bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:354/587)

Bułeczki Łezki 149

Bardzo prosty przepis na bułeczki na śniadanie czy kolacje. Pysznie smakują z dżemem, czy ulubionym serkiem lub po prostu z samym masełkiem :) Składniki na 12 bułeczek

Gotowanie...to proste !
Bułeczki z pesto 238

Domowe, pachnące bułeczki z pysznym nadzieniem. Jako farsz możecie użyć ulubionego pesto: bazyliowego, buraczanego , pietruszkowego, jarmużowego , a może brokułowego... ? Wybierzcie sami :) U mnie było akurat pietruszkowe

Czerwona Porzeczka
Chleb na owsiance 118

Moje kolejne wspólne Wypiekanie na Śniadanie i pyszny chlebek. Akurat mam wolne trzy dni, mogę spokojnie i bez nerwów poszaleć w kuchni. Piątek zaczynam o chleba

Magiczne Życie Marty
Drożdżówki z serem na powitanie wiosny 161

Na powitanie wiosny, na pierwsze śniadania i podwieczorki w ogrodzie :), za specjalnym podziękowaniem dla Ewy i Wiesia....Oni z pewnością znajdą na tym zdjęciu to, za

Apetyczna babeczka
Wianuszki i chlebek do święconki 112

Zostawiam Wam szybki przepis na kilka wianuszków i chlebek drożdżowy do koszyczka. Dzisiejszy dzień był ciężki, ale wygrałam dwie nagrody, więc zajączek się spisał! Składniki :* 1/5

Magiczne Życie Marty
bułeczki drożdżowe z twarogiem i serkiem mascarpone 215

pamiętajcie, gotowanie dla dzieci, to dopiero jest wyzwanie Bułeczki są wilgotne, delikatne i mocno serowe SKŁADNIKI Ciasto 1/2 szkl. cukru 100 g masła 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6 szkl. mleka 2 jajka (w tym jedno do malowania) 1 łyżeczka soli Nadzienie 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 1 jajko(...)grubość ma mieć ok. 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto przekroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry. Bułki układamy mniej więcej w równych odległościach od siebie – i tak bułki zrosną się ze sobą Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia

zabawa smakiem
Leniwe kluseczki wg Aleex 109

Jeśli nie mamy sera mielonego, należy przecisnąć go przez praskę lub zemleć. Musi być gładki, bez grudek. 4. Do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. 5. Wsypać ½ szklanki mąki pszennej i szybko zagnieść delikatne ciasto. Uformować je w kulę. 6. Stolnicę delikatnie podsypać mąką. Wyłożyć na nią ciasto i podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałeczek. 7. Wałek(...)Kluseczki wrzucać do gotującej się wody. Od chwili wypłynięcia na powierzchnię gotować 1 minutę. 9. Kluseczki wyjmować łyżką cedzakową na talerz. 10. Podawać z cukrem, sosem waniliowym lub polane bułką tartą z masełkiem. Smacznego

W mojej kuchni
Murzynek bez jajek. 117

kroić, po całkowitym wystudzeniu, ponieważ jest bardzo delikatne i może się rozpadać. Bardzo polecam to ciasto. Spróbujcie, a na pewno będziecie do niego wracać. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki kakao 0,5 litra maślanki 1/2 kostki margaryny 3-4 łyżki powideł lub dżemu (dodałam swoją czeko-truskawkę) Polewa: 1 czekolada(...)wsypać do miski. Wymieszać. Dodać składniki mokre. Zmiksować, żeby wszystko się połączyło. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy, wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut. Do suchego patyczka. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką. Cały czas mieszając. Gotową polewą, polać

Agusiowe smakołyki
TORT CYNAMONOWY 133

olejek spirytusowy śmietankowy (3,5 g) 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 70 g gorzkiej czekolady kilka sztuk białych perełek cukrowych Przygotowanie: Biszkopt - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i cynamonem z kakao - przesiewamy. jajka z cukrem ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy dżem z czarnej porzeczki i mleko. Wszystko(...)przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa budyniowa - 2 opakowania budyniu śmietankowego ugotować w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć . Do spienionej

Ciastka - domowe słodkości
ciasto kakaowe z owocami i śmietaną galaretkową... 183

Składniki: jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3/4-1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 1,3/4 szklanki, kakao 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 3/4 łyżeczki, banan 1 większy, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, kiwi 3 sztuki, śmietana 30% 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba(...)dobrze roztrzepać jajka, olej, mleko, cukier, cukier waniliowy, wsypać mąkę z proszkiem, sodą, kakao i połączyć składniki nie za długo mieszając tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, połowę ciasta wylać do formy, poukładać połowę owoców i wylać resztę ciasta na owoce piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut do suchego

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski ze szpinakiem 142

też w składzie twarożek wiejski. Kluski robi się podobnie jak leniwe pierogi . Tylko, że pierogi leniwe robię z twarogu w kostkach, podaję na słodko i polewam masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są wytrawne podane z podsmażoną cebulką i szynką. Zamiast twarogu w do tych klusek wykorzystałam twarożek wiejski ze śmietaną i świeży szpinak z naszej(...)szpinakiem to idealne kluski, delikatne, pyszne i mają uroczy zielony kolor. Składniki: 400 g twarożku wiejskiego 1,5 szklanki świeżego szpinaku 1 jajko ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli Przygotowanie klusek ze szpinakiem: Do szatkownicy przekładamy świeże listki szpinaku, twarożek i jajko, wszystko dokładnie siekamy na puree, tworząc puszystą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie ciasto z rabarbarem 231

Dosłownie w ciągu 6-10 minut ciasto pojawia się już w piekarniku  :)) - 2 szklanki mąki pszennej - szklanka cukru  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - nie pełna szklanka oleju - 3 laski rabarbaru - nie pełna szklanka mleka - 1 cukier wanilinowy Moja szklanka jest mała , na 200 ml. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wyspać do jednej misy. Lekko mleko(...)dodać olej i jaja. Wytrzepać wszystko porządnie i wlać do suchych składników. Wymieszać. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.  Blachę ( nie za dużą) wysmarować masłem i posypać bułką, wylać ciasto i poukładać na wierzch kawałki rabarbaru. Piec w 170 -180 °C  przez 35 minut, do suchego patyczka. SMACZNEGO .CMOK

Pasje Jolki
Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 151

były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie we Francji Składniki: 13 łyżek maki mieszanej ( pszenna, ziemniaczana, krupczatka) 1 kostka masła (250 g) lub margaryny 1 szklanka cukru 5 jaj 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy utarta skórka z cytryny wanilia Przepis: Masło (margarynę(...)jajku i po trzy łyżki mąki oraz pozostałe składniki ( utartą skórkę z cytryny, wanilię ). Po wyczerpaniu składników przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec w temp. 150 st około 1 godz. Ps. Można podzielić ciasto na pół i do 2 połowy dodać kakao Smacznego Artykuł Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc pochodzi

Gotowanie-uk
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 164

pianka... Po prostu rewelacja! Robiłam je z różnymi owocami, jednak wersja z truskawkami jest najlepsza!  Gorąco polecam!   foremka 23x33cm Kruche ciasto:   1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  szklanka mąki żytniej,  250g masła lub margaryny,  5 żółtek,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  3 łyżki cukru. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać(...)proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny. Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Pianka:  5 białek,  1/2 - 3/4 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  2 budynie śmietankowe

Z miłości do słodkości
Babka gotowana 2016 155

wyszła jeszcze lepsza niż w tamtym roku.   Składniki - 5 jaj L - 1 szklanka ksylitolu( cukier brzozowy) Kłos- Pol - 250 g  masła - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - aromat waniliowy   Dodatkowo: - biała czekolada 100 g - mleczna czekolada 100 g - kuleczki czekoladowe do dekoracji Krok(...)Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Miksujemy na małych obrotach dodając aromat waniliowy. Krok 2 Formę do gotowanej baby smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,wlewamy ciasto.Do  wysokiego garnka wlewamy wodę ciepłą . Wstawiamy formę z babką i przyciskamy ją by nam nie pływała. Nie zapomnijcie o tym by wody było

Różowa kuchnia
Ciasto Tiramisu 341

wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba, ale nic to nie ujmowało ciastu w smaku :) foremka 23x33 cm Ciasto:    500g mąki pszennej,  100g zmielonych migdałów,  160g cukru,  200g masła lub margaryny,  łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej,  łyżka kakao,  4 żółtka,  6 łyżek śmietany(...)śmietanę. Całość połączyć końcówką noża, po czym zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i podzielić na 2 części. Ciastem wylepić dwie jednakowe blaszki o wym. 23x33cm natłuszczone i wysypane bułką tartą. Nakłuć widelcem i każde ciasto piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa tiramisu:   400ml śmietanki 30%,  500g serka mascarpone,  1/3 szklanki cukru pudru

Z miłości do słodkości
Knedle serowe ze śliwką 147

Składniki: 700 g ziemniaków 500 g sera białego 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 25-30 wypestkowanych śliwek cukier, sól Wykonanie: Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez prasę razem z twarogiem. Dodać jajka, mąkę i sól, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części. Na dłoni uformować placuszki, na środek kłaść śliwkę obtoczoną w cukrze. Dokładnie zlepić, formułując kulki. Wrzucamy po kilka(...)sztuk na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy od razu posypane cukrem, polane śmietaną, roztopionym masełkiem czy podsmażoną bułką tartą. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto rabarbarowo - truskawkowe 181

użyć dowolnych owoców:) Ciasto jest tak pyszne, że naprawdę trudno się od niego oderwać... Składniki:   125g masła lub margaryny,  2 jajka,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  2 łyżki mąki kukurydzianej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżki cukru waniliowego,  łyżka octu balsamicznego(...)Kolejno dodawać jajka na przemian z przesianymi mąkami wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko oraz ocet balsamiczny. Na koniec dodać konfiturę.  Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm.  Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę, jeżeli mamy świeże truskawki to również je pokroić na ćwiartki. Mrożone rozmrozić i odsączyć. Owoce rozsypać równomiernie

Z miłości do słodkości
Pomarańczowa babka z łezką 123

pieczenia Szczypta soli Skórka otarta z pomarańczy Kilka kropli aromatu pomarańczowego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia razem przesiewamy przez sito. Miękka margarynę ucieramy z cukrem puderm dodając stopniowo dodając po 1 żółtku. Po dodaniu wszystkich żółtek dodajemy po trochu wymieszane mąki(...)otartą z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Na koniec delikatnie łączymy obie masy przy pomocy łyżki. Około 80% ciasta przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, a do reszty dodajemy przesiane kakao, mieszamy i łyżeczką nakładamy na wierzch ciasta tworząc koło. Babkę pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 ⁰ C. Zimną babkę posypujemy cukrem

Smakowy Raj
Sernik z brzoskwiniami - klasyk! 276

przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) :  kruche ciasto  - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 żółtek masa serowa - 500 g półtłustego twarogu typu klinek - 125 g gęstego greckiego jogurtu (u mnie waniliowy(...)owoców) - puszka (ok. 800 g) brzoskwiń Przygotowanie:  Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.Tortownicę natłuścić, podsypać bułką tartą i wylepić pozostałą częścią ciasta. Masa serowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Twaróg wymieszać z jogurtem, dżemem i kisielem. Następnie delikatnie połączyć z ubitą pianą. Tak przygotowaną

Kuchnia Ellie
Ciasto z porzeczkami 130

duża, bo ciasto wychodzi bardzo niskie. Zdecydowanie poleciałabym małą keksówkę bo jest to przepis na mniejszą porcję ciasta. Ja do ciasta dałam mrożone porzeczki. Składniki: 1 ,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ½ szklanki cukru 3 jajka 6 łyżek stopionego masła lub margaryny 1 łyżka mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g porzeczek Sposób wykonania(...)masło   lub margarynę, cukier waniliowy, mleko, sól oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać porzeczki i wymieszać. Małą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać gotowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek

Na słodko lub wytrawnie
Chleb " 5 ziaren"Jeffreya Hamelmana 234

5g1.NAMOCZONE ZIARNOZalac chlodna woda platki owsiane,siemie lniane,zarodki pszenne i kasze kukurydziana.Miske przykryc folia i odstawic do napecznienia.2.MIESZANIEWlozyc wszystkie skladniki do misy robota,w tym namoczone ziarno.Mieszac calosc przez 3 minuty,az skladniki dobrze sie polacza na I predkosci.Wlaczyc II predkosc i mieszac kolejne 3 minuty,az wytworzy sie siatka glutenowa.Ciasto powinno miec srednia konsystencje.3.FERMENTACJA WSTEPNA2 godziny(...)chlodzie  przez cala noc4.SKLADANIEPo 1 godzinie od rozpoczecia fermentacji wstepnej5.DZIELENIE I FORMOWANIEPodzielic ciasto na 2 porcje i zrobic 2 chleby lub chleb i bulki z jednej porcji.Uformowac okragle lub owalne chleby i ulozyc w koszyczku wysypanym maka do wyrastania zlaczeniami do gory.Przykryc lniana sciereczka i folia.6.FERMENTACJA KONCOWA1-1.5 godziny w temperaturze 24°C.7.PIECZENIEPiec w temperaturze 240°C przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka pomarańczowa z makiem 195

Babka pomarańczowa z makiem...Lekko wilgotna, mocno pomarańczowa.Z dodatkiem maku.Oblana słodkim syropem pomarańczowym.Oprószona startą skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:370 g mąki pszennej;180 g miękkiej margaryny;3 jaja;1 szklanka białego cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1/3 szklanki maku;1/2 szklanki mleka;1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy(...)wyciśniętego z pomarańczy;1/4 szklanki białego cukru;20 g margaryny;Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy na babkę.Bułka tarta do obsypania formy na babkę.Sposób przygotowania:Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem

Gospodyni Miejska
nocne leniwe drożdżowe ciasto z nektarynkami... 117

Składniki: drożdże 10 dag, cukier 1/2 szklanki, jajka 4 sztuki, mleko 1 szklanka, olej 1/2 szklanki, mąka pszenna 60 dag, aromat waniliowy 4 krople, nektarynka 10 sztuk, sól - szczypta składniki temperatura pokojowa: SKŁADNIKI TYLKO DODAWAĆ BEZ MIESZANIA - do dużej miski wsypać pokruszone świeże drodże, cukier i wlać mleko dodać całe jajka, olej, aromat waniliowy, szczypta soli na koniec wsypać mąkę(...)nakryć talerzem - zostawić na całą noc na stole bez przeciągów rano ciasto wymieszać mikserem z 3 minuty 2 tortownice 22 cm lub jedna duża blacha - wysmarować masłem i tartą bułką posypać - ciasto podzielić do dwóch blaszek i gęsto powkładać ósemki nekatarynek wciskając je w ciasto ciasto piec w 200C około 40 - 45 minut i wyjąć z blaszek wystudzone i posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Babka cytrynowa 269

poszperałam trochę w necie i jest! Przepis idealny znalazłam na blogu 'Niebo w gębie'. To najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam :)Składniki: 200g mąki pszennej 120g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 200g roztopionego masła lub margaryny sok z 1 cytryny starta skórka z 1 cytryny Przygotowanie:Masło(...)pieczenia.Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników.Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopniPo upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania