bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:469/587)

Bułeczki z bitą śmietaną 205

takie zrobić i zrobiłam,ale zapomniałam o wpisie na bloga.Poszukam zdjęć, jeśli znajdę to będzie też wpis, bo tamte były ciut inne, ale te są smaczniejsze. 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szkl. mleka 60 ml oleju 80 g cukru 1 jajko 1 białko szczypta soli Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka 500 ml śmietany 30 % cukier(...)połowę, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180º. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym żółtkiem z odrobina mleka. Piec ok. 20 min, do zarumienienia.Wystudzić.Śmietanę z cukrem ubić na sztywno,przełożyć do worka cukierniczego.Bułki lekko rozłożyć, włożyć w środek bitą śmietanę

Moje domowe kucharzenie
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 141

posiekany koperek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem - wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt ścisła, można dodać łyżkę śmietany. Formować zgrabne kotleciki i panierować w bułce tartej, dociskając, by bułka dobrze przylegała do masy. Kotleciki smażymy na patelni, rumieniąc z obu stron. Odkładamy na bok i trzymamy w cieple. Na tej samej patelni można przygotować pyszny i szybki sos koperkowy(...)patelni.  Pyszny, domowy gulasz segedyńki - tradycyjna receptura. Składniki : 650 g mięsa wieprzowego np. karkówki 1 duża cebula ok. 6 większych pieczarek 600g kiszonej kapusty ok. 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i papryka mielona do smaku liść laurowy Gulasz segedyński -przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Kapustę kiszoną opłukać, osączyć i pokroić kilka razy Cebulę

Moja Książka Kucharska
Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami 118

Sernik pomarańczowy     Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami (na żółtkach) Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm. Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g  domowego cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła 3/4 szklanki rodzynek Lukier: 38 g cukru pudru(...)ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zaczynie odchodzić od ręki. Ciasto wyrabiamy przez około 30 minut. Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tarta bułką. Ciasto wkładamy maksymalnie do 1/3 ich wysokości. Pozostawiamy do urośnięcia na około 60 minut.  Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Wierzch

Kulinarne przygody Gatity
Proste ciasto piernikowe 174

dwie formy Heritage  z kominem o średnicy 22 cm i wysokości 8 cm 120 g masła 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 3 łyżki płynnego miodu 360g mąki pszennej tortowej (2 szklanki) 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 3-4 łyżki konfitur lub powideł (śliwkowe, wiśniowe, malinowe) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki(...)szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo nadal miksując dodawać żółtka. Tak przygotowaną masę jajeczną dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Formy do pieczenia wysmarować masłem, obsypać mąką lub bułką tartą i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu) przez 35-40 minut albo do suchego patyczka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jogurtowe bułki Football 117

oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi swoją objętość (ok. 20 minut). Więcej o rozczynie przeczytasz TUTAJ .   Mąkę pszenną, sól i siemię lniane wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże, jogurt naturalny i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Polecam(...)równych części. Uformować z nich okrągłe bułeczki i umieścić na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi spore odległości (mocno urosną). Blaszkę z bułkami odstawić do napuszenia na ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Za pomocą małego korka, np. od butelki zrobić w każdej bułeczce 5 kółeczek na kształt piłki nożnej (patrz zdjęcie poniżej). Poleca korek

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki śniadaniowe - żabki. 105

myślą o mojej córce, chciałam jej zrobić niespodzianke! no i się udało. Pomogła mi w końcowej fazie przygotowań , a efekty oceńcie sami.     Skłądniki; 570 g maki pszennej 12 g drożdży instant ( mogą być świeże 2,5 grama ale trzeba zrobić rozczyn) 175 ml mleka 80 g masła 2 łyżki cukru pół płaskiej łyżeczki soli 2 jajka do ciasta(...)przyklejamy do bułeczki. Należy zrobić to dokładnie aby podczas pieczenia nam nie odpadły. Możemy w bułeczce zrobić dwie dziurki do których wciskamy oczy. Aby kawałeczek oka "zanurzył" się w bułce. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C na około 30 min. az bułeczki ładnie się zrumienia. Kiedy bułeczki już nam przestygną, przekrawamy je na pół,smarujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Grzanki z kurkami i suszonymi pomidorami 203

grzanki to wariacja na temat zapiekanek, które pamiętam z dzieciństwa. Pszenna bułeczka, a na niej jajecznica z dużą ilością pieczarek i żółty ser. Wszystko zapieczone w piekarniku i podane z domowym keczupem. Co ciekawe, w dzieciństwie nie przepadałam za keczupem w wykonaniu mojej babci, a dziś z przyjemnością bym taki zjadła... Jakiś czas temu odstawiłam białe pieczywo i przerzuciłam siebie(...)bułeczek) 3 jaka 250 g kurek 3 suszone pomidory (w oliwie) 2  łyżki startego na grubych oczkach żółtego sera (u mnie radamer) szczypiorek sól pieprz   Przygotowanie: Bułki przekroić równo na pół. Z każdej połówki wydrążyć trochę środka, tak aby powstały łódeczki. Środki kajzerek można ususzyć i zrobić z nich tartą bułkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy

Kulinarne Inspiracje
Łyżkowa szarlotka 165

się żaróweczka i już wiedziałam co zrobić, ale nie wiedziałam czy się uda taki eksperyment, ale co tam, kosz w domu jest. Zabrałam z szafek ostatnie szczątki maki, otrąb pszennych. Do lodówki pomaszerowałam po jajka, kawałek masła i mój cudownie ocalały słoiczek musu z antonówki. Zakasałam rękawy i wzięłam się do roboty. A swoje dzieło nazwałam Łyżkową, ponieważ większość składników wystarczyło(...)ciasto. Zawinąć w folię i do zamrażalki na chwilkę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie od dołu.Formę tortownicę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami cukier i wolno ubijać, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej,Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest

Moje pyszne gotowanie
Ciasto nadziewane galaretką – Borderlands 3 108

związani ze wspomnianą syreną. Podczas eksploracji możemy zauważyć kilka “smaczków” kulinarnych, jak np.szyldy sklepu z serami czy lokalny browar. Moją uwagę przykuł także namalowany szyld syreniej piekarni, gdzie wypiekają bułki ze wzorem nawiązującym do charakterystycznych syrenich tatuaży.   Gdy zobaczyłam wspomniany wyżej szyld, od razu w głowie zaświtała mi myśl, aby nawiązać do tego przepisem na popularny w Ameryce(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 2h CENA: 15 zł LICZBA PORCJI: 8 porcji POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ piekarnik miska forma do pieczenia ciasta papier do pieczenia ubijaczka lub mikser SKŁADNIKI: CIASTO mąka pszenna typ 450 – 1 i 1/5 szkl. masło – 6 łyżek (120g) cukier – ¾ szklanki jajko – 3 szt. naturalny aromat waniliowy – kilka kropel proszek do pieczenia – 1 łyżeczka sól – szczypta NADZIENIE galaretka

Nerds Kitchen
szybki chleb pszenno-żytni z makiem 163

domowy chleb jest najlepszy to wie chyba każdy. My też od dawna o tym wiemy, często piekłam bułki i chlebki ale nie powiem, często też kupowałam. Wiadomo, nie zawsze jest czas i nie zawsze się chce. Teraz jednak zupełnie przerzuciliśmy się na domowy chleb, odkąd w mojej kuchni zagościły dwie cudowne maszyny. Jakiś czas temu wygrałam automat do pieczenia chleba(...)czarny sezam do środka i mak na wierzch.  Można go upiec w keksówce, ja mam słabość do bochenków więc utoczyłam go bez foremki.  Składniki: 500 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej typ 2200 około 300 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży łyżka czarnego sezamu łyżka maku Mąki przesiać, wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka drożdżowa z cytrynową nutą 116

posypać ją także skórką pomarańczową lub innymi bakaliami, polać polewą czekoladową ciemną lub z białej czekolady. Pycha! Babka drożdżowa z cytrynową nutą Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny – limonki lub pomarańczy 3/4 kostki masła(...)wymieszaj mikserem. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę na babkę – u mnie średnica 24 cm wysmaruj masłem i posyp mąką (lub bułką tartą) wylej równomiernie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik nagrzej do temp. 185 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstaw babkę

Zasmakuj Kuchni
Babka drożdżowa parzona 164

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki 500 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 4 żółtka  1 jajko  75 g drożdży  75 g masła  150 g cukru  ( dodałam cukier brązowy nierafinowany ) 100 g rodzynek  cukier(...)minut. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wypełnij ją do połowy wysokości ciastem. Wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Łakomczuchy mogą przygotować lukier. PS. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni 174

Naprawdę ostro nadziane! W temacie bułeczek drożdżowych zdziałałam już całkiem sporo. Były Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi , a także Drożdżowe grzebienie z dżemem . Piekłam  Zakręcone

Grunt to przepis!
Karkówka wieprzowa duszona w sosie 261

kopytkami, kluskami śląskimi lub pampuchami... a jeśli zostawało na następny dzień, to jedliśmy z makaronem. A jeśli został tylko sam sos to uwielbiałam go jeść na śniadanie z samą bułką - dla mnie śniadanko bomba :D Później przez pięć lat w akademiku tęskniłam za tymi obiadami, a jakiś czas temu w końcu dorosłam i stwierdziłam, że przecież dwóch lewych rąk(...)ziela angielskiego- kilka ziaren pieprzu- kilka kawałków suszonych grzybków- 2 liście laurowe- łyżeczka przyprawy typu "warzywko"- kilka kropel "maggi"- duża szczypta słodkiej papryki- sól- pieprz- 2 - 3 łyżki mąki pszennej + odrobina do obtoczenia mięsa - fajnie wychodzi z mąką pełnoziarnistą- 2 - 3 łyżki masła- olej do smażeniaPrzygotowanie: 1. Mięso myjemy, osuszamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy

Kraina Tysiąca Smaków
FANTAZJA WIOSENNA 81

żółtko Nadzienie pigwowo - jabłkowe: 4 średnie jabłka 1 słoik konfitury z pigwy (250 g) 1 skórka otarta z pomarańczy 100 g rodzynek sułtańskich  Kruszonka kokosowa: 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 80 g margaryny Dodatkowo: 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 750 ml mleka 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem(...)zmniejszając ilość cukru do 2 łyżek. Pamiętając, aby budyń był jeszcze gorący do wylania na nadzienie.  Przełożenie: Tortownicę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.  Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewielkiego ranta z ciasta (na około 0,5 cm wysokości

Ciastka - domowe słodkości
Uniwersalne ciasto drożdżowe 152

przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle(...)poszukiwaniach pomysłów na wykorzystanie tego ciasta! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest bardzo uniwersalny. Nie musimy zapamiętywać kilku przepisów na różne rzeczy. Z jednej receptury możemy zrobić zarówno bułki, jak i pizzę. Ostateczną decyzję o tym, co zjemy, możemy podjąć nawet tuż przed uformowaniem kształtu naszego przyszłego wypieku. Będę do niego regularnie odsyłał. Po drugie: jest łatwy w zapamiętaniu

Proste-przepisy.pl
Tort z pianką malinową 90

Czas czytania: 3 min Tort z pianką malinową upiekłam na urodziny mojej najmłodszej córki, tort musiał być czekoladowy i koniecznie z malinami . Wybrałam więc biszkopt kakaowy

SprawdzonaKuchnia.pl
CHAŁKA NA KEFIRZE 140

Chałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne

Kuchnia MagdaLeny
CHAŁKA NA KEFIRZE 144

Chałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne

Kuchnia MagdaLeny
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 156

Nie ma to jak domowe pieczywo 😊  Bez polepszaczy, konserwantów, zaciemniaczy ... Może wygląd takich domowych bułeczek nie jest tak idealny jak tych sklepowych, ale przecież o

Walijskie Pichcenie
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 153

Był czas magii, spacerów i ogniska, pogaduszek i radości. Był powrót do rzeczywistości, szkoły i pracy. Odwlokłam go jednak w czasie biorąc wolny dzień. Wolny, niewolny

Dzieje kuchennej Wiewióry