bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:471/587)

Drożdżówki z truskawkami 141

Końcówka truskawek..i trza je wykorzystać do pysznych bułeczek..niedawno z takiego samego ciasta i nadzienie robiłam odrywaną drożdżówkę [klik]. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej  1/4 szkl.cukru (55 g)  2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży  szczypta soli  1/3 - 1/2 szkl.mleka (85 ml - 125 ml)  1/4 szkl.wody(...)wycinać kółka.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Za pomocą szklanki w każdym wyrośniętym placuszku zrobić dołki na nadzienie.Dołeczek posypać bułką tartą, włożyć masę truskawkową,boki bułek posmarować białkiem .Wierzch posypać kruszonką. Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami 180

Drożdżówki pysznie nadziane Kocham miłością wielką wszystko co drożdżowe! Od czasu, jak przekonałam się jakiś czas temu do własnoręcznego wyrabiania tego rodzaju ciast, pokochałam ogromnie drożdżowe

Grunt to przepis!
Zawijany chleb o smaku pizzy 183

oliwę. W garnuszki podgrzać lekko mleko - musi być ciepłe, lecz nie gorące, bo inaczej drożdże si ę zagotują. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej jako pożywkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn "ruszył". Roztwór drożdżowo-mleczny wlać do miski z suchymi składnikami, dolać ciepłą wodę i wyrobić na gładkie(...)mnie - ser wędzony. Płat ciasta wraz z nadzieniem zwinąć wzdłuż dłuższego boku, formując rulon jak na roladę.  Ułożyć zlepieniem do dołu w blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną - kasza manna jest tu według mnie lepsza, bo nie tendencji do przypalania się jak bułka i tworzy na chlebie fajną, chrupiąca skórkę. Blachę z chlebem przykryć ściereczką

Grunt to przepis!
Drożdżowe bułeczki z borówkami 136

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na drożdżach 195

Smak kminku w chlebie zawsze będzie mi się kojarzył z pobytem jeszcze wtedy w Czechosłowacji. Ciężko kupić tam inny chleb niż taki z dodatkiem kminku, co

Mieszam w Garnku
Jak zrobić kebaba – 10 sposobów 119

może być lekki i zdrowy. Nasz „zdrowy shish kebab” zrobiony jest z mielonego indyka i kaszy orkiszowej oraz mnóstwa przypraw. Smakuje wszystkim, również dzieciom:) Zobacz przepis Najprostszy kebab w bułce Lubisz kebaby, ale nigdy nie starczyło ci odwagi, żeby spróbować zrobić go domu? Oto najprostszy przepis na kebaba. By podaliśmy go w focacci domowego wypieku, jednak sprawdzi się tutaj każde(...)pieczonego kalafiora. Szef kuchni, który wymyślił ten przepis w 3 lata zrzucił 70 kg. Zobacz przepis Najłatwiejsze placki do zawijania kebaba Właściwie jest to przepis na tortille, ale pszenne placki, które zrobisz w 10 minut, idealnie nadają się do zrolowania pieczonego kebaba z dodatkami. Zobacz przepis Artykuł Jak zrobić kebaba – 10 sposobów pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Ciasto bananowe 171

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jajka – 2-3 szt Banany – 4-5 sz Mąka pszenna – 23 dag Cukier puder – 20 dag Masło -15 dag Rodzynki – 5 dag Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Sól- szczypta Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)obrać i roznieść widelcem, wrzucić do masy maślanej, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki i dokładnie wyrobić wszystko razem. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tara formy i piec około 70 minut w nagrzanym piekarniku

Camilla w kuchni
Chleb z papryką i suszonymi pomidorami 154

proszku ! W ten sposób składniki mojego dzisiejszego chleba mam już zaplanowane! Zabieram się za pieczenie :) Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 30x10x7 cm : 350 g mąki pszennej   - tortowa, typ 450 1 5 0g mąki żytniej - żurkowa, typ 1 200   1 łyżeczka cukru   25 gramów świeżych drożdży 3 2 0ml letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki(...)razy zwiększyć swoją objętość.  Po tym czasie uderzyć w ciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją od bułki tartej, bo si ę tak nie przypala. Włożyć do niej ciasto, opruszyć lekko mąką, naciąć na skos kilka razy ostrym nożem i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej

Grunt to przepis!
Maślane bułeczki z nadzieniem serowo-budyniowym 156

jest to mój autorski przepis. Pierwsze bułeczki powstały z nadzieniem budyniowym i musem owocowym, natomiast kolejne na prośbę domowników z masą serowo-budyniową. Składniki na ciasto 45 dkg mąki pszennej 6 dkg cukru 2 dkg drożdży 1 czubata łyżka mleka w proszku 4 dkg roztopionego masła 200 ml ciepłego mleka 2 jajka Składniki na nadzienie 25 dkg sera w kostce(...)postępujemy z pozostałymi kulkami. Układamy na blaszce w odstępach około 0,5 cm. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 do 30 min Przestudzone bułki można posypać cukrem pudrem jak również można je polukrować. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Maślane bułeczki

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Drożdżówki z serem i jeżynami 170

Drożdżówki z serem i jeżynami 2016-08-02 12:51:38 Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych

Wędrówki po kuchni
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 195

Chałwa królową słodyczy! Tematem przewodnim obecnego Ciasta na niedzielę były Słodkości z dodatkiem chałwy i/lub sezamu - inspiracji więc do wyboru do koloru :) Dozwolone były zarówno wypieki

Grunt to przepis!
Jagodzianki - najlepsze! 7324

Jagodzianki to zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robiła je moja babcia. Ile by nie upiekła zawsze znikały w ekspresowym tempie :-) Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe

maniapieczenia
Jagodzianki najlepsze 133

Na durszlaku trwa akcja Kulinarne Wspomnienia. A więc będzie sentymentalnie. Moje wspomnienie kulinarne numer 1 to jagodzianki mojej Babci - mistrzyni drożdżowych wypieków. Jagodzianki Babci Tosi były

Pełny talerz
CIASTO Z ORZEŹWIAJĄCĄ MASĄ SEROWĄ 180

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny Masa serowa: 2 jajka 150 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 - 3  łyżki mąki ziemniaczanej 300 g sera białego skórka otarta z jednej cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny(...)sztywno. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby piana mi się nie ubiła na sztywno. Przełożenie: Do tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wcześniej wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wylać masę serową i równo rozprowadzić

Ciastka - domowe słodkości
Keks 311

upieczony w keksówce o wymiarach 30x11cm i jest ona optymalna, w nieco mniejszej byłby on nieco wyższy, ale też mógłby być problem z jego dopieczeniem. Keks Składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 150g drobnego cukru do wypieków (może być też kryształ) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g różnorodnych bakalii (u mnie(...)gładkiej konsystencji, masa powinna wyjść bardzo gęsta - bakalie oprószyć 1-2 łyżkami mąki, wsypać do masy, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - masę przełożyć do keksówki, wyrównać - keks wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka - keks można piec również początkowo

Smakołyki Bereniki
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 258

smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy w pełni, więc jeśli nie macie pomysłu na te owoce, to warto wypróbować przepis na taką zakręconą drożdżówkę. Drożdżówka: 400 g mąki pszennej (2 i 4/5 szklanki) 100 g masła (pół standardowej kostki) 150 ml mleka (mniej niż 2/3 szklanki) 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 1 jajko(...)każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy w rulon tak, jakbyśmy robili trzy rolady makowe. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Rulony z makiem układamy w tortownicy formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać w nie umyte połówki śliwek. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30-40 minut, aby wyrosło

Poezja smaku
Chleb z cukinią i porem 209

lodówce i stwierdziłam: czemu nie? Efekt wyszedł rewelacyjny! Smak jest intensywniejszy, a miąższ bardziej miękki. Eksperyment wart powtórzenia! :)Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)  180 ml ciepłej wody  3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem(...)mocno odciśnięte cukinię i pora. Krótko zagnieść, wgniatając warzywa do środka ciasta. Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
Pita 173

Pita jest rodzajem płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce

Smakowity Blog Kulinarny