więc od tradycyjnych powideł, którymi zazwyczaj nadziewam bułeczki. Przepis
Walijskie Pichcenie