bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:458/587)

Drożdżówki z agrestem 179

Sezon letni 2018 podobno obfituje w agrest Nie będę ukrywać, że bardzo mnie ta informacja cieszy Agrest to zdecydowany faworyt wakacyjnych owoców. Niestety, podobnie jak pozostałe

365 dni dookoła kuchni
Łatwe ciasto z czereśniami pod kruszonką 455

cukru - czubatych - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10, będzie słodziej, zwłaszcza w kontraście z kwaśnymi owocami 1 mały cukier wanilinowy (16g) 3 jaja 10 łyżek mąki pszennej - czubatych 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia   2-3 garście czereśni - wcześniej wydrylowanych KRUSZONKA: 1 łyża masła - czubata ; nie używać margaryny, smak kruszonki opiera si ę na maśle(...)kilka minut na gładką masę.   Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia - lub ewentualnie wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wrzucić

Grunt to przepis!
Bułki żytnie na drożdżch 176

Oj długo mnie nie było, fakt ten zawdzięczam mojemu łączu internetowemu. Tak mi chodził, że nawet nie miałam ochoty podchodzić do komputera i nawet na chwile

Moje pyszne gotowanie
Recenzja robota z Lidl Polska Silver Crest MONSIEUR CUISINE 207

jogurtu naturalnego (typu grecki) - duża łyżka serka kremowego (typu mascarpone) - garść migdałów wędzonych ( do kupienia w Lidlu oferta Deluxe) - garść innych orzechów: ziemne, makadamia, czy zwykłe migdały - 2 łyżki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek wedle uznania Brokuł, czosnek, serek i jogurt zmiksowałam na funkcji -miksowanie ( około 30 sekund, skala 5) Następnie całość nastawiłam na funkcję gotowanie(...)Silver Crest MONSIEUR CUISINE, było bardzo plastyczne, elastyczne i puszyste. Robot zaskoczył mnie tutaj bardzo pozytywnie! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA PAROWAŃCE ( 14 - 15 SZTUK) - 500 g mąki pszennej tortowej - 6 żółtek - 70 g masła - 2 łyżki cukru - 50 g świeżych drożdży - 190 ml letniego mleka - szczypta soli W kubeczku wymieszałam 3 łyżki mąki, 5 -6 łyżek mleka, cukier

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z Nutellą 308

Bułeczki z czekoladową bombą w środku W obecnej edycji weekendowego Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się wszyscy z przepisem na Drożdżówki z Nutellą zaczerpniętym z bloga Kuchnia

Grunt to przepis!
Soczyste kotlety schabowy w chrupiącej panierce 184

nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4 kotlety","calories":"235 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["500 g schabu bez ko\u015bci","\u015bwie\u017co zmielony pieprzi s\u00f3l morska","2 jajka","m\u0105ka pszenna","bu\u0142ka tarta","DO SMA\u017bENIA","smalec lub olej rzepakowy"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Schab kroimy na 4 r\u00f3wne porcje mi\u0119sa. Ka\u017cd\u0105 cz\u0119\u015b\u0107(...)totalTime":"PT40M"} Schabowy kotlet to w wielu domach podstawa niedzielnego obiadu. I słusznie, bo to najpyszniejszy oraz jednocześnie soczysty rodzaj mięsa. Przyrządzony w tradycyjny sposób w chrupiącej panierce z bułki tartej. Ponadto smakuje dobrze zarazem na ciepło i na zimno. Pamiętam jak w podstawówce obowiązkowo wszystkie mamy przygotowywały dzieciom kanapki z kotletem schabowym. Kanapki przypominały domowe swojskie burgery. Sprawdzały się

ProstePesto.pl
Kruche ciasto z pianką i malinami 210

Boskie! A jeszcze bardziej proste do zrobienia i wychodzi każdemu. Myślę, że można je zrobić nie tylko z malinami ;) Składniki: Na kruche ciasto: 5 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżek cukru pudru Na masę białkową:   5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (ja zalecam(...)jakąś godzinę. Potrzebujemy blachę o wymiarach około: 33 x 20 (ja mam nieco inną wielkość i też wychodzi). Wykładamy blachę papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką / bułką tartą i na dużych oczkach od tarki ścieramy na blachę większą ilość ciasta lekko wyrównując na koniec i przyklepując nieco ciasto, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego

W Moim Magicznym Domu
Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną 131

Dyniowe kruche bułeczki* bez drożdży, przygotowane na proszku do pieczenia. Pomysł na szybką, wytrawną przekąskę, na śniadanie lub podwieczorek. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i

Tajemnice Smaku
WYTRAWNE GOFRY – SEROWE Z JAJKIEM SADZONYM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 212

Wielokrotnie już wspominałam, że jestem ogromną miłośniczką wszelkiego rodzaju chrupiących gofrów, które swoim smakiem przywołują wspomnienia z młodzieńczych kolonii nad morzem w Łukęcinie. Lubię zarówno te

Ostra na Słodko
Gryczane bułeczki z suszonymi pomidorami 169

Dzisiaj proste bułeczki z mąki gryczanej i dodatkiem suszonych pomidorów Składniki: - 220g mąki gryczanej - 180g jogurtu naturalnego - 2 suszone pomidory - kilka płatków suszonego czosnku - 1/2 łyżeczki

Kuchenne Wariacje
Drożdżówki z truskawkami 178

Końcówka truskawek..i trza je wykorzystać do pysznych bułeczek..niedawno z takiego samego ciasta i nadzienie robiłam odrywaną drożdżówkę [klik]. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej  1/4 szkl.cukru (55 g)  2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży  szczypta soli  1/3 - 1/2 szkl.mleka (85 ml - 125 ml)  1/4 szkl.wody(...)wycinać kółka.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Za pomocą szklanki w każdym wyrośniętym placuszku zrobić dołki na nadzienie.Dołeczek posypać bułką tartą, włożyć masę truskawkową,boki bułek posmarować białkiem .Wierzch posypać kruszonką. Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami 211

Drożdżówki pysznie nadziane Kocham miłością wielką wszystko co drożdżowe! Od czasu, jak przekonałam się jakiś czas temu do własnoręcznego wyrabiania tego rodzaju ciast, pokochałam ogromnie drożdżowe

Grunt to przepis!
Zawijany chleb o smaku pizzy 215

oliwę. W garnuszki podgrzać lekko mleko - musi być ciepłe, lecz nie gorące, bo inaczej drożdże si ę zagotują. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej jako pożywkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn "ruszył". Roztwór drożdżowo-mleczny wlać do miski z suchymi składnikami, dolać ciepłą wodę i wyrobić na gładkie(...)mnie - ser wędzony. Płat ciasta wraz z nadzieniem zwinąć wzdłuż dłuższego boku, formując rulon jak na roladę.  Ułożyć zlepieniem do dołu w blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną - kasza manna jest tu według mnie lepsza, bo nie tendencji do przypalania się jak bułka i tworzy na chlebie fajną, chrupiąca skórkę. Blachę z chlebem przykryć ściereczką

Grunt to przepis!
Drożdżowe bułeczki z borówkami 171

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na drożdżach 228

Smak kminku w chlebie zawsze będzie mi się kojarzył z pobytem jeszcze wtedy w Czechosłowacji. Ciężko kupić tam inny chleb niż taki z dodatkiem kminku, co

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania