bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:374/587)

Szarlotka a może jabłecznik 393

Jesień zaczęła się już na dobre a nawet jest zimniej niż zazwyczaj o tej porze roku ale piękne czerwone, zielone jabłka kuszą żeby je kupić i

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto ze śliwkami 170

niejadek, który na wszystkie ciasta z owocami ma długie zęby, zjada naraz jeden cały rządek :) o innych rekordach nie będę się rozpisywać... spróbujcie sami :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (typ 550), 200 g masła,1 szklanka cukru, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%, 3 żółtka,1 cukier waniliowy. Dodatkowo: 60 dag śliwek węgierek, Śliwki umyć(...)Podzielić ciasto na dwie równe części. Obie części rozwałkowywać delikatnie posypując mąką. Wyłożyć na blachę pierwszy blat ciasta. Wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę (30 cm x 20 cm) należy posypać bułką tartą. Na to układamy śliwki skórką do dołu i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 40-50 minut

Delicious Titbits
Babka z orzechami i kremem czekoladowym 181

już ją wypróbowałam i chłopcy stwierdzili, że sprawdziła się w 150% :) Niezwykle wilgotna i puszysta zarazem, po prostu rozpływa się w ustach... Składniki:  5 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, 120 g masła lub margaryny, 180 g cukru pudru, 150 g kremu czekoladowego, szklanka mielonych orzechów włoskich, łyżka kakao,  szczypta soli, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki(...)pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko.Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st.Ostudzić i wyjąć z formy.Polewa: 100g gorzkiej czekolady

Z miłości do słodkości
Slodkie buleczki drozdzowe z Zielonego Wzgorza czyli Niedzielne Sniadanie odc.105 156

suchych drożdży 1 łyżeczka cukru po 1/2 szkl. ciepłej wody i mleka 1/4 szkl. margaryny 3/4 łyżeczki soli 1/4 szkl. białego cukru 2 jajka 2 i 3/4 szkl. maki pszennej Drożdże wsypujemy do wody razem z łyżeczką cukru. Podgrzewamy mleko i gorące łączymy z margaryną, solą i cukrem. Czekamy aż lekko ostygnie i umieszczamy w misie miksera razem z drożdżami(...)masłem blasze. Smarujemy bułeczki masłem. Przykrywamy papierem i odstawiamy na 40 minut. Nagrzewamy piekarnik do 190 st.C. Bułeczki odkrywamy, możemy posypać je cukrem trzcinowym czy makiem. Wstawiamy blachę z bułkami do pieca na ok 15 minut. Wyjmujemy je i studzimy na blasze

Dzieje kuchennej Wiewióry
BABKA JOGURTOWA Z BUDYNIEM 135

wilgotnej strukturze - polecam  ją wszystkim miłośnikom tego typu wypieków. Długo zachowuje świeżość, Pamiętajmy tylko o tym, aby wszystkie składniki na babkę miały temp. pokojową. Składniki: 300 g mąki pszennej 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru  4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml jogurtu naturalnego 200 ml oleju 3/4 szkl cukru  kilka kropli aromatu śmietankowego Wykonanie(...)masy jajecznej i bardzo dokładnie mieszamy (łyżką). Białka ubijamy na sztywną pianę. Przekłądamy je do masy delikatnie mieszając.   Formę smarujemy masłem i posypujemy lekko mąką lub bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy

Walijskie Pichcenie
Chleb pszenno żytni -przepis baza 203

który podawałam poprzednio. Zaczyn 200 g mąki żytniej typ 720 250 ml ciepłej , przegotowanej wody 3 łyżki zakwasu żytniego Składniki 100 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej typ 750 250 ml ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1. Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie mieszamy. Ja robię to robotem. Przykrywamy miskę(...)odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach, mniej więcej 33 x 15 cm. Smarujemy ją olejem bądź masłem i obsypujemy dowolną mąką, bułką tartą lub otrębami. 4. Ciasto ponownie mieszamy i wkładamy do formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż wypełni ją po brzegi. Inaczej chleb popęka podczas pieczenia. Zajmuje to minimum

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
BABKA DYNIOWO - MARCHWIOWA + FIMIK 94

pyszna. Polecam przepis.  SKŁADNIKI ;  250 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 płaska łyżeczka sodki 3 szklanki mąki pszennej 1 flaczarka pulpy po wyciśnięciu soku z dyni i marchewki  1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki ciemnego kakao 1 mleczna czekolada  orzechy do posypania(...)chwilę miksujemy. Do ciasta dodajemy wytłoczyny z dyni i marchewki, ponownie ucieramy. Następnie wsypujemy, mąkę, proszek i sodkę. Wszystko dobrze ucieramy.  Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie rozkładamy część ciasta. Do drugiej części dodajemy kakao i mieszamy. Ciemne ciasto rozkładamy na jasne, lekko je wciskając pod spód i wierzch wyrównujemy.  Babkę pieczemy 1 godzinę

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka majonezowa z oreo 105

Idealne kiedy najdzie ochota na coś słodkiego. Babka jest mocno puszysta, wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu 16 ciasteczek oreo Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch(...)delikatnie łączymy za pomocą szpatułki (ciasto jest lekkie, więc ciastka w trakcie pieczenia osadzają się na spodzie). Formę o wymiarach 40×9 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy k 35-40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto pozostawiamy na chwilę w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, następnie

Fascynacje Ani
BUŁKI POZNAŃSKIE / Z PRZEDZIAŁKIEM 147

Pyszne bułeczki śniadaniowe. Mięsiste i delikatne zarazem. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi dodatkami. Najlepsze, jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu. W kolejnych dniach, gdy

cool and minty
Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem 189

Dziś na śniadanie poleca się kuchnia uzbecka. Katlama- warstwowy chleb z nadzieniem. Zazwyczaj nadzienie robi się ze smażonej cebuli lub mięsa, ja dziś zrobiłam z fetą

Smaki Armine
Bułeczki 131

jadło :). Szybko zniknęły do śniadania, ale jeszcze kilka udało mi się złapać do zdjęcia. Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej szklanka wody 15 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki słonecznika trochę słonecznika do oprószenia łyżeczka soli W małej ilości wody rozprowadzamy drożdże.  W misce umieszczamy mąki(...)czasie ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy je w prostokąt. Dzielimy ciasto 9 kawałków (możemy nadać im okrągły kształt, ja zostawiłam kwadraciki) posypujemy słonecznikiem i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Mmm Pycha! Zapraszam

Na moim talerzu
Chałka drożdżowa 141

Podczas niedzielnego śniadania delektowaliśmy się pyszną, domową chałką. Marzyłam o takim śniadaniu już dawno, a do przygotowania zmotywowała mnie Asia z bloga Grunt to przepis . Wymyśliła

Życie zaczyna się w kuchni
Pizza pepperoni z oliwkami i kaparami 173

inaczej, zaskakuje. To jest smaczne:) A z takiego ciasta możecie przygotować pyszną focaccie (np. z rozmarynem i oliwkami, suszonymi pomidorami), mini cebularze, bułeczki. Do tego różne dodatki, np. do bułek sezam, ziarna, suszone owoce i jest miło, smacznie, inaczej. A ciasto jedno. Uwielbiamy od czasu do czasu zjeść pizzę. Dla mnie najlepszą – tę domową . Ciasto robię jakie chcę, jeśli(...)wybranymi ziołami. Są delikatnie wyczuwalne podczas pieczenia ( i jedzenia oczywiście:), wspaniale pasują do tej wytrawnej pizzy. Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sypana mielona bazylia i oregano – opcjonalnie, do woli, ciasto

Zasmakuj Kuchni