polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady lub gazowanej wody mineralnej Dodatkowo: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki cukier puder do oprószenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Nie przerywając miksowania dodajemy(...)przemian z oranżadą o olejem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao, delikatnie łączymy. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy (rozpoczynając od środka tortownicy) na przemian raz jasne raz ciemne ciasto. Gotowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 60 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia
Fascynacje Anisię już nasze truskawki więc trzeba było je spróbować.Ciasto z wierzchu posypane jest kruszonką z migdałów-mega pyszne. Do ciasta użyłam Mąki Szymanowskiej SKŁADNIKI ciasto 350 g mąki pszennej, użyłam Mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki oleju kruszonka(...)początku przygotowujemy kruszonkę. Do miski przekładamy masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko łączymy rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawiamy. Blaszkę o wymiarach 25x28cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką lub wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.Następnie przygotowujemy ciasto. W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie mieszamy zawartość obu misek. Ciasto przekładamy do przygotowanej
Mała w garnku mieszaPizza z dużą ilością intensywnie pomidorowego sosu, lekko kwaśnego, a w nim zatopione klopsiki i kuleczki mozzarelli. Pyszna, sycąca i aromatyczna. CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej typ 00 do pizzy 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii suszonej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek SOS DO PIZZY: 2 białe cebule 4 ząbki czosnku(...)szklanki wody sól pieprz czarny bazylia suszona oliwa z oliwek do smażenia 250 g mozzarelli mini w kuleczkach KLOPSIKI: 500 g mięsa wieprzowo – wołowego 1 cebula 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny mielony Przygotowanie ciasta na pizzę. Świeże drożdże rozetrzeć z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić
https:KKuchniaMniammaślance z truskawkami Wilgotny, puszysty i bardzo prosty w przygotowaniu placek na maślance z truskawkami. Nebo w ustach! Składniki: 3 jajka 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 100g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200g truskawek Dodatkowo: cukier puder do posypania *** Masło rozpuszczamy i odkładamy do wystudzenia. Jajka(...)Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gęsta masa *** *** Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę – moja blaszka ma wymiary 26×26 centymetrów *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki *** *** Plasterki truskawek wykładamy równomiernie na cieście *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemłyżki cukru waniliowego ), - 2 łyżki majonezu, - sok wyciśnięty z jednego grejpfruta, - skórka otarta z połowy grejpfruta, - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki budyniu waniliowego, - 1,5 szklanki mąki pszennej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - marmolada z pigwy, - pigwa z syropu ( z domowej spiżarni :)) Lukier : - sok z grejpfruta, - cukier puder, - cząstki grejpfruta i pigwy do dekoracji. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem(...)mąki z proszkiem przesiać i dodawać na zmianę z sokiem delikatnie mieszając szpatułką. Marmoladę podzieloną na małe kawałki i posiekaną pigwę dodać do ciasta. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka. Gorącą polać lukrem zrobionym z soku i pudru. Udekorować obranymi z błonek cząstkami owocu
Przepisy MikołajaPyszna czekoladowa babka w sam raz dla miłośników czekoladowych wypieków. Prosta i smaczna, można także upiec ja w foremce keksowej. składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 150g miękkiego masła 125 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę, przestudzić. Mąkę wymieszać(...)Następnie dodać jajka, miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać mleko z rozpuszczoną czekoladą oraz mąkę wymieszanę z proszkiem i kakao. Foremkę do nbabki natuścic i posypac tarta bułką. Przełozyć mase i ładnie wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25-30 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z foremki i ułożyć
Monia miesza i gotujebabkę. Wyszła naprawdę pyszna - puszysta, mięciutka i aromatyczna. I do tego szybka i bezproblemowa :) Polecam! Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju skórka otarta z połowy cytryny sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Jajka ubić(...)miksować na najmniejszych obrotach. Cienką strużką wlać olej i zmiksować całość. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. 4. Formę na babkę posmarować olejem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w 180 st.C przez 40 minut - do suchego patyczka. 5. Babkę można polukrować, polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa Anipolewą, udekorować lukrem, dodać bakalie, dowolny dżem. Jest wspaniałe, proste! Zapraszam dziś na szybkie i proste ciasto z dżemem, dokładnie z żurawiną i aromatem pomarańczowym. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 1 jajko 100 ml mleka ¾ szklanki cukru, może być też trzcinowy 3 łyżki oleju 2 łyżeczki sody 3 spore łyżki dżemu lub powideł, u mnie żurawina(...)sobą wszystkie składniki, mikserem, łyżką lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję mleka, jak za rzadkie nieco mąki. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, można wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Układam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Proste i smaczne
Zasmakuj Kuchnimnie poezja ;) Ale można oczywiście dodać cynamon :) Sezon na rabarbar już w pełni, zachęcam więc do wypróbowania przepisu. Takiej szarlotce naprawdę trudno się oprzeć...;) Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 180 g masła, zimnego 4 żółtka 2,5 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe(...)zastąpić cukrem brązowym ) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki kardamonu Pianka: 4 białka 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone
Opowieści z piekarnikawersji na zimno z bitą śmietaną wcale nie tracą na smaku. Warto wypróbować bo przepis jest szybki i łatwy ; ) Składniki : 1, 5 szklanki startej marchwi 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju lub oliwy z oliwek 4 jajka 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki(...)ucierając. Następnie dopytać mąkę, proszek do pieczenia, sodę cynamon i aromat. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Ciasto przełożyć do blaszki wysyłanej bułką tartą i piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut. Dodatkowo : 250 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej garść malinami 1 łyżeczka żelatyny cukier puder do smaku Przygotowanie : Bitą
Słodka StrefaPieczenie chlebów i bułek to zdecydowanie moje hobby :) Gdyby moja rodzina nadążała za moją produkcją to piekłabym codziennie haha 😄 Może w przyszłości otworzę piekarnię... kto wie . Ktoś chętny na współpracę ?:) Chlebuś z tego przepisu wyszedł cudowny , miękki i delikatny w środku , pokryty grubą chrupiącą skórką . Smakuje według mojej mamy jak dawny chleb wiejski pieczony przez jej babcię :) Przepis(...)mało wymagający i naprawdę nie trzeba być mistrzem , żeby taki oto chleb upiec . A oto i przepis 👇 SKŁADNIKI : 460 g mąki pszennej 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotowujemy zaczyn ze świeżych drożdży ,łyżeczki cukru i odrobiny ciepłej wody . Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy - ciasto
Marcepanowa kuchniaGdybyście mogli wybrać: domowe bułki czy te ze sklepowej półki, to które byście wybrali? Z pewnością te domowe. A dlatego, że są bardziej pachnące, mięciutkie, syte, nienapompowane jak te z Biedronki i przede wszystkim swojskie. A jeżeli Wam powiem, że wystarczy kilka minut je zagniatać i na końcu uformować, by je przygotować, a reszta zrobi się sama, to uwierzycie? Spróbujecie(...)Potrzeba trochę czasu, by je przygotować, ale tylko dlatego, że ciasto musi rosnąć. Składniki na 8 bułeczek: 400 g mąki pszennej typ 500 opakowanie drożdży instant 7 g 1 jajo łyżeczka cukru szczypta soli 3/4 szklanki wody 2 łyżki masła (temperatura pokojowa) Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy przez kilka minut, tak, by ciasto było jednolite, zbite
Poezja Smaków - blog kulinarnyskładniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 4 łyżki miodu, płynnego 125 ml oleju 125 ml wody 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli ok. 50 g rodzynek (namoczonych we wrzątku a następnie odsączonych) ok. 25 g orzechów włoskich dodatkowo: polewa czekoladowa orzechy do dekoracji wykonanie: Do garnka wkładamy(...)wszystkie składniki oprócz rodzynek i orzechów. Miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy rodzynki i posiekane orzechy, mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki (ok. 9×30 cm). Pieczemy przez ok. 55 min. w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową i dekorujemy posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniamoja serdeczna koleżanka, mistrzyni drożdżówki, zdradziła mi jakiej używa. Spróbowałam, zadziałało i pozostaję temu wierna :) Dawno nie byłam tak zadowolona ze swojego wypieku drożdżowego. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie Basia Extra Wypiek) 250 ml mleka 7 g suchych drożdży 80 g masła (roztopionego) 1/2 szkl. cukru 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru(...)końcu masło. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, które należy rozwałkować na placki, a następnie na środku umieścić jagody. Bułkę z nadzieniem dobrze skleić, złączeniem w dół ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane bułki ponownie pozostawić do wyrośnięcia, ok. 30 minut. Wyrośnięte bułki piec w temperaturze
zadanie-gotowaniebędzie więcej Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie z pracy, w międzyczasie przygotowywania obiadu dla rodziny. Czyli szybko, smacznie i przyjemnie. 200 g mąki pszennej 15 g kakao 7 g przyprawy do piernika po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody (ewentualnie 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia) 100 g masła 200 g cukru trzcinowego(...)bardzo dojrzałe banany po garści, dużej garści posiekanej grubo czekolady i orzechów włoskich 1 duże jabłko pokrojone w kostkę Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Keksówkę smarujemy masełkiem i wysypujemy bułką. W misce ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajka i mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, przyprawy oraz proszek i sodę. Wszystko mieszamy lub miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany
Kocham Czekoladęmoja propozycja babki wielkanocnej. Smaczna i prosta w wykonaniu. Nie tylko wygląda apetycznie, ale i smakuje. To moja propozycja babki marmurowej. Składniki: 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 200 gram masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: tabliczka białej lub karmelowej czekolady 1/5 szklanki kremówki gotowe kwiatki(...)pieczenia, cukier wanilinowy oraz roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Gotową masę podzielić na dwie równe porcje i do jednej z nich dodać kakao. Do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki wlewamy na przemian masę jasną i ciemną. Pieczemy ok. 45 minut w temp. + 180 st.C. Patyczkiem sprawdzamy czy babka się upiekła. Polewa W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy kremówkę
tojestpyszne.blogspot.comłyżki mąki np.kukurydzianej masło ziele angielskie,liście laurowe bulion Mięso zmieliłam. Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam. Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku. Dodałam je do mięsa. Wsypałam tartą bułkę. Dodałam mleko i jajko. Przyprawiłam solą,pieprzem i dokładnie wymieszałam. Dosypałam do mięsa jeszcze trochę koperku lub zielonej pietruszki. Formowałam z mięsa małe kuleczki. Możecie od razu je gotować(...)wlałam bulion. Gotowałam pulpety około 20 minut i dodałam koperek. Następnie chrzan. Na małej patelni z odrobiną masła i sosu z pulpetów wymieszałam mąkę kukurydzianą (mniej kaloryczna niż pszenna) a następnie dolałam śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów. Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe. Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną, bądź wedle uznania
potrawyregionalnemaślanym spodem, na którym ułożone są owoce zasypane pyszną i słodką kruszonką. Duża forma 24x45 cm ( piekąc ciasto w mniejszej blasze pamiętajcie o zmianie proporcji składników ) - 3 szklanki mąki pszennej - 200 gr dobrego masła ( 82% tłuszczu) + 1 łyżka smalcu* - 0,5 szklanki cukru - 4 żółtka - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - szczypta soli - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatam szybko(...)zimową porą :) - 2 litrowe słoiki owoców w kompocie ( u mnie truskawki i wiśnie)/ lub 2 opakowania mrożonych owoców po ok. 450-500 gram - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki bułki tartej Owoce odcedzam na sicie. Mieszam z bułką tartą i mąką ziemniaczaną. kruszonka: - niepełna szklanki mąki - pół szklanki cukru - pół kostki miękkiego masła Składniki kruszonki rozcieram w palcach do momentu
kawawszklancejaki pyszny!!! Proporcje dla 3-4 osób 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 11-13 łyżek mąki pszennej sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać, wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę, dodać twaróg, oraz pozostałe składniki, na tym etapie masa może być już za twarda(...)kawałki. Gotować w osolonej wodzie około 3 minut. Można podawać prosto z wody lub podsmażyć na masełku. Można serwować z podsmażonym boczkiem, cebulką, zasmażką z bułki tartej lub na słodko z cukrem
Jadło i czytadłowiosenne i letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a efekt i satysfakcja gwarantowane. Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka) 2 łyżki(...)konsystencji. Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek. Dodać olej i ocet, chwilę miksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć
Kuchcik gotujemrożonych. 'ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką' Składniki (na blachę 20x30): ciasto: - 100g miękkiego masła/margaryny - 4 jajka - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 1,5 szklanki cukru (1 szklanka jeśli ciasto robimy bez owoców) - 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskich) - 3/4 szklanki jogurtu naturalnego - 600g owoców kruszonka: - 100g zimnego masła - 12 łyżek mąki(...)cukrem. Dodać ostudzone masło. Dokładnie utrzeć. Dodać przesianą mieszankę mąk i proszku do pieczenia, cały czas ucierając dodać jogurt. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Wyłożyć ciasto. Układać owoce na cieście. Jeśli używamy dużych truskawek przeciąć je na pół i ułożyć przecięciem ku górze. Równomiernie obsypać kruszonką (wszystkie składniki umieścić w misce i posiekać
CookYourselfmożecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać na piątkowy obiad albo na kolację wigilijną jeśli ktoś lubi małe urozmaicenia;)Ciasto: 400g mąki pszennej, jajko, łyżeczka soli, ok. 1/2 szklanki przegotowanej bardzo ciepłej wody.Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołeczek i wbić jajko. Końcem noża rozkłócić i połączyć z mąką. Ponownie zrobić(...)szklanką wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica, 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia.Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny, po czym ją odcedzić. Grzyby (mrożone rozmrozić i odcisnąć
Z miłości do słodkościBędąc u Rodzinki miałam dostęp do przepisów mojej Mamy, Siostry i Bratowej… a trochę tego było więc korzystałam ile się dało…:) Przepis zatytułowany Olejowa
UgotujmyTo.plzdolności manualne – wystarczy chwila pracy i cierpliwości , a po kilkudziesięciu minutach będziemy się cieszyć smakiem pyszne , mięciutkie ciacha!SKŁADNIKI :* oranżada – 250 ml * olej – 250 ml * mąka pszenna – 2,5 szkl + 2 łyżki * cukier – 1 szkl * jajka – 5 szt * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cukier wanilinowy – 2 łyżki SPOSÓB(...)czas miksujemy.Po wymieszaniu dzielimy na 2 równe części.Do 1 części dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy.Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy.Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek!Wkładamy
Ostra na Słodkorównie szybko zniknęły z niego :) Składniki na ok. 10 sztuk: 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka greckiego jogurtu 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru Mango z Wanilią w syropie ETERNO(...)puch. Następnie dodawałam jajka jedno po drugim ciągle miksując. Na koniec ciągle miksując dodawałam na przemian mąkę i jogurt grecki. Ciasto wyłożyłam do foremek wysmarowanych tłuszczem i opruszonych bułką tartą. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyłożyłam na paterę. Babeczki udekorowałam ubitą śmietaną kremówką, na wierzch położyłam mango odsączone z zalewy
Blondynka Gotujemożecie dodać to, co najbardziej Wam pasuje:) Najlepszy jest oczywiście świeżutki, jeszcze ciepły i pachnący:) Dla mnie nie ma nic lepszego od domowego pieczywa... Składniki:1 kg mąki pszennej, 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych, 100g świeżych drożdży, 3 łyżeczki soli, po garści: słonecznika, pestek dyni oraz suszonej żurawiny. Przygotowanie Mąkę przesiać, zmieszać z 2 szkl(...)czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15min, by ciasto nieco podrosło. Następnie piec ok. godz. w temp. 200st. Ostudzić na kratce. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościwilgotnych, słodkich śliwek. Jego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut;) Ostrzegam, że ciasto znika w równie błyskawicznym tempie! Składniki: 250g kostki pieczeniowej Kasia, 2 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 5 jajek, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki śmietany 18%, laska wanilii, skórka z 1 cytryny, 10 śliwek(...)sodą oczyszczoną. Do ciasta dodawać na przemian przesianą mąkę oraz śmietanę. na koniec dodać nasiona wanilii oraz startą skórkę z cytryny. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Na wierzchu ułożyć przepołowione, pozbawione pestek śliwki. Piec około 50 minut w temp. 180st. Więcej przepisów na szybkie i smaczne ciasta znajdziecie na stronie Przepisy
Z miłości do słodkościWarto sięgnąć po "gotowca" w torebce. Wybierajmy jednak świadomie - czytając skład takich produktów. Miałam okazję wypróbować jedno takie ciasto producenta Majonezy Kętrzyński Skład mieszanki: mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana, mak 11 %, środki spulchniające: difosforan dicodowy i wosorowęglan sodu, aromat migdałowy Jak widać - nic co by wykraczało poza składniki dodawane zazwyczaj podczas wypieków :) Do przygotowanie ciasta(...)wsypać do miski, dodać jaja, wodę i olej. Całość miksować na najwyższych obrotach ok. 5 min. do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. 2. Przełożyć od wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą podłużnej formy ( ok. 25 cm długości ) lub tradycyjnej formy do babek. 3. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 45 min. 4. Po ostudzeniu posypać cukrem
kolorowotorcikowoJesienią w kuchni króluje dynia. W tym roku postanowiłam zmierzyć się z przepisami z jej użyciem, gdyż do tej pory był to dla mnie produkt znany
Smakołyki Berenikimogłabym sobie wymarzyć. Biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek barwnik czerwony Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu, aż cukier przestanie "chrupać(...)przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150 -180 stopni około 25 - 30 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na dwa równe blaty. Krem
Blondynka Gotujeczekoladzie:) Składniki na 1 cienki biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek barwniki w żelu Wilton: fioletowy,zielony, żółty Wykonanie: Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję(...)przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni około 25-30 minut. Musimy upiec 3 biszkopty w dowolnie wybranych przez nas kolorach. KREM MILKY
Blondynka GotujeMoje pierwsze w życiu, własnoręcznie robione jagodzianki. Pyszne, miękkie i wypełnione po brzegi jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest
CookYourselfJagódki są więc czas na jagodzianki.Dopiero w lasach się pokazują ledwo ledwo można znaleźć ale udało się trochę nazbierać przy pomocy rodzinki, po dwie garście
Różowa kuchniaDziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z
Zrób to smacznieDziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z
Zrób to smacznieJaka buła jest każdy widzi. Te są o tyle wyjątkowe, że ciężkie ale puszyste, miękkie w środku ale z chrupiącą skórką, która mięknie z godziny na
greenscarfdodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki na ok 25-27 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 ml ciepłej wody 2-3 łyżeczki soli czarnuszka lub nasiona chia do posypania 1 rozbełtane jajko do smarowania liście czosnku niedźwiedziego(...)palce zawijamy je pod spód i łączymy, co w efekcie utworzy koniczynkę. Układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Po ok. 15 minutach gdy bułki wyrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 25 minut, aż zrobią się rumiane. Bułeczki można podawać z sosem czosnkowym, który dodatkowo wzbogaci
Apetyczna babeczkabrzoskwiniowym ), co okazało się zmyślnym posunięciem. Polecam!!! Składniki na rogale z makiem na 16 sztuk 20 g świeżych drożdży 125 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 125 ml ciepłego mleka 3 żółtka 250 ml oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania mak do posypania (można zastąpić sezamem) Mąkę przesiewamy do sporej miski(...)odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż rogale wyrosną. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte pieczywo smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy około 20 minut, czyli aż się ładnie zarumienią. Studzimy na kratce. Polecam
Rozpustne gotowaniezniknęła. Polewa czekoladowa z mleka skondensowanego i kakao dopełnia całości. Zbliżają się Święta Wielkanocne, babka może być ciekawą propozycją na świąteczny stół. Zapraszam do przepisu. Składniki 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru cukier waniliowy 2 łyżki kakao 5 jajek 3/4 szklanki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo 1/2 – 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego(...)masę. Mąki, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać i przesiać przez sitko. Do masy wlać majonez, wsypać mąkę i całość wymieszać. Formę na babkę dokładnie wysmarować i posypać bułką tartą. Wylać ciasto, wyrównać wstawić do piekarnika na około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed końcem pieczenia. Wyjąć wystudzić. Mleko skondensowane wlać do rondelka, dodać kakao ciągle mieszając, podgrzać masę. Kiedy
gotuj ze mnąCiasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Masa budyniowa: 125g masła extra 500ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 200g truskawek 100g borówki amerykańskiej 200g frużeliny wiśniowej Wykonanie: 1. Borówki i truskawki umyć, truskawki pokroić na połówki. 2. Ciasto: Mąkę(...)folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, po czym wyjąć z foremek i wystudzić. 3. Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym
Szalona Kuchnia Ewelinymamy Wielki Czwartek, ostatni moment, by pomyśleć nad świątecznymi potrawami. Gorąco polecam pyszną babkę czekoladową, podbiła serca moich łasuchów ;) Babka czekoladowa Składniki: 250g mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 200g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 150g mlecznej czekolady, 1/3 szklanki mleka(...)przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao,powoli wlać zimne mleko. Na koniec dodać przestudzoną, płynną czekoladę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st, do tzw. "suchego patyczka". Przed podaniem udekorować stopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Smacznego
Z miłości do słodkościłyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki pszennej cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Przygotowanie: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - przesiać. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu zbielenia(...)wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle
Ciastka - domowe słodkościCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej tortowej 1 szklanka ciepłego mleka Pół szklanki wody 25gram drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mielonej czerwonej papryki Farsz: Około 300-400g mieszanki meksykańskiej(...)oleju, dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze widoczne warzywa. Gdyby okazało się, że farsz jest nieco mało ścisły dodać niewielką ilość bułki tartej. Przyprawić do smaku. U mnie farsz na ostro z pieprzem cayenn. Dodatkowo: sos z cukinii Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże+ cukier, ciepłą
W garach u Gosicukru 2 łyżki śmietany 18% 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 budynie śmietankowe lub waniliowe szczypta soli ok 1 kg jabłek papierówek KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania ciasta. Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Mąkę(...)zbieleje i stanie się puszyste. Dodawać po jednym jajku i śmietanę. Na końcu wsypać suche składniki i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Formę do pieczenia wysmarować masłem obsypać bułką tartą i wylać ciasto. Wyrównać i wcisnąć gęsto cząstki jabłek. Na wierzchu rozsypać kruszonkę i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 40 min. Smacznego
https:KKuchniaMniamtradycyjnej własnoręcznie upieczonej Wielkanocnej babki, która jest symbolem umiejętności i doskonałości. Moją propozycją na tegoroczne Święta Wielkanocne jest babka z advocatem. Składniki: 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ szklanki cukru pudru 5 całych jaj 1 szklanka advocatu 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 zapach rumowy szczypta soli Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki(...)sztywno”. Dodać cukier puder, dalej ubijając dodać advocat i olej. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. 2. Formę na babkę wysmarować oliwą i posypać bułką tartą. 3. Masę wylać do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut. 4. Po upieczeniu babkę pozostawić w zamkniętym piekarniku na około 10 minut
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo szybki i smaczny piernik z dodatkiem bakalii. Przepis znalazłam TUTAJ . Składniki 2 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. brązowego cukru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki ciemnego kakao 4 łyżki płynnego miodu 1 jajo 0,5 szkl. zimnej wody 0,5 szkl. oleju szczypta soli garść żurawiny i rodzynek Dodatkowo połowa(...)miski wrzucić wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać garść żurawiny i rodzynek, wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki. Podłużną keksówkę wysmarować tłuszczem oraz wysypać bułką tartą, wylać ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić czy ciasto jest dopieczone za pomocą patyczka. Przestudzone ciasto wyjąc z foremki. Można polać polewą czekoladową
Kuchenne aromatyParówki w cieście lub inaczej bułka z parówką. Idealne na śniadanie lub kolację. Podałam z czerwonym barszczem do popicia. Znikają w ekspresowym tempie. Z podanej porcji wyszło mi 20 parówek otulonych ciastem. Na zdjęciach filiżanka ze sklepu tarka i miarka . Znajdziecie tam fajne i ciekawe rzeczy do pieczenia, gotowania i inne gadżety do domu. Polecam(...)szklanka mleka (250 ml) + 10 łyżek do smarowania ciasta 110 g masła 1 łyżka cukru 2 całe jajka 30 g świeżych drożdży 3,5 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 20 cienkich parówek Drożdże rozgnieść z cukrem i trzema łyżkami mleka na gładko. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wsypać
O kuchni z uczuciemzamieszczam na blogu :-) No cóż lepiej późno niż wcale... Składniki na małą keksówkę: 1 szklanka cukru 2 jajka 125 g miękkiego masła 4 banany 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) 1 płaską łyżkę sody 1 łyżeczkę cukru waniliowego szczypta soli 1 - 2 garście pokrojonych bakali Dodatkowo: polewa czekoladowa Wykonanie: Cukier, masło i jajka miksujemy, następnie dodajemy rozgniecione banany(...)sól. Miksujemy do połączenia składników - najlepiej jak najkrócej Do masy dodajemy pokrojone bakalie i mieszamy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół ok. 40 min. - do tzw. suchego patyczka :-) Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. Smacznego Ciasto tak szybko znika, że niestety nigdy
IMPRESJA SMAKUśmietanki z dodatkiem galaretki malinowej i malin. Przepis bierze udział w akcji "Zachowaj smak wakacji z Victorinox" #MyVictorinox składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa kawowa 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 6 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny(...)kostki czekolady, u mnie gorzka Składniki na biszkopt i ser na masę kawową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x35 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec ubitą pianę
Monia miesza i gotujesię na brzoskwiniach które po paru dniach leżenia w domu zmiękły więc postanowiłam je przerobić na dżem brzoskwiniowy który wykorzystałam do ciasta kruchego. Rewelacja mówię wam. Ciasto kruche: mąką pszenna typ 450 500 g żółtka 5 szt masło 250 g cukier 100 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dżem brzoskwiniowy: świeże brzoskwinie 1 kg cukier brzozowy(...)pieczenia( przesiałam ją najpierw). Dodajemy żółtka o temp pokojowej,miękkie masło,cukier i wyrabiamy ciasto kruche.Ciasto dzielimy 1/3 ciasta idzie na spód formy tortowej wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą( wkładamy do lodówki niech się chłodzi w formie sobie), a reszta ciasta trafia do zamrażalnia na 40 minut. Ciepły jeszcze dżem wykładamy na ciasto kruche i rozprowadzamy go równomiernie
Różowa kuchniajogurtem i bakaliami nie tylko na Wielkanoc.Babka nie jest sucha a dodatek bakalii podkreśla jej jogurtowy smak. SKŁADNIKI szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mieszanki keksowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Jaja ucieramy z cukrem do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści.Następnie ciągle miksując(...)połączyły.Bakalie lub mieszankę keksową wsypać do osobnej miski dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Tak przygotowane bakalie dodać do masy i wymieszać.Formę do babki natłuścić masłem i wysypać bułką tartą,następnie wlewamy masę,wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do temp. 180C piekarnika i pieczemy ok.45-50 min.funkcja góra-dół do suchego patyczka.Po wystudzeniu babkę polewamy polewą lub dekorujemy według
Mała w garnku mieszaPolska mówi: ,,Pierogi leniwe ( potocznie leniwe) kluski przyrządzane z twarogu, mąki i jaj, gotowane w lekko osolonym wrzątku.'' A więc do dzieła. 😊 300 g twarogu półtłustego jajko mąka pszenna Twaróg rozgniatamy widelcem razem z jajkiem, to nam ułatwi rozdrobienie masy, a zarazem lepiej się połączą. Mąki dajemy tyle, aby ciasto dało się ładnie formować. Ilość mąki zależy od wilgotności(...)formujemy wałek i kroimy na ukośne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku, bardzo wolno, pięć minut od wypłynięcia. Podajemy tak jak tradycja nakazuje z bitą śmietaną, cukrem, przesmażoną na maśle bułką tartą, cukrem i cynamonem. Mnie najlepiej smakuje bułka zrumieniona na maśle, i gdy lekko ostygnie, dodaję cukier waniliowy. Jego ilość zależy jaka słodycz nam pasuje. Do wyboru do koloru
Dieta moja pasjaszklanki cukru po pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy i cynamonu 2 łyżeczki sody pół szklanki oleju rzepakowego łyżeczka esencji waniliowej sok z połówki cytryny 2 i pół szklanki mąki pszennej 200 g różnych ulubionych orzechów (włoskie nerkowca, płatki migdałowe) Jak przygotować keks lawendowy? Bakalie zalewamy sokiem i odstawiamy na noc do lodówki. Jeśli się spieszysz możesz podgrzać sok, wyłączyć(...)cynamon, wanilię, cytrynę i olej. Mieszamy, a potem łączymy z mąką. Na koniec do gęstego ciasta dodajemy bakalie odsączone z soku i orzechy. Dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy w 180 stopniach 45 minut (góra – dół, średnia półka). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Keks lawendowy
Ugotowane pozamiatane30cm Składniki 4 jajka 1 szkl. cukru 200 g masła extra, 82 % 1 cytryna, skórka i sok aromat waniliowy / cukier waniliowy / ziarenka z laski wanilii 1 szkl. mąki pszennej tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Jajka z cukrem ubijać do uzyskania białej i gęstej masy (ok. 15 minut). Masło roztopić. Do jeszcze gorącego masła dodać(...)mniejszych obrotach miksera stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Na koniec dodać ciepłe masło ze skórką z cytryny i aromatem waniliowym. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok 55-60 min. w temp. 170 st. C do suchego patyczka. Ciasto polać polewą czekoladową. Cukier puder i kakao wsypać do rondelka. Zalać 3 łyżkami wrzątku. Chwilę
coolinarnastrefa.blogspot.compianka i kruszonką. Różowa pianka nadaje ciastu dodatkowego uroku i zachęca do spróbowania. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Ciasto kruche: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1/2 szkl cukru pudru 6 żółtek 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 2 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki(...)białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego) 3/4 szkl cukru pudru 1,5 op. kisielu truskawkowego bez cukru (1 op. 38 g) Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie) Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść rękami. Połowę ciasta umieścić w blaszce o wymiarach 24x35
Nastoletnie WypiekaniePowstało bardzo oryginalne ciasto. Delikatnie puszyste, ale jednocześnie zwarte i lekko wilgotne. Na pewno jest to strzał w dziesiątkę dla tych, którzy uwielbiają mak. Składniki: ciasto: 180 g mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki melasy 1 jajko 2 żółtka 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 1 czubata łyżeczka sody Masło roztopić w garnuszku(...)resztą cukru. Mąkę przesiać z sodą i dobrze wymieszać z ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na tak podpieczone ciasto wylać masę makową. masa makowa: 200 g maku
Codzienna kuchnia niecodziennamożecie użyć powideł śliwkowych lubi też zostawić bez przełożenia. * Osoby nieliczące kalorii mogą oblać polewą czekolado lub oprószyć cukrem pudrem. Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( keksówka 20×10 ) * mąka pszenna – 1 szkl * płatki owsiane – 1 szkl * mleko 0,5% – 1 szkl * jajko – 2 szt * miód – 2 łyżki * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * soda oczyszczona(...)puch, dodajemy miód, przesianą mąkę oraz płatki i mleko – wszystko razem mieszamy. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, mieszamy, wylewamy do keksówki lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Wystudzony przekładamy marmoladą Możemy dodatkowo oblać polewą czekoladową. Smacznego
Ostra na SłodkoSkładniki: 5 jaj 480 g mąki pszennej 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady, (lub wody gazowanej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 łyżki kakao 2 łyżki mąki Przygotowanie: Jaja z cukrem i cukrem waniliowym należy ubić mikserem na gęstą, puszystą masę. Następnie dolewamy oranżadę i olej, a następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki. Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy. Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni
The Sweet Damselpora na to by uruchamiać piekarnik, ale jeśli lubicie połączenie lekkiego ciasta i kwaskowatych porzeczek, to napewno się skusicie :) Składniki: - 350 g czerwonych porzeczek - 250 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki soku z cytryny - 4 jajka - 250 g margaryny - 200 g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 150 g śmietany 12 % Przygotowanie: Margarynę ucieramy(...)pieczenia oraz kwaśną śmietanę. Po chwili ucierania dodajemy do ciasta porzeczki (opruszamy je w 2 łyżkach mąki) i mieszamy całość łyżką. Formę na babkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 1,5 godziny
Zainspirowana w kuchniCiąg dalszy eksperymentów:) Kopytka z bobu z sosem mięsnym SKŁADNIKI: 0,5 kg bobu mąka pszenna zielona pietruszka mięso mielone pomidory z puszki śmietana sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już(...)rąk. Uformować wałeczki i wykroić kopytka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. My tym razem podaliśmy kopytka z sosem mięsnym zabielanym śmietaną, ale można je śmiało polać masełkiem z bułką tartą lub innym sosem. Też będzie pysznie. Smacznego !!! iuyu
MarciochaKucharzybarszczyku większość preferuje uszka, ja także podam przepis na uszka do barszczyku, ale mi najlepiej smakuje z krokietami :D Ciasto na uszka: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli woda-tyle ile wchłonie mąka Farsz: 30 dag suszonych grzybów 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Składniki na ciasto łączę ze sobą(...)kwadraty. Grzyby( można użyć z gotowania barszczyku ) studzę, drobno siekam, dodaję poszatkowaną cebulę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz podsmażam na łyżce tłuszczu i ewentualnie dodaję bułkę tartą jeśli jest z byt luźny. Studzę. Na każdy kwadrat nakładam po łyżeczce farszu, składam po przekątnej zlepiam brzegi, następnie dwa dolne końce zawijam na palcu jak pierścień
Bea(u)ty kitchenbaby na stole :) Także polecam Wam banalnie prosty przepis na babkę piaskową w dwóch kolorach. Ta babka nie może się nie udać :) Składniki: 200 g masła, 180 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie: Jajka miksujemy(...)miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka ok. 50 minut. Po ostudzeniu dekorujemy mleczną czekoladą
Aga w kuchniwoli. składniki na formę o wymiarach 29 na 29 cm 10 g świeżych drożdży szklanka cukru 2 jajka 100 ml mleka 80 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/2 kg wiśni cukier puder do posypania przepis Do miseczki rozkruszamy drożdże i dodajemy jedną łyżkę cukru , odstawiamy na kilka minut aż się rozpuszczą . Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę(...)przesianą mąkę , dodajemy szczyptę soli i rozpuszczone drożdże . Całość miksujemy, dodajemy lekko ciepłe mleko i wlewamy wystudzoną margarynę . Miksujemy jeszcze 5 minut . Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę na wierzchu układamy umyte i wydrylowane wiśnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . A następnie pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu
Smakowite DaniaSkładniki: 400g mielonego mięsa 2 cebule ząbek czosnku jajko sól, pieprz papryka, imbir natka pietruszki 2 starte ziemniaki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 4 kubki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki so li 1 saszetka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru pudru 4 ły żeczki cebuli granulowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kminku 2/3 kubka ciepłego mleka(...)drobno posiekaną cebulę, jajko, przyprawy , posiekaną natkę pietruszki , starte ziemniaki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wy rabiamy masę ( jak nie będzie si ę chc iało zawiązać to dodać troszkę bułki tartej ) . Dzielimy na porcj e wielkości piłki golfowej . Kładziemy na półmisku i zostawiamy pod ściereczką na 25min. Smażymy w woku na złotobrązowo. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy
Gaździnka warzyPiegusekSkładniki:(na spora tortownicę)- 2 szklanki mąki pszennej- 1 szklanka maku- 1,25 szklanki cukru - 4 jajka- kostka margaryny lub masła - 1 szklanka mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat śmietankowy/migdałowy/waniliowySposób przygotowania:1.Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko oraz aromat. Wszystko miksujemy do uzyskania(...)jednolitej konsystencji. Ubijamy białka na sztywną piane po czym dodajemy ją do masy. Delikatnie mieszamy łyżką. 2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Tortownice smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 minut.Można polać polewą czekoladową.Dziś polecam spokojniejszą piosenkę niż w ostatnim przepisie ;) Świetna gra na gitarze
Gotuj Z MuzykąCiasto biszkoptowe z jagodami...Puszyty, słodki biszkopt.Kwaśne, soczyste jagody.Wierzch posypany cukrem pudrem.Proste, szybie i pyszne ciasto!Smacznego! Składniki:4 jaja;1 szklanka cukru;1,5 szklanki mąki pszennej;1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;1 łyżka octu spirytusowego;2 łyżki wody;3 łyżki oleju;1 szklanka jagód;Cukier puder do oprószenia po wierzchu;Margaryna + mąka/bułka tarta(...)minut.)Następnie, stale miksując, dodać wszystkie składnki płynne: ocet, wodę i olej.Na konću, stale miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Formę wysmarować margarynę i obsypać mąką lub bułką tartą.Ciasto wylać do wysmarowanej formy i posypać jagodami.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 40 minut.Wystudzić. Posypać cukrem pudrem po wierzchu.SMACZNEGO
Gospodyni Miejskaciasto.Z kawałkami kwaśnego rabarbaru.Oprószone cukrem pudrem.Szybkie, smaczne, tanie.Idelane do kawy. Zapraszam!Składniki:250 g margaryny;1 szklanka białego cukru;3 łyżki wody;2 jaja;2 szklanki mąki pszennej;1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;200 g rabarbaru (około 2 łodyg);Cukier puder.Sposób przygotowania:Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Margaryn(...)czym zestawić z ognia. Wystudzić.Do wystudzonej margaryny z cukrem i wodą dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć delikatnie rabarbar, układając go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto mogło wyrosnąć.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni Miejskarazem zapraszam na ucierany torcik z truskawkami.Oczywiście do ciasta możemy dodawać inne sezonowe owoce. Składniki: 20 dkg margaryna, 15 dkg cukier, 3 szt jajka duże, 20 dkg mąka pszenna, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 łyżeczka aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, truskawki, migdały słupki, cukier puder Przygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrami do białości.Dodając(...)waniliowy oraz małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką.Masę wymieszać na jednolitą masę.Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą.Ciasto przełożyć do tortownicy wyrównać i na górze ułożyć umyte , oczyszczone z szypułek truskawki i posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st na około 50 min.Przed wyjęciem
Ala piecze i gotujedodatkiem oleju i jogurtu, ja dałam jogurt wieloowocowy dlatego ciasto ma nieco ciemniejszy odcień;) Ale nic mu to nie ujmuje w smaku! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka jogurtu naturalnego lub owocowego, szklanka oleju rzepakowego, skórka z 1/2 cytryny, laska wanilii(...)olejem. Dodać nasiona wanilii oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miksując, stopniowo dodawać do ciasta. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i zasypać cukrem oraz przyprawą do kawy i deserów. Wymieszać i równomiernie rozłożyć na cieście. Piec około 40 minut
Z miłości do słodkościListopadowe Wyzwanie Blogerek Wariacje na temat szarlotki Jabłkowa Fantazja Składniki : Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 150g masła roślinnego * jajko Nadzienie : * ulubione jabłka * dżem wiśniowy * cynamon Masa budyniowa : * 4 budynie waniliowe bez cukru * litr(...)kremówki * kakao do posypania ciasta Przygotowanie : kruche ciasto , jabłka , dżem wiśniowy cynamon budyń waniliowy Zagnieść kruche ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , bądź wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć spód i brzegi blaszki. Jabłka przekroić na pół , wydrążyć gniazda nasienne. Można pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na ciasto. Posmarować dżemem wiśniowym i posypać cynamonem. Przygotować budyń
Magiczne Życie Marty