bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:367/587)

Ciasto kokosowe bez jajek, bez tłuszczu, z bakaliami 228

dobrocią w środku. Pan Mąż, który bałwochwalczo wielbi wszelkie kokosowe wypieki, znowu zaanektował całą blaszką dla siebie :) Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm: 100g wiórek kokosowych 190g mąki pszennej 180g cukru 300ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej dowolne bakalie - u mnie: 1 garść suszonej żurawiny; 2 garście rodzynek; 1 garść kandyzowanych, kolorowych kawałków(...)mleko i dokładnie wymieszać. Na końcu dosypać bakalie i przemieszać krótko łyżką. Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto. Ciasto piec około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku - - u mnie bez termoobiegu, na środkowym

Grunt to przepis!
Koszyczek wielkanocny 128

W tych ostatnich godzinach Wielkanocy, chciałam wszystkim, którzy zabłądzą na strony mojego dziennika kulinarnego, złożyć serdeczne życzenia spokojnych i ciepłych świąt, przemoczonego do suchej nitki poniedziałku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką. 179

ciasto drożdżowe i rabarbar to cudownie połączenie? Pewnie tak! W zeszłym roku publikowałam mój przepis na  ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami ,  buchty z rabarbarem , czy  bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego połączyłam z kwaśnym rabarbarem, kremowym, kwaskowym budyniem wiśniowym i słodką chrupiącą kruszonką. Muszę się Wam przyznać, że trochę(...)Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką:  na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli MASA: 2-3 łyżki

Rozpustne gotowanie
Dietetyczne pizzerki 209

Wczoraj wieczorem pochłonęło mnie jedno z moich ulubionych zajęć, czyli przeglądanie przepisów w internecie, bardzo dawno tego nie robiłam! znalazłam przepis na chłodnik, który jest właśnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułeczki 186

jadło :). Szybko zniknęły do śniadania, ale jeszcze kilka udało mi się złapać do zdjęcia. Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej szklanka wody 15 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki słonecznika trochę słonecznika do oprószenia łyżeczka soli W małej ilości wody rozprowadzamy drożdże.  W misce umieszczamy mąki(...)czasie ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy je w prostokąt. Dzielimy ciasto 9 kawałków (możemy nadać im okrągły kształt, ja zostawiłam kwadraciki) posypujemy słonecznikiem i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Mmm Pycha! Zapraszam

NA MOIM TALERZU
Focaccia mocno cebulowa 138

Wariacji Włoskiej Focacci jest mnóstwo, każdy dozuje swoje ulubione dodatki tak jak lubi, podstawa jest dobra oryginalna oliwa z oliwek, która nadaje aromat i smak tego

Apetyczna babeczka
Babka majonezowa 205

Babeczka majonezowa jest bardzo delikatna i puszysta. Można ją wzbogacić dowolnym aromatem lub otartą skórką z cytrusów. składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki majonezu 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki soku z cytryny Białka odzielić od żółtek. Następnie białka ubić(...)składniki się połączą dodać majonez. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
Mleczne bułki pszenno - żytnie z pestkami dyni. 134

Tytułem wstępu po ludzku napiszę, że chlebak się wyczerpał i świeci pustkami. Robimy, więc świeżą porcję pieczywa. Czego potrzebujemy? -1 i 1/2 kubka mąki pszennej TYP550 -1 kubek mąki żytniej TYP720 -50 gram drożdży świeżych -kubek mleka -łyżeczka cukru -olej rzepakowy -garść pestek z dyni Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy ciepłym mlekiem, temperatura około 39 stopni, mieszamy i odstawiamy(...)dodajemy pestki dyni i łyżkę oleju rzepakowego. Formujemy kulę, oklepujemy olejem rzepakowym i wkładamy do porcelanowej miski, przykrywamy ściereczką odstawiamy na 1,5h. Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formujemy bułki, nacinamy i odstawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem z wierzchu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni

BaRepas
Ucierany placek z owocami 165

jest tak miękki i puszysty, że nie można się od niego oderwać. Przepis pochodzi z gazety "Ciasta na lato". Składniki na jedną blachę o wymiarach 36x24: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 op. ( 16 g) cukru waniliowego ok. 600 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam maliny(...)cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać do ubitej piany, stopniowo dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do blachy, wyrównać, ułożyć na wierzchu świeże lub mrożone owoce ( nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania) Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Madeira cake 172

piec ciasta bez kremów. Przepis na wspaniałe ciasto znalazłam  tej stronie, zmieniałam nieznacznie ilość składników. Z podanych składników wyszła mi jedna duża keskówka ciasta. Składniki: 300 g mąki pszennej 240 g masła lub margaryny 150 g drobnego cukru   + dwie łyżki na posypanie 4 jajka Otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeni(...)wszystko będzie dobrze zmiksowane, dodać stopniowo po jednym całym jajku i dalej miksować. Dodać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać dwoma łyżkami cukru. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem

Na słodko lub wytrawnie
Grahamki- razowe bułeczki 152

odwrot,dlatego sa na pewno duzo zdrowsze.Buleczki bardzo proste do przygotowania,pieknie rosna i wygladaja dokladnie jak te sprzed lat.  Skladniki na 10 grahamek:300 g maki pszennej graham (1850)200 g maki chlebowej 5501 opakowanie suchych drozdzy300-350 ml pol na pol wody z mlekiem1 lyzka  miodu1 lyzeczka soli2 lyzki oleju1 lyzeczka ciemnego octu balsamicznego+2 lyzki(...)wysypana niewielka iloscia maki i zagniesc.Ciasto podzielic na 10 kawalkow o wadze 85-88 g.Uformowac grahamki.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i przykryc sciereczka kuchenna.Pozostawic do napuszenia.Wlaczyc piekarnikwyrosnieta bulki posmarowac mlekiem i piec 25 minut w temperaturze 200°C. studzic na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paluchy drożdżowe 143

Domowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić

Apetyczna babeczka
Ciasto z malinami i pianką 237

Jeszcze mamy jesienne malinki więc trzeba je wykorzystać i przygotować pyszne ciasto z ich udziałem. Proponuje ciasto ucierane, na nim warstwa malinek a na wierzchu puszysta

Monia miesza i gotuje
Tort makowy z kremem 389

cukru pudru ·         2 łyżki mielonych orzechów laskowych ·         100 g mąki pszennej ·         2 łyżki mąki ziemniaczanej ·         1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy na masę jajeczną i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy tłuszcz.  Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Składniki na poncz

Mia Cucina Sofieta
Bułki grahamki 126

żyć długo i szczęśliwie niech zajada się mąką pana Grahama. Bo, jak powszechnie wiadomo, pieniądze szczęścia nie dają, ale świeże pieczywo już z całą pewnością :) Potrzebujemy: 170 g mąki pszennej typ 650 320 g mąki graham (typ 1850) ok. 315 ml wody 2 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez(...)ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na posypany mąka blat. Dzielimy na 8 równych części i z każdej z nich formujemy podłużną bułkę. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem dopieczenia, dodatkowo posypanym mąką. Przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach. Zamiast drożdży instant można

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowa baba z ziemniakami 215

moją mamę. Pozycja obowiązkowa na Świątecznym stole. Inspiracja forum gazety wyborczej oraz Moje wypieki. Składniki na 2 formy z kominem o pojemności 1,5 l każda: 500 gr mąki pszennej tortowej 30 gr świeżych drożdży 250 gr ciepłego mleka 100 gr roztopionego i ostudzonego do temp. pokojowej masła 60 gr oleju słonecznikowego 30 gr – 75 gr cukru pudru(...)spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miseczki wlać mleko, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć

moj przepis na