bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:359/587)

Babka kokosowa 246

smakują. Polecam do wypróbowania, bo jest pyszna.   Składniki: - 5 jajek; - 100 g cukru; - szczypta soli; - łyżka ekstraktu waniliowego; - 150 ml oleju; - 250 ml mleka kokosowego; - 225 g mąki pszennej; - 85 g mąki ziemniaczanej; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 100 g wiórków kokosowych Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbić do wysokiej miski, dodać cukier oraz szczyptę soli(...)masy jajecznej dodawać mieszankę mąki oraz mleko kokosowe na zmianę stale miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Formę na babkę wysmarować olejem/masłem i wysypać bułką tartą. Przelać masę. Piec w rozgrzanym piekarniku około 50 minut. Wystudzić. Ja polałam jeszcze gorącą babkę gorącą polewą i trochę moja polewa wsiąkła. Gdyby poczekać chwilę, to polewa

dom-agi.pl
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 394

Delikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około(...)miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie

Bullio
Ciasto z owocami 208

składniki* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1 łyżeczka octu* 1 cukier wanilinowy* 1 budyń śmietankowy* 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej* 1 szklanka mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2/3 szklanki oleju* dowolne owoce, mogą być mrożoneSposób wykonaniaWybić jajka do miski dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę octu. Kiedy jajka już(...)pieczenia, mąką ziemniaczaną i budyniem i mieszać najlepiej mikserem na małych obrotach.Ciasto przelać do formy (wym. dna 25/21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Na wierzchu ciasta poukładać owoce, nie przesadzając z ilością.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min.Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej przeprowadzić próbę suchego patyczka.Lekko przestudzone

Mix smaku
Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą 245

Ciasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam

Kulinarne przygody Gatity
Pâte fermentée 279

ciasta pozostawionego do fermentacji. Tym różni się on od innych zaczynów, że oprócz mąki, wody i drożdży zawiera także odrobinę soli. Ten prosty dodatek poprawia dojrzałość i smak chleba, bułek czy też bagietek - uwielbia się stosować go w pieczywie typu francuskiego.Zaczyn można przygotować do konkretnego wypieku (jest gotowy do użycia po około czterech godzinach) i stosować na bieżąco przygotowując odpowiednio(...)zamrażarce do 3 miesięcy.Zaczyn był mi potrzebny do upieczenia francuskiego chleba Duval de Dieppe, ale o tym już niedługo...Składniki na 160 g Pâte fermentée:100 g mąki pszennej 64 g wody letniej1 g drożdży świeżych (lub 0,3 g drożdży instant)1 g soli Wymieszaj dokładnie składniki i zagnieć do uzyskania kształtu kuli o jednolitej strukturze ciasta.Wyłóż

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto drożdżowe z jagodami - bez wyrastania! 246

prostu całkowicie ominęłam ten etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku a możemy się nim szybciej zajadać;))Składniki:650g mąki pszennej,150g cukru, jajko,5 żółtek, 150g margaryny Palma z murzynkiem,3/4 szklanki mleka,50g świeżych drożdży,szczypta soli.WykonanieMleko lekko podgrzać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, dokładnie rozmieszać. Odstawić(...)drożdżami. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto nie ma takiej konsystencji jak zwykłe drożdżowe ciasto, jest nieco rzadkie, ale takie właśnie ma być!! Blaszkę o rym. 23x33cm natłuścić i wysypać bułką tartą.Na blaszkę przełożyć ciasto. Piec około 40 minut w temp. 45stopni, następnie 40 minut w temp

Z miłości do słodkości
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 280

roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowychi banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek do pieczenia(...)sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam żurawinę i znów delikatnie mieszam. Foremkę natłuszczam, wysypuje bułką tartą i napełniam do 3/4 wysokości. Piekę w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Najlepiej jednak przeprowadzić test "suchego patyczka". Studzę w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel

W kuchni Karmel-itki
Jagodzianki z kruszonka czyli Niedzielne Sniadanie odc.118 297

Kocham jagodzianki odkąd tylko pamiętam. Najlepsze robi moja teściowa ale ja tez czasem podejmuję próby. Tym razem skorzystałam z przepisu Lo  dokonują kilku zmian. Bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 180

Pierożki , paszteciki , wszelkiego rodzaju kapuśniaczki – uwielbiam! Zwłaszcza takie świeże, prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego

Ostra na Słodko
PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 180

Pierożki , paszteciki , wszelkiego rodzaju kapuśniaczki – uwielbiam! Zwłaszcza takie świeże, prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego

Ostra na Słodko
Bułeczki dyniowe z nutką pomarańczy i karmelizowanymi pomarańczami czyli Niedzielne Śniadanie odc.93 190

Przepis, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Nie mogły być nie smaczne. Okazały się delikatne, mięciutkie, lekko słodkie. Podałam je w towarzystwie kakao, z powidłem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wianuszki z makiem 198

Upiekłam takie szybkie bułeczki, a raczej obwarzanki z makiem. Bardzo łatwe do zrobienia, smaczne i dość szybko się je robi. Trochę zabawy przy owijaniu, ale to

O kuchni z uczuciem
Angielskie bułeczki dyniowe 197

Dziś niedziela i coś słodkiego być musi, no wiadomo, ale dziś skromnie bo robimy miejsce na wyjątkowy tort dla Miśka. Bułeczki są miękkie, lekko wilgotne i

greenscarf
Burza. I bułki z pokrzywą 172

Tego posta próbowałam napisać już od wczoraj. Z czwartku na piątek jednak całą noc szalała burza. Z małymi tylko przerwami huk piorunów podrywał mnie co chwilę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie bułeczki z rodzynkami i płatkami kukurydzianymi 199

ilości składników wychodzi 9 bułeczek. SKŁADNIKI 250 ml letniego mleka 25 g drożdży 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko + 1 żółtko 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 1 płaska łyżeczka soli 50 g masła w temperaturze pokojowej 120 g rodzynek 20 g (dwie pełne garście) płatków Lubella corn flakes kakao i miód dodatkowo(...)minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, po czym włożyć do niego wyrośnięte bułeczki i zaparować piekarnik poprzez spryskanie go wodą przez uchylone drzwiczki piekarnika (np. spryskiwaczem do kwiatów). Bułki piec 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika i od razu przełożyć na kratkę do ostudzenia.  Uwagi: Jeżeli w trakcie wyrabiania ciasto bardzo Wam się lepi

Passions hobbies life