Jesienią w kuchni króluje dynia. W tym roku postanowiłam zmierzyć się z przepisami z jej użyciem, gdyż do tej pory był to dla mnie produkt znany
Smakołyki Berenikimogłabym sobie wymarzyć. Biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek barwnik czerwony Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu, aż cukier przestanie "chrupać(...)przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150 -180 stopni około 25 - 30 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na dwa równe blaty. Krem
Blondynka Gotujeczekoladzie:) Składniki na 1 cienki biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek barwniki w żelu Wilton: fioletowy,zielony, żółty Wykonanie: Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję(...)przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni około 25-30 minut. Musimy upiec 3 biszkopty w dowolnie wybranych przez nas kolorach. KREM MILKY
Blondynka GotujeMoje pierwsze w życiu, własnoręcznie robione jagodzianki. Pyszne, miękkie i wypełnione po brzegi jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest
CookYourselfJagódki są więc czas na jagodzianki.Dopiero w lasach się pokazują ledwo ledwo można znaleźć ale udało się trochę nazbierać przy pomocy rodzinki, po dwie garście
Różowa kuchniaDziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z
Zrób to smacznieDziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z
Zrób to smacznieJaka buła jest każdy widzi. Te są o tyle wyjątkowe, że ciężkie ale puszyste, miękkie w środku ale z chrupiącą skórką, która mięknie z godziny na
greenscarfdodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki na ok 25-27 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 ml ciepłej wody 2-3 łyżeczki soli czarnuszka lub nasiona chia do posypania 1 rozbełtane jajko do smarowania liście czosnku niedźwiedziego(...)palce zawijamy je pod spód i łączymy, co w efekcie utworzy koniczynkę. Układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Po ok. 15 minutach gdy bułki wyrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 25 minut, aż zrobią się rumiane. Bułeczki można podawać z sosem czosnkowym, który dodatkowo wzbogaci
Apetyczna babeczkabrzoskwiniowym ), co okazało się zmyślnym posunięciem. Polecam!!! Składniki na rogale z makiem na 16 sztuk 20 g świeżych drożdży 125 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 125 ml ciepłego mleka 3 żółtka 250 ml oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania mak do posypania (można zastąpić sezamem) Mąkę przesiewamy do sporej miski(...)odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż rogale wyrosną. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte pieczywo smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy około 20 minut, czyli aż się ładnie zarumienią. Studzimy na kratce. Polecam
Rozpustne gotowaniezniknęła. Polewa czekoladowa z mleka skondensowanego i kakao dopełnia całości. Zbliżają się Święta Wielkanocne, babka może być ciekawą propozycją na świąteczny stół. Zapraszam do przepisu. Składniki 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru cukier waniliowy 2 łyżki kakao 5 jajek 3/4 szklanki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo 1/2 – 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego(...)masę. Mąki, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać i przesiać przez sitko. Do masy wlać majonez, wsypać mąkę i całość wymieszać. Formę na babkę dokładnie wysmarować i posypać bułką tartą. Wylać ciasto, wyrównać wstawić do piekarnika na około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed końcem pieczenia. Wyjąć wystudzić. Mleko skondensowane wlać do rondelka, dodać kakao ciągle mieszając, podgrzać masę. Kiedy
gotuj ze mnąCiasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Masa budyniowa: 125g masła extra 500ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 200g truskawek 100g borówki amerykańskiej 200g frużeliny wiśniowej Wykonanie: 1. Borówki i truskawki umyć, truskawki pokroić na połówki. 2. Ciasto: Mąkę(...)folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, po czym wyjąć z foremek i wystudzić. 3. Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym
Szalona Kuchnia Ewelinymamy Wielki Czwartek, ostatni moment, by pomyśleć nad świątecznymi potrawami. Gorąco polecam pyszną babkę czekoladową, podbiła serca moich łasuchów ;) Babka czekoladowa Składniki: 250g mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 200g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 150g mlecznej czekolady, 1/3 szklanki mleka(...)przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao,powoli wlać zimne mleko. Na koniec dodać przestudzoną, płynną czekoladę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st, do tzw. "suchego patyczka". Przed podaniem udekorować stopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Smacznego
Z miłości do słodkości