składniki:3 łyżki mąki pszennej4 łyżki cukru1 łyżka kakao4 jajka2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny1/2 łyżeczki proszku do pieczenia300 ml śmietanki 30 %2 galaretki malinowe300 g
Monia miesza i gotujepowinny ale i tak pyszne. Skala smaku 10/10- dodatek masła i jajek sprawia, że są delikatne i mięciutkie. Nie są to typowe kajzerki. Składniki: 570 g mąki pszennej (typ 480) 12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych 175 ml mleka + 10 ml do drożdży 85 g masła (może być masło roślinne) 4 łyżeczki cukru 2 jajka łyżeczka(...)siebie. Przykryć np. ściereczką i zostawić do wyrastania na 30 min. W tym czasie bułeczki ładnie podrosną i zetkną się delikatnie ze sobą nawzajem. Po tym czasie bułki smaruję z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. A tak wyglądały moje bułeczki po wyjęciu z piekarnika]. Jajko rozkłócone na wierzchu daje ładny
Kubki smakuodstawiamy na chwilę, żeby zaczęły sobie na tym cukrze pracować, a w tym czasie wsypujemy do miski: - 0,5 kg mąki (ciasto drożdżowe u nas z najzwyklejszej pszennej ale można mieszać z razową jak najbardziej), - 1 łyżkę soli, - solidny syp ziół prowansalskich, do tego lejemy: - pół szklanki oleju i tę wodę(...)już zwłaszcza taki, który ostatecznie stwierdza, że Jemu to ZAWSZE lepiej wychodzi :))) A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDziś mam dla Was przepis na chleb, do przygotowania którego nie potrzeba ani drożdży ani zakwasu. Mimo to chleb smakuje rewelacyjnie, miękki i puszysty w środku
Zrób to smacznieogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju 700-800 g mięsa z rosołu 2 cebule przyprawy (doprawiłam sosem sojowym i czarnym pieprzem) 2 łyżki oleju do przysmażenia cebuli W misce wymieszaj składniki(...)oleju) . Farsz dopraw przyprawami – smak powinien być bardzo wyrazisty. Nakładaj na każdy naleśnik i zawijaj w krokiety. Możesz je obsmażyć bez panierki lub w panierce z jajka i bułki tartej. Pomysły na obiad… – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – S paghetti bolognese – Leczo z patisonem – Ryba pieczona na ryżu
Kulinarny S.O.S.ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju 700-800 g mięsa z rosołu 2 cebule przyprawy (doprawiłam sosem sojowym i czarnym pieprzem) 2 łyżki oleju do przysmażenia cebuli W misce wymieszaj składniki(...)oleju) . Farsz dopraw przyprawami – smak powinien być bardzo wyrazisty. Nakładaj na każdy naleśnik i zawijaj w krokiety. Możesz je obsmażyć bez panierki lub w panierce z jajka i bułki tartej. Pomysły na obiad… – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – S paghetti bolognese – Leczo z patisonem – Ryba pieczona na ryżu
Kulinarne S.O.S.SKŁADNIKI: • 150 g cukru • 125 g masła • 150 g margaryny • 1 cukier waniliowy • 170 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • starta skórka z 2 pomarańczy, umytych i sparzonych • 5 jajek • 2 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: Masło, margarynę, cukier i cukier waniliowy delikatnie podgrzać (żeby masło i margaryna się roztopiły) i ubić razem na kremową masę(...)ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, ciasta wlewamy do formy na przemian warstwami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut
KUCHNIA POLSKATo chyba najlepsza chałka jaką robiłam. Mięciutka, puszysta, delikatna i przygotowywało mi się ją bardzo dobrze. Ciasto fajnie współpracowało przy wyrabianiu i rośnięciu. Także jeśli
Simply Foodwyczuwalny w cieście,cytryna zrobiła swoje także śmiało możemy go w ten sposób przemycać . 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 100 g świeżego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka i sok z 1 cytryny lukier: sok z połówki cytryny ok. 1 szklankę cukru pudru Cytrynę porządnie umyć,sparzyć(...)Dodać zmiksowany szpinak, mąkę przesianą z proszkiem i startą skórkę. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (wym.30/12 cm) . Piec około 50 minut,wyjąć na kratkę i wystudzić. Z pudru cukru i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier i ozdobić nim upieczone ciasto
Kolorowa kuchnia Elkiciasto : 130 g mąki pszennej, 120 g miękkiego masła, 120 g cukru pudru, 3 jajka, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brandy, 2 płaskie łyzki kakao, 800 g śliwek, krem : 130 g miękkiego masła, 1 żółtko, 3 łyzki cukru pudru, 1/2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na pół litra mleka), 1 łyżka cukru, 240 ml mleka, polewa(...)łyżki wody, 10 g cukru, 1 łyżka kakao, Śliwki sparzyć, obrać ze skórki, każdą przeciąć wzdłuć na pół, wyjąć pestki. Tortownicę (24 – 26 cm) wysmarować masłem i wyspypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na śmietanę. Dodawać po jednym żółtku, na zmianę z cukrem. Ucierając dodać brandy. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać
królestwo garówczekolady oraz z masy cytrynowej. Polecam gorąco i zapraszam. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża keksówka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej KREM -900ml mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -300g masła lub margaryny DODATKOWO -150g obranych(...)łyżki kakao BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy. ***by ciasto było łatwiej wyciągnąć z blaszki polecam wyłożyć ja folią
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 200g masła 200g cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 4 jajka 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny masło do wysmarowania formy bulka tarta Krem: 1 budyń waniliowy 500ml mleka 100g cukru 250g masła 4 łyżki(...)puch, dodać jajka, skórkę z cytryny, sól i dalej ucierać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Formę z kominem natłuścić masłem, wysypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i przekroić w poziomie na 4 części. 2. Krem Budyń rozrobić
Szalona Kuchnia Ewelinywystarczy dla 4 osobowej rodziny. Są jędrne, nie kleją się i super smakują. Polecam -900g ugotowanych ziemniaków -łyżeczka soli -3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej -1 szklanka (250ml) mąki pszennej -1 jajko Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy. Studzimy i mielimy maszynką lub przepuszczamy przez praskę. Kopytka wychodzą moim zdaniem najlepsze gdy ziemniaki poleżą do drugiego dnia. Do miski dajemy ziemniaki(...)gotującą się wodę i gotujemy chwilę do wypłynięcia. Hartujemy je w zimnej wodzie i wykładamy na półmisek Kopytka można podać z dowolnym sosem, czy np obsmażyć w masełku i bułce tartej. Polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminiony weekend, wraz z Ciastem na niedzielę , słodkości na bazie drożdży . W akcji Rośnie jak na drożdżach wspólnie dawaliśmy popis naszemu entuzjazmowi na punkcie drożdżowych ciast, babek, rogalików i bułek. Wszystko oczywiście okraszone dużą dozą słodyczy :) Postawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego , którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy herbacie(...)Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [150ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany; można
Grunt to przepis!