bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:383/587)

Babeczki cytrynowe miniaturki 162

jeden kęs jak mówi moja córka. Składniki na dwie babki małe cytrynowe: 2 foremki aluminiowe 8,5 x 20,5 3 jaja 150 g ksylitolu 150 g maki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 100 g stopionej margaryny starta skorka i sok z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropel oleju waniliowego Lukier: cukier puder pół szklanki(...)przesiane z proszkiem do pieczenia.Dodajemy rozpuszczoną margarynę, sok i skórkę z cytryny oraz parę kropel olejku waniliowego. Krok 2 Wymieszane składniki przekładamy do foremek aluminiowych wysmarowanych masłem i obsypanych bułka tartą. Krok 3 Pieczemy w 170 stopniach po 35 minut( lepiej sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło) Krok 4 Cukier puder wsypujemy do miseczki i dodajemy do niego Kubusia zielonego

Różowa kuchnia
Jagodzianki 317

jedne z bardziej znanych drożdżówek, goszczą one w wielu domach w sezonie owocowym i nie ma się co temu dziwić, bo to wyjątkowo pysznie nadziane bułki. Na blogu znajdziecie już przepis na bułeczki z borówkami , w którym można zamienić borówki na jagody. Ten dziś proponowany jest nieco inny, warto wypróbować i przekonać się, który przypadnie Wam bardziej do gustu. Jagodzianki(...)ciasto wyrosło. Warto jednak poczekać i spróbować pierwszą jagodziankę jeszcze na ciepło - niebo w gębie ;) Z podanego przepisu można przygotować 8 sztuk . Jagodzianki Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 5 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 żółtko 10g drożdży świeżych 30g masła szczypta soli NADZIENIE 200g jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Smakołyki Bereniki
Bułeczki Króliczki – Idealne na Wielkanocne Śniadanie 152

Witam serdecznie Upiekłam zwykłe bułeczki drożdżowe i uformowałam je na kształt przypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste

Uwaga Babcia Piecze Chleb
PIEROGI ZIEMNIACZANE Z GRZYBKAMI SUSZONYMI 147

rozlazłe". Bardzo polecam je na obiad ,myślę ,że tak jak i ja nie będziecie żałować ,że je zrobiliście.Zapraszam!. 50 dag.ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko 15 dag.mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: ************* 20 dag.grzybków suszonych 2 cebule 2 łyżki masła 2 jaja sól i pieprz *************************** Wszystkie składniki na ciasto pierogowe zagnieść na gładkie ciasto.Rozwałkować(...)samej wodzie ugotować do miękkości.Z wywaru zrobić zupę grzybową ,a grzybki drobno pokroić i podsmażyć na maśle z cebulką.Wystudzić.Dodać jajka (jak farsz będzie za rzadki dodać bułkę tartą), wymieszać.Faszerować pierogi.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta z czekoladowym ganache i malinami 140

idealne, a w połączeniu z kwaskowatymi malinami rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam! Składniki: (na tortownice o średnicy 26 cm) Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 250 g mąki pszennej  2 łyżki kakao 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladowe ganache: 300 ml śmietany kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady(...)lodówce. Po tym czasie rozwałkować, na kształt koła, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy na tartę o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Dobrze wykleić w dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub jeśli ich nie posiadamy- ryżem, fasolą. W ten sposób piec

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki drożdżowe faszerowane 345

Dzisiaj polecam przepis na wytrawne, małe bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską. Są w stylu jak przepis na: bułki drożdżowe faszerowane , cebularzy rolls , czy też do pizza rolls. Takie wytrawne bułeczki są bardzo poręczne, są doskonałą przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Bułeczki te smakują wyśmienicie(...)szynką parmeńską i pizza rolls. Wytrawne Bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską, to takie mini pizzerinki, które są smaczne i sycące, doskonale zastąpią kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju, Mieszanka meksykańska w puszce PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka z cukrem cynamonowym 158

potrawą, którą można podawać na wiele różnych sposobów i w każdej odsłonie smakują świetnie, W moim rodzinnym domu jadało się je zwykle takie prosto z wody, polane przyrumienioną bułką tartą z masłem. Z czasem zaczęłam je posypywać jeszcze po wierzchu cukrem (wiem wiem, sposób dziwny - ale wierzcie mi, że pyszny). Gdy zaczęłam przygotowywać kopytka swojej rodzinie, okazało się, że córcia(...)wersja (bardziej kaloryczna niestety ) z cukrem cynamonowym :) A Wy jak podane kopytka lubicie najbardziej? SKŁADNIKI: 60 dag ugotowanych ziemniaków 30 dag twarogu (u mnie półtłusty) 20 dag mąki pszennej (lub więcej w razie potrzeby) 3-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Dodatkowo: masło cukier cynamonowy SKWORCU 1. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę, dodać jajka i obie mąki, wyrobić

Kto ugości moich gości?
Swojskie bułeczki 139

Składniki: 600 g mąki pszennej 30 ml oleju rzepakowego 280 ml letniej wody 1,5  łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant Wykonanie: W wodzie rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże dokładnie mieszamy. Do miski wykładamy pozostałe składniki, wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto około 10 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około(...)ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez 20 minut na złoty kolor. Przestudzone podajemy z masłem lub konfiturą. Przepyszne świeże

kgwjanczewo
Mazurek kajmakowy 161

wyznaczonych granic przekraczać, co też sama zamierzam w tym roku uczynić (przepis na ten mazurek wisi na blogu w wersjach roboczych od Wielkanocy 2012...). Mazurek z kajmakiem 350g mąki pszennej, najlepiej krupczatki 50g cukru pudru (0,5 szkl. syropu klonowego albo 3 łyżki miodu) 200g masła, zimnego 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka puszka mleka skondensowanego słodzonego ozdoby(...)dodać śmietanę, żółtka i słodzidło, po czym zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyłożyć 2/3 ciasta dno blaszki (22cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Z pozostałej 1/3 ciasta uformować długi wałeczek i obłożyć nim ciasto dookoła, tworząc rant, dzięki któremu kajmak będzie grzecznie siedział na miejscu. Piec 20 minut w 200 stopniach

Przepysznik - BLW i nie tylko
Razowe paszteciki z pieczarkami 138

Kolejny mój eksperyment, paszteciki zaraz po wyciągnięciu z piekarnika były chrupiące, natomiast dziś rano już miękkie, mojemu "recenzentowi kulinarnemu" (mamie;)) ciasto smakowało natomiast

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka kawowa 129

jest wilgotna od... kawy. Polecam. A Marzence - koleżance z pracy dziękuję za przepis. Składniki: 125 g margaryny (u mnie "Kasia"); 4 jajka; 2 szklanki cukru kryształu; 3 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej; 4 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki kakao; 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy mielonej (u mnie kopiaste 3 łyżeczki kawy na szklankę wody); Wykonanie(...)mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczoną babkę wystudzić i polać polewą czekoladową. Uwaga: Babkę piekłam w formie babkowej

In my kitchen
Babka kawowo- orzechowa 131

blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80g orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1,5 łyżki kawy mielonej, kilka kropel aromatu rumowego, 1 tabliczka(...)masy jajecznej. Następnie cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę. 2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Proste ciasto z truskawkami 127

dobre! Nawet głęboko mrożone - wystarczy je wrzucić do ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika. Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 700-800 g truskawek (lub dowolnych innych owoców) Rozbijamy jajka, wbijając żółtka do jednej miski, a białka do drugiej. Białka dokładnie ubijamy, dodając do nich(...)pieczenia i mąkę i całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką. Należy uważać, żeby na dnie miski nie została nie wmieszana mąką. Przelewamy do tortownicy nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce. Piec przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :) I dawno nie zapraszałam na profil Ewa Kuchennie na fb ? Zatem zapraszam: KLIK

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wypiekanie na śniadanie: chleb challah- chałka żydowska 202

przed pieczeniem ) 1 łyżka soli ( 1/2 lyzeczki )   4 szklanki mąki uniwersalne   ( 300 gr maki chlebowej, 200 gr maki manitoba ) 4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną) 1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie) " W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance(...)folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się.   Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach.   Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech

Mia Cucina Sofieta
Złociste bagietki 167

Całkiem sporo przepisów czeka na pojawienie się tutaj... Chleby, ciasta, ciasteczka, naleśniki... Jednak dopiero te bagietki skłoniły mnie do przełamania ogarniającej mnie ostatnio blogowej niemocy. Nie

Zapiski Młodej Żony

Proponowane wyszukiwania