Przepis, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Nie mogły być nie smaczne. Okazały się delikatne, mięciutkie, lekko słodkie. Podałam je w towarzystwie kakao, z powidłem
Dzieje kuchennej WiewióryUpiekłam takie szybkie bułeczki, a raczej obwarzanki z makiem. Bardzo łatwe do zrobienia, smaczne i dość szybko się je robi. Trochę zabawy przy owijaniu, ale to
O kuchni z uczuciemDziś niedziela i coś słodkiego być musi, no wiadomo, ale dziś skromnie bo robimy miejsce na wyjątkowy tort dla Miśka. Bułeczki są miękkie, lekko wilgotne i
greenscarfTego posta próbowałam napisać już od wczoraj. Z czwartku na piątek jednak całą noc szalała burza. Z małymi tylko przerwami huk piorunów podrywał mnie co chwilę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeilości składników wychodzi 9 bułeczek. SKŁADNIKI 250 ml letniego mleka 25 g drożdży 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko + 1 żółtko 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 1 płaska łyżeczka soli 50 g masła w temperaturze pokojowej 120 g rodzynek 20 g (dwie pełne garście) płatków Lubella corn flakes kakao i miód dodatkowo(...)minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, po czym włożyć do niego wyrośnięte bułeczki i zaparować piekarnik poprzez spryskanie go wodą przez uchylone drzwiczki piekarnika (np. spryskiwaczem do kwiatów). Bułki piec 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika i od razu przełożyć na kratkę do ostudzenia. Uwagi: Jeżeli w trakcie wyrabiania ciasto bardzo Wam się lepi
Passions hobbies lifeotwarcie sklepu, więc świeże drożdże jeszcze zastałam. Dzisiaj od samego rana wzięłam się za przygotowywanie chlebowego ciasta. Zaplanowałam upiec bułki i chleb z formy. Okazuje się, że ten przepis na chleb jest bardzo uniwersalny, bułki i chleb wyszły idealne. Dzisiaj pokażę Wam jaki pyszny chleb upiekłam. Jest chleb z nasionami, pszenno razowy z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Uwielbiam chleb(...)Jeśli wolicie suszone pomidory, wybierzcie je. Ja dodałam i oliwki i pomidory. Ten chleb jest idealny do naturalnego twarożku. Chleb z nasionami 3 chleby z formy Składniki: 950 g pszennej mąki 250 g mąki żytniej razowej 75 g świeżych drożdży 1 łyżka melasy 50 siemienia lnianego, całe nasiona 50 g nasion babki płesznik 1150 – 1200 ml wody
codojedzeniawszyscy są zadowoleni :) Chleb jest prosty w wykonaniu, dlatego zachęcam Was do wypróbowania. Myślę, że dzieci będą zadowolone, i te młodsze, i te starsze :) Składniki: 500 g. mąki pszennej (użyłam mąki uniwersalnej typ 480, Polskie Młyny) 300 g. ciepłej wody 20 g. drożdży 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 6 łyżek oleju Wykonanie: Wodę wlać do miski, dodać miód(...)Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę, podsypaną mąką i odgazować. Przełożyć do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Zostawić na około pół godziny, do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 50 minut
Agusiowe smakołykidomowymi drożdżowymi paluchami. Uwielbiam takie domowe słodkie bułeczki. Nieskromnie napiszę, że drożdżowe zawsze mi się udaje. Bardzo lubię wyrabiać je wyrabiać. Lubię patrzeć jak rośnie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek. Tym razem bułeczki upiekłam w formie podłużnych paluchów. Nadziałam je powidłem śliwkowym domowej roboty, które wzbogaciłam kakao i cynamonem. Takie nadzienie jest pyszne. Polecam wypróbować. Częstujcie się moimi(...)jajka 2 łyżki cukru 5 dag masła ewentualnie pół szklanki ciepłego mleka Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył
IzabelawkuchniSkładniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Masa karmelowa: 2 opakowania budyniu toffi 250 g margaryny 0,5 litra mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 olejek spirytusowy rumowy Nasączenie: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml gorącej wody 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku karmelu Dodatkowo(...)truskawek ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
Ciastka - domowe słodkościCiasto powstaje bardzo szybko i bardzo szybko też znika, więc radzę się Wam przygotować na powtórne pieczenie ;) Składniki na tortownicę o śred. 22 cm: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl letniej serwatki 2 jajka kl. L 60 ml oleju rzepakowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodu 3/4 szkl cukru esencja waniliowa mały talerzyk(...)następnie porcjami dodajemy je do mokrych i mieszamy całość aż wszystko się dobrze połączy i nie będzie grudek. 3. Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i na wierzchu układamy owoce. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 50-60 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być
Gotowanie...to proste !Uwielbiam domowe chlebki, wypełnione po brzegi różnymi zdrowymi dodatkami. W sklepach ciężko takie kupić, więc zachęcam Was do domowego pieczenia. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 500 ml letniej wody - 25 g świeżych drożdży - 1/2 szklanki otrąb - 4 łyżki siemienia lnianego - 3 łyżki pestek słonecznika - 2 łyżki pestek dyni - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli Przygotowanie(...)pestki, sezam, sól, cukier, mieszamy. Do suchych składników wlewamy resztę wody oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut by ciasto wyrosło. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 C i wstawiamy chlebek na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę
Zainspirowana w kuchnichoć za każdym razem wychodziły bardzo smaczne, w moim odczuciu zawsze zrobiłam coś nie tak. Moje pierwsze pity jakoś dziwacznie przekroiłam. Zamiast zrobić kieszonkę, rozkroiłam je jak zwykłe bułki. Oczywiście w smaku w niczym to nie przeszkadzało, a nawet miało swoje plusy, bo łatwo było takie bułeczki napełnić farszem. Kolejne podejście do pity, tym razem na mące do pizzy, również(...)świecie nawet nie było widać i uznałam,że mija się to z celem;) Obie wersje wyszły jednak bardzo smaczne, a to jest najważniejsze, prawda? Pita: 3 szkl. mąki pszennej (typ 650 lub 00, aczkolwiek przy wykorzystaniu tej drugiej konsystencja jest nieco inna, bardziej zwarta i mięsista) 2 łyżeczki suchych drożdży około 1 i 1/4 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli
Smaki Na Talerzuosłodzona, z dodatkiem soku z cytryny ) 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo(...)szpatułką do połączenia. Dodać startą czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Krem
Opowieści z piekarnikalepiej jest piec w takiej z kominem, nie ma obawy, że wyjdzie zakalec, przepis sprawdzony więc polecam :) SKŁADNIKI: • 150g cukru • 125g masła • 150g margaryny • 1 cukier waniliowy • 170g mąki pszennej • 80g mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • starta skórka z 2 pomarańczy, umytych i sparzonych • 5 jajek • 2 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: Masło, margarynę, cukier i cukier waniliowy delikatnie podgrzać(...)ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, ciasta wlewamy do formy na przemian warstwami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut
KUCHNIA POLSKA