Składniki: jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3/4-1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 1,3/4 szklanki, kakao 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 3/4 łyżeczki, banan 1 większy, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, kiwi 3 sztuki, śmietana 30% 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba(...)dobrze roztrzepać jajka, olej, mleko, cukier, cukier waniliowy, wsypać mąkę z proszkiem, sodą, kakao i połączyć składniki nie za długo mieszając tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, połowę ciasta wylać do formy, poukładać połowę owoców i wylać resztę ciasta na owoce piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut do suchego
W Mojej Kuchni Lubięteż w składzie twarożek wiejski. Kluski robi się podobnie jak leniwe pierogi . Tylko, że pierogi leniwe robię z twarogu w kostkach, podaję na słodko i polewam masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są wytrawne podane z podsmażoną cebulką i szynką. Zamiast twarogu w do tych klusek wykorzystałam twarożek wiejski ze śmietaną i świeży szpinak z naszej(...)szpinakiem to idealne kluski, delikatne, pyszne i mają uroczy zielony kolor. Składniki: 400 g twarożku wiejskiego 1,5 szklanki świeżego szpinaku 1 jajko ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli Przygotowanie klusek ze szpinakiem: Do szatkownicy przekładamy świeże listki szpinaku, twarożek i jajko, wszystko dokładnie siekamy na puree, tworząc puszystą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDosłownie w ciągu 6-10 minut ciasto pojawia się już w piekarniku :)) - 2 szklanki mąki pszennej - szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - nie pełna szklanka oleju - 3 laski rabarbaru - nie pełna szklanka mleka - 1 cukier wanilinowy Moja szklanka jest mała , na 200 ml. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wyspać do jednej misy. Lekko mleko(...)dodać olej i jaja. Wytrzepać wszystko porządnie i wlać do suchych składników. Wymieszać. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Blachę ( nie za dużą) wysmarować masłem i posypać bułką, wylać ciasto i poukładać na wierzch kawałki rabarbaru. Piec w 170 -180 °C przez 35 minut, do suchego patyczka. SMACZNEGO .CMOK
Pasje Jolkibyły pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie we Francji Składniki: 13 łyżek maki mieszanej ( pszenna, ziemniaczana, krupczatka) 1 kostka masła (250 g) lub margaryny 1 szklanka cukru 5 jaj 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy utarta skórka z cytryny wanilia Przepis: Masło (margarynę(...)jajku i po trzy łyżki mąki oraz pozostałe składniki ( utartą skórkę z cytryny, wanilię ). Po wyczerpaniu składników przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec w temp. 150 st około 1 godz. Ps. Można podzielić ciasto na pół i do 2 połowy dodać kakao Smacznego Artykuł Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc pochodzi
Gotowanie-ukpianka... Po prostu rewelacja! Robiłam je z różnymi owocami, jednak wersja z truskawkami jest najlepsza! Gorąco polecam! foremka 23x33cm Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, szklanka mąki żytniej, 250g masła lub margaryny, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać(...)proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny. Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Pianka: 5 białek, 1/2 - 3/4 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 2 budynie śmietankowe
Z miłości do słodkościwyszła jeszcze lepsza niż w tamtym roku. Składniki - 5 jaj L - 1 szklanka ksylitolu( cukier brzozowy) Kłos- Pol - 250 g masła - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - aromat waniliowy Dodatkowo: - biała czekolada 100 g - mleczna czekolada 100 g - kuleczki czekoladowe do dekoracji Krok(...)Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Miksujemy na małych obrotach dodając aromat waniliowy. Krok 2 Formę do gotowanej baby smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,wlewamy ciasto.Do wysokiego garnka wlewamy wodę ciepłą . Wstawiamy formę z babką i przyciskamy ją by nam nie pływała. Nie zapomnijcie o tym by wody było
Różowa kuchniawyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba, ale nic to nie ujmowało ciastu w smaku :) foremka 23x33 cm Ciasto: 500g mąki pszennej, 100g zmielonych migdałów, 160g cukru, 200g masła lub margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżka kakao, 4 żółtka, 6 łyżek śmietany(...)śmietanę. Całość połączyć końcówką noża, po czym zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i podzielić na 2 części. Ciastem wylepić dwie jednakowe blaszki o wym. 23x33cm natłuszczone i wysypane bułką tartą. Nakłuć widelcem i każde ciasto piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa tiramisu: 400ml śmietanki 30%, 500g serka mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru
Z miłości do słodkościSkładniki: 700 g ziemniaków 500 g sera białego 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 25-30 wypestkowanych śliwek cukier, sól Wykonanie: Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez prasę razem z twarogiem. Dodać jajka, mąkę i sól, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części. Na dłoni uformować placuszki, na środek kłaść śliwkę obtoczoną w cukrze. Dokładnie zlepić, formułując kulki. Wrzucamy po kilka(...)sztuk na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy od razu posypane cukrem, polane śmietaną, roztopionym masełkiem czy podsmażoną bułką tartą. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiużyć dowolnych owoców:) Ciasto jest tak pyszne, że naprawdę trudno się od niego oderwać... Składniki: 125g masła lub margaryny, 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki kukurydzianej, łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżka octu balsamicznego(...)Kolejno dodawać jajka na przemian z przesianymi mąkami wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko oraz ocet balsamiczny. Na koniec dodać konfiturę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę, jeżeli mamy świeże truskawki to również je pokroić na ćwiartki. Mrożone rozmrozić i odsączyć. Owoce rozsypać równomiernie
Z miłości do słodkościpieczenia Szczypta soli Skórka otarta z pomarańczy Kilka kropli aromatu pomarańczowego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia razem przesiewamy przez sito. Miękka margarynę ucieramy z cukrem puderm dodając stopniowo dodając po 1 żółtku. Po dodaniu wszystkich żółtek dodajemy po trochu wymieszane mąki(...)otartą z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Na koniec delikatnie łączymy obie masy przy pomocy łyżki. Około 80% ciasta przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, a do reszty dodajemy przesiane kakao, mieszamy i łyżeczką nakładamy na wierzch ciasta tworząc koło. Babkę pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 ⁰ C. Zimną babkę posypujemy cukrem
Smakowy Rajprzygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) : kruche ciasto - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 żółtek masa serowa - 500 g półtłustego twarogu typu klinek - 125 g gęstego greckiego jogurtu (u mnie waniliowy(...)owoców) - puszka (ok. 800 g) brzoskwiń Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.Tortownicę natłuścić, podsypać bułką tartą i wylepić pozostałą częścią ciasta. Masa serowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Twaróg wymieszać z jogurtem, dżemem i kisielem. Następnie delikatnie połączyć z ubitą pianą. Tak przygotowaną
Kuchnia Ellieduża, bo ciasto wychodzi bardzo niskie. Zdecydowanie poleciałabym małą keksówkę bo jest to przepis na mniejszą porcję ciasta. Ja do ciasta dałam mrożone porzeczki. Składniki: 1 ,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ½ szklanki cukru 3 jajka 6 łyżek stopionego masła lub margaryny 1 łyżka mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g porzeczek Sposób wykonania(...)masło lub margarynę, cukier waniliowy, mleko, sól oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać porzeczki i wymieszać. Małą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać gotowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek
Na słodko lub wytrawnie5g1.NAMOCZONE ZIARNOZalac chlodna woda platki owsiane,siemie lniane,zarodki pszenne i kasze kukurydziana.Miske przykryc folia i odstawic do napecznienia.2.MIESZANIEWlozyc wszystkie skladniki do misy robota,w tym namoczone ziarno.Mieszac calosc przez 3 minuty,az skladniki dobrze sie polacza na I predkosci.Wlaczyc II predkosc i mieszac kolejne 3 minuty,az wytworzy sie siatka glutenowa.Ciasto powinno miec srednia konsystencje.3.FERMENTACJA WSTEPNA2 godziny(...)chlodzie przez cala noc4.SKLADANIEPo 1 godzinie od rozpoczecia fermentacji wstepnej5.DZIELENIE I FORMOWANIEPodzielic ciasto na 2 porcje i zrobic 2 chleby lub chleb i bulki z jednej porcji.Uformowac okragle lub owalne chleby i ulozyc w koszyczku wysypanym maka do wyrastania zlaczeniami do gory.Przykryc lniana sciereczka i folia.6.FERMENTACJA KONCOWA1-1.5 godziny w temperaturze 24°C.7.PIECZENIEPiec w temperaturze 240°C przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Babka pomarańczowa z makiem...Lekko wilgotna, mocno pomarańczowa.Z dodatkiem maku.Oblana słodkim syropem pomarańczowym.Oprószona startą skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:370 g mąki pszennej;180 g miękkiej margaryny;3 jaja;1 szklanka białego cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1/3 szklanki maku;1/2 szklanki mleka;1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy(...)wyciśniętego z pomarańczy;1/4 szklanki białego cukru;20 g margaryny;Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy na babkę.Bułka tarta do obsypania formy na babkę.Sposób przygotowania:Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem
Gospodyni MiejskaSkładniki: drożdże 10 dag, cukier 1/2 szklanki, jajka 4 sztuki, mleko 1 szklanka, olej 1/2 szklanki, mąka pszenna 60 dag, aromat waniliowy 4 krople, nektarynka 10 sztuk, sól - szczypta składniki temperatura pokojowa: SKŁADNIKI TYLKO DODAWAĆ BEZ MIESZANIA - do dużej miski wsypać pokruszone świeże drodże, cukier i wlać mleko dodać całe jajka, olej, aromat waniliowy, szczypta soli na koniec wsypać mąkę(...)nakryć talerzem - zostawić na całą noc na stole bez przeciągów rano ciasto wymieszać mikserem z 3 minuty 2 tortownice 22 cm lub jedna duża blacha - wysmarować masłem i tartą bułką posypać - ciasto podzielić do dwóch blaszek i gęsto powkładać ósemki nekatarynek wciskając je w ciasto ciasto piec w 200C około 40 - 45 minut i wyjąć z blaszek wystudzone i posypać
W Mojej Kuchni Lubięposzperałam trochę w necie i jest! Przepis idealny znalazłam na blogu 'Niebo w gębie'. To najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam :)Składniki: 200g mąki pszennej 120g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 200g roztopionego masła lub margaryny sok z 1 cytryny starta skórka z 1 cytryny Przygotowanie:Masło(...)pieczenia.Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników.Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopniPo upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Ze smakiem i z pasjąCzas rozpocząć przygotowania do świątecznych wypieków. Na początek proponuję miękką i aromatyczną w smaku babkę.Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- 4 jajka- 1 margaryna (25 dag)- 1 szklanka cukru pudru- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- skórka otarta z jednej pomarańczy- sok z 1/2 pomarańczyPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchnikruszonką. Nigdy nie potrafię się powstrzymać i próbuję zaraz po wyjęciu z pieca :) do tego z kawka, jakaś książka i mnie nie ma :) Składniki na ciasto:30 dag mąki pszennej (ja użyłam typ 550),opakowanie drożdży suchych 7 g,1/4 łyżeczki soli,125 ml ciepłego mleka,1 jajko,50g roztopionego masła,1/4 łyżeczki soli,W misce wymieszać sypkie składniki, następnie(...)momentu, aż ciasto wchłonie masło, będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Po tym czasie lekko wyrobić, przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (wymiary mojej keksówki 30 x 11 cm). Odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Po tym czasie posmarować wierzch roztrzepanym jakiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Delicious Titbitsrazu mnie to zaciekawiło i nie tracąc zbyt wiele czasu przystąpiłem do robienia własnych paluchów. A wspomniana metoda jest bardzo prosta, polega na odpowiednim zaparzeniu mąki. Powoduje to, że bułki są lekkie i puszyste. Ale o tym później, najpierw nieco dygresji, bo przecież wiecie, że przepis bez dygresji się nie liczy :) Siedzę właśnie teraz w domu, a tu co chwilę(...)wciąż używam. Ale już pewnie niedługo, bo na wykończeniu już jest. Ale póki jest to używam, a ze swojej strony polecam zakupy w Bogutyn Młyn . 195 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki pszennej 6 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka krystalicznej różowej soli himalajskiej 1 duże jajko 65 g mleka 75 g "water roux" - przepis poniżej
Marder&Marder Manufacture