przy kremie- zapiec i zmiksować. Z tym, że mus dodałam do ciasta. Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 400g mąki pszennej (ok 2.5 szklanki) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 gr dyni 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju rzepakowego Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki(...)mieszamy. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać jeszcze 3 łyżki mleka. (Ja nie dodawałam.) Ciasto wylewamy po jednej łyżce naprzemiennie z jasnym ciastem na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Przed pieczeniem możemy nasze ciasto przeciągnąć jeszcze wykałaczką od środka do boków tworząc pajęczynę. Pieczemy w temp. 180st C. przez ok 50 minut. Po upływie 30 minut ciasto
Kuchnia w czekoladziegórskich - następnym razem zamienię chyba jednak płatki na otręby, bo nie wszystkie płatki do końca się rozpiekły 2 i 1/2 szkl. ciepłej wody (450ml) - jeśli używa się samej mąki pszennej, bez mieszania z razową czy pełnoziarnistą, wystarczy 400 ml wody przyprawy suszone do smaku – 1 łyżka bazylii, 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka pikantnej przyprawy greckiej - można zastąpić ziołami prowansalskimi(...)masy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem - ś ciereczka kuchenna - do wyrośnięcia na 30 minut. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić
Grunt to przepis!terenu oddalonego od miasta i dróg. Drożdżowe ciasto wspaniale komponuje się z intensywnym dodatkiem rucoli, prażonego słonecznika i pokrzyw, wypróbujcie - samo zdrowie!. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 4 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki oliwy z oliwek Pesto: 4 łyżki ziaren słonecznika ze sklepu Piątnica.pl 3-4 łodygi młodych pokrzyw(...)pieprzem do smaku. 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak na roladę. Kroimy na bułeczki ok 4-5 cm kawałki, na środku przyciskamy mocno każdą bułkę, aby powstał rowek. Układamy na przygotowanych foremkach, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5. Czas pieczenia 15-20 minut w temperaturze 220 C. Przepis powstał przy współpracy
Apetyczna babeczkaaromatyczny efekt daje obtoczenie ich w świeżo startym parmezanie i suszonym oregano. Pachną obłędnie ! Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Składniki: 225 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej razowej 7 g suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 ml letniej wody 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka suszonego oregano Wykonanie(...)układamy łączeniem do dołu na blaszce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Bułki nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Układamy na kamieniu i pieczemy 25 minut. Zajrzyjcie też do: Łucji z Fabryki kulinarnych inspiracji Moniki z Matki wariatki Pat z Patison
Kulinarne przygody GatityZa oknem zimowa aura i wreszcie sobota, jedyny dzień po całym tygodniu gdzie można pospać godzinę dłużej. Na nogach ciepłe wełniane skarpety, na twarzy
Wanilia i Kardamonidealnie sprawdzą się na śniadanie, przekąska do szkoły czy też na podwieczorek. Bardzo łatwo i szybko je się robi, a jeszcze szybciej zjada. MUFFINKI Z WIŚNIAMI SKŁADNIKI: mąka pszenna (280 g) masło (100 g) wiśnie mrożone lub z kompotu (150 g) cukier (100 g) jajka (2 szt.) czekolada gorzka (50 g) czekolada biała (150 g) jogurt grecki(...)składniki nie muszą być idealnie wymieszane). Dodajemy osączone wiśnie i mieszamy. 4.) W foremce do muffinek wykładamy papilotki (jak ich nie mamy to możemy foremkę posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub grysikiem) Papilotki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 25 minut do suchego patyczka
Rita creativeEkspresowy chleb z mąki pszennej na drożdżach z posiekanymi czarnymi oliwkami – wspaniały, delikatny i pulchny! Taki, który zawsze i każdemu się uda! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 30 minut i piec. Łatwiej się nie da;) Chleb można upiec z dowolnymi ziarnami, dodać suszone pomidory, czosnek, mak, siemię lniane, itp. Nie smarowałam go na wierzchu jajkiem, ponieważ niczym(...)szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży spora garść posiekanych czarnych oliwek, zielone też będą ok 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła bułka tarta i masło do wysmarowania formy lub papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE CHLEBA Z OLIWKAMI: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę
Zasmakuj Kuchnikardamon. Drożdżówki z kardamonem Składniki: 150 g masła 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 125 g cukru ½ łyżeczki soli 1 jajko + 1 jajko do posmarowania 600 g pszennej mąki Nadzienie 50 g miękkiego masła 2 łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu 100 ml miodu perłowy cukier do posypania Podgrzej mleko do 37ºC i rozpuść w nim drożdże. Odważ mąkę, cukier(...)blasze pokrytej papierem do pieczenia w odstępach. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem. Nastaw piekarnik na 225ºC. Rozgrzewam piekarnik przez 20 minut i tyle czasu potrzeba aby bułki ponownie wyrosły. Wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 7 – 10 minut lub w zależności od piekarnika. Drożdżówki powinny mieć złoty kolor. Wyjmij drożdżówki z piekarnika i ostudź
codojedzeniatemu, że w jej składzie jest sok pomarańczowy jest ona lekka ale jednocześnie wilgotna. Do tego suszona żurawina, która nadaje słodyczy i pyszne wielkanocne ciasto gotowe Składniki: 420g mąki pszennej, przesianej przez sitko 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 300g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki aromatu(...)resztę mąki, soku pomarańczowego oraz żurawinę oprószoną łyżką mąki. Masę mieszamy łyżką aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i wyjąć z formy. Przygotowujemy lukier: do miski wsypujemy cukier puder oraz wlewamy łyżkę soku
Życie ze smakiemtakże wysoką zawartością skrobi. Mąka (100 g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g) Pszenna typ 500 354 10,1 1,2 74 2,3 Pszenna graham 340 9,9 2 69,2 8,3 Kukurydziana 348 7 1,8 73,4 7,5 Jej dużą zaletą jest dostępność i cena - kosztuje już(...)tłuszczu, ma także śladowe ilości białka. Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej: Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami Prosta kokosowa szarlotka sypana Zdrowy snikers bez cukru
Powiedz dietom nieNawet tata zjadł z wielkim apetytem, chociaż za bananami nie przepada. :) Składniki (na tortownicę o śr 23 cm): bananowe ciasto 300 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista pszenna z krupczatką) 100 g masła orzechowego 50 g cukru 2 dojrzałe banany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka cynamon mały kubeczek jogurtu naturalnego Masło utrzeć z cukrem(...)cukru + kilka śliwek (ok. 400 g) W misce rozetrzeć masło z mąką, płatkami i cukrem tak, by powstała kruszonka. Ciasto wyłożyć do wcześniej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Rozsmarować czekoladowy serek. Śliwki przepołowić i wypestkować. Poukładać na wierzchu ciasta skórką do dołu. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez
Kuchnia Ellielody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Tarta z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o średnicy 22 cm Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka(...)wierzchu kremu nie utworzył się kożuch. Rabarbar kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułkę. Ciasto rozwałkowujemy na płat o średnicy nieco większej niż średnica formy. Formę wykładamy ciastem, pamiętając także o rantach formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie ceramiczne kuleczki lub suchą
Kulinarne przygody Gatityniesamowicie... Teraz ja kuszę moich chłopaków tym pysznym serniczkiem, którym nigdy nie pogardzą:) A jaki jest Wasz ulubiony sernik? Forma 25x36cm Kruche ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny Palma z murzynkiem,szklanka cukru,jajko,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki kakao,kilka kropel olejku migdałowego.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia(...)połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita.Część ciasta z lodówki wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, nakłuć widelcem. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu zetrzeć drugą, zamrożoną część ciasta.Sernik piec około 75 minut w temp. 180st.Przed podaniem polukrować
Z miłości do słodkościBułeczki wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie, a wszystko to dzięki Tangzhong, metodzie pieczenia spopularyzowanej przez japońskich piekarzy. Metoda ta polega na utworzeniu takiej zasmażki z mleka
Gotowanie...to proste !