bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:355/587)

Bułeczki z otrębami owsianymi 148

wyszło całkiem całkiem. Bułeczki wyrosły mi troszkę za małe ( użyłam drożdży suszonych ) i przywarły do papieru ( przeleżały noc w lodówce ) ale ... i tak były przepyszne! :)   300 g mąki pszennej 50 g otrębów owsianych 20 g oleju roślinnego 15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych  1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 190 g wody Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru(...)Nastepnie ręce natłuszczamy olejem i formujemy z ciasta kulę. Odkładamy ją do miski do podwojenia swojej objętości ( ok godziny ) Wyrośniete ciasto dzielimy na 8 części i formujemy z nich bułki ( klik ). Jeżeli ciasto za bardzo się klei, nie podsypujemy mąka, a smarujemy delikatnie ręce olejem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy

Atlas Smaków
Pierogi z mięsem 150

pierogi. Takie typowe polskie danie. Bo my lubimy tak zwyczajnie (ale i smacznie) się żywić i dzięki temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego 1 czerstwa kajzerka 0,5 szklanki mleka(...)solą i wyrabiamy ciasto dolewając około 1/2 szklanki gorącej wody. Ciasto wyrabiamy aż będzie lśniące i i elastyczne. Wałkujemy je cienko, wykrawamy kółka i napełniamy farszem który przygotowujemy następująco: Bułkę namaczamy w mleku, a gdy namięknie odciskamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobna kostkę i podduszamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy

Marder&Marder Manufacture
Babka piaskowa 149

takiego nie mam. Cóż, sama sobie zrobiłam swoją wersję babki piaskowej. Wyszła bardzo smaczna i faktycznie piaskowa :)  Składniki: 5 jaj 150 g cukru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 limonki Wykonanie: Białka ubijam na sztywno. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję po kawałku miękkie masło i ucieram(...)pieczenia i dodaje po łyżce cały czas miksując. Na końcu daję ubitą pianę z białek i mieszam łopatką, aż składniki się połączą. Formę z kominkiem smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wykładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 35 minut. Upieczoną zostawiam w blaszce, aż wystygnie, wykładam na deseczkę i posypuję cukrem pudrem

Ciasteczkowy Potwór
Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki 184

Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku (ok 300 g) delikatnie rozpuścić razem z masłem . Białka(...)stopniowo masę kajmakową nadal ubijając. Na końcu wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak (ok 100 g) lekko podgrzać

Za drzwiami kuchni
BABKA PIASKOWA 189

Babka jest jednym z symboli związanych z Wielkanocą nie może jej zabraknąć w te święta. SKŁADNIKI 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier i masło(...)czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec 160 C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.  Przygotować lukier: Cukier puder oraz śmietanę dokładnie wymieszać.  Babkę  wyjąć

RAROSSA
Bananowe ciasto z kajmakiem i otrębami 170

się żadnym konkretnym przepisem, więc można powiedzieć, że jest to kolejny, (nieskromnie mówiąc) udany eksperyment.:) Do powtórzenia! Składniki: - 2 duże banany (po obraniu łącznie ok 300g) - 150 g mąki pszennej - 50 g otrębów owsianych - 1/2 puszki kajmaku - 3 duże białka + szczypta soli  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubeczek jogurtu naturalnego  - 100 g dowolnych orzechów  Przygotowanie(...)mąką, otrębami i proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać i dodać do masy. Ubitą pianę z białek delikatnie wmieszać do ciasta.  Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki o wymiarach 25x12cm. Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 50 minut. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.  Udanych wypieków

Kuchnia Ellie
Hiszpańskie precelki Pico 186

Te precelki posypane solą i sezamem podaje się często w Hiszpanii do aperitifu, jednak równie wspaniale smakują z przystawkami i zupami. Pico najlepiej upiec wcześniej i

Apetyczna babeczka
Mleczne bułeczki z nutką kokosową czyli Niedzielne Śniadanie odc.12 167

Nie raz przechodziłam obok podobnych w sklepie. Zawsze zafoliowane odstręczały składem. Kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu I love bake byłam przekonana, że zauroczą moich domowników

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z kapustą i grzybami 169

świeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól  gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy i wycinamy kółka wielkości szklanki, nadziewamy farszem z kapusty, dokładnie zlepiamy, wrzucamy do lekko osolonej wody z dodatkiem(...)delikatnie przelać wodą. Składnik na farsz: litrowy słoik kapusty kiszonej lub pół główki świeżej kapusty  listek laurowy ziele angielskie pieprz  sól cebula oliwa z oliwek suszone grzyby bułka tarta Grzyby wcześniej dobrze jest namoczyć przez kilka godzin. Kapustę gotujemy z przyprawami i grzybami. Świeżą kapustę odcedzamy, szatkujemy razem z grzybami. Na patelni blanszujemy cebulę, dokładamy kapustę i chwilę

Apetyczna babeczka
Bułeczki Pszenno-Razowe na Zakwasie 131

  Naprzemiennie z chlebkiem robimy bułeczki. Ostatnio tylko i wyłącznie na zakwasie, gdyż grzechem byłoby robić pieczywo na drożdżach mając swój własny zakwas. Bułeczki lubimy robić, lubimy

Made By Mom And Son
Błyskawiczne bułeczki 176

Robiłam już różnego rodzaju bułeczki...szybkie do zrobienia itd..ale te są naprawdę błyskawiczne...przepis na te mega szybkie i smaczne bułeczki znalazłam tutaj. Polecam...są

Moje domowe kucharzenie
CIABATTA PSZENNO-ORKISZOWA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , BEZ WYRABIANIA CIASTA 207

 Jestem wręcz zauroczona ciastem na chleb orkiszowy z grubą i chrupiącą skórką, który piekłam już kilka razy. Chlebek ma cudowny już zarówno sam zapach jak

Smaczne Zdrowe
Babka z kakao 158

też czasem piekę ją dla moich chłopaków. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole... Składniki:  6 jajek, szklanka mąki ziemniaczanej,  czubata szklanka cukru, 2 szklanki mąki pszennej,  6 łyżek oleju,  cytryna,  250 g margaryny,  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki octu,  2 łyżki kakao. Wykonanie Margarynę utrzeć z cukrem(...)masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego.  Piec około 50 minut w temp. 170-180st.   Przed podaniem

Z miłości do słodkości
Waniliowa babka na ricotcie 129

przepyszna! Mięciutka, delikatna, bardzo puszysta i dziecinnie łatwa do zrobienia. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 250g ricotty – 3 jajka – 120g cukru – 120g miękkiego masła – 220g mąki pszennej tortowej – ekstrakt wanilii wg smaku – 15g proszku do pieczenia – szczypta soli Miękkie masło ubić z cukrem. Ubijać przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się puszysta(...)razy) dodać mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wychodzi dość gęste, ale takie powinno być. Foremkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50-55 minut. Gotowe ciasto wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Przed podaniem

Smaki Armine