bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:362/587)

Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze) 98

To ciasto drożdżowe na kefirze jest przepyszne. Delikatne, puszyste, mięciutkie – idealne dla każdego rodzaju wypieków z dowolnym nadzieniem. Najczęściej nadziewam je mieszanką orzechowo- cukrową z

Smaki Armine
Mąka żytnia – typy i zastosowanie 92

profilaktyce nowotworów okrężnicy i jelita grubego. Chleb upieczony na mące żytniej jest wypiekany na naturalnym zakwasie dzięki czemu ciasto zyskuje swoją gąbczastą strukturę. Mąkę żytnią, tak samo jak mąkę pszenną dzielimy na Typy, w zależności od stopnia jej oczyszczenia. Pamiętamy również, że im wyższy Typ mąki tym ciemniejszy jest jej kolor. Typy mąki żytniej Mąka żytnia jasna(...)gąbczastą strukturę. Mąka żytnia pytlowa Typ 720 stosowana do wypieków żytnich samodzielnie jednak doskonale współpracuje z domieszką innych mąk chlebowych. Mąka żytnia sitkowa Typ 1400 najczęściej stosowana do wyrobu bułek żytnich, rzadziej chleba. Mąka żytnia starogardzka (graham) Typ 1850 mąka pełnoziarnista poddawana kilkakrotnemu mieleniu dzięki czemu składa się z drobnych cząstek. Stosowana jest do wypieku chleba. Mąka żytnia razowa

SmartBake.pl
Chleb z keksówki na zakwasie 123

już zakwas mamy gotowy warto wypróbować przepisy na pieczywo na nim. Możemy piec bułki, bagietki, pizzę, ale oczywiście i chleb. Wszystko nabiera innego smaku, bardziej kwaskowatego. Dodatkowo miąższ dłużej jest wilgotny, więc dłużej możemy przechowywać nasze wypieki. Tak prezentuje się mój pierwszy chlebek na zakwasie. Pomimo braku cierpliwości i włożenia go do piekarnika zanim wyrósł do brzegów blaszki wyszedł smaczny(...)środku. Piec pieczywo uczę się z tej grupy na Facebooku  i tam znalazłam poniższy przepis, Składniki: 250g aktywnego (dokarmionego kilka godzin wcześniej i ciepłego) zakwasu 400 g mąki pszennej 325 ml ciepłej wody łyżeczka soli (nie wiem czy o niej zapomniałam, czy to za mało i chleb wyszedł trochę bezsmakowy, lepiej chyba dać więcej) dodatkowo ziarna jeśli chcemy Używałam

W kuchni bez szafek
Bułeczki drożdżowe 115

Uwielbiam ten przepis! Bułeczki wychodzą przepyszne, można je nadziewać czym tylko dusza zapragnie, można też piec bez żadnego nadzienia i podawać z masłem i ulubionym dżemem

Smaki Armine
TORCIK KAWOWO - CYTRYNOWY 129

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao   Masa cytrynowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cytryna 1 olejek spirytusowy cytrynowy Nasączenie kawowe: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2  łyżeczki syropu barmańskiego o smaku(...)opakowania galaretki cytrynowej 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek 146

ciasta można dodać szklankę żurawiny lub rodzynek, łyżkę kakao. Polecam do kawy i na spotkania wszelakie Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego 280 g powideł śliwkowych 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru z wanilią łyżeczka wanilii bourbon 1,5 szklanki mleka roślinnego ½ szklanki oleju rzepakowego(...)PRZYGOTOWANIE: Wszystkie suche składniki przesypuję do miski, mieszam. Mokre składniki mieszam rózgą kuchenną w oddzielnej misce. Łączę ze sobą suche i mokre składniki. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto piekę przez 50-60 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wybieram

Zasmakuj Kuchni
Chleb na piwie. 180

jednak zrobiłam od razu na dwie keksówki i taki przepis podaje na blogu. Składniki: 150 ml. ciepłej wody 40 g. drożdży 2 płaskie łyżki miodu 4 pełne szklanki maki pszennej ( miałam typ 650) 1,5 maki żytniej razowej 500 ml. piwa 4 łyżki oleju 2 łyżeczki soli Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać miód. Wymieszać. Można(...)mikserem z hakami. Wierzch posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Jeszcze raz delikatnie zagnieść. Można odrobinę podsypać mąką. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebków można posmarować mlekiem. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni

Agusiowe smakołyki
Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki 123

Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku (ok 300 g) delikatnie rozpuścić razem z masłem . Białka(...)stopniowo masę kajmakową nadal ubijając. Na końcu wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak (ok 100 g) lekko podgrzać

Za drzwiami kuchni
TORCIK Z KREMEM WANILIOWYM 118

Składniki: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao  Esencja herbaciano - cytrynowa 2 torebki herbaty earl grey  250 ml gorącej wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy (4,5g) 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki(...)Lauretta o smaku wanilii 1/2 czekolady gorzkiej (50g) Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Pszenno-razowe bułki z siemieniem lnianym 146

Pszenno-razowe bułeczki drożdżowe ze sporą ilością siemienia lnianego w środku i na zewnątrz. Bardzo dobrze spiszą się na śniadanie. Kto wie, może i Wasze dzieci

Nastoletnie Wypiekanie
PYSZNA SYPANA SZARLOTKA 137

pochodzi właśnie od sposobu jej przygotowania.Nie robimy żadnego ciasta nie dodajemy jajek tylko mieszamy suche składniki :). SKŁADNIKI użyłam blaszki 25x25cm ok.1kg startych na dużych oczkach jabłek 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 kostki masła 1/3 kostki margaryny WYKONANIE(...)jabłek dodajemy cynamon,łyżkę cukru brązowego i cukier waniliowy,dokładnie mieszamy i odstawiamy.W osobnej misce mieszamy mąkę,kaszę mannę,proszek do pieczenia i cukier. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Na dno blaszki sypiemy ok.1/3 naszych sypkich składników. Następnie wykładamy połowę jabłek i lekko posypujemy brązowym cukrem. Na jabłka wysypujemy znowu kolejną część suchych składników,wyrównujemy dajemy drugą połowę

Mała w garnku miesza
Ekspresowe ciasto idealne dla MAMY! 136

jeśli zrobicie go z sercem Wasze mamy będą zachwycone! A popołudnie z kawałkiem ciasta i filiżanką herbaty będzie wyjątkowe! Składniki; 3/4 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 4 jajka kilka kropel olejku śmietankowego około szklanka jagód ( mogą być mrożone) Przygotowanie; Masło należy rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubijamy(...)samym końcu wlewamy masło i mieszamy mikserem tylko do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm lub inną foremkę (u mnie w kształcie serca)natłuszczamy i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto a na wierzchu rozsypujemy jagody. Możemy użyć innych sezonowych owoców. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 - 180C około 50 min lub więcej, co jakiś czas należy sprawdzać

Radość kipiąca uśmiechem.
KRAKOWSKIE OBWARZANKI 161

Nie wiem czy już wspominałam ale uwielbiam piec! Zwłaszcza pieczywo :) Przygotowałam dla Was przepis na krakowskie obwarzanki z makiem.  Jeśli chcielibyście przenieść część urokliwego Krakowa

Marcepanowa kuchnia
babka cytrynowa 150

się jako tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole. Prosty przepis na babkę w formie. Może i Wam posmakuje? składniki: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny wykonanie: Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaję(...)gładką masę.  Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie lecz dokładnie łączę z ciastem. Przekładam ciasto do foremki (małej, o średnicy 19 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę lukruję i dekoruję skórką otartą z cytryny

babka w formie
Babka 119

dyni  3 jajka  50 g stopionego masła 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej  1 łyżeczka soli  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  200 g mąki pszennej  100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy  150 g cukru  1/2 opakowania cukru waniliowego  150 g wiórek kokosowych  Wykonanie: Dynię pomieszać z wiórkami kokosowymi.,jajka oddzielić(...)miksować, powoli dodając mąkę, proszek do pieczenia, sodę , cukier waniliowy , sok z wyciśniętej pomarańczy. Ubić pianę z białek i wszystko połączyć razem.  Wysmarować formę babki tłuszczem i obsypać bułką tartą. Babkę piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok 50 min. Ostudzić w formie. Babkę można później udekorować lukrem lub cukrem pudrem.  Smacznego

Aromatyczne Podróże